Tuesday, 1 October 2013

yerdeh oon. dah berbini ko tek??

Assalamualaikum,

yahhh ito ko dia. dah 3 bulan bok ko nak update nakk. hiks. ooo buah ati, nak ngabas supan, nak sik ngabas rasa, cam blom bersedia nak berundur dari dunia glamor. voleyyy. hehehe.

kenak ooo, masa d UK marek tang senang jak nulis, arum bulak ari2 jak ada cerita best k poret, penuh ngan drama, tp dah di sitok. mmm xda apa menarik uols. menarik lah juak, xda stress gilak, xda gik mak hayam neriak, rasa jadi bos dikpun, turun kerja pun sukati ku mpun. kakya tek ada student, anak2 hayam yang menuntut ilmu. harus aku jadi bapak hayam yang penyayang kan, tp tegas katanya. ku sik main teriak2, nganok2, ku main sigek jak, main jelin n molah mimik muka. mun anak hayam tidak mendengar turut kata, harus lah dijelin diva, sambil ngangkat daguk. melibas sayap. vah vah.

ok, ada juak nak ku cerita kali tok koh. adalah something happen sepanjang aku sikda bersiaran tok koh. hiks. ok aku ngarang drama lok lah ooo.

circa middle 2005

masa tok oon tek gik kerja d craun, gik angkat bujang masa ya oii. oklah kerja swasta, gaji tek siklah besa ney, tp ada juaklah rasa encerik duit dikpun. so pande juaklah berbeli dak baju, pakei ngias dirik, dak perfium, dak pencuci muka, besa2 jak tp rasa up juaklah tek. so dah rasa up ya tek, harus lah eserey rasa ngegeh2 nak. rasa best oii masaya lepak d kopibin d sarawak plaza oiii. yahhh. very olskool nak, oo buah ati, ne da gik kopibin SP ya nakk. so masa ya lepak ngan kazen n geng keras juak masaya. sungguhpun ada juak duit lite2, tp ada juak rasa cokot oii. tetap ku rasa mun spend RM12 pake aik kupi is nonsense, even sampe kinek  tok, ttp ku rasa sik puas ati, bukan cokot. maybe oon tok nang urang susah koh, ada rasa suka nyimnpan duit bah, k dudi ari, sik kedak adik ku sorang ya, mun pegi kedey, tauk nak paling mahal nak d order nyaaa.  nektok dah nya dah beranak, harus nak mahal2 jak pakey anak. malasskewww. tp sikpa beli jakkk. klk mun turn oon beranak. harus I nuntut reta haha.

so, berbalit cerita kopi bin tek. masa ya tengah lepak. datang lah 4-5 urg rompuan, mostly bertudung, tinggi2 oii, kach2 juak. terselaplah aku lam ati tek. sine jak datang rompuan kac2 tokk. yahh. masa ya gik umor 24 oii, harus ada rasa ala2 azroy gtu nak ngaco rompuan nak. keless sgt. tapi nak, dlam byk2 rompuan yang datang tek, ada sorang yang mmg menyerlah dari nak lain. putih, paling tinggi, bersi, senyum kacakk. aihhh pendek kata iols tergoda lah, pandang pertama lahh. tapi tek padu dtangga bena2 aihhh kenalll. miak sekulah duhaiii. yerrrr deh. tpi setakat ya jaklah masa ya, rindok2 nagga. sapa lah oon nak nakel nak, meher oiiii. masa ya oon gi kedak macy gray, nektok up sikit, kedak serena williams haha (eh btw kenak ku makin belau ooo. mmm pa di polah sampei belauuu haha).

so masa pun berjalan lahhh….

2006

tahun terakhir d craun. ada juak cerita cinta. suk ngan rompuan, oon trying too hard, rompuan takut, oon alu down. mmm typical lah oon very trying too hard katanya. pasrah jer lewww. lagu tema awan yang terpilu oiiii.

2007

tahun masok UPM Bintulu. masa tok sikda juak dtg ngenja, adalah urg suk, student rindok nagga. yahh dah oon nait stage hehe. besalah ya, student rasa crush ngan lecturer nak. I’ll take that as a compliment lahh oo. tp sik mok layan lebih2. ethically, sik boleh. lagik pun masa tok aku pun dah gago nak nyambong belajar koh. so kurang sikit nak feeling2 azroy makey dirtbike. hiks.

2008

yahhh setat dah oon nait stage. urg kejeron bok gi obersea oiii rasa nya sorng jak lah pernah gi obersea. yahh. boh gia. tandah nya lah oon melayan feeling2 nya oooo. pelik kitak urg, rindok juak ati nya nak ngeso. sik lah nak halah hadek2 upload gamba ke instag. kakya muka hadek2 jakk. sudahlah kau neelofa! haih.

2009

mmm ada jak kisah sedih sitok. tp kekadang best juak feeling2 julia roberts lam my best friend weddings. errrk.

2010

urg gik tgh gigih molah exp, nulis thesis oiii. sikda masa nak ngenjaa. muji mak hayam ku nak begerek indahhh.

circa july 2011

yah itu ko diaaa.

setat cerita rang bujang ngaco rang dara oii. camne kah, masa ya tgh duduk d rumah jak, abis dah labwork. so writing jak. haruslah stalking fb urg nakk. camne kah tertemu gik nya, yerdehhhh. ngelamun sampe scene kopibin, circa 2005. rompuan yang menyerlah masa ya. aihh ada padu nya lam fb. ish ish. chemm ni tukk, tegor sik tegor. mok negor tp supan, ada juak ku molah pekerjaan tok dolok, negor2 ompuan, tp sik kenak layan. heran ku, aku sik chantekk kahh. ya jak chantek muka ku tek (terus nagga cermin teck kong). tp berani ati, negor juak lah nya lam fb,

tegor kali pertama… xda reply

tegor kali kedua… xda reply

tegor kali ketiga… xda reply

sampeylah ada sigek ari tek, oon tek trun lah london, lepak2 ngan farah, feeling2 up d covent garden, merasa laduree segala.

farah: oon kitak sik mok ngaco ….. kah? kacak nya aihh. tang kenak2 jak kitak duak. sepasang muka ktk duak aih.

oon: OMG, hahaha. ktk tauk sik, kmk ada nak ngaco nya koh, kmk ada msg fb nya, tp nya sik reply. aihhh down lewww.

farah: aih coba gik, ne tauk nya busy kah.

oon: sik lah, kmk rasa nya da gerek, so sik mok layan laki lain kali nak. kahh nya rasa on sik kach, nya rasa oon lug. aihh down lahh

farah: sudah2 ler teww. usaha uols! coba jak gik!

mmm dalam ati cam malas, tp tek ada juak rasa cam magic jak, farah madah gia, cam ada something jak madah, I have to try again, at least one more time.

so oon pun coba lah lagik, say hi agik. kali tok kira last lah tek, mun nya sik rep, so oon paham lah, maybe nya rasa oon terlalu up gilak untuk nya. aihh voleyyy. tetapp kannn. aih harus ok, uols harus kompiden mun mok sentiasa chantek, mun uols pun sik muji uols chantik, siapa lagi uols, lain lah uols Miranda Kerr kann.

tegor kali keempat…

nya: aihhh sorii, nang sik tereply kmk msg kitak, sori, nang gago jak kmk lately tok koh

yeerrr suppp, from that moment on, so haruslah oon merasa feeling2 azroy gik. terus ngator ayat menggoda ala zila bakarin. errkk.

so mek duak pun chat2, kelaka2, n the best thing is, nang ngenak jakk kelaka mek duak. sukalah. rindok ku, nya penetak juak, tp yang pelik nya, nya sikda maca blog oon?? voley? uols sik maca blog oon??! chantekkah theyols sik maca blog oon. sungguhpun nektok dah sik relevant, tp ttp blog oon pada suatu masa dahulu, meniti dari bibir ke bibir, jari ke jari, ko ada sampe2 epot kuching, urg imegresen negor??

kitak oon kah?? aihh kmk minat maca blog kitak aihh

sampe miak kedey perabot negor juak. aihh, mmm, kitak oon kah?

yahhh, hada kah, sik perlu oon upload gamba2 shegeh2 d Paris umpama neelofa, sik perlu oon nayang chanel flab bag sebesar alam seumpama fazura. vah vah.

haih apa d kerepak aku tok. ok dah dah.

so sekembalinya oon di tanah air, setelah selasai perjuangan berumbak ngan mak hayam, bapak hayam segala, oon pun set lah date nak kuar ngannya. circa January 2012

aihh neves aihh, lamak dah sik ngedet, d negeri omputeh dolok, ne da nak ngedet, mbak masok balit terus, kunci pintu. well. hahaha. sempernaaa, sikda polah papa oii, nyabut uban2 jakk haha.

so kmk duak berjanji d full house di hills ya koh, masa ya blom sidak madah nya haram kah apa, ku makan jakk haha. aku sampe dolok, n nya sampe dudi kit.

yer dah jumpa secara live tek, nang chantek nya duhal. suka lah. n kakya setat lah kelaka, suka lah. gilak-gilak. nya suka tetak ngan lawak2 oon. pendek kata, semua ciri2 ompuan yang d carik oleh oon, ada padanya, sik perlu oon nak sacrifice apa2 benda. yerr. oon very feeling2 bradley cooper gteww.

so from that selalu lah berkontek, oon pun rasa nya dah setat suk2 juak ngan oon. madah good morning, good night. mmm sukalah. tp kmk duak sik selalu juak jumpa n keluar sama, yalah mun boleh, mok distance sikit, yalah blom ada papa, yahhh oon ttp juak mok berchienta lindungan kaabah occayy.

so d pendekkan cerita, kmk duak pun decide nak take things further, so tanggal 15 November 2012, Thursday, 1 Muharram 1434,  kmk duak pun bertekol.

so dipendek cerita tek, 9 month after bertekol, on 15 Augusts 2013, Thursday, 8 Syawal 1434, dengan sekali lafaz, oon telah pun diijab kabul. Alhamdulillah.

