Monday, 29 September 2008

sudden raya

Assalamualaikum,

ESOK RAYA!! aihhh chemmm ni tukk. esok raya kahh?? aihh sik pat ku nerimak. aii chemm ni lah, dak daging, manok, semua belom berbeli. ketupat belom beranyam. carpet belom d vacuum. lantai blom d mop. moto blom dcuci. kad raya blom dgantung. kuih biskut blom dsusun lam queen anne. lampu raya nak madot blom dtukar. aiiiihh chemm ni tukkk.

well chem yalah kali keadaan rumah ku d msia mun benar esok raya. dolok2 marek jak selalu jak sudden raya chamya. kinek tok xda gik. tapi sitok masih gik. nang benar sitok esok raya. tgh2 aku sungkei, kwn ku kol madah esok raya. baruk d umum dak msian hall. aku raya dolok dr kitak org lah oo. aku konpius. out of place. sik tauk nak rasa apa. sikpat ku nerimak esok raya. ehh benakah esok raya. sik posa gikla ku esok oo. adeehh pelik eh. mun di msia dah riuh dah mak aku. harus kenak rumbak mek urg duak beradik dkerah tenaga. di sitok. apa polah ku malam raya?? update blog!! apakah retii waaaaaa. bencikku. palah nak polah ku pg esok. semayang raya kah sik oo? make baju melayu kah sikk oo? chemm ni tukkk. this is the worst malam raya ever!

mmm klah ku nak tepon mak ku lok huhuhu.

Wassalam

Saturday, 27 September 2008

raya dedication

Assalamualaikum,

kitak urang tangga jak.


video

Wassalam.

Friday, 26 September 2008

manchester n liverpool

Assalamualaikum,

k udah2 gik rindu2 an bertangissan na'alah on, bukan ko dpt balit pun. sabar untuk 3 thn sik raya. lekak abis 3 thn, pakeilah kau baju melayu bersabok tiap hari kohhh. huhuhu. aoklahhhh udah2 gik aku tok. nang suka juak nyakit dirik nengar lagu raya sudirman, aman shah segala. k dah dah oon.

k kali tok aku nak cita kemana aku menghilang selama beberapa hari lepass. yaaahh byk urg bercarik ngan aku hehe. sesungguhnya sememangnya aku glam! actually aku, salwa n ira. nang dah plan. ko tauk gi sine? gi PARIS!!! tempat asal ku bah. aiihhh. haha. aok mek urg nang plan nak gi bulan posa tok. jimat sikit belanja kurang kit makan nak. so awal2 dah ku mintak cuti ngan mak hayam, sik madah gi sine takut nya murka aku gago berambeh di paris sak jak kerja sik siap2. nasib nya ok. so search la tiket eurostar. aiiii deng deng, kitak urg taukkah apa eurostar ya! yaaah. apa ko ingat eurostar ya sekolah star cawangan eropah segala!! sudehhh memang naive peminat2 blog ku. eurostar ya ala2 tube bawah laut segala yg menghubungkan UK dgn benua europe gitewww. yaahh keluar gik aura didikan cikgu jelani. nya akan gi direct ke Paris, kakya pegi negara2 lain like belgium, netherland dll. tiket eurostar tok sikla semahal belon, besa setengah rega tiket. so kmk org pun plan lah nak beli tiket eurostar, dah survey punya survey, nang worth it la gi paris make eurostar, nang murah.

tp tek nak, baruk mek urg nak meli tiket ya tek ehh. ada cita keji. keji antap! ko tauk serak-rak, sengan-ngan, sedan-dan kmk urg nak meli tek eh. eurostar ya mengalami kemalangan indah! keji! kemalangn kecik la, x penah2 gik ya, tang ada masa tok juak nya accident, tp xdala urg mati. so eurostar pun cancel semua trip UK-Paris. sik keji panama ya!! tang tauk2 jak aku nak pegi paris, aku rasa mmg ada urg sabotaj. ku rasa perez hilton rasa ku. mun sik kenny sia, pa nya sik puas hati, aku lebih glam! bencikku ehh. aku dah feeling2 carrie bradshaw sesat d paris. matilahhh. kakya make topi senget. baju belang2 itam putih ya ehh. bencikku. alu sik jadi. eurostar cancel sampe lah sebulan. tp sikpalah mungkin tuhan nang sik nyuruh ku pergi dolok. takut kelak aku makin loba, ngegeh d paris. sikpalah aku pasrah jerrrr. lamak gik ku sitok deng. tunggu jak kau Paris!

tp oleh kerna dah mintak cuti, haruslah diutilize sepenuhnya. so tekak aku gi sine?? mun urg kaki bol mesti cemburu ngan aku. mun lagik apis. mesti sikda perasaan. larikkkk. aku gi Manchester n Liverpool deng. hehe. well aku ngakuk aku pun xda juak perasaan apa masa nak gi, dah nama kt tok kaki bangku emas nakkk. tp suka jak nyuruh pijal jeles bahh.

perjalanan dr reading ke manchester lamak juak, 3 jam lebih make train, kedak rasa gi sri aman. dr manchester ke liverpool sejam lebih la. so mek urg stay kat hotel murahan kat manchester; travelodge. sapa2 nak diam d UK taukla. tahap2 hotel harbour view gia, sungguh murahan, tp kacak la juak. boleh la. so di manchester. target utama haruslah old trafford nak. yaaah. mesti apis, jaki ngan awang sik tauk apa old trafford ya haha. mula2 ku sik tauk juak koh. aku ingat lah old trafford cam tang nama2 stesen keretapi jak hahaha. coma2 kenak tetak salwa. well utk urg yg sik tauk, yg cuma tauk berias jak, tok ku madah, old trafford ya nama stadium manchester united, di ambik bersempena nama tmpt sia. paham adik2.


ronaldo, giggs, rooney semua mengejar oon. larikkkk


old trafford deng!

so kat sia, mek urg gilah stadium tour nya. aiiiiih best aihhhh. benar ku madah. nang hebat pakcik tour guide ya explain. tetiba nait semangat indah aku minat main bol. aiii chemmm ni tukkk. haruskahh aku setat main bolll. errk. nya cerita la sejarah man u, ada belon accident la, byk masalah kewangan la cam2 la. so ya menjadikan man u kuat gitewwww. tp honestly tang tiba2 jak aku dtg minat. balit umah terus bukak tenet search pasal man u. aiii chemm ni lahh. tp best la, tour ya nya ngembak gi stadium, masok2 jak ko rasa, cam center of the world gitewww. sll nagga lam tv jak nak (pernah ka ku nagga oo). kinek tok dah depan mata. the theatre of dream katanya. yaaah ala2 my dream of oon. kakya mek urg di embak ke tmpt dak beckam, ronaldo, ryan giggs (aiii sik sentap ko jah aku tauk indah ngan nyetok!) bersalin baju, tmpt becham mula2 bertemu vic. ehh rasa best jak aku berada di sia. aku rasa cam dilahirkan semula jak. aih pa kaitan oo. kakya gi museum nya. cam2 la, puas jak aku bergambar.

