Saturday, 25 December 2010

last christmas in the UK (kali lah, ne tauk ku bertemu jodoh ngan kak leona. errkk)

Assalamualaiakum,

ari krimas ritok. urg sebelah rumah ku tok kamboh lalu. bederet jak moto, rumah urg tua bah. pagi raya, harus anak berjarah nyium palak tut segala nak. maok rumah mak bapak kate winslett kali nak. aihh melelat. anyway alu syahdu juak ku tek. rasa raya kita tek nak. pagi raya ngagak rumah urg tua. haih.

anyway tok dah 3 kali krismas di sitok. well. dah tok negara sidak pun, of koz lah meriah nak. serta ngan snow2 nya gik. lately tok. sll jak white christmas sitok. sunggoh, dah salu nagga snow, ttp mek terpana nagga snow. tp sik la kedak mula2 marek, sik perlu ngulang rasa ku nak. aihh.

so oleh kerana urg kita nang serba nak. urg lain krimas, urg lain juak ober. so, mek urg molah lah krismas diner sama malaysian. saksikan ya. dgn ucapan: ko ada??

DSC_8823

DSC_8824

DSC_8825

DSC_8846

DSC_8862

sik cukup ngan ya, teh next day, mek urg rami2 gik main snow2 gtu. saksikan ya. dgn ucapan: ko ada??

DSC_9080

DSC_9116 

DSC_9102

DSC_9073 

DSC_9108   

yahhh. tedah uols. main snow the mines jer ker??

tidak cukup dgn itu, the next day gik, kmk urg melawat winter wonderland kat Hyde Park, London. saksikan ya. dgn ucapan: ko ada??

DSCN0073

DSCN0150 

DSCN0143

DSCN0076

DSCN0075

DSCN0081

DSCN0088

DSCN0134

DSCN0093

DSCN0114  

haih. hehehe guro jak bah. boh kitak urg sentaps indah. sungguhpun ku feeling2 prince caspian. loba main2 snow. tapi hatiku ttp rindu main2 parit juruk depan sekolah rakyat. voleyy??

k yajak lah. ku nak packing lok, nak gi SPAIN esok. dgn ucapan: ko ada???

erkkk.

Wassalam.

Monday, 20 December 2010

interbiu

Assalamualaikum,

Ku ke udara lagi
Bersama mu kembali
Dengan rangkaian lagu-lagu
Juga pesanan

Ku sebagai penghibur
Engkau mendengar di sana
Kita saling mengharapkan
Di dalam hidup ini...

yahhh channeling kak fran gitu. anyway, lamak dah sik ke udara ooo. huhu. byk juak cerita. byk juak gamba2 nyuruh kitak urg jeles. tp malas mek nak upload koh.

ritok masih juak snow. cayakkoh reading –17 pagi tok! leh sik sejok gik dari north poles avang santa ho ho ho. leh sik! penin palakku! sejok aihh.

dalam2 sejok2 gitok ku rasa jaik ati koh mun urg nak sikda rumah. sidak homeless sitok eh. byk juak koh. bukan apa, mun kita rah malaysia yg sidak homeless mun sikda rumah leh juak tdo dibah jembatan, tempat teduh. sik nya sejok, nyaman gik tdo malam hari nak. tapi sitok. mun ko sikda rumah, xda heater, sine ko nak gi. sejok antap aih, ya jak dapt ku madah, aku lam rumah tok pun berkumbuk besar panjang. aihh jaik ati oo.

aihh apakah feeling mother theresa tok kah. berbalik kepada persona rohana jalil teknik-mekap-jer

mmm apalah nak ku cerita tok ooo. ok. nak di jadi cerita tek nak. kedong exp dah ala2 nak abis. nak menambah la pendapatan gitu. konok tek nak carik kerja part time lah. saja voring2.

kebetulan tek adala vacancy jadi student helper kat library mek urg. tukang susun buku jer. tolak2 trolley feeling2 steward gtu bah. so apply lah tek nak

kakya tek ada interview juak duhal, kakya ada ujian nyusun buku. leh sik. ngecek berapa byk buku dpt di susun dlm 15 minit. leh sik. tp ku rasa hevat lah. dlm 15 minit ya tek ku dpt nyusun 27 igek buku, 3 igek jak tinggal. vangga sik uols?