Chantek kan video tok, but of kos mek duak laki bini nang chantek juak nak oo. credit to Mardi Jose and the team! nang kreatip ktk urg tokk. highly recommended aihh.

Anyway, pendek jak cerita percintaan sebelum kawen mek duak. n akan dsambung selepas kawen, hehe.

So, nak di jadikan cerita boleh lah ku madah, tang mujor joros jak mek duak. rasa mmg dah tertulis d loh mahfuz, kmk duak sama tadika bina, sama sekolah rendah madrasah, sama sekolah menengah majlis islam, kakya sama unimas juak, temu lam fb, jumpa, kenal gik, and bam! terus jadi. nang dah d ator tuhan koh, after so much jerih, payah, aik mata, aik liur, suka, duka, tetak, berkaol nak dolok2, rupannya2 Allah ada better plan, dah dijanji nya. jodoh ku. Alhamdulillah.

Alhamdullilah oon nektok hepi gilak. opkoz ada bercakaran ala2 manja, bercakaran apaaaa. haih. bingonglah atikuuu. haha. besalah gik masih mengenali hati budi masing2. dah kwen, bok tauk, nak nya gtok, nak aku gtok. tp sukalah! yerr.

So dikesempatan tok aku nak ngucap terimak kasih ngan semua, cik sar, cik anah, adek, mosen n mustafa!! urg-urg kuat, jaki, jijah, apis, azahari, eka, baby, seluruh keluarga, rakan-rakan, kenalan and op kos sik lupak to the creative team: photo by leica gago, andaman by bg sham, pelamin by agnes, video by mardi jose, dress maker by bg benz. Alhamdullilahh. majelis mek duak simple n sweet. makseh semuaa ooo.

tapi nak yang paling-paling utama, haruslah maksehhhh to my ever gorgeous wife (yerrr berwife dah ko tek oon?? haha).

1174687_709053139109925_1364000057_n

Dayang Norafzan binti Abang Naruddin

makseh, sebab milih kamek.

makseh, sebab tahan olahan kamek.

makseh, sebab take care kamek.

makseh, sebab sanggup spend the rest of your life ngan kamek.

makseh, sebab cinta, kasih, sayang kamek.

Insyaallah, kamek coba jadi the best, mithali husband, yang akan cinta, kasih dan sayang kitak. kamek berdoa semoga idup kita sentiasa diberkati Allah SWT. Mendapat kebahgian di dunia, seterusnya di akhirat. sama2 kita ke sorgaaa. gtewww. hiks.

1185605_709053185776587_2091624873_n

1170774_711026358912603_1270159769_n

1157628_709978392350733_1140007817_n

akhir kata. oon dah sik teruna lagik. ;P

Wassalam.

Monday, 8 July 2013

bienvenue Ramadan

Assalamualaikum,

This is going to be short I think. mmm. datang agiknya, Ramadan, mmm madah benarlah oo, every time Ramadan dtg, I can’t help to have mixed feeling, foremost, of course aku akan excited, akan happy gilak, peluang untuk mersih dirik, ada gik dikurniakan rahmat untuk bertemu ramadan, but on the other hand, I cant help to feel sad. sepanjang setahun aku ninggal Ramadan yang lepas, adakah aku telah berubah? for the  better? aku rasa salah gilak2, aku rasa aku still the same person. God knows, sepanjang tahun aku ninggal Ramadan yang lepas, banyak jak rasa dosa, khilaf yg aku polah. sik perlu lah aku cerita sitok, tp yalah, rasa dirik tok byk gilak salah. mun nagga urg bait2 alim2 kadang2 rasa jeles, camne sidak boleh coros jak jadi bait, sik duji kah?

mun cerita tentang ujian, setiap kita d uji, sik sah kitak idup d dunia tok sik d uji, mun dr luar urg nagga aku hepi, ceria, oon tok cam semua ada, keluarga bahgia, ada moto, ada rumah, berduit juak lite2, sikla beduit, tp adalah jereki, cukup makan cukup pakey, n kacak gik ya (maok juak). tp yalah kadang2 ati kita sikda sapa yg tauk melainkan penciptanya. kadang2 rasa salah gilak, byk2 dah kurniaan berik tuhan ngan dirik ku, tp still aku masih blom dpt jadi hambanya yang taat ku rasa…. sbb ya kdang2 mun masa2 gt0k, dah kita nak posa tok, baruks edar nak reflect, nak muhasabah dirik, aku malu, malu ngan ALLAH. yalah mungkin ya ujian aku, aku redha n pasrah jak. aku harap aku sentiasa berjaya nempuh ujian berik Allah, aku tanamkan kat ati, this is never gonna be permanent, we have akhirat to focus on. apa2 ujian berik tuhan, pahit, masin, kelat segala, telan jaklah dolok, Insyaallah ganjaran nya klk hebat in the after life.

aku harap aku akan jd hamba yg lebih bertaqwa, meaning, ngalus semayang, ibadah sunat and wajib, rajin bersedekah, hati bersih, lebih beriman, persona unggul, nak bagus2 jaklah n jaoh dr dosa etc. I know benda bait tok sik boleh dtg gia2 jak, kita kenak usaha ke arah kebaikan. n we have to surround our self with good deeds. tapi ntahla, d btu sorang2 tok, kadang2 rasa kosong, rasa xda apa2, n semangat ya cam ilang jak, jauh dr famili segala (omg ngansa idnah dah aku tok).

So last but not least, Insyaallah aku harap this Ramadan aku mampu ngubah dirik ku jadi insan n hamba Nya yang lebih bait, dgn sokongan insan tersayang, keluarga, kawan2 yang ikhlas mok sama mendapat keberkatan dari Nya di ‘akhir’ sana. Sama2 lah kita ok, sempena limpah kurnia Nya pada Ramadan kali tok. bienvenue Ramadan!

Mullah Vastanvi

biarlah kita sik kaya, sik kacak, sik berpangkat, sik dikenal, sik pemandei di dunia, tapi kita dirindui di akhirat. AMIN.

Wassalam.

Sunday, 16 June 2013

Tenkiu Cik Sar!

Assalamualaikum,

bah duehhh. nang gik ada oon tek?? haha.

neway aritok ari minggu, June, 16. Father’s Day ritok nakk. mmm sampe kinek tok aku sik tauk bila sebenarnya father’s day?? berapa hb sebenarnya? kenak salu fall ari minggu oo? mother’s day gia juak. iols konpisurina. anyway, nak juak bersusei pasal ari bapak, kedong tek semua urg wish father’s day ngan bapak masing2 dlm fesbuk, so oon spt biasa sik mok kalah, tp oon tek malas, oon repost jak. hahaha. nak pa nama malas lak pia. pa tek ku baca post lamak ya tek ku rasa, padu nang pande juak aku tok ngarang cerita nak oo. leput kedirik aku tek. bolehh haha.

Apa-apa pun, Selamat Hari Bapa to my Bapak duniak akhirat, Sarbini bin Edi. couldn’t ask for a better father than you… to Abah Mustafa, en mohsen, jaga bena2 my precious nephew. and to yours truly juak lah, buat masa tok, jadi bapak hayam jak dolok ;p

Saturday, 20 June 2009.

