Friday, 28 November 2008

kak zur ku

Assalamualaikum,

zur eda: oon! kau nakpahal nak turun stage segala, sik da urg muji, ingga nyawaku! ko sik nait balit sia!

oon: aii kak zur, kmk sentap, terpana, terkasima bahh


zur eda: duehh, nakpa nak di terpana ko gia gilak, ko pecah bejin kah?? larikkkk


oon: keji tawww kak zur, oon masih teruna occayy. lately i reflect myself. kadang2 mek rasa i hate myself...


zur eda: aiii duehhhh, kenak ktk dik, coba susei ngan kak zur lok? apa mengganggu fikiran adik diva ku tukkk


oon: boh padah mek diva ehh, kmk urg biasa, kmk hamba ALLAH, kadang2 kamek rasa dirik tok hina gilak, keji gilak. tapi yalah.


zur eda: aiii bingong lah kak zur nengar cur hat ko gtok. kenak dengg?? ada urg nganok kitak kah, coba padah ngan kak zur lok.


oon: kamek tauk kamek sik sempurna, nang sik perfect. i tried to be better, tp kenak mesti ada urg sampei ati ngeluar kata2 keji tanpa mikir perasaan urg lain. mun dirik sesempurna Rasullullah S.A.W sik juak mek kesah.

zur eda: yahhhh. tok ku nak nasehat kau oon. sigek jak ku nak madah kau, nya nganok kau gia, matikah kau?? lukak kah mak bapak kau?? sik nak?? so?? ada ku kesah!! lantaknya sidak ngata, ngeji kau gia, sidak merik makan kau kah?? sidak merik kasut prada ngan kau kah?? sidak spon tiket balit london-kl make air asia kah?? sik adaa! yahhh moha dah aku tokk!!

tushee: bena kata ko zur, diat ko aku, aku tok bah sll kenak anok nama ku very the etnik kreatif katanya. kadang2 sentap juak ngan nama ku gtok, apakah pkir mak bapak ku engkah nama ku tushee?? tapi rupa2nya nama aku lah nyuruh ku glem! sapa sik kenal tushee? sungguh pun urg kampung madah nama ku ting-tong, ttp urg jepun suka, ala sushi katanya, nyemmm denggg! beroleh juak ku berlaki abang askar, ko adaa???


zur eda: ehh tushee, bila masa ko dtg tek?


ayati tasrib: yah yah, nak nang bena susei kitak urg tok, aku tok bah, nama aku tok very the village people, akan tetapi lagu ku meletup! khazanah dari melaya, yaahh, very the tajuk topik sejarah form 3. ko adaa???


zur eda: aiii yati, aii sine kau lamak tok menghilang?


sapar gapar: tumpang lalu lok, oon, nang bena juak kata cdak kakak2 kau tok, aku mok jadi contoh juak. sungguh nama ku very the rhyming. waktu ku darjah kosong marek salu miak nganok aku, urg salu pikir aku anak urg ninggal gapar baba. akan tetapi, tetap aku pemos dikalangan penduduk kampung boyan, gersit, sungei bedil, bintawa segala. lagu ros kalas occayy. ko adaa???


tiba-tiba.


zaiton sameon: heyyyy uolsss, melupakan kak eton?? sungguhpun rupa kak eton seadanya, sapa sik kenal kak eton, kak eton adalah the true diva, the legend, the pioneer, the icon, the muse, the primadona! sekali kak eton nait stage, baruk nait ya, dah standing ovation! sapa britney spears, sapa beyonce waima sasha fierce katanya. sapa sik kenal kak eton, sampey sabun gik ada nama aku, zaitun, gunakan tanpa was-was. ko adaa???


tushee misit zur eda: (aiii duehh nyingsot ompuan tok kali nak)


zur eda: dah dah. aok nang diva lah ktk urg tok suma. so oon, ko sik nait stage gik sia!! sik kira kau over kah, loba kah, saal ka, just be yourself, mun urg sik suka kau, its their problem, not yours, asal ko sik molah jaik, sik molah dosa, ngenang urg tua, cukup lah ya.


oon: aoklahhhh


zur eda: gia urg, nagga ko senyumm lok, yahhh ensemm ehh, ngenang bah kak zur tok dah nikah beranak bagai, mundak dah ku tackle ku kau. k dengan ya terimalah persembahan legendary dr kak zur, kelmarin. terimalahhhh.


Wassalam.


Wednesday, 26 November 2008

mmm

Assalamualaikum,

mmm... aku sik tauk apa nak ditulis, nang sikda idea gik ku. ku merati lamak tok, sekian hari kin byk dah urg berblog. n paling ku vangga, blog kelaka swak. yaaahhh. rindok ku nagga sia sitok jak urg bersusei, ngerepak segala. teruskan anak2 hayam! klep2!

so dah sampe masanya aku turun stage, setakat tok jak zaman kegemilangan ku. sedangkan zur eda yg suatu masa dolok pemos gik kinek tok urg dah sik kenal.

ku akhiri dengan lagu kelmarin.

kelmarin... telah ku serahkan piala... yang berisikan madu cinta... habis semua segalanya...

Wassalam.

Monday, 24 November 2008

bday

Assalamualaikum,

23 november. bday. oon turning 27. tidakkkk. gugok susuk diamond ku. aok, tauk ku bahh, aku dah tua, coba udah2 gik nak gemilang. urg umor kau ya dah beranak berbini, kau maseh juak gago turun nait stage. coba udah2 gik. aoklahhhhh.

aku mula2 sedih, ngenang dirik d perantauan, famili n kwn2 jaoh d mata, sapa jak nak ngibun aku nyambut hari keputeraan legend. piluk ati ku. mun d kuching tek, dah ngelekek tetak, berkaol segala mek urg tek. celebrate bday mek 3, jijah n jaki sekali. tp yalah dah jaoh gtok, berlinang aik mata duyong. tp sikpalah, ne nak molah nak.

mlm 22 november, panagiotis, my greek housemate bermasak. tang bayk jak masak nya malm ya dr biasa, stew la, greek salad la, pasta la, cam2 la. sikda ngot2 k, jgn speku! kenyang antap ku mlm ya.