kakya ala2 hevat jak interview ya. ada panel2 indah gik. lam ati ku tek. btol kah aku tok interbiu tukang susun buku? or adakah ketua pustakawan library Vatican city gtu??

ada sigek soalan, nya nyk apa ciri yg perlu ada mun nak jadi tukang susun buku tek.

so aku jwablah, menetapi masa, effissien, cepat, pantas lah nak? pia pia lah nak, ku rasa straight forward jak soalan ya bah

dah lekak interview tek. yahh majine lah ku tek gaji 6 pound sejam, keja 2 jam sehari, nyusun buku jak. seminggu 6 kali, sebulan = 6 pound X 2 jam X 6 hari X 4 minggu = 288 pound = RM 1700. wow, pakcik kayo, tiap2 bulan beroleh prada uols! tisu jamban pun ku mok Prada juak tekkk. haihhh.

tp tek nak, marek nya ngirum email.

Dear Shahrul

Thank you for attending the test and interview for a post of student helper. We had a very good field of applicants for these posts and competition was strong.  I’m afraid that your application was unsuccessful on this occasion.

You performed well in your shelving test but, in comparison with the other successful candidates, your performance at interview was weaker for us in terms of demonstrating the level of understanding that we require from student helpers.

I’m sorry to send a disappointing message in this instance.

Best wishes

haihhhh ku sikpat kahhh. ya jak kompiden aku lok. salah kah jawapan aku ria. bukan nang kerja tukang nyusun buku mok effisen, menepati masa n segalanya kah. sik paham kah aku kerja student helper? haruskah aku melapit setiap buku library ngan kerta present kah?? yahhh ku downnn! competition was strong katanya. x factor ker kau??

anyway i pasrah jak lah. yalah urg madah iboh nak bongkak nak. kan dah kene! aoklahhh mek menerima seadanya lah. teknik solekan jer bak kata rohana jalil.

sebenarnya scholarship diberik kerajaan dah cukup dah. Alhamdulillah lebih gik dari cukup, mun pande berjimat nak. iboh buar. cukuplah duit d kumpol k nikah di dewan sekolah jepang nak oo. i tawaduk jer. and furthermore, boh padah urg melaya lah k. biasiswa diberik yayasan sarawak lebih gik dari biasiswa sidak JPA koh, ku dpt extra 150 pound daripada sidak dpat. tpi ku sik madah sidak tok, ku madah sama jak. klk ada sik puas ati, komplen ngan JPA. bukan ko sik tauk. dah nang negeri swak kaya merik student mewah, plus nang kita kach2 nak. so how?? makseh avang taib. hevat avang sekarang yer. gadis lebanon uols! jijah n farah, yalah dolok aku nyuruh promotion dirik sik mok, mundak tek nak first lady sarawak dah kitak duak.

anyway kepada rakan-rakan yg menyambut hari natal yang bakal tiba. oon ingin mengucapkan happy holidays ya! kirim salam ngan avang santa ho ho ho! terimalah iklan john lewis christmas 2010 (ala2 iklan petronas raya kita lah).

Wassalam.

Monday, 29 November 2010

raya aji kakya urang ninggal kakya cuti-cuti busana muslim gitu

Assalamualaikum,

Tampi ngalah tampi
Ngadik tampi ngalah
Padi ngabang
Esok hamba datang
Tumpang makan nak
Tumpang makan

duehhh tetiba teringat lagu kak ani.  anyway, salam siaran adik-kakak. well, camne raya aji ktk urg tek? mek? dahlah boh tanyak! mek down!

mundak tek betol jak mek dah ngeset experiment  abis2 ngam2 sebelom raya aji. dah nyk nan cik anah. madah raya aji ari rabu. tp cek2 tek sitok raya ari selasa. so mek raya di lab jer uols. tp tetap juak mek menunaikan ibadah semayang raya aidiladha uols. sungguh gigih turun lab konok tek saintis terulong persis albert einstein katanya. tapi tetap tanggungjawab akhirat ttp diutamakan occayy (terus pose2 ngator sabok). yalah tek raya aji aku koh. the next day barukla ku dpt cuti. adalah molah laksa berik nizafizabobet. makseh gik sekali. so hopefully udah2 raya aji, raya benar sitok. udahla. next year mek d serawak! sik ku petah gik di sitok.

