Monday, 18 January 2010

Pai Pengembala Syurga Di Hati Kita

Assalamualaikum,

ola! sejok aihhhh. kitak org sik sejok kah. sak ati ku tuk. tdo terpaksa jak bertracksuit. sikpat telanjjj. erkk.

anyway kali tok ku nak berkongsi resipi uolss. lamak lah sik ke dapur bersama encik oon yer. bukan lasagna lah. sori shie. klk mek post ok. kmk blom ada molah. kmk molah sheperd’s pie lok ok! pai pengambala! Britain’s Signature dish. harus lah warga brit like me tauk ok! matilah muka kenak bisak urg kuching. anyway tokla chara2 nya ok!

bahan-bahan

900 gm potatoes

1 tbsp veg oil (minyak masak apa2 pun boleh)

1 bawang bakong

1 ulas bawang putih

450 gm daging cincang

1 caspsicum/cabik benggala kah namanya? buang bigik, potong ala2 manja

IMG_3584 ko ada motong2 cabik sambil make gelang manit-etnik-kreatif-dibeli-di-main-baazar-sepatutnya-pakey-berik-sovenir-ngan-or-put-tp-tek-tang-kacak-alu-pakey-ku-mpun

stok daging/ kiub dagin (larutkan dolok, polah aik)

1 tbsp tepung gendum

chopped fresh parsley seadanya (daun sop pun boley)

salt and pepper

3 suduk susu, or pandei2 lah kitak urg nyukat kelak

1 tbsp butter

75 g cheddar diparut ala2 manja

cara-cara

1. buang kulit kentang, potong ala2 4 bahagian la. kakya rebus dlam aik, engkah garamrina. boil sampe lah lembut. buang aik kakya

IMG_3586

2. sementara itu, polah dagin nya nong. panaskan minyak, n tumis bwang besar sampe  masak ala2 golden2 manja la. 3-4 min

3. masokkkan garlic, daging, capsicum, and tumis sampelah masak. 5 min gia lah. kak pia masokkan tepong, masok stok daging, so masakla sambil kacau continously. masokkan parsley. salt n pepper secukup rasa nong!

IMG_3588

IMG_3589

IMG_3591

IMG_3593

4. dah siap nak adunan daging ya tek, so stat gik kita poret ngan kentang ko ya tek. mash kan potato, ancur2kan sampe gebu. masokkan susu n butter. keep on stirring under heat sak kita dpt adunan gebu ya adik-kakak.

IMG_3596

IMG_3597

5. k dah pia. masokkan adunan daging sebagai base kedalam oven proof dish/ casserole. kakya lapiskan ngan mash ya tek. taburkan chesse la. dah kakya bake la sampe cheese ya melt ala2 golden. 190 at 30 min pia boleh dah rasanya.

IMG_3599

IMG_3601

IMG_3615 so terimalahhhh. Pai Pengembala Syurga Di Hati Kita. nyaman makan masa sejok2. gik warm2 manja, cheese ya melt. mmm nyemms bukan. pandei miak nama oon tok bermasak. sesuai dibuat menantu. errrk.

yahhhh. polah gik nunnnnn. kitak urg ujan2 dkuch ya, best makan tok sambil gurin2 nangga nona petang2 minggu aihhh.

Wassalam.

16 comments:

  1. nang sesuai dbuat menantu!!!!

    hehe

    ok lak mek try.nang nyammmss la upa.. =)

    ReplyDelete
  2. nyummss...nyumsss...sesuai d buat menantu...hehe

    ReplyDelete
  3. Hweheh..one of my signature dish pok...Mun embak ke jamuan makan2/potluck/gago nak majoh ngan sidak geng mesti sidak belalak:D..Cuma malas nak engkah cheese jak selalu nya...Cheese mahal gilak:((

    Filling pun mun dah malas ya makey ingredients nok simple2...asal ada dagin jak..dah aik tangan kita tuk gerenti nyamans bah;)

    ReplyDelete
  4. ku sik puas ati. kenak sekda peas ijo lam ya. sik kacak. mek mdh sik kacak. sik kacak lahhhh.!!

    ReplyDelete
  5. sbena nya. mek mok juak. sok lusak molahhh

    ReplyDelete
  6. Gulp! Kembang aek liur aku. Gulp! Nak molah malas...ney gaya tok. Upah Chef Oon jak molah oh.

    ReplyDelete
  7. dah suk ati bila dengar pkataan resipi..cek2 bukan lasagna eyh..
    :-(

    ReplyDelete
  8. ada orang nanya.... boeh dibuat anak ikan ke? he he he

    ReplyDelete
  9. padu nama benda tok pai pengembala. aku pernah makan benda tok masa pot-luck party sekolah menengah marek, di mbak oleh kwn ku. aku ingin encoba molah, tp x tauk apa nama, jd xpat carik resipi. harus cuti tok klak ku ketung-ketang segenap dapor.

    ReplyDelete
  10. dear fiza,

    sesaui bukannn hehe. bah bah polah gik nun

    dear khaisha,

    ok maok tek, isik borang k hahaha

    dear ray,

    bena kata dirik, sungguh molah maggi pun nyems nak oo

    dear farah,

    ko adaa!!! hahaha peas abis ria, engkah cabik geronong jakla

    dear asphxia,

    bah bah polah nun, coba angkat gik ke dapur!

    dear shie,

    aihh sik sukorrr!!! semata2 ku naip tok utk ktk, klk la mun free weekend mek molah lasagna lah gunongggg

    dear big momma,

    bolehhh. anak ikan, anak rimo, anak flamingon pun bolehh. sila hubungi untuk tawaran pakej menarik hahaha

    dear kundur,

    yahhh berguna juak blog ku tok nak ooo. dari msa sekolah menghantui kau nak, ahernya. bah polah gik nun!

    ReplyDelete
  11. yeayyy ritok sik ujan19 January 2010 at 05:34

    aihhhh nyehhhhhhh part gitok lak nyuroh mek rasa nak mun-dir! camnei tokkkkkkkkkk kau gik pandei bermasak yang aku tok sik tauk pa-pa. nang soheh tebalit ari laher taduak!

    ReplyDelete
  12. Nyums3x.. nang pandei.. anak sapakah tok?? ehekk.. Terpaut mata ku pd manik2 urai ituu.. hehehe :P

    ReplyDelete
  13. nyuruh ku lapar jak nanga pai tok eh..nasib sik pai kuasa 2 hehehehe

    ReplyDelete
  14. mena na juak nyacak kentang ya.. haha.. nyamannnn...huhuhu...

    ReplyDelete
  15. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
    kmk maok belajar..kelak coba mol..
    ktk maok jadi menantu mak kmk sik? ahahahaha.. matilah

    ReplyDelete
  16. duhal nyaaa... ingat kmk la payah serta rutit molah benda alah tok!!! senang jak rupanyaaa.. yummy!!
    Mak Asih coz sharing ;)

    ReplyDelete