cun kol 12 mlm. SURPRISE!!

aiiihh terpana, terkasima ku. duhal cdak molah makan2 hebat ya tek, sbb besday aku. n then ada cheese cake hebat gik ya, kakya tiup2 lilin segala. aihh malu ku. huhuhu terharu aik mata duyong agik ku. sik sangka ku sidak ya ingat. kakya tek ada present juak aku tek. bath robe. yahhh, apa alasan cdaknya tek merik bath robe?? sbb aku suka mandi, berias lamak katanya. kejiii. yalah terharu benar ku, ngenang ku cdak famili n member2 d kuching. huhu. sungguh aku tok sik ramei kwn, kwn2 yg ada, bg aku, adalah sahabat yg sejati. miss ktk urg suma.

oon's bday bash. anya, pana, sylvia, oon n jill.

cheese cake hebat! segala macam beri-beririna ada

kakya tek the next day, bday. ena, wani n farah ngabas aku kt sitok, seleberet besday tek. aiihh terharu gik ku. nyalah, bukan murah juak tiket sidak pulang balit ngabas ku sitok bah. huhu. kareh gik sidak 3 ya meli present, teddy bear. aihhh. aku tok miak umor 5 tahun kah, berteddy bear segala! tpi rupa2 tek nak, bukan sebarang teddy bear, teddy bear ya bleh d engkah dalm microwave, duhal bed warmers duhal. best! best! farah, kinek tok nang naalah jak mek manggang bear ya koh, nyaman ada jak pelok2 masa tdo. drpada ku melok nak lain nak. larikkk.

first time urg merik ku bear koh.

kakya mek urg makan mcd, makan fish n vege burger sajorkkkk. ena chia. ma kasi! ma kasi! kakya tek neman sidak tiga shopping. hehehe. yaaah. ngeluar jarum emas lok. cucok punya cucok! ena beroleh sigek tote bag. DKNY okeyyy. kaler merah2 anak tikus gik ya keke. cek2 tek ada diskaun 20%, kakya tek ada tambahan 10%. yahh 30%. sik perlu ku nyucuk kuat gilak. alu berangkut DKNY lah ena tek balit. hehe. best2. rindok ati ku neman daktok shopping. farah, next time kitak gik! makseh oii kitak tiga ngabas mek sitok. nang terharu bena mek.

oon, ena, wani n farah

all the single ladies, put a ring on it! yerdehh farah, beyonce lah kitak nak

aihh rindok rompuan tok beroleh DKNY lok

yalah tek. sik lah awan yg terpilu gilak bday tahun tok. rindok juak, ada juak geng. aku nak ngucap makseh ngan kitak urg kawan2 ku, semua yg wish bday aku, dlm tok, dlm fb, dlm fs, sik sempat ku nak reply semua koh. from the bottom of my heart. maksehhh. aku really menghargainya. mak, bapak, adik, thanx for the kad n kuih ati parik. suka mek.

n lastly to you (you know who you are), thank you. miss u babe.

Wassalam.

Friday, 21 November 2008

november baby

Assalamualaikum,

november datang lagi. apa best bulan november tok? well bulan tok lah byk org2 yg penting dlm idup aku lahir. my geng2 keras, my family, mostly cdak lahir bulan 11 tok. mmm sik tauk juak aku koh, urg lahir dlm bulan 11 tok rasanya nang loba2 lah. neway happy belated besday n happy besday ngan ktk urg semua lah.

3 november - zari @ renxo


aku mula kenal nyatok masa matrik. kakya terus bergeng sampe jaman unimas, terus sampe jaman kegemilangan ku nek tok. waktu jaman unimas aku salu nyusah miak tok koh. ingat ku marek, mun ku takut pegi jamban, miak tok juak la ku gerak ku. aku sik uli! biar nya dah tdo, biar kol 3 pagi. apa tek masa ya urg gago uitm tek ada kak ponti, cindai segala nak. aku tek kat unimas tek gago juak lah ketakutan tek. kakya urg bercerita urg merus gigi make pisok lah. ehh gelik nyawa ku. zari lah salu jadi mangsa. yalah miak tok sukor sabar jak nya nuggu aku berak. sungguh pun nya tdo berdiri d luar jamban. zari, makseh bebanyak ko ngengon olah ku, bukan semua urg dpt nahan tantrum diva. once a diva, always a diva! tp yalah sik rugi nak ko berkwn ngan diva, kan nama ko dah kenak sebut sitok. hik hik. n zari tok adalah urg paling senang d suruh, senang jak angkatannya. wpun nya byk kerja kah apa, angkat juak nya nulong. ya ku ngenang kau koh.

6 november - jaki @ PLK


apa PLK? yaaaahhh Putera Lindungan Kaabah uols! ko ada title pia, sik ada!! mun ko rompuan, mun ko nak dating ngannya, iboh jak, mun mok, harus ko ngembak insan ketiga, munsik syaitan nir rajim jadi insan ketiga katanya, yahhh, mbak la mak ko ka, nenek ko ka, urg sebelah rumah ko ka. mun sik, sikda chan. khalwat katanyaa. kan ki. yahhh respect ku. yahhh harusla berhati2 kan. mundaj jd cita norman hakim n memey. kenal ngan jaki tok lamak dah. dr madrasah gik, sampe majlis islam. kakya temu unimas. tapi kat unimas, aku sik kenal pun. nya dolok negor aku okayyy, nak berkenalan katanya. hahaha. kakya tek temu gik d craun. nang ko stalker aku. jaki tok bagi aku kwn yg ala2 angel2 gitu (sik perlu ko pose angelina jolie rasa ku nak), mun aku rasa aku nak molah jaik nak, teringat jak aku ngannya, terus sik jadi ku molah. yaaahhh PLK nak nama ya. eh ki, aku sik mok kalah, aku mok ada title islamic juak, PLSBSF, Putera Lindungan Sayap Bidadari Syurga Firdaus, yahhh meletupp!