sitok la bg ronaldo ku, bg rooney ku, bg beckam ku main tarit2 towel. keji tauuu

Legends! haruslah oon ada di sitiewww satu hari nanti


tapi masa dah nak balit tek nak, pakcik tour guide ya negor:

pakcik guide: hye, where are from?

aku: hold on pakcik, I know what you're thinking, u think i look like leona lewis kan, pakcik ni tauu..

pakcik guide: errrr, what?? i just want to ask you where u from? leona lewis??

aku: errr im from Malaysia..

pakcik guide: oo Malaysia, nice place, once our sponsors.

aku: oo really??

pakcik guide: Yes, Air Asia, really good one. sponsored the team for couple of seasons. n a really excellent airlines too.

aku: wow! pakcik tauk ngan air asia juak kahh. aii vangga ku air asia!!

pakcik guide: haruslahh. sungguh air asia ala low cost airline giteww, service nya meletops! pakcik tak kisah, sugguh pakcik kaya va va voom, pakcik suka nait air asia. pakcik suka mun da promotion 99 sen gi KL, haruslah grab the opportunity shopping d sogo!

aku: aiih bena pakcik

pakcik guide: yalahhh, macam2 dah destinasi air asia kinek tok. pakcik dah gi Bali, Shanghai, Macau. cam2 lah, dengan harga yg very the murrr.

aku: aok ya lah pakcik oo. murah kan. servis pun ok juak.

pakcik guide: tp yalah, adalah urg yg sik maok make air asia kohh, mdah sik kelasss. madah flight urg kebanyakan. well ronaldo, rooney, giggs, sir alex pun nait. ada ku kesah kelas sik kelas bak kata julia hana denggg.

aku: sapakah yg madah sik kelas ya pakcik?

pakcik guide: sapa?? tatau?? larikkkkkkk


yaaah sik ko vangga ngan airasia, tp pakcik tu ober lah pulak ttp promotion air asia, ex steward air asia kahhhh. sudehh.

neway lekak gi stadium, mek urg pun jalan2 la town. mmm pendapat aku. machester tok hectic. n then urg nya pelik2. banding ngan reading tok urg nya very well manered very the english. sitok ala soho, indie, punk, emo cam2 ada. miak remaja nya pun pelik saku. sik pat ku diam sitok. kompom ku rusak. matilahh. n then manchester tok a bit kotor. tp urg melayu stok, bait2 koh. i mean mun nemu sidak kat jalan, sidak tegor. sik kedak d london. ala2 lawa ckit la. neway. it was fun.

Manchester Arndale. dpt celen hopoh sik. haha.

tauk ada juak oleh

Manchester library

siapakah jejaka tampan merayau di manchester itewww??

kakya the next day mek urg pun bergerak ke liverpool. gi juak la stadium liverpool. mmmm sik la sehebat n segah2 man u. mmm besa jak koh. nuthing much. tp oklah juak. jgn sik gi kata urg. tp aku suka town liverpool. bersih n byk historical place. nang kacak rasa ku. byk museum, galeri ala2 art2 gitu. batik sapar gapar jak sik da.

stadium liverpool. besa2 jak ooo.

ntah sapa2 jak ngan ku bergamba tok

ala2 rome liverpool tok ko (ko dah gi rome kahh??)

St Johns garden

Albert Dock. terselap ku brooke dockyard dak cekor segala.

so yalah tuju ku ngembak dirik sik jadi ke paris, pakey ngembak mind ku lari dari mikir kuching. tp nakkk gine2 pun manchester n liverpool ttp hopoh ngan satok best agik. chemmm ni lahh. ada gik cita tokkk.

Wassalam.

Wednesday, 24 September 2008

seminggu gik

Assalamualaikum,

mood: blues

hye guys.. mm seminggu gik raya oo. aku sedey aihhhh. huhu. lagu sudirman tok nang nyucuk2 kalbu jak. dolok waktu kat msia, sik ku heran ngan lagu2 raya segala. sik ku pian nak nangis2 bagai. aku suka lagu2 hepi jak. haruslah sanisah huri menjadi pilihan. tp nang lain benar sitok koh, bok ku paham rasa urg perantauan. ku bukak jak lagu ya, otomatik hati ku tang rasa kena tarit. kakya tang gugok2 jak aik mata ku. sik lamak kakya ku alu ngansa, chemm ni tukkkk.

yalah tok la first time after dah nak 27 thn ku hidup ku raya jauh dr famili. sik pat cium tgn mak bapak. sunggoh pun aku kat london, bunyi cam best, harrods, bond street kedei up up segala. ttp jak aku rindu ngan hopoh, satok, parkson koh. esp lea center. sori lamak tok ku mala ngeji hopoh, tp sebenarnya ku sayang hopoh ku. harus happening urg gago berbeli kasut indah. indestrit sunggoh ku jarang ngagak, sekali sekala best juak gi time raya. sungguh kakya ngerepak besar panjang. aok ku ngakuk aku urg kampung, shopping ne lah gi kl indah nak, meli kasut kat hopoh, meli baju kat tingkat 2 wisma satok pun dah rasa best bah.

masa tok juak la urg gago berkemas rumah, bercat rumah, berpolah dak kuih, masang langsir. sungguhpun waktu tok besanya aku ngangkang sajork. nak kata urg laki nulong bapak berecat rumah sik juak, nak kata rompuan nulong mak molah kuih, sik juak. gago berias kedirik jakla. masang bulu mata pelsu matilahhhh. besanya masa tok mesti ku gago shopping lite2 ngan jijah n jaki. raon pasar sampe 5 jam, tp yang oleh nan ado! mun nasib bagus beroleh lah juak stokin.

yalah deng selalu aku rasa sik kuat, aku rasa lemah. mun ngenang famili d msia. aku rasa nak balit jak melok mak bapakku kuat2. yalah mak, kmk nang sik balit raya tok, iboh mak harap mek molah surprise2, nang kmk sik balit. iboh mak feeling2 aisyah menunggu d beranda rumah, nang kmk sik balit. huhuhu. jaik ati ku ngan cdak. mak, bapak n adikku jak tinggal. aku tauk cdak beraei ngan aku, aku agikla beraei ngan cdak. sikpa mak, tahun depan, Insyaallah mek balit, haruslah masa ya mek feeling2 berlagu aman syah.

yalah di kesempatan tok. aku nak mintak mahap ngan semua k. geng2 sapa2 lah yg kenal aku. kepada yg baruk kenal aku dr blog tok, sori mun aku ada terkasar bahasa ka, terkecik ati ka. sungguhpun kadang2 (most of the time) aku loba2 lam tok. tp sebenarnya aku sik loba idup2. aku kiut jak bahhhh.