anyway ya jak cerita raya aji tek. kali tok ku nak bersusei pasal ex hosmate aku, sorang tok. mun kitak urg ingt silvia. ada cerita nya sitok

silvia tok urg slovakia. gik biak juak, ku rasa cam 31-32 gia jak umornya. bait gilak n ala2 mak2 gitu. dalam rumah kmk urg dolok, nyalah yang byk megang tanggugjawab rumah ya. rajin ngemas, rajin bermasak, rajin juak ngerapak, besalah ala2 mak2 gtu nak.

nya actually dtg sitok nyambong degree. sbb nya madah dolok masa sekolah nya byk main. yalah nektok baruk nak belaja. jaik juak ati ku ngr. tp nya nang gigih lah. rajin belaja. sungguh dah umor ya (aihh oon kau 16 kahhh). byk juak memori bersamanya tok. yalah sik pernah2 berhousemate ngan orput nak. mula2 tek ras cuak juak. apa tek urg madah tek orput tok semua jak boleh. asal ko maok jak, sidak maok juak. aihhh chemm ni lah i nak nyaga teruna i tekk. aihhh.

sikda la gine2 pun rasa ku. sam ajak or put, or hit, org cokelat. yang penting kita manusia hambaNYA uolls. sikdalah alu ko mukak pintu alu nya ngangkang depan kau nak. propah jer korang tauuu. sebenarnya rindok juak masa berhosmate ngan sidak cam2 urg. byk ku belaja aihh. budaya sidak. kelakar orput pun rasa hevat jak. nektok diam sama ngan melaya, kelakar melaya lah i. sik uols ingga.

anyway masok cita silvia tek. tiba2 minggu ya tek nerimak emel dr hosmate mek urg madah. kakak nya emel madah silvia dah tiada. dah 6 bulan dah.

Hi Silvia’s friend,

Just to let you know, Silvia passed away in Napoli on 13th of June. She fell senseless on the beach in Gaiola and didn’t revive. Silvia died in hospital at 1:35 pm Silvia had heart virus (Miocardiopatia). It started a month before she left us, when it started we (me and our mother) were in Napoli.

She was getting better, she already went to work. So her dead came suddenly. We still haven’t official reason, and autopsy documentation. Silvia was buried in Bratislava on 23rd of June. In the beginning of July we (mother, brother and me) went to Napoli to take all Silvia’s things, we also went to Gaiola. It’s very nice place. The last what Silvia saw, was what she loves to, sun, sea and Napoli. I’m sorry that you didn't get this information earlier. We informed many Silvia´s friends through Facebook and through other friends.

May she rest in peace, n take care.

Lucia

sentap mek urg uols. dahla, dah 6 bulan baruk kmk urg tauk. nang jaik ati ku ngr berita tok. yalah. dahla gik mudak. yalah. bila2 masa jak kita boleh dijemput, ALLAH sik madah bila2. so prepare jak lah nak oo. (sambik pose2 melipat sejadah).

sil we’ll be missing you Sylvia (baju mirah)… rest in peace dear…

so oleh kerana ya, haruslah oon reflect diri dengan cuti-cuti spiritual journey busana muslim gitu (feeling2 julia roberts eat pray love lah ko tek?? aoklahhh). di mana uols?? yahhh.

olehh itewww haruslah oon ngabas peninggalan Zaman Kegemilangan Uthmaniah di ANDALUSIA, SPAIN (ambik kau, capital letter gik ya, ko ada?? bali? bangkok? jerrr?? larikkkk)

Wassalam.