11 november - adek @ iza


yahhh satu2 nya adik ku. adik paling loba a brother could ever have. yalah dah abang nya loba juak nak. nyatok mun bergerek no satu. klk ting tong dlm frenster dlm fb madah nya break la, single la, married la, sedey la, worried la, frust la, ehhhh ndak ku paham miak tok. last2 riso sik nikah, perlu kahhhh. waktu kecik, mek duak nang selalu kelai, even duak urg beradik jak, selalu jak berebut barang, mun bagi duak, perlu mun disukat k pembaris segala, baruk puas ati. tp masa kecik marek nyatok salu jadi mangsa aku, mun aku mok beli barang, aku suruh nya mdah ngan bapak, maksa nya madah, madah benda ya best nang harus d beli, hot item, so nya nangis la mintak beli. puas kenak kubit baruk la nya diam. aku? eksen sik tauk la. hik hik. neway adek, thanx for being there, dah kmk jaoh tok baruk terasa rindu bak kata dafi, bok ko tauk abg ko semangnya gemilang nak. akuilah.

16 november - mak @ cik anah


yahhh tanpa mak legend, sapalah legend. sapa sik kenal cik anah, sampe rohana jalil gik ngambik namanya jadi nama. yes its my mom uols! the most important person in my life. mun sik kerna mak ku, mun sik kerna doa2 nya tok, sik encerik aku masok harrods oii. i believe all that i achieve now is due to her. semua kernanya. sik pernah jemu2 mendoakan kebahagian mek urg sekeluarga. Alhamdulillah, everything turns up ok, arap2 la sampe ke ujong nak ooo. mak ku tok, mun kitak urg mok tauk, urg paling pembingong, paling concern dlm dunia. kotan nya pembingong, sampe ktk urg akan jd bingong juak kakya. mun kmk org tok mampu eh, ku rasa nang tiap bulan nya ngagak aku sitok bah. just imagine tepon sik kurang 2 kali sehari. kadang2 riso juak nyawa koh, bil jak berapa dah kelak. mak ku pikir aku tok d sri aman kah.

oon: mak, boh la mak mala kol kmk oo. kmk sehat, klk mun kmk free, kmk kol lah. mahal klk bil mak.

cik anah: aiih mak nak nengar sora ktk jak bah. nyk pa makan, dah semayang. ya jak.


oon: sama jak bah jawapannya mak, sik mek lupak semayang. boh mak bingong glak bah, pande mek nyaga dirik eh. apa dibingong mak gilak tok???

cik anah: kitak sik tauk gik cemni rasa ada anak koh... (dgn nada merajuk)


oon: aoklahhhhh, kol lahhhhhh


urat merajuk, jiwa sensitip ku tok, oleh purih mak ku tok la huhu. neway mak, mun mak maca (which i noe, kitak maca dah nek tok). thanx for being there. i reallyy appreciate it! doakan kejayaan kmk sitok. love u. (aiihhh ala2 ngansa lite2).

23 november - sapa ooo?? tatau??

24 november - jijah @ ngegeh babe



yahhh tokla mak ikan aku, mak hayam, mak beruang waima mak flamingo sekalipun! antara urg yg bertanggungjawab mendivakan diva. mutit aku di rumah penginapan Ah Seng, menggilap bakat yg terpendam, dan ahernya aku menjadi primadona!! lihatlah dunia. *tolak mak ikan ketepi* haha. kenal nya tok masa masok craun, taun tok dah 5 thn la kenal. ingat ku marek masa mula2 kenal, masa bok mula2 masok kerja. ya ampunn kekwat nya perempuan iniiiiieww. aku senyum sik di balas nya balit. harus nya sentapppp kali nangga bakal legend nak. dah lamak barukla mek duak clique, cek2 tek mek duak beza sehari jak, sama bintang sagi gik ya, which sucks at sport tp loba at ngesep. mun ku ada kakak, aku majine mesti kakak ku loba camtok. actually byk ku belaja dr nyatok, contohnya: camne nak terlecok sambil looking fabulous. hahaha. neway nyatok kedak PLK juak, byk nyaga aku. mun nya nagga tang olah rupa gaya ku nak masang bulu mata pelsu haruslah palak ku knak terajang, haha.

so yalah cdak nya. mun ada yg berkenan padah jak, semua gik single okkayy (kecuali nak 16 hb ya la, sori cik sar ngempun) n to farid, happy besday juak eh, 26 november, nak propah pasal kitak sik tauk nak madah pa. yg mek tauk haruslah kitak org yg loba juak nak. don hate me becoz im beautiful occcayy. sapa2 besday bulan 11, nak ku lupak, ku engkah sitok, sori oo. ehh happy besday lahhh ngan semua urg. oon love u!

Wassalam.

Thursday, 20 November 2008

name tag

Assalamualaikum,

amboi2, miak jaman kinek tek, semua terketek-ketek, ngetag sia, ngetag sitok. nenek tok sik paham main miak jaman kinek tok koh.

mula2 aku ingat perlu molah name tag tek. duhal dah ngerayo ke blog anak2 hayam, waaaa semua nya sidak bertag-tagrina, sana tag, sini tag, nang sure heboh tag lah. kakya tek ada juak la urg tag-tag aku tek. so aku pun sik mok kalah, gigih la nak molah name tag tok juakla.

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now

2. Don't change your clothes, don't fix your hair, no makeup, just take a picture

3. Post that picture with NO editing.

4. Post these instructions with your picture.

chemtok lah hasilnya, kmk sik bermekap, sik di retouch, besa2 jak bahhh. boh jak ditangga lamak gilak kohhh. larikkkk.

Wassalam.

kelmarin

Assalamulalaikum,

kelmarin... telah ku serahkan piala... yang berisikan madu chienta... habis semua segalanya...

tengah ku ngohet beskal sambil menyanyikan lagu kelmarin yg dipopularkan oleh zur eda, tiba-tiba.