Assalamualaikum,

bukan senang. bukan senang mera miak tok. sejak lahirnya miak tok di dunia, kmk ngan bini kmklah urg paling happy di dunia. sik sangka kamek dah jadi bapak, sik sangka, anah dah jadi mak. idup kmk org sebagai keluarga bermula 23 november 1981. kmk tiga against the world. maybe miak tok is not a pretty baby as some said. "kenak mulut miak tok besar, kedak urg tebiak". "luguk na miak tok". kamek diam jak. sik apa dlm ati kmk. yg penting nya anak kmk. n nya akan dpt sepenuh kasih sayang dr kmk nagn anah. kmk tauk anah kecik ati cdak madah gia, nya nang pengecik ati. tp sikpa. urg madah urg luguk berezeki. amin.

lamak juak mikir nama nyatok. kmk mok nama yg special, outstanding, tp at the same time wasatiah, tawaduk, islamic gtu. kamek maok anak kmk jadi urg yg disenangi semua urg. sik nyakit ati urg. kmk merik nama nya Shahrul Razid. Shahrul dlm arab bermaksud Bulan (bukan sailormoon ya adek2). bahasa parsi Shah reti nya raja, tp taukla kmk, sik la maok nya jadi raja nak. tp munnya pande bertemu jodoh ngan anak sultan brunei, rindok juakla kmk nak. haruslah merasa make crown dimana berada. opps terlebih sudah. second name, Razid. ya maksudnya mmm... kmk pun sik tauk. saja rindok engkah nama Razid. Intial SR ngambik gabungan nama kmk, Sarbini ngan anah, Rohana. kamek ngan anah nunggah nya Abang. senang nunggah, sidak keloarga nuggah nya oon. miak nama oon.

oon tok dari baby gik dah mancal. masa beberapa bulan bok lahir. nang nangis jak kerja nya. malam2 nang sikpat kita tok tdo, nang mesti mok d kuyut. mok d timang. asal lepas kita atas katil terus nya setat nangis gik. nya dah tdo pun mun lepas dr tangan, terus stat gik nangis. pelik miak nama oon tok. cam ne kah nya pande tauk. berbulan2 nya tok nangis sik renti2. kedak cerita hamad albab ya eh. kedak ya lah. nang kepak kmk duak anah. bergilir2 jak mek duak nyaga nya malam2.

cik anah: eng, kenak lah oon tok na'alah nangis. kmk kepak aihh. kenak nya sik kedak miak lain, sik pande renah oo.

cik sar: sik ngapa, nang dah kedak tok rupa gaya miak tok. sukor kita dapat anak. sehat sejahtera. rezeki beri ALLAH. amanah ALLAH tok. kita jaga nya benar2 penoh hati kita k.

cik anah: yalah ooo, sik ngapa lah, urg madah, mun kecik nyusah urg tua, arap dah besar nyenang ati urg tua nak.

cik sar: aoklahh tau takperr. just that kmk rasa, miak tok dah besar klk mesti demanding, cerewet. diba kata urg.

cik anah: yalah oo, tp sikpa eng. miak tok ibarat kain putih, kita yg mencorakya klk. kita mok kedak batik jawa kah, urban batik kah, kedak tweed chanel kah, ya semua bergantong camne cara kita mengasuhnya.

sik masa baby jak, toddler years pun gia juak, bengkeng, berolah, jeraul, selagik ada jak pekerjaan dajal mok d kerja nya. nya tok sik dpt d embak berjalan ke pasar. tgn nang sik boleh lepas. mun lepas sikit, yaa nya dah terus ngerayap ke lain. kmk ngn anah terpaksa make tali asuk (sikla tali asuk, tali nang pakei miak pun). pake ikat kat pinggang nya. nang sik pat dtandah miak tok. mbak keday bunga, di cabut nya bunga. mbak kedai pasu, d pecah nya pasu. mbak kedai ikan, d keruei nya ikan. ehhh nang perlu kuat semanngat mek duak anah. dah la mun nya sik dpt apanya maok. nya kan nangis antap kat kedey goleng2 ngentak2 kaki. malu rasa kmk ngan anah. kmk tok sikla urg berada nak menuh semua maok nya. sik mampu kmk nak meli mainan2 dak playdoh, lego segala, instead mek berik nya main plastesin. kmk suka nagga nya rindok main plastesin. lucu rasa kmk nagga benda2 nak dipolah nya. ikan duyung, kuda terbang, pari-pari, nak magic2 camya d rindok nya. arap lah nya dah besar sik jadi dak bomoh, bobohizan segala nak.

as time goes by, sik terasa dah pande kelakar. miak cepat besar. cam2 jak tanyak nya.

oon: pak, apa reti perintah?

cik sar: perintah ya sidak nak molah jeraya ya, molah bangunan tinggi2. perintah lah ya

oon: ooo jadi nak ngator jeraya ya, nak kerja tgh panas ya make topi koboi tikar menkuang ya perintah lah oo

cik sar: errrr. aoklah, nyalah ya

oon: sian nagga sidak perintah. lelah kerja sidaknya. tapi kenak urg maok kerja jadi perintah oo? kenak pak?

cik sar: emmmm ehhh juh makan abc (tukar topik)

miak nama oon tok suka berpikir pasal masa depan. nya tok cam sik sabar jak maok besar.

oon: pak, kitak rasa kmk dah besar jadi apa?

cik sar: abang jadi urg berguna lah, jdi urg pemandei, urg tauk agama.

oon: apa ya pak? jadi apa ya? banyak juak kamek jadi

cik sar: ehhh kitak jadi doktor lah

oon: sik maok eh, kmk sik suka ngubat urg sakit. kawan kmk semua maok jadi doktor. sik best lalu sama ngan urg.

cik sar: kitak maok jadi apalah?

oon: kmk mok jadi pelukis pak, pelukis katon gila-gila

cik sar: ehh boh macam2 pelik2 jak kitak. embak kitak mala maca gila2 lah tok. boh beli majalah ya gik. klk kmk madah mak, kitak baca dewan pelajar jak nektok

oon: aiih pak, best bah jadi pelukis gila-gila, kmk suka aihh. kaya bah sidak ya, byk duit jual komik.

cik sar: ehhh jadi benda lain!

oon: oklah, kmk ingin juak mok jadi angkasawan

cik sar: ko tok sikpat kah nak kerja biasa polah urg, perlu kah semua nak outstanding?? nyuruh mak ko bingong jak nak nait ke bulan indah.

dari kecik sampe oon masok tadika, kmk tukang kerat kukunya. sampe sigek ari kmk berenti ngerat kukunya.

cik sar: bang, dudok sitok, kuku kitak dah panjang ya, bapak nak ngerat.

oon: sik maok, kelak kmk ngerat dirikpun.

cik sar: aiih tua ija kitak, lukak tangan kitak kelak!

oon: pak, kwn kmk nganok kmk sik pande ngerat kuku dirik pun. kmk dah besar. camne kelak mun kmk dah nikah, dah ada anak, sik lah kmk masih nyuruh bapak nak ngerat kuku kmk.

cik sar: aiihh duehh ko tok baruk tadika, gago nak nikah indah. ok ok. tok last bapak ngerat kuku abang. kaktok xda gik. kelak abang ngerat dikpun k.

aok, nang kmk sayang ngan oon, satunya2 anak laki kmk bah. kadang2 kmk rasa kmk terlalu merik manjak gilak ngannya. kmk sik suruh nya main keluar tgh panas. kmk sik suruh nya ngelayor main pok ngan cdak miak kpg no 3 lain. kmk suka nya duduk rumah, suruh nya nagga katon. thundercat diminatnya. ya kmk selalu nyewa tape thundercate pakey nya. sak nya renah d rumah. tp miak tok ada jak cara pakey maok molah cara nya mpun, sik mok di diat bergantong ngan kmk ngan anah. selalu dah nya ninggal dirik nya d sekolah, nya blit sorang make bas, balit ngaji berjalan kaki. tauk ada cara k dirik nya berdikari. anah apa lagik, alu rasa nak rebah, bingong, sik tentuan jak, tp alhamdulillah, sik da apa jadi. kotan byk glak kasih sayang, kmk rasa anak kmk jadi soft, jiwanya, nalurinya sensitip, tok nang ngekot maknya lah. oon tok nang kuat merajuk. sik dpt dtegor sikit. terus ngentak2 kaki masok bilit. kadang2 mun too much, kmk akan hukum juak. kmk rotan juak, mun nya pande melwan kah ninggal semayang kah. semua atas dsar kasih sayang.

masa dolok nelah mampu nak cuti2 nait belon nak. nait feri gi samarahan pun rindok. feeling2 titanic katanya.

luguk oon tetap outstanding

kmk just arap anak kmk jadi insan yg berguna klk. kmk mok nya jadi pemandei dunia aherat. sbb ya pendidikan penting bg kmk. kmk maok nya numpu pelajaran. kmk maok nya masok universiti. kmk mok nya jdi pandei. kmk mok nya mela nasib kmk org sekeluarga. kmk sikda harta, sik ada tanah, sikda pusaka, kmk hanya ada ikhtiar, semangat jak dpt mek berik ngannya. agar nya akan terus berusaha sampei berjaya. sbb ya masa sekolah. kmk duak anah, sanggup pulang balit ngantar nya sekolah. kmk sik mok nya makey bas. kmk sik mok nya campur ngan miak berolah. kmk mok nya belaja benar2 bah. kmk dah tauk reti susah. kmk sik mok nya gik rasa susah. tp kadang2 nya sik paham niat kmk nagn anah. nya madah kmk duak ngongkong, nya madah kmk duak melarang nya berkawan. tp biarlah, nya sik tauk gik rasa ati bapak, biarlah. gik remaja kata dirik. suka memberontak nak.