Wednesday, 10 November 2010

yahhh dah ku sangkak

Assalamualaikum,

Pagi tok tek, lab mate ku nyk.

lab mate: did you watch the news about this Malaysian pop star, who claimed to have a PhD, running a college in Malaysia, but turn out that he was lying?

oon: aihh sapaaaa?? malaysian pop star? sapar gapar kahhh??

lab mate: I dunno, check the BBC news.

haih, cek lah aku tek.

yahhhh. nang dah ku sangkak juak. avang asmara ini duhal. ekot cerita ya tek. nya tek molah master n phd rah uni ntah papa. sik recognised koh. ko molah phd adabi gaya pos kahh?? errk. benar juak bah, heran ku, tiba2 jak tek ko lalu ada phd, ala2 kejap jak. mula2 lam ati ku. nyetok genius kali tang cepat jak beroleh nak ooo. masa ya kita tok blom molah phd, ne lah tauk nak. dah rasa molah kedirik pun, baruk ku tauk, ala2 mustahil jak molah kurang dari 3 tahun. minimun 3 tahun setengah, kali nya molah research royal albert hall nak. erkk.

kakya tek nak, dlm news ya tek nya madah, nya ngakuk, nya nang sikda PhD, DBA jak, so sikda di tunggah Dr katanya. media jak nuggah nya tek Dr. aihhh apa jak selamak tok urg nuggah ko Dr. ko aok juak. aihh mek sik paham.

tedah juak nagga nya tok. bukan apa, kita tok sik la pande nak. tp nak, lekak nya dpt Dr ria, tang rasa hevat2 jak. molah ubat minda lah, kosmetik lah. aihh pelik rasa ku. paa kaitan PhD kau ngan kosmetik? sosilawati ker kau?? (Inalillah) kakya molah kem2 motivasi, forum2 dlm tv, aku rasa cam tang pelik jak nyetok ngelakar. mun nya merik motivasi, tang cam pebulak jak rasa ku bah.

aku igt gik masa nya lam tv circa 2007 gia rasa ku urg nyk ngannya. Nona kah WHI kah sik ku igt.

Pengacara: Dr, org kata coklat bagus untuk minda. betulkah? (yang sik pengacara tok paloi juak nyk pasal makanan dgn 'Dr' tok tek. Dr Medic kah nya)

Dr. Fazley: ya betul, tapi amalkan dark chocolate, sebab ianya ada chemical yg boleh merangsang minda.

haihhh chemical apa?? mun jawab kedak ya. sik perlu nyk kau rasa ku nak. bagus ku nyk sales girl emart rasaku.

Sales girl emart persis stewardess: yaaa bagus2 lo, coklat ini. kalo you rasa bodo2, you makanla ini coklet, pasti you bijak ok, di samping itu coklet ini ada promotion, buy one free one! mmg menguntungkan! you baru beli, you sudah bijak, belum lagi you makan!

hehe. jaik ku lok. oo lah tedah. bukan apa. sik bagus bah mulak2 urg gia. kakya mukak kolej gik ya. FICO. Fazley International College uols. (aihhh kompiden ko masok kolej nama pia, kedak breakfast cereal jak rasa ku). tedah urg benar2 nak belaja, urg nak dtg dr jaoh, keluarga susah, di bulak ko pia, urg nak make kosmetik kau, makan pil minda kau, pegi kursus motivasi kau. mun nak molah phd, polah benar2. sik perlu gi obersea. uni local kita pun byk gik hevat2.

kinek tok nakkah semua urg tauk. kau malu, kmk urg as Malaysian sitok pun malu juak di tanyak urg luar kedak ya.

Wassalam.

Thursday, 4 November 2010

gugok aik mata aku aih

Assalamualaikum,

yahhh attention seeker nak tajuk kita hari ini adik-kakak.

sori lah lamak tok nang sikpat juak aku nak update selalu. 2-3 kali jak sebulan oo. bukan apa. nang busy koh ujong2 tok. kakya tek nang sikda juak cerita best koh. heran juak aku, masa mula2 marek. nang free jak. selalu juak terjadi cam2 pelik, k ku lekek tetak sorang diri. kenak epong asuk la, kenak tahan akak polis la, kenak keceng pak harab la (eh sikda ku cerita tok ooo erkk). nektok sikda gilak. kakya tek utak aku tok, tang kosong, blank jak. ari2 mikir lab work aku. nang sikda terus unsur nak ku loba sperti dulu. matilahh sik lamak gik 29.