STOP!

akak polis: excuse me young man, do you know why did i stop you?

oon: akak polisss, lemah dah nyawa ku nyawab soalan tok, suka berteka teki bagai, im not related to leona lewis okkayy, bukan abg, bukan adik nya, bukan kazen nya, lain mak, lain bapak! im tired of this!

akak polis: apakahhhh?? im serious! you have made a big mistake! and it will cost you!

oon: aiiii apa tukkkk, apa polah ku denggg???

akak polis: are you seriously dont know what u did wrong??

oon: aoklah, ne lah ku tauk, mun kitak nak nackle kmk padah jak, iboh nyuruh mek nebes gitok ehh

akak polis: sudehhhh, you're cycling without lights! in this dark hour! i will fine you for this!

oon: aihhh akak polis, jgn la, aiiiih nang perlu berlampu kah berbasikal mlm2 ari?? kmk benar2 sik tauk

akak polis: harusss!! eh wajib!!

oon: aiih jeraya semua terang, sik perlu rasa mek nak, lagik pun muka kmk bercahaya bah, berkat aik semayang gitewww.

akak polis: sudehhhh, ooo pande ko propah ngan akak polis ooo. i will issue u this fine, its 30 pound.

oon: aihhhh akakkkk polisssss, bohlaaaaaa, aihhhh mek sik mampuuuuu.

akak polis: ehh lebih kohh, apa jak ko mala berjalan, pegi london dah berapa kali ndak, ngegeh ngeso dirik ke harrods, selfridges segala, gi stonehenge lah kau, isle of wight lah kau, loba jak ngengkah gamba lam blog, facebook, frenster bagai. ya tek ko sik mampu??

oon: aihhh akak polissss. mek sentap. huhuhu. mek insapp, mek btol2 insap, mek benar sik tauk, mek akan janji masang lampu kat beskal tok, lampu cabik, lampu pelita waima chandelier akan mek pasang akak polis, lihatlah nanti, harus meletuppp tauuu.

akak polis: dah dah, iboh nak berdrama2 bagai, ari tok dah aher, akak tok kepak kohh, aokla kali tok akak lepas kau, lain kali mun akak nagga sikda lampu kat beskal, jaga koh!

oon: don worry bebeh, esok mek terus meli lampu beskal k. sayangggg akak polis. muah muah. neway, kacak nak rambut kamek oo, kedak orlando bloom nak oo. babaii.

selamat agik 30 pound.

sambung gik lagu.

kelmarin... bagaikan dipanahi bahang mentari... mega-mega berserakan... ke timur laut...

Wassalam.

Thursday, 13 November 2008

cerita oon

Assalamualaikum,

ada sorang miak. miak nama oon (bukan nama sebenar). asal kampung nangkak. bukan urg senang. rupa dirik nya besa2 jak. miak pendiam. sik byk kakar. kakar pun dgn geng2 rapat nya jak. miak tok, sejak zaman sekolah marek salu rasa rendah dirik. selalu sik puas ati kedirik. nya selalu compare dirik nya ngan urg lain. nya selalu rasa dirik kurang dr urg. masa sekolah, bukan ada gilak kawan. mun urg madah nya nerd. sik juak, nya tok bukan pandey pun. mediocore jak. tp dlm diam2 miak tok. nya tok suka verangan. imaginasi tinggi. feeling2 best ke dikpun. miak tok actuallly suka berjalan negeri urang, nya suka melancong, suka nagga camne kebudayaan urg gitu. tp yalah, nya bukan urg berada, ne lah mampu, nya tauk nya sapa, jadi oleh kerna maok juak muas napsu ngerayo. nya suka gi tempat2 nak nya mampu jak, serian, sri aman, bako, batu kitang waima serikin sekalipun. nya suka. tp dlm semua2 ya, ada sigek destination nya madah nya mesti pegi juak. one day.

penulis: dlm semua tmpat2 di dunia tok, sine ko rasa ko paling ingin nak pegi on?

oon: aku kah, mun aku tok berduit koh, nang aku akan pegi PARIS.

penulis: kenak oon?

oon: sik tauk ku nak madah camne. aku tauk la PARIS ya kota cinta, eiffel tower, LV, champs elysees, place vendome segala. tp aku rasa there's more to it. dr kecik gik aku dah rasa, i was meant in PARIS. Malaysia is my country and PARIS is my hometown.

penulis: wah wah, very the loba lupak daratan statement itttewww!!

oon: harusla. bukan apa, aku rasa nak, past life aku, aku adalah PARISIAN!! matilah syirikkk.

dipendekkan cerita, oon telah diberik rezeki oleh ALLAH untuk nyambung pengajian ke luar negara. mun di ekot tek harusla oon nyambong ke PARIS nak, dah kotan nya gila rasa dirik nya tek PARISIAN! tp oon madah mun nya mintak belaja d PARIS, klk lelah gik nya belaja french, mun bab belaja2 bahasa tok. oon bebal, belukuk, makan french fries jak tauknya. mun sik french kiss. yg nya tauk perkataan dlm french hanyalah bait2 lagu moulin rouge sajorrkk. so nya pun sik la nak mintak further kat PARIS. so the next best thing, nya mintak further kat UK lah. yahh kotan dekat ngan PARIS katanya. yajak sebab nya tek. mana2 lah ko on.

so oon pun stat lah pengajian nya di UK, university of reading. kat univ tok nya berkwn la ngan sidak2 lain kat dlm lab ya. sidak anak2 hayam katanya, sidak mostly senior dr nya. paling rapat dgnnya tok ialah anak hayam magda, anak hayam dr poland. so semua anak2 hayam dlm lab ya di ketuai oleh indok hayam, bonda hayam, ratu hayam, the legendary: mak hayam sofia. itu ko dia.

dari paras rupa, mak hayam sofia nang seorang yg cantik jelita, yalah dah urg greece nak. n then nya seorang yg stael. tiap ari mun nya kerja, mesti ada tema. ada ari nya make kaftan, cardigan ropol2, blazer baldu, pashmina, cam2 lah waima tutu sekalipun. sik kan ada ko nagga nya meher turun ke lab. accesories n mekap sentiasa. eyeliner kohl okayyy n of koz make high heel 7 inci, even kerja lam lab. dlm semua2 org dlm department tok, nyalah ya paling stylo.

mak hayam mmg seorang yg pandai bergaya, baju pun branded2 dior, chanel, marc jacob segala. nicole, padini, seed, euuuuuuu allergic katanya.