Wassalam.

Monday, 22 September 2008

pindah

Assalamualaikum,

dueeehhh, kitak org nang sik pande nagga aku cuti2 UK nak. aku tok xda kehidupan lain kah selain memblog. klk ku molah autobio haruslah laku. tepuk2. klep2 girang! tapi yalah tedah jak nyawa nagga anak2 ayam ku sik pat tdo segala sikpat maca blog ku nak. sikpa2 sanggup aku turun CC kat dbah hotel liverpool tok, memblog lite2, sungguhpun GBP 5 sejam yahhh. sikpa2. tp cita jap jak tok k. xpat lok ku cita cuti2 manchester n liverpool segala. cita kedak ya merlu masa denggg.

tok ku nak madah ngan kitak orang anak2 ayam baruk angkat tok aku sebenarnya dah pindah umah baru. aku sik diam asrama gik. aku nek tok diam luar jak. bayar murah gik, tapi umah nya sik la kacak ala2 jak koh. ya jak ku mampu. tapi bilit ku besar bah. besar gik dr hall. sewa aku bayar GBP 270 sebulan yaahh. mun rega ya di msia, nang dah nyewa ala2 kondo dah aku aii matilah norita!! aii tulah. ampunn. neighbour hood aku dolok ala beverly gitulah, ala2 org kaya jak, tp nek tok ala umah2 urg kebanyakan jak, allergic i tawwww. keji! aku ada 4 org housemate, anya, urg poland, xiran, urg china, panagiotis urg greece n Ian urg Ireland. oklah cdak tok, best juak digeng. ala2 loba juak cdak hehe. mun ada surat datang harus mek 5 berkumpul depan pintu nerais "Tyra Mail!" chem ya bahh. eh ku xpat lamak juak tok, esok ku balit reading, klk ku update gik nong. tok gamba2 umah ku k.

yahhh tokla umah aku dolok, very the posh kan.


tp dengg selepas menyukat baju di badan sendiri, tok jak la ku mampu koh. ada masa diva perlu tunduk, legend perlu juak jadi org biasa bahhh.


tok address baru ku: 24, Morpeth Close, RG2 7UH, Reading, United Kindgom. aku nunggu kuih raya k. at least kad raya, I hanya accept memory lane, hallmark sajerr tauu. setakat kad raya 20 sen beli kat tingkat 2 wisma satok, aku pakai alas cangkir jer. hehe. xdalah guro jak dengg. anyway aku ada nerimak kad raya dr sorang peminat setia ku, ma kasi ma kasi. nak reply balit x tauk address, lagipun xda kat raya jual ctok huhuhuhu. kepada kitak org yg belom nganta ya, gi beli nek tok! munsik aku murka!

ehh udah gik lamak dah aku tok. sugarmummy dah nuggah atas nun. larikkkkk

Wassalam.

Tuesday, 16 September 2008

weekend @ London.. agik

kotan ku glam gilak. beckam n posh pun kakan nak bergambar ngan aku!


Assalamualaikum,

yaaaahh tuan-tuan, puan-puan, entri ngegeh loba datang lagik! kitak org baca jak oo. hehe. weekend tok tek ku gi London.. agik. hehe. mmm mun ku mikir2 eh nang rasa sik cayak jak, pegi london. kadang2 ku rasa cam mimpi. honestly, aku nang sik pernah terpikir pande nyambong belaja obersea segala, jaoh sekali nak cuti2 d obersea. yalah aku tauk aku sapa. arap gaji ala2 ne lah mampu nak datng london segala nak. tp yalah. dah d takdir aku tok jadi perantau. kwn ku da madah nak mun urg ada taik lalat kat tapak kaki, maknanya org ya dtakdirkan jd perantau. ya ku madah nagn dak deng2 ku ctok, ira n salwa. cek2 tek nak, tiga2 mek urg ada taik lalat kat tapak kaki. amazinggg ooo. haruslah kitak org nagga tapak kaki tak org nak. ada sik kau jah?

neway weekend tok tek, mek urg jalan london, saja jak ngembak salwa nak balt msia, be4 nya balit, nak nagga tmpt2 lom d peginya. sungguhpun ku ada kerja lab pagi sabtu ya, harus gigih lekak abis labwork terus gi stesen nak gi london hehe. neway london ngan reading tok bukan jaoh pun, mun make train dlm 20 min jak, mun make keta dlm 40 min jak, kdk kuching ngan kampung sebandi bah jahhh. errk. so yalah mun boring2 gi london jakla. tp yalah mun dah selalu gilak, angol juak palak nak. very hectic london ya, urg pelik2 jak.

so kmk org pun pegilah madame tussaud, ko tauk apa ya?? ya tmpt patung2 lilin tmpt celebriti. yaahh waktu ya lah ko nangga sine bana jlo, tebal ne bibir angelina, berapa igek bulu ketiak beyonce. ko nak melok2 cium2 patung ya pun xpa. tp nak, ya ampun bersusun masok dlm ya nang lamakkkk. sejam lebih mek 3 berbaris, nang ramei urg, aku dah nak give up dah. kepak nyawa ku. dah la tiket mahal antapss 25 GBP = RM 150 gia lah. tp nak worth it! best jak rasa nagga patung2 kedak real (k nyaman ati dikpun lekak mayar mahal gia bah). puas nyawa jak ku mulei nen*n nicole kidman.. larikkkk. bukan setakat patung, ada rumah antu juak, nang seram!! ko nagga aku terkeiak kaong, sik kuduli urg kirik kanan. dahla antu ya pande ngepong urg indah, make up nang real! tp heran ku hantu ya, maka ada duak urg ompuan belakang aku, ttp aku juak dkaco, abg antu ni tauuuu. suker jerr. ya tek nya duak ya nang berkukut jak ngan aku, rubak jak baju aku kenak tarit. sik nya duak tauk aku tok lagik cuak. tp basically best la juak tmpt ya. a must see rasaku mun gi london. sekali jakla, mun dah duak kali sik best dah. mun ktk org nak dtg sitok, ktk org masok jak k, aku sik masok la hehe. aku nuggu luar.