aku depan pc tok. sampe 2-3 jam sik tauk apa nak ditulis koh. kadang2 sikda mood. tp rasa ati nak nulis juak. rasa salah jak sik update. bukan apa, apa rasa ko mun urg nak sik dikenal. email kau, chat ngan kau, madah rindok maca blog kau. nyuruh ko update. nyuruh sidak rasa hepi. setiap susei aku lam tok di apalnya. sampe aku gik lupak. yahhh. sik ko rasa best. mesti best nak. gugok aik mata ku koh.

kakya tek nak, marek ada beberapa igek parcel sampei. mula2 ku igt cik anah ngantar dak maggie segala nak. tp rasanya sikdalah aku berpesan apa2 rasa ku tek. cek cek tek.

IMG_4124

IMG_4126

yahhh. ada bubur pedas, ada keropok ikan, ada acar, ati parik. gugok aik mata ku koh. di saat2 genting tok. emosi sik stabil. urg sik pernah di jumpa. tauk di alam maya bunga2 matahari jak. merik kita barang. yahhh. nang gugok aik mata ku. bena bah. terharu bah nyawaku. sapa madah berblog tok sik untung. coma2 dapat kuih ati parek uols. hehehe. makseh bena fiza, niza n bobet! bena mek madah tok. makseh! nyusah kitak urg jak koh. actually kmk baruk juak mok berkirum rencah laksa swak ngan mak mek ria. mak seh oii!

kakya da lagik.

IMG_4127

gugok agik aik mata ku koh. buku kecik ayat asma ul husna. nang bagus buku ya. makseh Nina J!! mun ada ari tang kenak kerepak mak hayam harus ku ngembus doa tok ke mukanya, harus angus terus mukanya. ehh bukan pia kah hehe.

kakya, makseh sapa2 kitak yang nganatar kad raya nagn kamek. sikpat kmk madah nama sbb kitak sik madah sapa nama ktk, makseh oo.

anyway, yajak sebab gugok aik mata tek. (kenak kau tok, urg nganok gugok aik mata, urg merik barang gugok aik mata. dasar bipolar!).

k lah yajak tek. aku akhiri dengan video nikah avang angkasawan kita toklah. wpun sikda kaitan. tp ku suka aihhh. tiap2 ari ku masok opis harus mukak video tok dolok. kacak oo. lagu gita tok pun best. 

p/s: hi avang saiful nang! apa kata mun kmk nikah kelak kitak spon molah video kedak tok juak k kamek. harus bisnes kitak kin laku koh. tp mek mok ada scene kmk turun tanggak ala2 shania twain (malaskuuu).

Sunday, 17 October 2010

rasa best. ku sik uli!

Assalamualaikum,

sori. lately tok nang sikda jak update. bukan apa, masa kecederaan nek tok. sikpat anso-anso. ada ku raya 2-3 kali gik sitok kelak. ndakku. kerja lab byk. kenak kerepak. report. ehh bencikku. to make things worst, tambah gik urg-urg nak drama2 ngan aku. aihh perlu kah. kak kylie ker kau?? k sikpa, sik perlu kita bersusei sitok nak oo. yang penting rambut i golong2 kachak! apakahhh??

kelakar pasal rambut tok tek nak. (bah setat dah cerita ku muji dikpun). baca aihhhh. best tok!!! (bukan apa, ku gik kecik inferior aihh, nek tok urg muji sikit terus feeling2 swan ok. metamorfosis rerama aiihh)

nektok banyak dah miak undergrad masok. baruk stat semester baru lah. ada sigek hari tok tek. ku berjalan lah nak gi suro. besa2 jak saya masa ya, xda lah saya feeling2 best ari ya. in fact sak jak saya baruk kenak terngak mak hayam nak. so ala2 you're having a bad lah tek. baruk ko ingat tuhan, baruk ko nak berdoa segala mintak petunjuk nakkk. ngenang dirik miserable lah, nyesal nyambong phd lah, ngansa lah. sudehhh.

adalah sorang miak tok negor aku. miak thai.