tapi sigek jak, mak hayam sofia mmg pemos dgn keranjakkanya. nang ranjak nauzubillah min zaliq. especially mun kerja lam lab. oon ngan anak2 hayam lain nang dah besa gilak di terais nya. semua anak hayam nang gerun benar dgn mak hayam sofia. semua menjauhi. dlm semua2 anak hayam, oon lah yg kenak paling terok, kerna oon tok bebal kit. nya tok ala2 bengap kit. yalah oon urg kampung jak, ne lah pernah pegi obersea, sik pernah bergaol ngan bangsa antarabangsa segala. kelaka omputeh pun, translate 10 min lam utak baruk dpat kuar. yalah nya tok lambat dikit pick up.

ko tok bengap kah!! aku nyuruh kau kol patrick demarchlier! yang ko kol huzz napahal!! ko ingat tok majalah mangga, variasari segala!

ko nang bongok kahh?? aku mok gisele, christy, naomi, linda jd cover girl!! yg kau nuggah tushee napahal, bah bah mun gia tunggahlah sekali nursheila amin, dayangku intan, zur eda segala rasa ku nak!

heh jacket apa tok! koleksi alia! have u seen this name on the runway lately?? ever?? no i don't think so! hambikk kau!

tp oon tok penyabar, urg nganok, syukor sabar jak nya. terimak jak. dlm ati oon, "sikpa 3 tahun jak ku sitok, terok gik dr tok aku pernah kenak, sabar jakla". oon mmg bukan seorang yg pandey melawan. urg nyuruh, nya aok jak. wpun hatinya sik mok, ttp muka nya senyum madah maok. anak hayam magda madah oon tok mulut manis, sbb apa yang kuar dr mulut oon tok semua sugarcoated. sikkan ada pande nyakit ati. sungguh oon sik suka, on akan madah suka. sungguh benda sik kacak, oon akan madah kacak. yalah sigek oon. nya sik pande madah sik. oon tauk sik bagus perangei kedak ya. mesti ada pendirian, mesti berani madah pandangan kedirik, mundak sampe bila lah urg ninjak palak kita. tp yalah mungkin dah cara oon di didik kedak ya. sikpalah kelak2 oon berubah.

tapi ada masa kadang2 oon sik tahan. kadang2 rasa nak dijawab balit jak mun nya kenak anok, kenak terngak mak hayam sofia. tp oon ngenang mak bapak di kampung halaman. kesian ngan mak gik gigih berjual kuih tongkol, kesian ngan bapak gik pulang balit ngembak van nganta miak sekolah. kesian ngan adik gik mutit tin2 kosong kat kantin sekolah jepang pakey recycle. mun oon ngenang sidaknya, oon sik jadi bersuara. oon terimak jak. tapi anak hayam magda tok lain, nya tok suka melawan sikit, selalu berselisih faham dgn mak hayam sofia. nya berani madah pendapatnya. nya sik kisah kata mak hayam. oon respect dengan magda kerna berani, oon rasa diriknya bacol, pengecut, dayus gilak. tp yalah.

oon tok, mun urg nagga dari luar macam urg yg lemah. aok nya nang urg yg lemah, word paling sesuai, vulnerable. tp, urg sik tauk dlm kevulnerablelan nya, oon tok adakah seorang yg gigih. nya akan molah apa jak, mun nya mok satu benda. sik kisah lah kenak teriak kah, kenak terngak kah, kenak aro kah. oon terima seadanya. dlm lab, oon lah urg yg paling busy. paling awal dtg n paling aher balit. oon madah sik pernah nya kerja kuat camya gilak. nang abis tenaga di pakey nya. besa gilak nya balit kol 3-4 pagi. azam nya kuat. dlm hati nya sigek jak, nya mok abis belaja tok cepat. nya mok balit msia, rasa rindu nya ngan keluarga sik tertahan-tahan agik dah. kerja lab yg diberik mak hayam nang bertimbun2, nya mok siap kinek2, n mok dpat result terus. watever it takes katanya. sbb org atas maok nagga progress projek tok katanya. oon pun polah jak la. selagik terdaya.

harus gigih! harus gigih! harus gigih!

tp nak lama kelamaan, pehubungan oon dgn mak hayam makin bagus. sikda agik dah nya neriak, nerngak segala. oon perasan mak hayam dah makin bait dgnnya. mungkin perasaan oon ajak. tp oon suka bekerja dlm keadaan camya. sikda tekanan. oon works better this way. kadang2 mak hayam pande ngajak makan, pande bercerita pasal benda2 informal. ada sekali mak hayam pande molah sesi curhat dgn oon. mak hayam madah nya kepak, nya penat. nya dah sikda napsu gik nak molah research, nya madah cita2 nya sebenarnya nak muka kedey. jewellery shop katanya. ada sigek ari:

mak hayam sofia: oon, ku nak madah sigek, aku mintak maap aku selalu nerngak kau dolok, bukan apa, sungguh kau dtg jaoh, n sungguh kau gik baru sitok. aku rasa kau cam dah lamak kat UK tok, kau improve dgn cepat. yalah mun kau molah salah, aku terus dtg moha, sbb aku terasa level kau sik sepatut molah salah camya. im sorry.

anak hayam oon: benakah mak hayam. sikpa, bukan salah kitak, salah kmk juak bah. kmk tauk kmk bebal, kmk slow learner kit. kmk sik simpan lam ati pun kitak nganok kmk.

mak hayam sofia: oon, just so you know, aku vangga kau anak hayam aku, n aku boleh madah kau adalah my best anak hayam. kau byk potensi, kau boleh pergi jaoh.


anak hayam oon: aihhh benakah mak hayammm. boh padah gia, klk nait palak kmk, kmk polah yg terbaik jak. byk gik perlu d baiki. kmk perlu kitak k bimbing kmk.

mak hayam sofia: aku harap kau akan keep it up n keep getting better ok.