Alhamdulillah dpendek cerita, kinek tok nya dah nyambong belaja kat negeri omputeh. suknya kmk ngan anah. kmk arap nya berjaya abis. dah setaun lebih kmk sik nagga rupanya. walaupun anah jak selalu bertepon ngannya. tp kmk sebenarnya pun beraei juak. yalah nama urg laki nak. ego bah. ne lah nak express feeling2. yalah nama anak kita nak. dr kecik kita mera, masok berak, ngerat kuku samape dah besar panjang nek tok. ttp anak kita bah. sapa sik sayang anak. tpi nak kmk sak ati benar lah nya ya berambut panjang koh. kacak kah rasa diriknya oo. heran ku. asal kmk tepon benda ya lah dtanyak kmk dolok. dah nguntin rambut? kmk tauk nya sak ati. saknya angol. tp tandah jak dolok. klk mun nya balit, masa tdo, siap rambut nya ku gunting ku.

di mata2 jak kmk ngenang nya kecik marek. kinek tok dah 27 tahun. tp kadang2 olah nya tok sik kedak miak 27 thun. masih gago nagga katon lah. kadang2 kmk x maok jak nyuruh nya besar cepat gilak. rasa ati urg tua koh, sik mok nya jaoh dr kmk. oon bila2 jak boleh berbini, molah anak dikpun, bekeluarga dikpun. klk2 nya akan jaoh dr kmk ngan anah. tp gia lah gaya kita tok bekeluarga. kmk sik arap apa2 dr nya. kmk cuma arap nya senang, hidup betol masa depan kelak. dunia aherat. nemu jodoh bagus. hormat kmk ngan anah. cukupla. cukup dah ilmu, didikan yg kmk ngan anah berik. nya dah pande pikir nak ne betol ne salah. klk nya gik akan merasa apa d rasa kmk. kmk tok makin tua. masa kmk dah lalu. nya dah besar, pande ngator idup kedirik.
tpi gine2 nya tetap sigek2 ya anak laki kamek.

Wassalam.

and pak, kitak sigek2 ya bapak kamek. kelak mek nguntin rambut bahhhh.

Sunday, 14 April 2013

sudah-sudah ler tewww

Assalamualaikum,

mmmm angol sik kitak urang?? kah aku sorang angol??? for sure kitak urg angol juak nakkk. pasal apa???

mmm apa jak lain, berita d tb tok nang nak halah, berpolitik jak2, nganok sia, nganok sitok, naktok jaik, naktok bagus, sik ngenang jasa, harus ngenang budi, haram ya, haram tok. haihhh. tolonglahh. muntah ok.

yahhhh. angol nak. heran ati ku ngan dak tb kinek tok. macam sikda berita lain, sik juak ku tauk kali sidak nak brainwash kah apa, tapi mun dah ko terlebih wash, terlebih gilak cuci, nak kah luntok kaler. yahh. mula2 perasaan nak ngundi jadi sik jadi indah, kotan terlebih ingga, bena aihh.

ok, kali tok oon nak bersuei lah ngan kitak urg adik kakak, pasal dak negara kitak to nek bereleksen kohhh.

aku ingat gik marek masa ku gik main dangor, maybe umor ku 4-5 tahun pia. masa  kita d sarawak marek eleksen. masa ya nakkah ada parti permas, ingat sik kitak urg?? kah ku sorang ingat sbb aku nang dah kertu?? bencik kuu. ada logo nak batang padi2 ya ehh, very fred perry katanyeww. ingat ku gik koh. yalah masa dolok ingat ku, seisik rumah mek urg dari ke mak bapak, makcik, wa, udak, su, cik, ninek semua lah masa ya nyokong permas koh, sik mok BN masok swak kah rasa ku masaya, masa ya nek taib gik bercakaran ngan nek tun rahman, seingat aku lah. sungguh aku gik kecik, masa ya dah ada unsur emosi berpolitik juak oii, nendak rumah nenek ku marek jadi markas sidak permas, wa ku masa ya nang urg kuat permas juak. yahhh. nang antap sidak berkempen masa ya. nang all out lah, aku ingat gik masa ya, nang permas mmg ada fight lah ngan dak bn. tp nak seingat aku lah, engkali aku gik kecik juak aku sik tauklah, xda juak ku ngr bunyi2 sidak beranok, nyelok haq, fitnah, berumbak segala benar gilak. mmm maybe aku gik kecik ku sik ingat gilak, tp aku ingat gik masa ya, tang bersih jak rasa election masa ya. tp akhirnya permas kalah masaya, tp kalah tipis jaklah. yalah seingat aku.

tapi kinek tok, aku merati nang antaplahh, media. mmm nang antaplah, aku tauklah negara kitak tok dperintah bn, tp kadang2 nak, mun dah ari2 ko nagga cerita muji kedirik, cerita nganok sidak ya, nganok sidak tok. mmm jadi sik rajin lah aku ngr. bukanlah aku tok anti kerajaan, or pro pembangkang, sikda lalu, aku tok neutral jak, mun sapa2 ya ada kemampuan jadi peminpin, jadi lah, sik kira sapa2. tapi mun sidak bn nang nguna media bg  kepentingan sidak, bukan kah ko rasa berat sebelah?? n sigek ku nak madah sidak perintah, dgn kitak urg guna media gia. tauk sik kitak urg, rakyat makin ingga?? aku tok mula2 ada ati nak ngundi, jd ke sik mok ngundi, terbantut rasa nyawa ku, sbb antap lak pia, kakya tek lagu2 berterima kasih segala, kenang budi, janji dtepati, sooooo lah sik perlu ok! I mean, iols muntah. camtoklah oo, mun urg dah nulong ko something, n op kos kita akan berterima kasih, tapi kakya urg tek ya mala mangkit, mesti kita angol. mula2 berterima kasih, kakya jadi bencik, jadi ke sik suka nakk? bagi aku, rakyat nektok dah byk yang pemandey, so sidak mmg bersyukur apa yang dberik kerajaan selamak tok. aku pun mmg bersukor, tp biarlah aku berterima kasih dgn ikhlas, iboh maksa2, nakkah sweet kedak ya.

kakya sigek politik nak nganok2 urg tok, ya Allah, tolonglahh, so nemiak kecik! video ya, video tok, mmm kitak urg to sik ada kerja lain kah, takut juak atiku mun ada urg ngambik video aku terkenkeng lam hotel. matilewww. kakya fitnah urg ya, fitnah urg tok. si kira mana2, bn kah, pas kah, adil kah dap kah, parti cap kerbo kah, party in the usa kah. semua kitak urg, u ppl listen ok! yang nak nyebar2 cerita ya, tauk sik berdosa mun cerita ya tek pelesu! even kitak urg share cerita nak sik tauk kebenarannya, yg kita mpun sik sure, sik perlulah nak d susei. d share lam fb segala. iols rimas ok. sapa2 lah yang gago bercerita politik lam fb. please lah. kita sik tauk cerita ya benar kah sik, kelak coma2 dapat dosa uols. baik uols berias cantik pastew gi masjid.

yalah aku ulangi gik, aku bukan menyebelahi mana2 pihak tapi cara yg diguna oleh kedua2 pihak ya kadang melampau rasaku. I dunno maybe sidak dah research this is the best method untuk menang, kali juaklah. tapi sigeklah ku nak nyk, kenak sidak desperate gilak mok menang oo. mmm aku pernah terbacakah, yg peminpin ya dipilih oleh rayat, so mun menang jadi lah pemimpin yang baik, mun kalah terimaklah, n jangan terlalu meminta2. cam pia lah ku baca kah or tangga. I can’t remember, tapi yalah, kenak mok gilak nak menang? sehinggakan perlu molah cam2 yang outrageous, nganok tok nganok ya. cool jak, sik boleh kah??

bg aku mostly political party kat malaysia tok lebih kurang jak rasa ku. semua mok malaysia tok maju, semua mok malaysia tok bersatu, semua mok malaysia tok aman. semua ok lah, fahaman pun semua lebih kurang sama, sikda juak ku nagga ada parti mok kita tok jadi komunis? socialis, kapitalis, liberalis, muflis. mun ada pun haruslah kalah nak, sbb kita ttp mok yg terbaik untuk negara kita, untuk generasi kita. yang membeza ya apa? bg aku yang nembeza ialah kehendak pemimpin ya mpun rasa ku. sbb kakan gilak kau nak berkuasa, ya ko mok menang2 nak?? aku sik lah madah sapa2 tp yalah. mun zaman dolok kita nak merdeka lain lah cerita, sbb masa ya mmg that is our target? so patut kita berjuang habis-habisan.