miak thai: sawadeekap, kang kung krap

oon: mmm sorry I'm not Thais, I'm from Malaysia Truly Asia katanyaa

miak thai: ooh sorry i thought u are from Thai. you look like one!

oon: its ok, don worry, i get that a lot. Thai, Filipino, Nepali. citizen of the world lah katakan uols.

miak thai: you even dress like one. typical Thai dressing.

oon: really. maybe so (apakah, besa jak baju aku, adakah rupa aku make kuku panjang crown encuit. berbau tom yam kah aku??)

miak thai: anyway I like your hair. really like it. you look like ananda everigham!

oon: mmm who’s that??

miak thai: someone famous in Thailand

oon: oo ok, that’s nice of you. ok. see you later. nice meeting you.

yahh ananda ney kah??? terus i tek gigih google lah nak

ananda14l a54373238kd2

aihhhhh. okeyy lerr tuuuuu. i tauk muka sik sama, rambut jak. tapi i sik kisahhhhh. move over bang orlando. sik sama gik dah muka ta duak.

Wassalam.

p/s: alu rasa best, sik jadi ngansa.

Tuesday, 5 October 2010

dahlah. ndakku tauk lagik.

Assalamualaikum,

puas dah. puas dah kitak urg raya?? rindok lah? rindok lah kitak urg tek?!! aihh

k dah. this is my time. get outta of my way (terus chorus ngembak lagu kak kylie)

ku nak ngerepak tok aihh. ku nak bersaduk tok aihhh. dgr ahhh. baca ahh.

phd. mmm. why oh why? kenak la aku molah phd tok at first place. kepak aih. tensen aih. sikpat ku. sungguh d ujung2 waktu tok rasa cam makin tertekan jak aku. huhuhu.

camtok. ariya aku adalah meeting n ngan sponsor projek. ngan mak hayam n bapak hayam sekali. akulah yg present. mun di ekot kan. dlm meeting tok. sidak akan finalise yang kerja exp aku dah abis. sik perlu molah labwork agik. mak hayam pun dah berjanji.

mak hayam: oon, lekak meeting tok klk. aku rasa sponsor akan puas hati. sidak sik akan suruh kau molah apa2 gik rasanya. result kau pun dah ok. so i think abis meeting klk kita boleh mula writing up. stat polah literature review lah dolok.

aku pun rindok lah. so insyaallah dapat abis on time. sik perlu lah nak extent. udah2 la. sik mok ku raya sitok lagik koh. urg lain gago beranak berbini, aku masih juak melungak lab segala. mencikku!

so dalam meeting ya. basically sponsor puas ati. result pun ok juakla. sik da apa gilak nak diubah. just polah exp ala2 celah2 gigi jer. sik byk gikla.

tapi ku sangkakan panas sampai ke petang, rupanya panas sampai pukul 10 jerrr. lepas tu ribut petir uols. mek pasrah.

dlm meeting ya tek mak hayam duak bapak hayam pulang sabotaj. bencikku. sidak sponsor ok-ok jak. sikda lah gago apa2 gilak.

bapak hayam: mmm result tok ada pelik sikit. mmm cam sik konfiden jak aku dgn statistic tok. mm aku rasa kau patut ulang lah exp tok

mak hayam: mmm aok, aku pun rasa kenak ulang.

leh sikkkkk!!!! bencik ku. ko ingat senang kah ngulang2 pia. ko ingat rasa nyait simoh baju kurung kah. yahhh bencik ku. sigek exp ya makan masa, paling cepat pun sebulan setengah. so dua exp 3 bulan uols! leh sik!

yang mak hayam tek. cara nya madah. macam nya jak molah. sik sidak sponsor ya tauk yang aku bertungkus lumus gigih tdo lam lab molah semua ya. nya tek cam excited jak nak ngulang. mencikku!!

so sponsor tek ekot jak la cadangan parents hayam sabotaj anak sendiri. so aku kenak ulang lah juak! mun dah ulang gitok, bila aku nak abisss tokkkk. mencik ehhh. ku nak balitttt. aku bencik UK tok!!!!!

aku coba terimak dgn hati yg positif. sabar oon, sabar. sikpa bah. buat jak sehabis baik. sikpa bah. tahan jak dolok.