tp lain pulak halnya dengan anak hayam magda, hubungan nya dgn mak hayam makin hari, makin sik bagus. ada jak benda sik kenak. seluruh lab nengar nya duak bercakaran. oon rasa jaik ati dgn anak hayam magda, nya ada juak nasihat magda, iboh jak dilawan gilak mak hayam. gine2 jaik nya, nya tetap mak hayam. masa depan phd di tangganya. tp anak hayam magda to degil kit, nya madah nya sik tahan kenak kerepak. mun nya diam, makin sakit hatinya. mmmm yalah, oon si tauk la gik chemni. baru2 tok oon nengar cita2 speku madah, sofia sik mok gik jadi mak hayam kpd magda. aiiihh jadi anak hayam yatim lah magda ya oo. tedah. tpi maybe bagus juak kali, molah kerja kedikpun nyaman agik.

anak hayam semakin menyinar, menjadi kepercayaan mak hayam. di sebalik itu adik-beradik hayam terasa sentap pabila dipinggirkan.

oon rasa serba salah juak, kadang2 antap juak mak hayam, negor oon jak. pernah sekali, ada conference, mak hayam sofia, oon n magda ada juak. sampe2 jak oon kat dewan. mak hayam negor oon jak, nyk kabar segala. magda kat sebelah nang sik ditegor langsong. alu kecik ati nya.

magda: diat koh, nya nang sak ati ngan aku, ngan kau tang riang ria aidilfitri jak negor. aku mundak dijelin nya jak.

oon: eh ko tok, sikdalah pia. nya sik perasan kali. sik da papa ya bah. boh ko ambik pot gilak.


magda: adaaaa. aku tauk bah oon, kau anak hayam faveret nya nek tok. ko tauk, nya mala jak nyebut nama kau depan aku. kau ya, kau tok.


oon: eh magda, aku tok nyambong belajar sitok bukan la niat aku nak jadi faveret sapa2. aku dtg nak belajar jak. aku polah yg terbaik jak. maybe ritok nya suka ngan aku, esok lusak ne tauk. aku dibencik nya. boh ko lalek gilak hal ya. polah kerja dgn ikhlas jak bah. kerana ALLAH. yahhhh kuar dah statement putera lindungan kaabah ku.

aku taukla kinek tok nya arap kau, favour kau. u better watch out. wat ever it is i'm going to PARIS. not you!

yalah, oon paham. nang obvious juak mak hayam munnya dah sik suka urg. oon sikdalah rasa vangga kah apa. oon rasa takut gik ada. sbb expectation urg dah tinggi. so kenak sentiasa perform la. mun salah segok sikit berubah la persepsi urg. tp sikpalah terimak jak keadaan pia.

so masa ditunggu dah tiba, oon have to present his experiment dgn sidak2 company yg sponsor projek nya tok. oon molah yg terdaya jak. oon rasa nya dah molah yg terbaik. sikpalah katanya. the next morning nya nerimak emel dr mak hayam:

Dearest Shahrulito!!!!!

I just wanted to thank you for all your hard work. I think that Sandra left yesterday very pleased and that is down to both of us. I also confirmed with Bob that you are coming to Paris in January the 16th and I think that this time you are also going to be presenting. I hope you enjoyed yesterday, everybody found your results really exiting. Bob thinks that if we are lucky we should be able to publish 3-4 papers on the batch culture work. so that is a great thing to keep us going!!! thank you again for doing a fantastic job!!!


Sofia


yahhhh chemm ni tukkkk. aku ke PARIS kah!!!!

Wassalam.

Monday, 10 November 2008

rohan @ london

Assalamualaikum,

entri kali tok aku nak bersusei dlm bahasa melaya memandangkan aku ngembak urg melaya jln2 london. iboh kitak org tetak!

hye guys! weekend yg lepas aku gi mana?? cuba teka? heh pegi london lah, ada lagi cita ni. mmm dah nama kampung halaman, haruslah sentiasa dilawati gitu kan. hik hik. anyway tujuan sebenar aku ke london adalah menjadi tourist guide untuk seorang member, actually member kpd member, jadi member aku jugakle. its rohan, fellow bloggers jugak yg skang ni tgh further phd kat st andrews, scotland, uolls! tak pernah jumpa secara live pun, kontek2 ym, facebook. so tulah kecantikan bloggers nih, wpun tak pernah bersua muka. tp boleh pulak berjumpa n jadi member. tak gitu cik farah. berkawan biar seribu, berkasih biar satu gitewww.

so kali ni aku nak bawa dia kat mana pulak oo. london eye, big ben, mm tu dah typical, dia pun dah gi. so kebetulan pulak haritu ada match arsenal vs man u. kat stad. arsenal. so kitaorang pegilah, konon2 nya ada tiket. sebenarnya nan ado. saja jer men sure hebohkan stadium ittew. ramai banget org gi tgk. aku yg tak minat bola ni pun, ala2 timbul perasaan minat. tp sbb xde tiket kitaorg pose2 kat luar jerla. stadium ni lawa gakla sbb rohan cakap, masih baru, baru 2 tahun, d spon oleh emitrates gtuu. heh stadium manchester dah, liverpool dah, arsenal pun dah. hehe. anyway it was fun, tawaf stadium tu haha. dahla hujan lebat.

me & rohan @ emirates stadium. arsenal woii.


aihh chemtok duhal rupa bunyi ku kakar melaya oo. nang pekat meliyor2 jak bunyi swak nya. aihh ingga ku eh.

the tower bridge

pastu kita org jln tower london n tower bridge, which aku pun tak pernah pegi lagi. pose2 lagi la. pastu kitaorng makan kat msian hall, rohan rupanya ngidam nasi lemak, tp lain pulak yg dia makan. aa tp sebelum tu aku temankan rohan check in kat msian hall tu. yahhh makcik itewww sugguh berlagak sekals. heh. aku yg temankan rohan ni jer, x leh masok naik bilik dier, tunggu bawah jer. pastu aku bgtau la aku nak tumpang semayang, boleh ke tak kak?

makcik msian hall: adik, kat bawah ada surau, besar lagi tau.

yahhh very the vogue makcik itteww, mmg x kasi can langsong aku nak tgk bilik, dia ingat aku nak curi cadar, tuala, segala kerr. sudeeh. tapi aku peduli apa. aku nak naik jugak. aku nak tgk jugak bilik. makcik tu tak tgk, aku terus curi2 masok lift. hehe. mmm bilik dia okla. kecik sebab utk sorang. comfortable jugak aku tgk. boleh la 15 pound semalam.