aku nak share sigek lah oo. masa aku d UK dolok, maybe third year aku lah, sidak election, yang james cameron menang, kah david cameron? eh david nak, james ya molah cita avatar ya hahaha. mmm sigek ku madah lah oo, nang sik berasa langsong, padu lah sidak tek nak berundi, n surprisingly aku tek layak ngundi juak koh, sidak rseident sik kira pendatang kah, ada peluang ngundi. tapi aku sik turun lah gago. kakya nak ada sekali ya, kira YB tek ada datang reading. sik ada gago urg koh, dtg jak ko sia, aku pernah nemu nya dipasar. kayo2 sorang dirik merik flyer. pia2 jak lah. rupa very humble. mun kita sitok sik bohhh. protokol jak dah sekian terima kasih. yahh.

kakya nak lam tv sidak nang sikda gago gilak pasal semua ya, sikit jak d cerita, n coverage nya very fair, mula2 cerita pasal sidak conservative, kakya pasal liberal democrats, kakya pasal labour party. which aku rasa fair, n sidak 3 major party tok ok jak ada tukar2 power, mun dah kalah, kalah lah, aku nagga sidak tiga main party tok nang ada rotation, n rakyat nya pun pande, sidak tukar2 so sidak dpat advantage, sbb mun sorang dah lamak gilak berkuasa, so nya dah sik lalek gik dah, sbb ya dah selesa. kakya sigek gik PM sidak nya. sidak sik kaya gilak koh, rumahnya, ala2 rumah teres biasa which is rumah yang ku sewa masa d UK ya lagik kacak ok. mm aku sik tauklah maybe adalah nya duit, bulak lah aku munnya tek nang msikin, mustahil juak nya sikda, tapi sidak politician d uk nang sik boleh berbisnes, so sidak adalah kalangan urg biasa yang mok lead the country, sbb sidak ada ilmu n passion, bukan sbb mok jadi kaya, mun mok jadi kaya, jadi business man. pialah. setauk aku lah. belakang cerita ya sik lah kt tauk juak nak.

so, aku tok bukan lah apa, sik juak nak compare negara kt ngan negara lain. mungkin ada urg madah, ya negara maju, so sik sama, tapi munnya terang2 ngembak kebaikan, sik boleh kah kita ekot. ambik contoh? aku rasa rakyat nektok dah setat nak pandey. n teknologi cepat, n kerajaan sikpat nak bertapok byk benda, so mun boleh  janganlah treat kita rakyat sbg urg yg x tauk, urg yang sik pande papa, sogok cam2 untuk dpt undi. kakya bangkit. sikbest lah pia nak.

mun d tanyak aku lah, aku maok negara kita tok d pimpin oleh org yang benar2 berwibawa, ikhlas, bepandangan jauh n yang PALING penting berakhlak mulia. ya paling penting rasaku. ada urg madah ya peribadi, mun nya nya nyon sia sinek kah, tdo rompuan ya, rang laki tok, tp ya haknya, peribadinya, yang penting nya perform, yang penting nya ngembak negara kita maju. well no no no. bagi aku berakhlak mulia yang paling penting sbb nya akan mempimpin negara kita, nya harus tauk apa betul sik betul, halal haram, so munnya lead betol urg dbahnya, Insyaallah akan betollah negara kita. biarlah negara kita sik kaya ney, biarlah negara kita sik maju ney, tapi yg penting diberkati tuhan. mun dah dberkati tuhan ya, Insyaallah akan aman. n kita semua pun Insyaallah akan bahagia. yahh merasa ko oon feeling ustaz don. erkkk.

kakya sigek gik, kekayaaan yang ada ya biarlah d kongsi bersama, harapannya sikda golonga elitist yang merintah negara yg rasa sidak tek raja ratu d negara tok, seluruh keturunannya sik lapar kotan byk reta dah disimpan. bagi aku lah oo, kitak nang dah sedia kaya, apa gik kitak maok?? mun kitak lapar, kitak makan roti canai kah, ayam penyet kah, byk ya juak ktk makan. sik nya kitak makan leh sampe seratus igek, kenyang kitak ya tek siklah berasa lebih agik sbb kitak tek kaya, sama ya juak det. mun kitak tdo tek, lebih gik kah rasa nikmat kitak tdo, ku rasa makin byk reta, makin lah susah ko nak tdo takut kenak rompak urg, kotan rumah ko tek dah kedak alice n wonderland katanya. ingat lah wahai pemimpin2, tanggungjawab kitak besar, mun kitak makan reta yang bukan hak kitak, ingat jak oo, sedia jak jawapan d aherat klk oo. yah seraya oon channeling ustaz azhar idrus pulak doh.

so dengan eleksen kita sik lamak gik, undilah dgn bijak, mun kitak urg rasa nak ya bagus di undi, undi jak, iboh banyak cakap, iboh bisin seantero dunia, iboh nak ngasut2, kakya iboh juak rasa bersalah, terhutang budi kah apa segala. there is no such thing, setiap kita ada hak, maok negara kita jadi camne kelak. kakya ada juak madah haram lah undi nak tok, haramlah undi nak ya. sigek jak aku nak madah:

KO TEK TUHAN!!

yahhh suka nyuruh oon moha-moharina!! yahhhh.

Wassalam.

Friday, 22 March 2013

gumpra & kurina

Assalamualaikum,

Rihanna-s-Diamonds-X-Factor-raining-performance-rihanna-32879107-2560-1600

merasa kau, masok2 terus ada rihanna berlagu. we’re beautiful like diamonds in the sky katanyewww

coba kitak urg nagga chermin, kitak urg rasa kitak urang kacak sik, kitak urg rasa kitak urg gumpra, kurina, chub2, bertekang, berkeriak?? mmmm tauk da nak sik d puas ati nakk. mmm yalah oo, nak nama manusia, nang sik pernah sukor, tauk adaaa jak maok diubah, nak nama nok gumpra mok kurina, nak nama nok itam mok putih, nak nama nok pemek mok mancong, nak nama nok kendor mok terit, nak nama nok pendek mok panjang. haihhhh panjangg apaaa. rambut bahhh. uols suka befikirann kuning tauu.

tok oon nak bersaduk gik lah pasal fenomena yang berlaku akhir2 ini. yahh oo datin baah, ktk ingat kitak sorang jak boleh ngerepak besar panjang. miak nama oon pun boleh koh mak datin.

akhir2 tok nak ku merati nang banyakkkkkk jak produk2 kecantikan, pakei badan, rambut, muka, kulit. nang pelbagai sekelian alam jak. bermacam jak jenama. x perlu lah ku nak nyebut2 nama, tp besa nya nama2 sidak munsik nama saitifik nak over, mesti nama tang diva2 utama jak bunyinya. natasya lah, melissa lah, farisha lah, nana nurgaya lah. adooo. nang heyvattt.

img0025ox

ader keww produk nama I? ketepi kau rihanna!!

k, kita mulakan dgn produk pelangsingan, pengkurusan badan, yang ada dipasaran tok, yang aku nagga yg byk mendapat sambutan hangat maybe aku boleh bahagikan kepada maybe 4 lah oo, herbal, fibre, meal replacement n thermogenic.

kita mulakan ngan herbal. nak nama nak herbal tok biasanya ada terdiri drpd dak teh2 kurus gtulah, slimming tea n so on, the way it works is basically nya akan merangsang peristalsis, pergerakan usus so that kita akan beri-berina. yaahhhh  ku minum teh ya, sik sampe 5 jam, terus Cherrie Berries koh. dengan meriahhhh ok!. puas sa nyawa kohh. so mekanisme behind that is, before any nutrition being absorbed esp. carbs, ko dah terus berakkk. well pa rasa kau, belom sempat ku nak absorb nutrient, terus nutrient yang dbuang. so might as well boh makan tapi, tapi mun boh makan nakkah laparina. so makan jak lewww. tang nyamna jak rupa lasagna secret recipe ya nakkk. well what if I told u yang dak teh2 tok maybe membawa kesan negatif, IF consume for long period of time, mun kejap jak ok, maybe the first 3 months, ok gik, tapi mun lebih dari ya, x bagus ku rasa, sbb what it does is nya akan kumuh terus whatever we consume, n segala nutrient penting yg d perlu oleh bdan akan xpat dserap. mmm membazir nak oo. n then sigek gik, ada study madah this method does not really works sbb, carb or glucose akan cepat dserap, sebelum nya masok large intestine dah byk dah dserap, so xda make sense juak consume benda tok, sbb benda yang kita kuarkan, maybe just, extra waste, which have been absorbed earlier. mmm. oon pernah juak makan benda tok, actually, nag cepat juak , sbb baruk makan dah keluar, n ko rasa puas jak. tp yalah, rasa lemah kakya, dah xda nutrient n aik semua keluar.

