Saturday, 5 December 2009

sikda sapa madah 4

Assalamualaikum,

mah nyawa ku. ada gik dtg perasaan tok. aku sik suka aihhhhhh. campor2 rasa ati ku. emo. frust. sedey. piluk. beraie. nagga pokok, nagga langit, nagga burung, nagga belon lagiklah ku sentap. teringat ngan kuching agik.

mudah la aku mikir gik, nyk ngan dirik: kenakla aku molah phd tok??? kakya lately tang bayk jak cerita sik best happen to my mates.

kes 1:

adalah sorang tok aku kenal. molah master sitok. trus nyambong phd sitok. dah tiga thun behempas pulas molah labwork, molah research. dah final year. quit. sik dpt agik dah. sik tahan gik dah. cukup2 lah katannya.

kes 2:

adalah sorang tok. masok fourth year molah phd. first year ok, second year ok gikla juak. masok third year nya perasan result nya cam pelik. coba ulang. sikpat. coba ulang. salah gik. ulang. ulang. ulang sampai kabor. nang sikpat juak. ya nya ngecek machine pakeynya. sik boleh jadi, sikkan sik dpt2. rupa2nya machine nya nyatek kong. boleh sik! 2 years of work masok recycle bin jak. sikpat pake lalu. jgn kata publish. sia2 jak kerja 2 thn! kakya nya nyk supervisor nya nak meli machine baru. sv nya madah sikpat, sikda duit, nak mikik, machine ya dah obselete. dahla sv nya madah, nya nang sik mungkin dpt abis on time, paling cepat pun gik dlm 2 thn! so nektok, nya sik tauk pa nak polah. berkelumbuk jak dlm duvet. sik mok gik turun uni. huhu.

kes 3:

ada sorang gik member tok, nya dah masok third year. kapel, hubby n wife, duak2 molah phd. ada sorang anak kecik. phd bini nya ok, on going nicely. nya pun ada problem sikit. dgr cerita nektok laki nya berubah sikap, moody, pemanas, nang selalu kelai. kadg2 sik nyaman aku ngr nya duak melazer masing2. mmm.

kes 4:

ada sorang kapel tok, baruk nikah terus dtg sitok. kinek tok baruk 2 bulan d UK. tiba2 dpt kol, maknya sakit kat msia. sakit rindu. sik pernah pisah jaoh dr anak. sampe2 di malaysia. maknya niggal. sempat juak la jumpa. kakya dpt kol darinya madah. nya sik mok nyambong gik phd d UK gik. nyesal gilak rasanya. jaik ati ku eh. huhuhu.

yahhh hevatt paparan nona minggu ini. aok taukku. sikda spa mdah phd tok senang. of koz byk dugaan n cabaran. tp aku trauma aihh. ngr kes2 camtok.

tok lekak segal ku balit kuching rialah. alu mudah nak emo. sebulan ku d kuching cam2 jak pikir. lari dah focus ku. jeles ku nagga kwn2 dah settle down, dah nikah, beranak bini, gago meli rumah. aku tok masih juak camtok. masih juak gago turun lab. bermalm d lab. aku dah tua aih. sik pat gik aku jd student. aku malas gik eh. mmg ku dah malas. mun ku kaya. mmg ku berenti. bayar jak scholarship.

tp yalah aku hanya harap for the best jakla. keep holding on jakla dolok. siklamak gik nak. 16 bulan gik (nyaman ati dirik pun lok). sikdalah aku nak buang gia jak nak.

tp madah bena la, phd tok bukan nya kira ko pande kah sik, rajin kah sik. nya byk bemain ngan emosi, perasaan. mun emosi ko stabil. Insyaallah oklah progress. mmm barangkali tok just winter blues nak hoh. anyway. wish me luck guys...

Wassalam.

18 comments:

Anonymous said...

jaik ati maca eh..saba~ saba~ yajak mampu mekorg padah..

Asphyxia said...

Mbak istighfar banyak2 Oon. Yakin boleh. Ingat peribahasa kita sitok, Agi Idup Agi Ngelaban. :))

Tapi paling aku kesian nengar Kes no. 2, tedah miak ya, kesianku nengar, x dapatku mejin mun aku ditempat miak ya.

aku...ejot said...

to dearest oon...keep on going oon!!! sik brapa jauh gk ya...u got all the support from ur frenzz...chaiyok chaiyok!!!

Felicia F. Ramzi said...

kesian..sabar jak lah ktk k.. berik masa sikit untuk bertenang, kelak fokus ya akan datang balit :) cheers Oon!

kema said...

good luck oon...katakan BOLEH. tak perlu bimbang, susah dulu senang kemudian...:)

zulkplyjoharis said...

Salam, Dah separuh jalan dah Onn. Keep going jak.. yakin dapat polah bah walaupun banyak dugaan dan cabaran.... ambik iktibar yg positif apa yg telah berlaku ya sebagai motivasi diri untuk terus berjaya...
kmk org sentiasa menyokong dari belakang dengan berikan sokongan moral....

Ms Tikot said...