so lekak ya, aku coba lah bincang. aku nyk, kenak perlu ulang. sik boleh kah stick to result yg kita ada.

terus tiba2 nya datang hantu

mak hayam: why do you annoy me!! kau sebagai saintis sik patut nyk benda gia!! kau datang sitok molah research sik perlu kira berapa kali molah. kau kenak molah juak.

aku: no aku just nyk, nyk jak. sbb sidak lain dlm lab repeat 2 kali jak pun.

mak hayam: kenak ko mesti banding ngan urg lain!! kerja kau, kerja kau la!

celaq sik??!!! ko kacak kah?? ya jak tanyak ku.

ok fine. aku sik kisah lah ulang. aku sik kisah lah kerja keras. yang aku sik tahan. yang benar2 sik tahan. mala jak kenak anok mak hayam, mala jak kenak terngak. bukan main2 terngank. kenak anok sik effisien, sik pande manage, kenak anok annoying.

ya jak bukan main lemah lembut sopan santun aku tok di padah annoying. celaq sik! sakit jiwa aku aih. bena ku madah. nya ingat nya sapa! tauk semua benda kah! aok aku tauk nya cikgu. sik perlu bah gia. betol nyyruh urang sik suka. sik kisah lah. aku boleh sik tdo. datang weeknde molah kerja aku sik kisah. aku boleh tahan. tp dah aku gigih gia. kenak nya perlu neriak aku benda2 yang kecik. benda yang boleh dipadah bagus2. kenak perlu madah secara kasar!

bena ku madah, mun santet ya sik berdosa, mmg dah kenak santet dah rompuan ya. harus pagi2 nya bangun tdo nagga muka nya angus!!! ku bencik!!!

pia merasa kau, bangun2 tdo terus kelihatan sebegini!

nya ingat nya hevat gilak kah??!! mun kau hevat, dah lamak dah kau jadi lecturer sitok kohh. sik ko jadi postdoc 10 tahun koh. post sik permanent! urg lain. 2-3 taun jak terus nait pangkat kau masih juak postdoc, dudok opis kongsi 3 orang!! yahhh.

aku sik mintak dipuji. sik mintak dilayan istimewa. kelakar bagus2 sikpat kah. kelakar biasa2 secara professional sik boleh kah? aku fed up aih. semua benda nya suruh aku polah. jarang lah aku lambat molah. semua di mintak nya i try my best to fulfill.dahla setahun2 tok aku sik pernah sekali pun mintak cuti. yang nya tek gi balit kpg lah kau, nait cruise lah kau. mencikku! dah mun nya mintak tulong something ada lah kedak urg bait ntah papa. merik coklat lah kau. ehh ada ku kisah ngan coklet ko ya!!!

selamak tok sidak sponsor mayar gaji nya. nyuroh nya molah. kakya nya nyuruh aku. kira tek phd aku lah. anyway aku don't mine lah. phd aku, aku polah la. tp perlu kah kau treat aku kedak uras!! cleopatra ker kau??

madah benar. aku stress nektok. napsu makan sikda. tdo sik nyaman. badan ku sengal2 jak. rambut ku gugok2 jak ala2 iklan shurei. sakit aihhhhhh.

aku tauk, quitting is not an option. just that kadang2, aku sik tahan...

Wassalam.

Wednesday, 8 September 2010

raya dedication 2010

Assalamualaikum,

dahla ku down! lusak nak raya, ku masih juak bergelumok di lab tok! mmmm anyway ne lah nak molah. last tok, last k. sik mok ku dah raya sitok lagik. ku harussss abis cepat.

so anyway terimalah raya dedication 2010. exclusive di miak nama oon.

video

k baruk kitak urg boleh raya.

Wassalam.