jlo ni tau suka nonggeng burit ngan aku. bulan posa tok deng!

ooh my nicole!

rindok ati kiera, oon nyium nya hehe.


yerdeh, sukla leonardo dpt bergamba ngan aku

legend breakfast ngan legend at tiffany's


sukaaa aisywarya bertandak ngan aku

naomi tok suka molah pose bibirku

with uncle george

i know this guy got something to do with football, sapa nya tok oo hehe


so balit dari ya kmk org gi la Bond Street. ko tauk apa Bond Street! apa ko ingat petaling street, indestrit segala! Bond Street tok tmpt paling up n posh kat london tok, semua butik2 hebat2 sitok. Chanel, Prada, Burberry, Ferragamo, LV ehh cam2 gikla. kira kedak Champs Elysees in Paris. mun lagik starhill ya, sikpat celen. sbb nya bukan dlm building, nya tepi jeraya jak. aku terus feeling2 becky bloomwood, berjalan ngegeh2 sia. mula2 malu2 pusak juak mek urg nak masok, yalah, nagga nama gik ku dah takut. sungguh aku legend nak. hormat juak aku ngan legend2 yg lebih senior dr aku, Mak Chanel, Udak Prada, Auntie Dior, Anjang Bvlgari.

tp yalah sedar kedirik ku, mati idup balit pun aku sik mampu nak berbeli brg sitok, mun mampu pun tisu nyakah, beg plastik bisin nya kah. huhu. tp aku sik lalek, ku masok jak, n cdak very the bait2, layan kita sik nagga ya jak rupa meher aku. mun d Malaysia tekkah. nang kenak jelin. cdak layan kita kedak macam ku nak meli jak. tp nak dah ku masok dlm2 butik2 ya to my surprise yg byk berbeli brg ialah urg cina! vangga juakla aku numpang urg asia. cdak omputeh yg dtg coma nagga2 jak kedak aku. yg bersusun kat kaunter mayar tek eh, ala2 makcik2 cina kebun lada hitam. vangga ku aih. rupa sik gine2, very down to earth, sukaku. ada sorang makcik tok eh, nya berkenan ngan beg Gucci sigek tok, old season lah dipadahla sales girl tok tek madah ya fashion lamak n ya mahal gik. tp makcik ya tek ala sik kisah nya mok juak katanya, k nya engkah telekung katanya. yaaaah hebat makcik itewwww.

tp yg ku sik rajin gilak kebanyakannya urg2 arab, or cdak paki lah i dunno. bukan apa, ku rasa cdak abit lawa n disrespectful. ada sorang tok nak. nya berbeli kasut LV. nya tek nuggu lah seat. tiba2 ala2 keak kaong, madah "is there anyone going to serve me!" yaaah diva sungguh dia. sik suka ku olah kedak ya. tp biarlah malasku nak beranok sapa2 ntah ya bulan posa tok.

kakya aku masok Chanel. aku rasa Chanel lah paling ultimate dlm semua2 label, bg aku la. da sigek tweed jacket ya, ko tauk berapa rega? GBP 6000 = RM 36,000!!. yahhhhh sik molah nak rasa munuh dirik kah. aku tek dah nagga rega cemya, puas jak nyawa ku ngeruei malit taik idong rah jacket ya.



dlm byk2 kedey, ku bagga kedey tok. sapa sangka, urg malaysia mampu engkah namanya sebaris ngan Chanel, LV. aii beskal ya lok, tetap mok parking depan Jimmy Choo, keji tau!!


so abis berjalan kat Bond Street, kmk org gilah Trafalgar Square, ehh tmpt moldah video clip amy mastura bah, cinta antara benua bahh. nak bayk burung2 merpati segala ya. mmm sikla gine2 sa ku besa2 jak. kat thong hin byk burong merpati, sik perlu nakkk. dah pasya mek org gi lah carik tmpt sungkei, mkan kat kedey msian, Satay House, kelas kali kedei tok. vangga ku urg melayu pun kedei camtok, tp of koz la mahal. satay empat cucok GBP 6 = RM 36, nasik ayam ku GBP 8 = RM 48 chemm n i tuukk. sikpalahhh. telan sajalah. rasa pun not bad juak. tp ttp ku rindok singapore chic rice kohh.




feeling2 cinta antara benua, azhar sulaiman n azah aziz keke


note the bendera malasysia atas ya. rupa2 nya depan trafalgar square ada opis tourism malaysia. vangga ku!

basically, kali tok aku dah tauk juak ckit2 jeraya kat london tok, kinek tok konfiden juak la aku nak berjalan sorang2 kat london ya. mun kitak urg dtang, senang ku mbak jalan.

Wassalam.

rutin

Assalamualaikum,

hi adik2 kakak2, rindu ngan kmk kahhh. kmk pun rindu ngan kitak urg. kebelakangan ini byak sungguh permintaan nyuruh aku update. nyuruh update tiap hari. kitak org sik lejuk ngan aku kahhh. aku pun lejuk ngan ku mpun kohh. aku tauklah aku glam, meletop va va voom!. hahaha. tiap ari mun sik da gi sine2, sma jak la rutin aku.

bgn tdo, nagga cermin, merus gigi, nagga cermin, mandi, nagga cermin (telanj depan cermin, opps), ngeruei rambut, nagga cermin, milih baju kat walk in closet ku, prada, dior, YSL , boss. (backgroud music, devil wears prada okeey). nagga cermin. make creme de la mer, make lip balm khiel. nagga cermin. kakya konfiden feeling2 kacak. barukla nait beskal, berkayuh la gi lab, sampe lab, nagga cermin, dudok, ambik cermin lam laci, ngeruei rambut, sak lock nya ala kach. mukak pc, mukak frenster, mukak blog, mukak emel. dah abis bok setat kerja lab. masang labkot, nagga cermin. bok gigih molah kerja lab. rehat mun da masa. bulan posa tok xda gi luch. so ambik kesempatan ya, nagga cermin lahhh. kol 5 or kol 6 balit umah, before keluar opis haruslah nagga cermin kannn. kakya balit, ngayuh beskal, dgn perasaan feeling2 gembira sbb another day has pass. kurang sehari gik balit msia huhu. balit umah, sampe umah mukak laptop, nagga cermin gik. make skank, matilahh make skank. nagga cermin, kakya feeling2 player itali make skank. mukak tenet ntah papa, sungkei, mukak tenet gik, kol umah, webcam ym ngan mak, eh before ya nagga cermin. kol 1 lebih tdo. kol 4 bgn sahur. nagga cermin. tdo balit. kakya ulang lah kedak ya balit. tokla polah ku hari2. eh ada ku madah ku nagga cermin tek kah.