pastu kitaorg makan la. aku makan nasi ayam yg very the lama nak siap, tgh kejar ayam kot. mm tp oklah jugak nasi ayam nya. but i miss singapore chic rice terribly waaa. pastu kita org jln hyde park, hyde park ni ala2 central park kat NY lah. bukan reservoir park d kuching adik kakak oiii. hik hik. mmg besar, penuh pokok2, kac sekals, terusla feeling2 autumn in my heart lagi. harusla. n then sampai royal albert hall, kat hujung tmn tu. rohan yg beria2 sebenarnya, aku dah tgk, tp excited jugak nak tgk lagi hehe. pastu jalan2 lagi, this time gi harrods, dekat jer dgn royal albert hall. mmm i dunno why every time aku gi harrods, i'm still amaze. tambah lagi this time, aku pegi malam. waa kac sekals. lampu lip lap. rohan kata macam muzium, yelah org yg masok harrods tak semestinya nak beli kan, tgk jer, cam aku ni, yg aku beli hari tu pun hanyalah fridge magnet sajorkkk. mahal juak bah. 5 pound!

hyde park. motif sebenar gamba tok adalah nak ngeso parka kaler engkodok ku tok, ada lining bulu2 pusak parsi okayyy. harus disaman peta. hik hik.

royal albert hall. baruk jak 6 bulan lepas ku molah konsert sitok kohh.

pastu jalan gi oxford street, sbb rohan nak tgk nite life kat london, which aku pun tak pernah tgk lagi. waaa excited aku. dah la nak krismas. mmg bermandikan cahaya. org shopping cam tak ingat dunia. best best. pastu for the first time ever, aku masok selfridges! suka2 klep2 aku prefer selfridges dr harrods, sbb selfridges ni besar n luas, org pun tak sesak. byk choice lagi rasanya. tp harrods ni legendary lah, ikon, x dpt nak challenge jugak. dah penat2 tu kitaorg lepak la starbucks jap, n tak lama pastu dah penat so balik lah. rohan balik msian hall. aku balik la reading. anyway it was fun. aku harap ko pun having fun jugak yer rohan. anyway sapa2 yg nak dtg london, bgtau la aku, aku boleh bawak jalan2. harus tourism london bayar aku. nanti cuti krismas ni byk pulak yg nak dtg london ni; akma, cynthia n faisal. can't wait for you guys! boxing day ocayyy. tak sabar rasanya. harap2 by that time dah masok elaun.

Wassalam.

rohan @ harrods

Friday, 7 November 2008

kepak 2

Assalamualaikum,

lamak ku sik update. sori deng-deng, nong-nong, ngek-ngek, aku buzyrina gilak. busy apakahhh?? entri kali tok maybe a bit boring. sbb aku nak cita in detail pasal research phd ku sitok. sik tauk ku apa nak ku cita lok. kedong aku d lab nuggu menatang eksperimen ntah papa tok. ku cita lah ngan kitak urg lok.

ok. mun kitak urg sik paham apa2 nak cita ku tok. kitak urg buat2 lah paham. polah muka ilmiah maca dgn tekun okayyy. basically bidang yang aku polah sitok ialah food bioscience. food ialah makanan. bioscience ialah gabungan perkataan bio n science. gitewww. yaahh kenak sik food science ajak or food tech ajak?? sik sama ya deng. food bioscience mengkaji biological aspect (in my case microbe in intestine) and both fundamental and application of it. manakala food science lebih kepada fundamental science jak n food tech more towards processing food gitewww. yahhhh ting-tonghin dah?? gasak jak, kitak urg tok, mun aku cerita mak hayam, anak hayam rindokkk. coba dah gik.

k. so kerja aku mostly deals with fermentation. fermentation tok adalah.. mmm apa oo. fermentasi lahhhh. yahhhh betoll! pandai kak zaiton sameon! neway. pada masa tok. projek aku adalah untuk mengkaji this certain type of carbohidrat yg apabila dimakan boleh rasa orgasm 5 jam! matilah. sori anak buah. wa oon over jap. actually carbohidrat yg aku kaji tok, di yakini oleh lever brothers waima produk kecantikan safi sekalipun boleh menambah bilangan bacteria baik dlm usus kita. spt yg umum mengetahui, dlm usus kita ada bac baik n bac keji. bac baik tok muslimah sikit, semayang sik tinggal, sll posa sunat, kelakar pun nutup mulut. gitulah. bac jahat tok saal sikit. nak enjoyyy jak kerja nya. kupu2 mlm lah. di spon datuk gtu. very the pisau cukur. yahhh. so duak2 bac tok selalu bersaing sesama sendiri untuk mendapat gelaran miss universe. mun kita sll makan produk makanan yg sesuai dimakan bac baik, so byk la bac baik. so mun bac baik byk. baiklah hasilnya. meaning kacaklah kitak deng. beauty inside out gitewww. heh. mok juak. basically, nak ku kaji ku tok, mun byk bac baik ya tek, boleh reduce the effect of colorectal cancer (kanser usus) n ulceritis (pendarahan perut) yg dsebabkan oleh bac keji.

so camne lah aku mengkaji keberkesanan produk karbohidrat ya tek?? dgn fermentation la. aku ferment kan carb aku ya tek ke dalam model usus. n kita cek kandungan bac baik n bac keji dlm nya. kita kira satu persatu ya puan2. so aku dah ada carb, n aku dah da model usus, which we call batch culture, yg menyamai usus kita, engkah media, yg menyerupai cecair2 usus gitu. so apa gik tinggal? ya off kozz tushee, kita lupak make bulu mata palsu!! palak mu! heh. kita blom engkah bac baik n bac keji tek. so camne nak engkah, adakah kita perlu mencari ke lubang cacing bac itu? atau adakah kita perlu ke langit ke tujuh, bak kata syarifah zarina? ooh tidak nong. kitak ambik saja dari usus itu sendiri. so camne kita nak ambik dari usus itu puan2. haruskah menebuk lubang d perut kak pah? waima kak ayati tasrib? oohh adik2, kamu tahu di mana aku mendapat bac baik n bac keji itu. yahhhh. ambik dari tai* la. aoklaaaaa. ko mok tauk. yala kerja aku. ngumpul tai* urg koh. ne tek bapak ku madah mun belajar tinggi2 dpt kerja bagus, sikla bekerja nyangkol parit, mutit taik urg. aihhhh.