Second is fibre, I can say, this is quite good, instead of merangsang peristalsis secara extreme, consumption of fibre is much more natural, sama cam kitak makan sayur2, which yang xpat dcerna kerna adanya cellulose n etc, so ahernya akan dkumuh. some sort of like detox juak lah. tp drawback nya, mun d amal for a long period of time, kesan nya xkan sama cam mula2 kita consume, bdan kita dah tolerate with the fibre. ok, mun carik fibre, better opt for the one yang ada prebiotic. heard of it? well let me tell u about prebiotic, a type of food ingredient (mainly oligosaccharides) that can support the growth of good bacteria in our gut such as bifidobacterium n lactobacillus. so, mun dah good bacteria tok d support, many beneficial results have been demonstrated; overall health, immune function, lowering cholesterol, suppressing appetite, yang penting cantikkk jahhh. if u guys notice byk food supplement nektok ada prebiotic, it is not marketed as prebiotic, but it have been included in the ingredient. look for this ya. oon bleh bersusei pasal prebiotik tok sbb this is my phd work kohh. hehe.

Third is meal replacement, well tok pun byk juak ku nagga d pasaran. I might say bagus juak meal replacement, ko x perlu gago nak mikir makan apa. consume jak benda tok, semua ingredient dah d design k help uols lose weight, most of it are based on soy meal or sometimes whey. the drawbacks? mmm mahal, nak maintain nya sakit koh, I sik mampu kohh, mun uols tek mampu ke starbuck, tiap minggu, so mampulah yer, aper salahnyeew. oon sik mampu koh. sigek gik draw back, uols maok kah minum susu tepong seranto-ranto, yg urang lain tek tang nyaman jak makan dak roti canai, dak piza, dak sekerim, dak donut, dak rojak tambi, yang ko tek, minum susu tepong sajorkkkk. kakya tek sigek mistake urg makan tok, dah makan tok, makan gik benda lain, siklah jadi nya meal replacement, jadi lah nya meal addition, mun dah meal addition jadilah meal pakey gumpra. yahh. boh nyalah akuuu.

yang keempat is apa tek nak kempat?? aok, thermogenic. mmm mun mok tauk lebih2, google jak, tok ku cerita light2 lah, so basically thermogenic is actually food substances yang boleh increase kita pun metabolism rate, so mun metabolism rate tinggi, so, keperluan tenaga pun tinggi, so mun keperluan tenaga tinggi so haruslah, tenaga di ambik dari carbs or lemak2 simpanan. so haruslah kitak urang semua kur-kurina, slim segala. well mun jak nya sesenang ya, actually byk jak themrogenic d pasar nun, fat blocker, fat burner etc. tp does it really works, maybe yes they do deliver, but to what extent? sbb actually in order to  increase metabolism, ko pun perlu start the energy expenditure process, start bersenam juaklah, mun ko tek makan thermogenic , sik jaga makan, alu nak kur-kurina, lambat cerita kau, Oprah lok meli supplement ya koh. byk  kinek tok produck thermogenic. acai berry, goji berry, some types of citrus, caffein n byk gik. so pande2lah k, mun byk duit, leh jak invest, tpi ingat iboh arap kesan yang dramatik gilak. oon pernah ngamal koh, mahalrina, d beli d UK gik ya, mm besa2 jeww.

so among all this which one is the best untuk kita kurina?? mmm you know, what if I told you that all of this is UNNECESSARY??? yes it is! it is not needed when you want to lose weight! yahh mati aku kenak amok sidak berjual dak supplement segala tok. larikkkkk.

bukan camya, camtok lahhh oo. all product mentioned above mmg some are proven bleh nulong kitak urang from gumpra to kurina. boleh nulong, mempercepat kan proses, tp most of all kitak perlu 2 igek tok jak:

NUTRITION (80 %) & EXERCISE (20 %)

yahhh. mun kitak urg perasan semua supplement yang di promote harus ada juak madah, mesti makan seimbang n exercise juak. well what if I told you jaga makan n exercise jak dah cukup. selalu kita perasan, urg yang makan supplement, mmg kurus, if it is not too much too mention biasanya masa sidak makan ya, sidak mmg jaga benar diet, n stat exerise, so sebenarnya effect sidaknya kurus adalah sbb duak igek ya, cayaklah kata aku. mun sik cayak coba kitak urg maka whatever supplement, kakya kitak urg ttp juak x nyaga makan n tetap x exercise, kurus sikk?? mun kurus harus kitak urg promote produk ya dgn Oprah oii. ada gik Oprah, Adele lah.

Adele VoguePNG

iols gumpra?? iols x kisah, persoalannya mampu ker uols masok Vogue? Neelofa, kau adoo??

kadang2 iklan dak produk2 tok kadang2 nang over juak, 7 hari boleh hilang  7 kilo, yes, it is not impossible, but not through your product, but through good diet n exercise. camtoklah oo. to make it simple, mun mok kurang berat badan, kitak harus KURANG MAKAN, yajak, so mun kita kurang makan, body kita akan ngambik energy dr lemak2 rina segala, n as time goes by kita akan kurina lah, slowly n healthily. calorie deficit. senang jak, very simple, sik perlu susah ngabis duit ribu-riburina. mun mok serius gik, coba berkira kit soal makan, whatever goes in your mouth you have to take into account. sik perlu sampe ngira calories, just kita boleh agak2 lah, roti, nasik, kentang, semua carbs, harus kurang, so maybe replace ngan protein like fish, chicken etc. kurang minyak, kurang garam. eh tauklh ktak urg makanan berkhasiat nak, sedari darjah 3 dah belaja. n anyway, piramid  makanan nak d belaja kita ya iboh di ekot gilak, piramid ya k makanan sidak berbody Heidi Klum, mun rasa gik gumpra, so lebihkan fibre n protein yer, carbs, sugar ya kurangkan, n watch out for liquid calories, aik lemenet, cola, juice from concentrate. ishh bahaya daktok koh, lagik cepat gula ya terserap, lagik cepat ko gumpra koh.

and mun ada masa free, exercise, lagik cepat kitak urg kurina. exercise apa2 sik kisah, asal kitak urg rasa lelah nak leput kakya, oklah ya,. ibohlah lelak execrise lalu kita tek beteter jak ke sweekang, gi kucey, gi McD, yalah ku malassss. tang minum jak aik mati. makan light2. actually, mun sik exercise still boleh kurina, tp kita lose 20% of our efficacy lah, yang penting, first is proper nutrition, watch you calories deficit ok.

so yajaklah nak di cerita oon kali tok. sikdahlah oon nak melarang kitak urg meli dak supplement, just want to point what is more important, n leh juak save duit, bagus sebenarnya produk2 ya, to boost effect, mun da duit lebih, apa salahnya, madi kitak urg berbeli dak rokok yang nang xda pekdah alu nak. hiks.

mun d tanyak ngan oon, yahh aku tok lah nang kuat makan, nepsu kedak kuda (matileww), mmg aku suka makan, mmg aku kuat mok makan, tp aku train dirik aku. makan before kenyang (tapi ada juak terlebih juak, rugi bah seafood nyem sekalss haha), mun nunggu kenyang sampe esok ari. sbb aku tauk dah kita tok semakin kertu, makin slow metabolism kita, so makan sikit jak dah cepat gumpra, so I do watch what I consume. tp siklah antap. lagikpun senang juak ku madah sbb aku d bintulu sorang2 tok, kadang2 xda barang mkn d rumah, minum aik jak, kakya tdo, mun d kuch nun iibohhh, tauk ada juak mulut ku terkunyap-kunyap, so paham ku perasaan kitak urg, tp yalah mun maok juak kurina so kenaklah korban sikit, beauty is pain bak kata lady gaga. anyway, bukan nya mok kurus jaklah, mok sihat sebenarnya, mun ko kurus tp ko tek, darah tinggi, kencing manis, apa cerita, so aim kita gaya hidup sihat ok, pasteeww barulah kecantikan akan menyusul.

so yajaklah oo, siklah aku tok pande gilak berkelaka pasal tok. yalah apa jak kita tok, nak ada Phd in Food and Nutritional Sciences, 4 taun d negeri omputeh. jerrr. haihhh ada unsur2 bongkak di sitewww. hahaha. guro yer adik-kakak.

sebelum itu statement akhir dari miak nama oon:

'’dik oii, kacak ne pun muka kitak, body kitak, kulit kitak, rambut kitak, mulut kitak, gigi kitak, semua ya karong jak oi. outer beauty jer. Yang di tangga tuhan di aherat kelak tetap inner beauty”

(terus pose2 masang celak import dr Palestine, semayang Ishak lok)

Wassalam.