Wassalam

Thursday, 11 September 2008

good luck farah!

Assalamualaikum,

aku tek blog hoping maca dr sigek blog ke blog lain, nyengok pa cerita anak2 ayam ku. tang ramei jak urg molah post babai ngan farah tok. oleh kerna ku sik mok kalah, aku mok post juak laaa. FYI miak nama farah tok akan berangkat ke london nyambong belaja, 3 thn, bidang biomedik. kelasss gitewww.

neway aku sebenarnya sikla kenal miak nama farah tok. baruk kenal juak since aku mukak blog tok. tp u know what farah, sebenarnya kmk lamak dah kenal kitak rasanya. tp mek rasa kitak sik ingat gik. kta pernah chat dolokkkk marek rasanya. masa ya ktk gik study kyupem ka. kmk masa ya gik angkat dara kata urg, gik kacak oiii ku masaya, byk jak urg nak minang aku, nang laku lah aku kt kpg no 3. dr kpg ajibah abol sampe kpg bintawa, urg gila ngan aku. k dah dah. bukan cita pasal aku tok. cita pasal farah hehe.

masa ya juak aku baruk kenal dunia frenster n berblog frenster sajorrrk (circa 2005). masa ya ku blom glam. zaman ya urg gago make baju feminin aiih. yalah blog frenster ya ala suam2 kuku. post pun dlm 2 bulan sekali. besanya ku post mun aku ngerepak, manas, sedih, emo2 ntah papa. ada sigek post ku tok aku nganok CT. its here. n aku kejut kwn ku madah, post ku ya masok lam forum PGX. chemm ni kaahhh. dah ku cek2 miak nama farah marzuki tok rupanya engkah hehehe. igt sik kitak. yaahh lepas ya la nama ku mula meniti dr bibir pengarah, wartawan waima makcik kantin sekalipun! so pas ya aku pun beralih ke blogspot. saja jak. lejuk dah aku berblog frenster. mala kenak anok jijah blog aku susah nak d bukak. kenak log in segala. mengenangkan peminat2 ku yg gigih mok maca karya agung aku yg ala2 merong mahawangsa ini, aku pun beralih arah. kakya chem ni kah farah tertemu gik blog ku yg rusak tok. sik lamak kakya kehidupan ku sebagai selebriti pun bermula (yaaahh kenak ku konfiden gilak oo). nang haruss kitak jd presiden fan club mek kohh (yaah loba ku oo ber fanclub2 segala!). nang arum bulak seluruh kuching blog ku d promote nya. suka-suka. klep-klep. bukan setakat presiden, kmk lantik kitak jd steno, bendahari, waima AJK kebersihan dan keceriaan sekalipun hehehe.

yalah farah, sugguh pun mek sik pernah jumpa ktk. kmk tauk kitak adalah insan yg baik hati, penyayang, berbudi pekerti luhur, macam kmk juak hahaha. kmk rasa kita boleh jd good fren mun kita kenal. dgn tok kmk rasa kitak la urg paling layak nerimak hadiah contest mek ria. hadiahnya, tiket penerbangan Kuching ke London! bukan kitak sorang, mak kitak juak, jgn lupak tiket ya 17 hb tok k. yaaah. klk mun ada rejeki kita berkaol sitok k. klk kita merampas takhta mak bet k, kitak jadi Queen klk. ku majine lok. klep-klep.




yaahh sungguh ku sik kenal farah tok, sedey juak rasaku. yalah setiap kita ada geng keras kita mpun nak, sedey mun berpisah ngan kwn2. oo tedah terselap ku ngan jijah, jaki, apis n sema. iboh kitak org rindok gilak d kuching. bak kata sema, kitak org mesti mengabdikan diri molah rasa sik best mun aku xda. mun aku sik hepi, kita org mesti sik leh hepi juak. mun aku hepi, kitak org sik hepi sikpahal. boh berkaol aku sikda oii. munsik aku murka! hahaha. keji kan aku.

so dear farah, I wish u good luck n all the best, study well k. sama2 kita nyaga sama dirik sitok. mun da problem, perlu papa, padah kmk k. to kwn2 farah. boh riso, klk kamek nagga olah si farah tok. mun nya tang pande rusak ngekot olah amy winehouse indah kelak ku ngeramus muka nya. hehe.

Wassalam.

Wednesday, 10 September 2008

sapar gapar

Assalamualaikum,

heran ku, asal artis2 yg ku featured dlm blog aku tok mesti kuar balit cita cdak dlm surat kabar, mula2 kak eton, kakya tek nak ada indah cita nyatok, idola jijah ngan asma haha. yaaaah haruskah blog aku akan menggantikan majalah mangga?? move over perez! hik hik. Kak yati tasrib, saba dengg, klk sampei masa kitak. aiiihh sandi suzuki maok juak?? aokla. klk ku feature nama ko ya.

Safar Ghaffar kembali dengan album terbaru
Oleh Khamisah Bohari (Berita Harian, 09/09/08)

SELEPAS merakamkan album keduanya, Bagus II sembilan tahun yang lalu, penyanyi kelahiran Sarawak, Safar Ghaffar, terus menyepi dari dunia seni hiburan tanah air.

Namun dalam diam, Naib Johan Bintang RTM 1983 itu kini sedang dalam proses mengeluarkan album ketiganya, Safar, yang dijangka menemui peminat pada tahun depan.
(yaaahh sik sabar lah kitak org nak)

Beliau yang pernah popular dengan lagu Mun Masih Muda sedang dalam proses merakamkan lima lagu di dalam album ketiganya itu, kesemuanya ciptaan beliau sendiri.

Sepatutnya album berkenaan menemui peminat tahun ini tetapi disebabkan masalah kewangan, beliau terpaksa menangguhkannya ke tahun depan.

“Saya mengambil masa tiga tahun untuk mengumpul bahan. Proses merakamkan lagu dilakukan dengan bantuan syarikat rakaman tempatan Kia Studio dan Kampung Budaya Sarawak dengan perbelanjaan sebanyak RM20,000.