Sabar jak.. Klk ada kegembiraan disebaliknya.

ko tauk sapa nak? said...

babe, ermmmm ku nak madah camnei ooo. masa tengah emo-emo tok, padah ginei pun, sik berapa jalan nak. sebab ko gik dalam mode nak melayan emo. so, emo jak lah dolok.

TAPI (tiba-tiba caps) mesti ada had ko nak melayan emo ya. ko tauk, ginei-ginei pun ko mesti ngabis phd ya. bukan pakei urang lain. pakei ko mpun.

ko mpun jak tauk setakat nei ko mampu. ko mpun jak yang boleh decide mok carry on kah sik. gik nak layan emo kah. nak patah semangat dengan cerita kerek kanan ya kah.

atau arong jak apa yang ada di depan mata ya. apa ko pikey urang-urang yang sik ngambik phd di luar tok idup aman sentosa sik emo sik ada masalah?

mana-mana pegi pun sama babe. it's a matter of how you handle it.

kedong gik cuti tok, pegi lah raon. agak farah nun kah. raon dengan kengkawan. tok dah la baruk balit, diam teperok di rumah ya sorg dirik. nindak nak emo miker ya miker tok. syaithonirrojiiimmm pun suka juak nak ngasut macam-macam.

apa-apa hal, boh patah semangat. insya allah berkat doa urang tua, kawan-kawan, mudahan mujor joros jak lah. mok pandei saiko dik mpun juak sebenar nya.

take care & cayok cayok babe.

f.loren said...

aieh apahal kamek sik sedar ktk hapdet tok oh.

aih jgn nak gipap sekati. peluang sik salu ada oooonnnnnnnnnnnnnnn.

Beautiful Stranger said...

tedah...emo juak baca. tp nang benar bukan mudah. tapi salute u dah amik phd. lak tunggah dr.oon la owh..

good luck bro..

ur silent reader now revealed.

Kiky Kirina Abdillah said...

Bg Oon...
Jgn kedak ya..
Ktk lh sumber inspirasi kmk nk nyambong belaja d Uk next year...
Arap ati jak kmk nk bertemu ngn ktk d cnun kelak..
Phd nang tough, tp few of my colleagues yg bok blt molah phd d Uk smua mdh asal focus jak, insyaAllah dapat pull thru..ktk pun gya juak k?
Make UNIMAS proud of you! (^^,)
Focus Bg Oon! Focus!
All the best! =)

oon said...

dear anon,

yalah koh, jaik ati ngenang dikmpun

dear asfia (sampe susah nulis nama ko tok hehe)

yalah koh, sabar jakla. mek pasrah tekad ala2 hazami jak masatok

dear ejot,

makseh nong ejot. yalah sikda apa juak sbnarnya. besalah loba2 emo

dear feli,

yalah. time heals nak. mundak masa tok gik masoh beraei bah

dear kema,

aoklah mek madah BOLEHHHHH

dear zul,

bernas sungguh kata2 mu ituu. yes, saya sokong. ma kasi-ma kasi

dear mis tkot,

aokk mek sabar nongg

dear ko tauk,

yalah koh, taukku. ku tauk juak emo tok sementara jak. besalah drama queen. sebenarnya sikla gine2. suka jaik ati ke dikpun. apakahh

dear loren,

aokklahhh sikla gipap (sambil ngr lagu kak cheryl)

dear beau stranger,

yaaahh maca tapok2. coba ngeso dirik gtok nakkah baguss. AMIN nak dpadah kitak ya

dear kikirina,

aoklaaa sik mek give up. crown masih bertahta d palakku.

kitak nak dtg sitok. bagusla. kontek2 la klk k. klk mek duak parah nyambut k kompang, bungga manggar serta penari2 kak ani kat heathrow klk hehe

achika said...

sabar la oon ho.. dugaan datang ngan semua org.. peluang dtg kadang2 sekali jak.. mun beruntong bok nya berlaku utk kedua kali... jd apa yg ada ktk teruskan... :) byk org sikpat peluang kedak ktk... mesti byk org neles ngan ktk aie... p bak kata ktk tek ukan senang nak... ya la dugaan... bersabarlah... InsyaAllah ktk akan seterong... :P

i'm_sicK_n_tiRed said...

sikpa la..sikit jak mok abis ya.. habiskan apa yang ktk mulakan..yerrr bahasa...haha..

kes 4 paling scary-mary..huhu..

juan affandi said...

merry christmas oon!!!!

Queen Bunga said...

gudluckk!!

T in FL said...

Dahhhh-ling (dalam mode diva bersimpati dalam program Bersamamu ),

Tedah lok..sabar nong...ktk baruk 1.5 tahun. Mek gik lamak.

Apapun nong..mun mok ngansa mun mok bersaduk...I'm just a YM/skype away.

And thanks nengar mek bersaduk ngan ngansa ariya. (sambil dediket lagu James Taylor - You've got a friend (1971 time nya rambut panjang muka perghhhhhhh rugged lik jak upa main gitar dengan sora mencairkan ilmu batin)

Rain Falls said...

iboh give up lok aok...
jauh dah pejalanan ko...