Friday, 8 March 2013

season 4 (feat. Ayati Tasrib)

Assalamualaikum,

bulu mangsu dah di ator

uras kuku kaki dah di korek

bulu idong dah dicabut

taik ogek dah d keruis

OK! it is time!

langkah kanan

maca selawat

langsir pun ditarit

Bismillahirahmanirrahim.

(latar belakang lagu crazy in love ok!!)

YAAAA. ADIK-KAKAK SEMUA, I’M  BACK! I’M BACK, OON IS BACK, ARE YOU READY TO BE ENTERTAINED!!!!

OK SEBELUM OON MEMULAKAN SHOW, IZINKAN OON MENYANYIKAN SEBUAH LAGU YANG DIPOPULARKAN OLEH DIVA 80AN, AKAK FRANCISCA PETER. TERIMALAHHH…

Ku ke udara lagi

Bersama mu kembali

Dengan rangkaian lagu-lagu

Juga pesanan

Ku sebagai penghibur

Engkau mendengar di sana

Kita saling mengharapkan

Di dalam hidup ini...

so sik perlu aku nak madah, pakaba, kabar bait, dah makan, berapa album, no no no! that is so script majlis anugerah2 malaysia. oon terus masok, straight to the point. masok2 terus ngembang sayap!

lindsay-ellingson (1)

ko mampu catwalk bersayap tekoyong?? (gamba harus di paint, sbb terlalu menggiurkan ;p)

tetap adoo nak ooo. ney tek dah nak pencen blogging?? hehehe. bukan apa, mok juak ku pencen koh. tp ketuyak ati ku kadang2 nak naip, tapi, yalah kadang2 sikda jak idea. sikkan ku nak cerita ku ngisik minyak, meli bawang, joging, pong2 d rumah. haih. anyway xda bah, saja jak. rindok bahhh stat balit. ada lah benda  k baca kuu, mun xda urg maca pun xpa. ilang peminat pun xpa. yg penting. k ku mpun bah. k dudi hari kata urang. haih.

oklah boleh juak aku tok bersusei selamak mana ku menghilang, setahun lebih dah nak oo, mmm mun d padah gia cam panjang jak, tp sebenarnya nisik aihh. coba ko mikir tok dah bulan 3, aihhh rasa bulak, rasa baruk marek jak ku shegeh2 pose makan macaroon laduree d covent garden, nektok? kedey ‘famous mama’ bintulu jerr (ehh jangan ko! murtabak dagin nya nyem sekalsss, tp kedey ya ala2 cerid lah, tp ok jer, tutup mata jak). tp bena nak oo. ney sangkak tahun tok bulan sebelas, dah masok 32 dah umor ku. mmm sepatutnya makin matang, mmm pa ku rasa sama ya juak. ingt tek dah ada phd ala2 hebat2, ala2 rupa prof ungku aziz jak nak, very educated nak, tp ku rasa ku kedak fizo omar jak. haih. So sepanjang lebih setahun ku menghilang, mm banyak juak benda berlaku, mostly positif, n aku syukur, byk rahmat Allah limpahkan. Alhamdullilah. yalah masa ninggal kitak nang cepat, lebih2 gik ada dah fb, twitter, instagram, all this so called social networking, nyebabkan cepat jak benda berlaku, cepat jak kitak tauk benda, tang semua jak jadi penauk nak.

anyway, tok sebenarnya nak dikerepak aku.

31890_10151518256687941_1165736770_n

pa perasaan kitak urg nagga gamba diatas,terasa sik ngan dirik ko! yaaahh. bukan apa, aku tok nang saknya ati ngan benda nak camtok, mun dah kitak tek nak keluar makan sama2, hanging out sama2, kakya mun dah kau tek mala ngindin tepon, apalah ko ngajak aku tok keluar! bena aku geram aih. tok pun berlaku ngan dirik ku mpun, among my own circle of friends kat btu tok, sori oo mun kitak urg terasa. bena aih, kadang2 sidak tok tang benar jak ngajak keluar, makan kah, nangga wayang kah, lepak di rumah kah. kakya dah sama dudok d kedey makan, semua nya tek ngindin tepon, kakya aku tek tekakok2 sorang. boleh sik! sak ati ku. aku notice benda tok lately lah oo, dgn adanya fb, instagram, bbm n segalanya ya lahhh.

seriously I’m annoyed, ada juak berbunyi, tp kadang2 malas juak lah, I end up eating alone, kakya sidak gago berbbm, kakya sampe brg makan, ambik gamba lok kakya masok instragram??! ok fine lah mun sekali sekala, tp mun dah nak alah2, setakat kuey tiaw kerang, perlukah?? mun ko tek makan dak caviar, truffle segala, kayut juak aku tek nak ngesooo!

mmg aku rasa pelik dgn benda tok, suk ngan fb, suk ngan twitter, I mean boleh ko gia, tp mun ko sorang2 lah. it is really rude mun ko ngan kwn, or family or whoever. sik tauklah ngan kitak org oo, tp aku tok jenis very focus n x pande multi tasking, mun aku tgh lepak2 ngan kwn, so  aku akan kelaka ngan kwn2, sikda ku pande nak bewassap, bbm, instagram segala, mun urg tepon pun kadang2 aku akan cepat madah klk kol balit, sbb ku rasa very rude. tp rasa aku this need to stop lah ooo, ku rasa benda tok sbb smartphone tok lah byk da. dah makin best n mur2. tp aku heran masa aku d obersea dolok, xda jak romputeh gia koh, sidak main jak fb segala, to mun dah dudok makan, mkn lahhh. urg kita juak lebehh, geram ati ku, dah kak pia nak, tepon sampe 3-4 igek, iphone, bbm, samsung, htc. I mean, perlukahhh?? apalah guna ko ada smart phone tp ko perlu banyak??  tp sik tauklah maybe aku jak nang sik suka gajet. suka main iphone ya pun the first 2 months, kakya sik ku lalek gilak agik dah. dah berapa kali gugok dah, mun tepon lmk ku sik rusak ria, sik juak ku nak nukar. bukan sbb ku cokot, sbb ku rasa sik perlu. mun ada urg bait ati merik iphone5, I oke jerr lahhh.

kakya sigek gik, ipad, nemiak bermain ipad or tab. lemahhhh sa nyawa ku nagga, mun pengilan, raya segala, masing2 main ipad, main game or whatever apps. even keluar makan ngan family, sik pande kelakar ngan urg,  berketum dgn ipad. terer gik  ya. nang jaoh gik terrer sidak biak dr aku, nang cerengkan jak tangan sidak. mmm in a way bagus juak, sbb ada apps yang boleh ngajar, tp mun dah terperok rah sia jak, camne sidak nak learn the real world, good manners, attitude?? maybe mak bapak rasa tok adalah cara mudah supaya sak biak renah, ok fine, tp coba kitak urg pikir camne miak ya dah besar klk, maybe nya byk knowledge, tp attitude, zero,  human interaction, terok?? this could be disastrous! please ooo ibu bapak. sbb tech kinek  tok dah lain, cepat n very simplistic. mun kitak sik ngalang, sik mustahil next generation kita jadi kedak cerita surrogate? tauk kitak urg cerita ya, Bruce Willis melakon. mun ada anak, biarkannya main, out door, patong kah, askar kah, kereta kah, biar imaginasi nya berkembang, ku ingat gik marek masa kecik, nang byk imaginasi ku koh, even sendok nasik pun boleh ku imagine jadi mermaid. haih matilahhh.

kakya instagram. mmm don’t let me start. omg please lah don’t be narcissist, nak muntah ok. tang muka kauuuuu jak, aok, taukku ya tek instagram kauuu, tp k0 harus ingatt, ada jak urg follow ko nak, sik ko tauk sidak byk muntah gadong, kodok segala. ko rasa suka kah sidak nagga instagram kau molah muka ko kedak ya, sama ya juak tangga ku, pose2 gne pun, mun dah idong ko kdak ya, make filter apa pun, vintage kah, 1960’s kah, twilight kah. ehh camya juakkk kohhh. sik muka ko berubah kedak fazura. sidak marion counter ya iboh jak diekot, aku pun mun berbini ngan sidak mpun AP moto, sungguh muka ku kedak belakang kuali, mmg akan ku engkah lam instagram, mmg byk urg muji, byk urg like oiii. mmm heran lah hati kuuuu ngan adik2 baruk nait tok. tp sikpalah nang pia adik2, klk2 ada juak sidak ingga ke dirik pun kali.