“Lima lagu yang termuat dalam album ini yang berkonsep world music yang berdasarkan kehidupan alam rimba yang penuh keindahan, misteri, kepercayaan dan pantang larang serta mitos," katanya.
(yaaahh hebat!! ala2 lords of the ring gitewww)

Lagu berkenaan ialah Indadala Timur, Pergi kasih, Lagenda Puteri II, Jangan Bulak Bini dan Keborakbungkang.
(apa kah reti lagu tok oo, ala2 nak berak jak ku nengar nama ya)

Safar berkata, album kali ini berbeza dengan dua album yang terdahulu kerana elemen nusantara yang mampu memberi kelainan kepada beberapa lagu yang dijangka meletup seperti Indadala Timur dan Jangan Bulak Bini.

“Sesuatu yang menarik saya janjikan kerana Indadala Timur yang menggunakan rentak latin ini mampu memberi kesegaran dan kepuasan kepada pendengar," katanya.
(hebat kau ala2 latin!)

Begitu juga lagu Keborakbungkang yang menceritakan adat dan pantang larang yang menggunakan sepenuhnya dialek tempatan.

Bapa kepada empat anak ini kini banyak menumpukan perhatian kepada perniagaan batik Sarawak yang diceburinya sejak 15 tahun yang lalu.

"
Saya sering diundang mengikuti rombongan Pelancongan Malaysia ke Korea dan Jepun bagi mempromosikan batik dan turut diminta membuat persembahan," katanya.

Batik Sarawak direka sendiri dengan jenama Touch Mahal yang bermaksud sentuhan berharga menggunakan motif pribumi tempatan.


wow!! abg sapar gapar tetap meletup make baju batik lutsinar gitu! yahhh. sik sebarang idola jijah ngan asma tok, ada album kakya fashion designer gik. rindok ati. harus ktk org make baju batik transparent nya k raya koh, boh make tube indah. ku majine lok hehe. keji!

neway belilah album abg sapar gapar yg original okeey nong.

Wassalam

Monday, 8 September 2008

sungkei

Assalamualaikum,

hye denggg, kabare, xda papa gilak nak ku cita, aku nak cita pa pake ku sungkei sitok. Alhamdulillah juak la, xla terasa gilak, sikla makan nasik aik mata sitok, ada duak org rompuan ctok, ku rasa aku berbini duak org jak, ada ngasi makan minum aku hahaha. sorang masak sayur, sorang masak manok, sorang masak daging, sorang ngoreng ikan, aku kakya ngapp jakla. n then sik perlu gago berbasok ada urg berbasok hahaha. best eh. aku d rumah gik sik camya. bukan ku sik mok nolong, ada juak la nolong kit2, tp yalah nang cdak duak ya ladies abis, nang bermasak, berbasuk nang tekgin cdak. I okeyy jer. mun dah sampei masa sungkei, cdak kol, mun masa nak sahur, cdak kol. diva kan aku, very the putera raja. tp aku lah tukang beli2 dak brg makan, cdak berkirum akulah pg ke pasar, ala2 bapak2 gitu bah, training bah. errkk. nyalah syukur ada cdak duak tok, nyaman ku rasa posa ctok. dahla cdak nang pandey masak. nasib cdak dah kenak cop urg, mundak tek aku ngecop dolok. kekeke.

urg nyamu aku ngap jak la. ada piza, bbq chic n banana split segala!

neway ari sabtu ya tek, ingin la nak masak k sungkei ko. hehehe. masak apa ko tauk. masak laksa sarawak. yahhhh sik kelassss pa nama. gigih la aku merucei dak manok, ngupak dak udang, tauge segala, nasib la semua2 ya ada ctok. tp yalah bukan ku nak muji, nang ku nak muji juak (loba tauu). nyaman laksa ku deng. mun aku mukak kedey laksa d kuching harus tinot ngantong dirik haha. yalah bukannya susah pun, make jak perencah laksa, jadila nya. yalah si salwa tek baruk first time cerik laksa swak, teragik2 jak ompuan ya, alu mintak ajar k molah raya kelak. vangga aku deng!

k lah yajak dolok nong, jgn lupak terawih k.

sik sabar cdak duak tok nak merasa Laksa Sarawak Miak Nama Oon.

yahhh Laksa Sarawak di Kota London giteewwww. klep-klep.

Wassalam.

Friday, 5 September 2008

Ramadhan Shahrul Quran

Assalamualaikum,

coba tutup lok lagu kak eton ya. sik berenti2 jak ompuan ya berlagu. insap kejap, dgr lagu tok k. aku colek dr blog bibi tek. best aiiih.



cdak tok suka2 jak nyebut nama aku, adakah aku dah terkenal seantero dunia!! abg2 arab ni tau, malu lah i. suka- suka. klep-klep.

Wassalam.

Thursday, 4 September 2008

kak eton ku

Assalamualaikum,

udah2 gik ku bermadah2 drama queen dlm bhasa melaya kohh. anyway tgh ku maca utusan online tek, i stumble upon this. tedah, jaik la ati ku ngan kak eton ku tok

Rintihan Eton siapa yang tahu
Oleh Norliza Mohamad Zakaria

DULU aku sendiri
Kini masih sendiri
Hadapi hidup ini
Susah senang diriku
Tak bertempat mengadu
seperti burung kepatahan sayap
Di hati kecilKu menaruh harapan...

Itulah antara bait-bait yang terkandung dalam lagu Menaruh Harapan nyanyian Zaiton Sameon yang cukup popular sekitar pertengahan tahun 1980-an.

Siapa sangka, selepas lebih 20 tahun lagu ciptaan komposer A. Ali dan lirik nukilan Habsah Hassan bagaikan menterjemah lara dan duka yang dilalui oleh penghibur yang suatu ketika dahulu pernah mencetus fenomena yang bukan kecil.

Zaiton di zaman kegemilangannya pernah dipuja, diminati ramai serta dilabel sebagai simbol seks Malaysia kerana imej dan penampilannya yang begitu berani.
(kelasss kau kak eton, simbol seks segala!!)

Namun semua itu kini hanya tersimpan rapi dalam kotak fikiran sebilangan besar daripada kita yang pernah membesar dengan lagu-lagu nyanyian Zaiton atau lebih mesra dikenali sebagai Eton.

Tragedi ngeri 21 Februari 1990 di Batang Kali, Selangor meragut segala-galanya dari hidup wanita yang hidupnya penuh dengan warna-warni itu.