neway. basically. camyalah eksperimen aku djalankan. engkah carb + media + tai* jadilah fermentation. huhu. mesti kitak urg excited pasal tai* nak. well yalah kerja ku deng. aku terpaksa mutit tai* urg utk eksperimen aku. tai* ya tek akan dihancur lumat gitu. n kakya engkah la dlm media fermentation aku. aku nek tok dah sik tauk chemni gik dah bau tai*. kotan dah sll gilak deal with nya. tapi yalah, for the sake of pushing the boundry of science, i'll do it (yahhh very the cendiakawan kan hik hik). so for my experiment aku terpaksa ambik sampel every 0 hour, 10, 24, 36 n 48 hours. so basically, fermentation aku ya berjalan selama 2 hari la. aku besa setat ari rabu, n akan abis ari jemat. so antara 2 ari ya. aku literally tdo lam lab. huhu. nek tok dah 6 kali ku run exp. dgn penderma tai* yg berbeza. so besa aku jarang tdo d lab, gelik nyawa ku, tang da dak mombok ju on indah. biar ku abis kol 4 pagi. aku rela balit n dtg balit kol 9 pg. so chemm yalah. gigih kan. dah 2 bulan aku camya. mmm well wat to do. mun mok jadi anak hayam faveret, harusla gigih.

tokla menatang model usus ya. ko tauk apa lam ya?? dlm itewww adalah tai* yg telah dihancurkan. mmmm lazattt bukan??

yaahhh. honestly aku kepak. kepakkk gilak. kalah kepak gi serikin. aku sik tauk chem ne aku could go on. yalah mun weekends yalah masa aku nang merehatkan dirik bebena. recharge utk upcoming week. jaoh gik perjalanan ku. imagine this. aku ada 20 carb yg nak d kaji. seminggu aku boleh molah fermentation k 10 carb. each carb sampel aku mesti polah untuk penderma tai* yg sehat (normal), warga tua n obese. setiap kumpulan penderma ya mesti ada 4 orang. so aku kenak molah 4 sehat, 4 tua n 4 obese. so mun dikira, paling effisien pun aku (mun sik berenti), aku ambik masa 24 minggu = 6 bulan untuk ngabis exp tok mun aku sik berenti. kinek tok aku baruk abis molah untuk 3 penderma tai* yg sehat. byk gik wooo. chemmm ni tukkkk. ya bruk ngambik sampel. blom analisis sampel gik. ngira bac baik n baik keji ya, make mikroskop, satu persatu k! HPLC (mmm mun mok tauk cek mpun k), PCR ehhh cam2 gik la. pintu doremon jak sikda.

kadang2 rasa nyesal juak aku masok kaki bidang tok. urg lain molah phd ada kedak tang njoy rilek2 jak. mostly yg sidak molah sosial science, seminggu sekali jak turun uni. ada kwn ku sorang tok. nang rindok jak phd nya. design taman! boleh sik, cara2 ngias taman! aihh, pokok ne bagus engkah. nyusun batu bata. design fountain. yahhhhh kenak la ku sik ngambik ya juak dolok ooo. molah phd dlm berias kah, cara2 masang bulu mata pelsu, cara2 milih tie kenak ngan baju kah, cara2 shopping cokot tp posh, cara2 poret ngecek urg make beg LV ori kah sik kah, nak gia2 bah. yahhhh. mok ku. tok sik. maokkkk juak bio bio biol tokk. mmmm.

tp yalah. dah jereki ku sitok. aku terimak jak la. kini aku pasrahhhhh bak kata abby abadi.

Wassalam.

Saturday, 1 November 2008

sakai

Assalamualaikum,

aiii denggg, ku sakai aihh. mlm selasa ya tek, tgh ku ngetep kuku lam bilit, aku nengar bunyi terketek-ketek kat atap. lam ati ku tek ingat stalker kah, urg minyak kah nak nilit aku nak. kakya ada bunyi urg main bunga api, pikir tek ada konsert sure heboh kah tek nak. alu nyengok lah aku ke penjan. aihhhh. apakah itewww. putih2 umpama kapas itewww. kac sekalsss.

SNOW!!!!

aihhh chemm ni tuk mak, anak mak dah nagga snow. aok aku tauk aku sakai, my first snow ever aihhh. maybe urg lain yg selalu cuti2 obersea dah sik heran nagga snow, tp aku sik kisah. aku harus megang juak snow iteww! terus aku turun tangga, sambil tergisin2, sampe nak tergugok kat tangga indah aku tek kotan excited. bukak2 pintu. aku terus feeling2 santa claus gitu. ya ampun, sejok nak mampus, -2 katanya. tp aku sik kisah. kotan nyuruh kak sema jeles, biar aku bersabok sajorkk kuar umah. nya sikla hebat gilak, snow lite2 katanya. tp kedatangan snow tok d celebrate juak sitok duhal, ya cdak main bunga api, sbb this part of uk jarang di agak snow, pa kah mimpi tetiba jak datang snow, yalah ku madah kali ari tok sentap bah oon datang sitok. chemmm ni lahhh. cdak madah maybe bulan 2 klk maybe ada gik. klk mun da snow hebat ku ngeso ktk org k. ma, sik perlu ko rasa dengki alu nak pegi the mines main snow ok. hahaha.


snow d belakang rumah, ko ada snow d belakang rumah?? sikkkk ada! hua hua hua

lembut, suci dan murni sungguh snow itewww...

video

btw aku sik sabar indah nak krismas koh. sitok krismas ala2 meriah sekals. shopping complex ala happening jak, sale situ sini sana sinun, kaunter perfume ya ala menggila jak promotion. semua urg looking forward n kakya krismas cuti 2 minggu. yeahhh sik perlu temu mak hayam. mmm im thinking of going to PARIS (harus capital letter okeeeyy!) this chrismas holiday. yahhh ma ko pegi sine krimas tok, serikin kahhhh. larikkkkk.

Wassalam.