kakya sigek gik tek, nak bangsa urg pengeso ehhh. ya Allah tolong lahhh. sik sanggup ku. tauk ku kau mampu meli louboutin lah, prada lah, gucci kah. 2-3 igek oklah, kadang2 rindok ati nak ngeso nak, aku pun ada juak rasa ketuyak nak ngeso ngan urg, tp tek mun dah na’alah2, heran lah ati kuuuu. kau tek mukak kilang prada kahhhh?? dah kak pia, ada juak tek eserey ngambik gamba dapur gas, gamba dak kerusi meja, tp tek tepi dapur gas ya ada paper bag Chanel? yahhhh. mah sa nyawa ku ngan adik2 ooo. tp yalah perangei sigek sorang, aok jak lahh, mun dah sik tahan gilak nya, hide jak. aku pun dah byk urg di hide, sbb na’alah ngeso, kakya na’alah ngerepak seolah masalah nya jak paling besar di donia tok, heran ati ku, nang idup kau ya penuh ngan masalah kahh?? sampe juak zalim tuhan ngan kauuuu?? yahh, apa kata kita be optimistic sikit, mun kita sll merik aura positif, kata2 positif, Insyaallah, benda positif akan dtg ngan kita bah.

yahh nang panjang pilot episode tok, lamak dah ku merati senario tok koh, just malas nak berbunyi, n I think it is very2 sad. so yajak dolok pilot episode kita. sori oo mun ku ngerepak besar panjang, sebenarnya aku bok kuar makan ngan member, tp sidak semua gago berbbm, berfb, kakya sik berkelakar sama dirik. aku tek jak terkatok2, alu lah semua benda di tangga ku, molah imaginasi, datang ke ayam penyet ya pun ku dah boleh molah cerita. haha.

sori nong ooo, mun sapa2 terasa, aku pun ada juak molah benda2 gtok kohh. ada juak rs nyawa nak ngerepak sik abis2 lam fb, ngeso2 barang, gago berhp, sama jak lah kita koh. tp yalah, sama2 bah kita ngingat sama dirik nak ooo. so kata2 akhir miak nama oon:

“ko rasa zaman ayati tasrib ada fb, instagram n tweeter? nisik adaaa!! tetapi tetap legend ok. sudah2 ler teww neelofa.”

Ayati_KhazanahDariMalaya_A

biasalah adik2 baru nak naik. akak cool jer, persoalannya, mampu ker adik2 buat  tajuk album persis topik sejarah tingkatan 4. non mampu!

Wassalam.

Wednesday, 28 December 2011

ooo buah hati…

Assalamualaikum,

oooo buah ati sampe jak langkok mata kitak urg?? sik cukup tdo kahh. sudah2 lah clubbing, berpesta sakan bagai tewww. mun mok kacak mesti cukup tdo kohh, cukup makan, cukup aik, cukup senam. ko ingat aku tek kacak, leng-leng jak kahh?? yaahhh.

anyway, lamak ku sik loba-loba oo. bukan apa, dah 3 series tok tek rasa cam sik sesuai jak ku ngelakar over2 oo, tapi jiwa ku tek masih juak meriah. macam tek, minggu tok tekkah nak start boxing sale. so gigih lah abang tek bercarik dak baju dak loar ko dik, dak kasut, dak stokin, dak loar bip, dak sekang, dak bulu mata palsu. haihh mati kita.

anyway, dah ku milih2 baju eh, aku tek madah la ngan kedirik ku mpun. udah2 gik meli baju kedak miak, ko ya dah 3o, sik perlu gik bervarsity jacket, hoddie, beret segala nakk, tapi dah ku nagga rupa dirik ku tek.

“aihh sik cayak aku tek dah 30 tahun koh, kedak miak 22 tahun” (sik ko tek muntah gadong??)

so 2-3 aritok ku gago lah bersoping, eh kitak urg tauk nak apa reti boxing day sale? mun sik tauk baca toklah. anyway, boxing day is ari lekak krimas, 26/12, yang biasanya most dept store, kedey2, semua molah sale 30 % to 60 % at least, nang mur2 lah. nak ngabis stok krismas tek lah. so masa tok, nang byklah urg ramei berbeli barang. meriah lah juak seluruh UK tok. first day, 26/12, aku berboxing d reading, 27/12 berboxing d london, 28/12 berboxing di bicester village, 29/12 berboxing d reading, 30/12, sudah-sudah ler tewww.

sikda juak papa benda d beli koh, meli sobenir k berik urg jak. yalah tek. aku nak balit, back for good. eh ku sikda madah ngan kitak urg kahh. hahaha sori uols! aku balit, ujong bulan tok, 31/12/11. sampe kuching 1 hb lah. memulakan tahun baru d tanah air lah uols. balit for good, balit terusss ehh! aku dah habis studi oii! udah2 gik rasa ku nak ooo. Alhamdulillah.

eh aku lom cerita juak aku dah konvo koh. haih. yahhh nama kita tok tek retis eh, nang lupak bersusei ooo, maap perminat, bak kata kak melah. aku konvo last week. n the best part is semua famili ku datang! ada cik anah! ada cik sar! ada adek! ada mosen! rindok. the best part is aku sukor ada rejeki diberik tuhan dapat juak ngembak urg tua ngaro Queen Elizabeth. sikpat ku nak madah kau bertapa suknya ati ku tek, sidak ada di samping aku sama2 berkongsi kejayaan. k, toklah gamba nya tekkk.

IMG_6940

merasa cik anah nemu snow oiiii

 IMG_2430 

IMG_2089

IMG_2118

IMG_2139

IMG_2322

IMG_3087

IMG_6604

IMG_6648

IMG_6655

maka pegi melancong, nakpa jak muka cik anah na’alah ngerisang susah ati ooo

IMG_6679

cik sar maok bergamba rah tepon mirah oiiiii

IMG_6716

IMG_6727

IMG_6755

IMG_6764

merasa cik anah ke Harrods oiii

IMG_6839

IMG_6822

IMG_6869apa di rindok ooo??

IMG_6920  ooo buah hatiiii

so di saat2 aher tok, rasa jaik ati ku niggal bumi UK. oo buah hati, dah dekat nak 4 tahun aku sitok bah. 4 kali raya dah. sapa nak ngekot blog aku circa 2008 ya haruslah kitak urg ngansa juak nak. byk kenangan nak oo. kenak kepong asuk lah, kenak tackle akak traffic lah, kenak terngak mak hayam lah, gugok parit, gugok lam snow, sik kitak urg pilukkkk. hepi, sedey, tensen, aik mata, aik idong, taik ogek semua adalahhh. rah sitok aku membesar juak, semakin matang kata urg, dolok aku selalu rasa down kedirik, introvert, sik pande kelakar ngan urg gilak, malu sik tentu pasal. dah kinek tok kita grow lah sikit, somet2 manja pun tumboh juak.

bagi aku kejayaan kecik tok bukan setakat PhD jak, kejayaan aku sebagai seorang insan juak, next, aku ingin nak mendalami dr segi rohani gik, i mean coba nak memperbaiki semayang aku, mendekatkan diri kepada Illahi gtu lah. yalah, aku tok semayang laju koh, kadang2 ku rasa cam sik kusyuk jak. takut di murkai Illahi uols! dah byk kurniaan di beri, hamba Mu ini masih juga lupa diri. Ampunilahhh. (ku serius tok, boh kitak urg tergisin-gisin sia)

So, bagi semua yang rajin nyengok blog tok, sori lah lately tok nang x berupdate, besalah aku tek dah free, haruslah selalu ngerayo, so sikdalah masa ku nak update. tapi aku nak ngucap makseh lah ngan kitak urg semua. mun sik kerna blog tok, xda lah ku kenal byk wonderful people yang kinek tok byk menyerikan hidup aku, especially you! and you! and you! and of koz you, Farah Amami Marzuki! (yahhh vangga ko nak). sedey iols ngenang ninggal uols klk. makseh sll juak ngengon iols ke london vagai. jaga dirik oiii. n to semua2 lah rakan blog lain. mmm sik taukku masih ndakkah sidak2 ya aktif berblog, whatever it is. tenkiuuu! kita beramen gik d serawak klk lah.

n op kos, nak ngucap makseh ngan sidak tok, especially, My kazen Apis, best buddy, Jaki and best mak ikan, Jijah. kerna sik pernah lupak nak kontek aku, update cerita d serawak, maksehh oiii. for being my support system.

mmm apa gik oo. so adakah tok the end of the miak nama oon. mmm i think so lah nak oo. yalah bulan 2 klk aku dah rah bintulu, dah setat ngajar, dah da student, mati kita mun student maca nak. nengar kerepak sik tentuan dalam tok nak. sik rupa Doktor langsong nak oo. naggalah, ney tauk ku beralih dari “miak nama oon” kepada “urang bujang ensem nama oon”. ko mampu??

so aher kata, I wish you people all the best lahh, mintak map besar panjang ko dik, dari ujong rambut extension salon sun-sun belakang elektra ker ujong kuku kaki cindy kaler engkodok diskodas gold. mun ada terkasar bahasa, terloba, teranok kah apa kah kita adik-kakak nak ooo.

so Insyaallah, ada rejeki, ada jodoh, tuhan ngijen, kita ketemu di 2012 ya!

IMG_6932klah, aku catwalk ngupok lok!

Wassalam.

miak nama oon