Kemalangan ngeri sekembalinya dia dari membuat persembahan di Kuala Ketil, Kedah bukan saja meranapkan masa depan kerjaya seninya.

Bahkan, apa yang mendukacitakan Zaiton juga ialah peristiwa gelap itu turut menyebabkan Eton kehilangan anak tunggal kesayangannya, Azirwan Abu Bakar yang ketika itu berusia 13 tahun.

Hari ini, jarang sekali berita mengenai Zaiton kedengaran. Dia seperti tidak dipedulikan oleh mereka yang suatu ketika dahulu pernah memujanya.

Lebih duka lagi, Zaiton meniti hidup sendirian tanpa suami di sisi, anak jauh sekali adik-beradik yang pernah sama-sama berkongsi saat-saat manis bersama.

Mujur hatinya masih kuat dan gagah mengharungi kehidupan. Rasa sedih, kecil hati dan kecewa semuanya dibuang jauh-jauh kerana dia sedar tanggungjawab untuk menyara kehidupan sendiri harus diberi keutamaan.

Sesekali, jauh di sudut hati, Zaiton mengharapkan sokongan daripada teman-teman rapat yang dahulunya pernah sama-sama menikmati kegembiraan.

Namun, luahan rasa Zaiton itu tidak bermakna dia mengeluh jauh sekali memohon simpati daripada mana-mana pihak.

“Kak Eton mengharapkan satu hari nanti ada pihak yang sudi memberikan peluang kepada Kak Eton untuk membuat persembahan nyanyian kerana itulah satu-satunya kerja yang boleh saya lakukan untuk menyara hidup,” ujar Zaiton dalam satu pertemuan dengan Hits di kediaman pengurusnya, Rahim Adam di Beranang, Selangor, baru-baru ini.

Kata Zaiton, bukan persembahan besar-besaran yang diharapkannya, tetapi cukuplah sekadar menjadi jemputan pada mana-mana persembahan pentas yang turut menghimpunkan artis-artis lain.
(kak eton memang tidak memilih, show fun fair padungan maok sik kak eton?)

Ternyata semangat penyanyi itu begitu membara. Pada pertemuan itu juga, berkali-kali Zaiton meluahkan hasrat untuk menyanyi dan kembali aktif seperti dahulu.

Cintanya terhadap kerjaya nyanyian ternyata sukar digugat. Malah, keinginannya menyanyi dan kembali menghibur para peminat yang suatu masa dulu begitu utuh menyokong kerjaya seninya jelas terpancar dari sirna matanya.

Yakin masih punya peminat, bagi melunaskan keinginannya menyanyi, Zaiton mengambil upah menyanyi di pusat-pusat karaoke dan majlis-majlis perkahwinan sekitar Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan untuk mencari sesuap nasi.

Mujur deritanya dapat dikurangkan apabila Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) menghulurkan pencen sebanyak RM500 sebulan kepadanya.

Jika dahulu, tawaran untuknya datang bergolek, kini, dia yang harus ‘menjaja’ diri agar diberikan ruang berkongsi anugerah pemberian Ilahi itu.

Bagi Zaiton, suara adalah segala-gala bagi dirinya kini. Itulah sahaja punca rezeki yang boleh dipertaruhkan untuk meneruskan kehidupan.

Hampir mengalir air mata melihat kesungguhan Zaiton. Malah, pada petang pertemuan itu juga, berkali-kali dia mengajak pengurusnya ke pusat karaoke.
(aii udah2 gik kak eton, bulan posa tok deng)

“Kak Eton nak nyanyi semula. Tak pernah terlintas sekalipun untuk berhenti menyanyi. Selagi Kak Eton mampu, Kak Eton akan teruskan menyanyi sampai bila-bila,” itulah luahan penyanyi berusia 52 tahun itu sebaik ditanya mengenai bidang nyanyian. (gigihnya kak eton, very the primadona!)

Biarpun kini, Zaiton seakan-akan dipinggirkan daripada mana-mana persembahan pentas dan rancangan televisyen, namun dia tetap tabah mencari ruang mendekati para peminatnya.

Kata Zaiton, biarpun tawaran yang diterimanya hanya untuk majlis-majlis perkahwinan, namun dia sanggup pergi asalkan rindunya terhadap lapangan yang begitu sebati dengan jiwanya itu terubat.

“Penerimaan peminat pada Kak Eton sama macam dulu, cuma sekarang tempatnya berbeza. Kalau menyanyi pada majlis perkahwinan di kampung-kampung, ramai peminat yang datang tengok Kak Eton nyanyi, ada yang peluk dan ada juga yang menangis,” katanya dalam nada penuh ceria menggambarkan keseronokan yang bukan sedikit.

Melihatkan telatah Zaiton yang mesra dan mudah ketawa, sesekali terdetik di hati apakah luka di jiwanya akibat tragedi hitam itu sudah sembuh?

Atau mungkinkah selain nyanyian, itulah cara Zaiton melupakan kesedihan hati yang bersarang sejak sekian lama.

Begitulah melodi dan warna hidup yang dilalui anak seni seperti Eton. Sehingga kini, dia masih lagi ‘mengabdikan’ dirinya kepada seni.

Ibarat putaran roda, dahulunya dia pernah mengecapi zaman kegemilangan, kini populariti jauh meninggalkannya.
(yalah kak eton sik juak kita naalah gemilang jak nak, bermekap, make crown 24 jam, ada masa perlu juak kita nak ngorek idong, taik mata menempek, rambut unsa ansei nak)

Tatkala rindunya kian mendalam, adakah mana-mana pihak yang berani tampil menghulurkan bantuan kepadanya?.

Nama seorang Zaiton Sameon bukanlah calang-calang penyanyi. Dia merupakan diva ketika zaman kegemilangannya.
(yaaah DIVA kauu)

Di saat teman-teman sealiran mendapat tempat dan perhatian umum, di manakah kedudukan Zaiton ketika ini.

Tiadakah cara untuk Zaiton kembali aktif dan tiadakah cara untuk dia menjejaki semula kegembiraannya seperti dahulu?

Pinta Zaiton, berilah ruang kepadanya walaupun sekecil tapak tangan.

Sesekali, dia meluahkan rasa untuk menjayakan program-program televisyen khususnya menjelang Hari Raya Aidilfitri nanti.

“Setakat ini belum ada apa-apa tawaran lagi. kalau boleh Kak Eton nak sangat buat persembahan macam dahulu. Tetapi nak buat macam mana, orang seperti tidak yakin dengan kebolehan Kak Eton.

“Macam mana Kak Eton nak cakap lagi, padahal dahulu banyak tawaran untuk Kak Eton. Lagipun, Kak Eton dah buktikan bahawa kak Eton boleh menyanyi dan dah ada album baru berjudul Kembali Lagi.
(kelasss, very the gigih ada album baru sekalian)

“Malah, lagu Menadah Impian yang dimuatkan dalam album itu mendapat sambutan baik daripada peminat,” kata penyanyi yang baru menyambut ulang tahun kelahiran ke-52 pada 2 Julai lalu.


Kak eton tetap anggun berbaju kurung merah jambu, rambut highlight burgundy, sambil pose2 muslimah di pusara.

tedahh. jaik la ati ku ngan kakak ku ya. sabar kak eton. tpi jgn sdey2, gik ada peminat kitak koh, lagu kak eton ttp menjadi lagu tema urg lekak break. mungkin zaman kak eton dah berlalu, terimaklah hakikat, kak eton bukan lagi diva, oon diva sekarang okeeyy.

neway kak eton, nasihat kamek udah2 gik berlagu mun dah nya sik mendatangkan hasil. pa kata mintak kerja stewardess air asia ka, duta kurma yusuf taiyoob ka, munsik jadi announcer kat the spring. haruslah urg sentap nengar sora kak eton molah pengumuman. asal jgn kak eton bergasak naalah berlagu di hati kecil ku menaruh harapan indah. mun dah selalu gilak angol juak palakku.

Wassalam.

Tuesday, 2 September 2008

ahlan wa sahlan ya Ramadhan

Assalamualaikum,

post tok harus dibaca dgn nada keinsafan okkeyy.

saudara-saudari sekalian. nampaknya sudah nak masuk hari ketiga kita berpuasa ye. sungguh cepat masa berlalu. setakat ini Alhamdulillah. saya bersyukur kerana masih mampu gigih berpuasa. sungguh pun berbuka jam 8 malam, tetapi kurang terasa penat, mungkin d sebabkan cuaca yang sejuk gituu. untuk pengetahuan sekalian. inilah merupakan kali pertama saya berpuasa d negara orang. asing sungguh saya rasakan, tidak kedengaran iklan2 promosi hari raya bersama kamdar, tidak kedengaran rancangan masak memasak bersama bird custard waima tepung blue key mahupun pewarna star brand sekalipun, tidak kedengaran promosi kurma yusuf taiyoop, tidak kedengaran iklan yeos campur dan yang paling saya rindui promosi Mita cake house di radio sarawak sebelum waktu berbuka huhuhu. ketiadaan semua itu mebuatkan saya tidak sedar kita telah berada di bulan mulia. sedikit sebanyak saya sedih. tapi saya pasrah sajalah kann.

berpuasa di United Kingdom terlalu banyak bezanya berpuasa di negara sendiri. terlalu banyak. perkara yang paling saya rindui ialah kemeriahan surau-surau di malam ramadhan. sungguhpun dahulu saya agak kurang gemar bertarawih, dan selalu memberi alasan kepenatan bekerja, tetapi kematangan usia menyebabkan saya terlalu merindui tarawih di surau. bukannya niat saya mengatakan untuk saya menunjuk-nunjuk, riak n very the loba, tetapi sememangnya bulan puasa dan pengisian malamnya adalah mmg saya nantikan. di sini kedatanagn Ramadhan kurang terasa. sungguhpun adanya surau, tetapi agak jaoh dari tempt kediaman, menyebabkan saya malas. ya saya akui, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih bukan. tetapi itulah hakikatnya, saya belum tertarik untuk berterawih d surau bersama pak2 arab. mungkin belom tiba masanya.

sungguhpun suasana ramadhan kurang meriahnya, kami warga malaysia d Reading ini, cuba sedaya upaya untuk mengembalikan kemeriahan berpuasa. terutama kami bertiga, saya, saudari ira dan saudari salwa memasak bersama, berbuka dan bersahur bersama2. sekurang-kurangnya saya tidak kesunyian di kala bersungkei. ptg tadi kita sama2 memasak dan saya dengan jayanya telah berjaya memasak kari. sungguhpun bukan kejayaan yg besar, tetapi saya amat berbangga dgn pencapaian saya. bukan suatu yang mudah bagi orang yang baru beberapa kali mencuba untuk memasak. selain daripada itu saya telah membuat puding coklat untuk pemanis mulut. seronok sungguh berbuka bersama-sama.

menu hari kedua berpuasa di UK. Iced Mango Tea Iman Mutiara, Kurma Intifada, Sayur Campur Demi Masa, Kari Ayam Syukur, Karipap Pergi Tak Kembali n Pudding Coklat I'tiraf

disini ingin saya menarik perhatian tentang betapa beruntungnya kita dilahirkan sebagai muslim di Malaysia. disini saya ada mengenali beberapa saudara islam dr negara lain dan boleh saya rumuskan bahawa, sesetengah dripada mereka masih berada di dalam keadaan jahil. bukanlah niat saya untuk mengutuk, tetapi itulah hakikatnya. teman serumah saya, rakyat kazastan merupakan seorang muslim, agak terkejut apabila saya mengatakan saya berpuasa, dia mengatakan adalah jarang orang islam di kazastan berpuasa, sungguhpun majoriti rakyat negara tersebut beragama islam. dia mengaku cara hidup mereka kurang islamic, dan hanya islam pada nama. meminum arak adalah perkara biasa dan sesesetangah daripada mereka memakan khinzir. dan dia sendiri mengaku ada perkara di dalam islam yang dia tidak setuju contohnya, dia tidak setuju wanita bertudung kerana merasakan rambut itu ialah hiasan yang patut d tunjuk. saya sentappp. kalau kenyataan tersebut keluar dari mulut org bukan islam, saya tidak kisah, tetapi dia sendiri sebagai islam menafikan kebenaran islam. kalau ikutkan hati mahu saja hendak saya tumbuk dia tu, tapi badan dia besar, haruslah saya kalah kan.

itulah kan. kita beruntung sebenarnya berada di Malaysia, agama islam di praktikkan dengan betul mengikut sunah Rasulullah S.A.W. tidak terlalu longgar dan tidak pula terlalu ekstrim. dan penganut agama lain dibenarkan untuk bebas beramal dengan cara masing-masing tanpa ada sekatan yang melampau.

begitulah saudara-saudari, antara pengalaman yang boleh saya kongsikan disini. semoga menjadi iktibar untuk kita semua.

Renung-renugkan dan Selamat Beramal (sambil membetulkan kopiah)

Wassalam.