Friday, 3 September 2010

menjelang hari raya... (aihh dah eh, alu syahdu ku)

Assalamualaikum,

so, camne posa kitak urang? atam dah qoran? tamat dah terawih? diharap kita dapt banyak ngumpol pahala lah hendaknya oo. kmk org sitok, alhamdulillah taun tok, ada juak ku dpt terawih kat suro pakistan kat sitok. ada urg ngambik, so panjang kit kaki nak. sungguh sikpat tiap malam. tp bolehla juak. besanya kmk urg sungkei kol 8 lebih gia. kakya ishak kol 1030, leh sik. oleh kerana ishak aher lak pia, sidak paki sitok molah awal kit, kol 10 dah setat. takut klk aher gilak, ngantok klk sidak. so ekot jakla.

malam tadik, malam 27. extraordinanry jak rami, salu sik la ramei pia, tok tek sampe ke jalan2 urg beribadat gitu. semua konfiden ngepong malam 27 ya malam lailatul qadar. malam2 lain sik juak kedak ya. abis 8 rakaat bederuk jak rami urg balit. tp malam tadik meriah koh adik kakak. mun kita di malaysia bederuk ke Lea Center nak, SES persona waima kedai bunga katai.

anyway, yalah harap kitak urg nemu juak malam lailatul qadar. mun nemu, mintak lah nak bagus2. bahgia dunia aherat. arap kita semua berolah baraqah. tapi sik perlu mintak wish muka kedak maya karin rasa ku nak. sayangg muka kachak berba hang. haihhh. larikkkk.

apa ku mok juak pose2 pia ngembak lampu papel di malam lailatul qadar oooo

anyway poskad kitak urg dah sampe kah?? arap sampe lah oo. mun sik sampe haruslah kita nunok post opis ok. matilahh. nang rasa feeling2 remy ishak ku tek (perlu kah remy ishak), nulis raya ngan peminat uols. kepak tangan ku. sori mun tulisan ku jaik, nang tulisan ku jaik koh. kepak ku nulis aihh. aku molah ucapan salam lebaran 2010 jer. apa kitak org chantek ker, mok aku nulis panjang2. sudehh!! haih.

sikda lah ku mintak balas. saja ku rindok ngambik feeling2. tp mun kitak urg rajin nak. apakata kitak urg ambik gamba2 suasana menjelang hari raya, urg bertuntung, hopoh, indestrit, kpg no 3 kah, kpg boyan kah sine2 lah waima choice food satok sekali pun. kakya post jak lam blog kah fb kitak urg. ingin lah ku nak nagga. beraei ku aihh.

anyway tok jak dolok. ada ku ngansa lite2 kat lab tok. ohh ya, nantikan debut video clip raya 2010 k!

Wassalam.

Thursday, 19 August 2010

kad raya

Assalamualaikum,

dah sungkey kitak urg tek? jap jak tok. sik lamak.

ku rasa nak, oleh kerana Insyaallah taun tok last raya d UK tok, aku ingin nak ngantar kad raya ngan adik kakak. tp bukan sebarang kad raya yer uolss. hopoh tingat duak? no no no. indestrit? no no no. haha. so aku nak ngantar poskad london jak ngan kitak org.

so, berik nama n alamat kitak urg dlm komen tok klk. jgn malu2, berik jak. lusak ku nak terus ngantar takut sik sempat sampe sebelum raya. xda ku mintak balas indah. k ku rindok ati berantar kad raya bah (motif: feeling2 kak pah berutus kad raya kepada peminat. erkkk)

IMG_4069ko ada ngantar poskad sebagai pengganti diri dari kota london?? sik ada! oon jak ada! larikkkk

Wassalam.

Sunday, 15 August 2010

abode

Assalamualaikum,

dah posa kita. kejap jak masa berlalu oo. Alhamdulillah, 3 kali dah aku encerik posa di negeri urg. mm hopefully this is my last ramadhan kat sitok. udah2 la. arap next year aku abis. n dpt posa kat kuching.

so harap kitak urg ngambik kesempatan posa tok mencermin dirik kita mpun lah oo. hopefully, ramadahan kali tok nyruh kita jadi makin bagus. yalah aku tok bukan 22 tahun gik, dah nak masok 29. olahan masih juak sama kedak miak kecik. n di kesempatan tok juak, oon nak mintak maap mun ada salah silap ngan sapa2 lah ooo.

anyway posa kali tok aku encerik rumah baru. hehehe. pindah agik ku. dolok aku diam ngan azmil, duak org jak. nektok mek urg ada 4 org. 2 laki, 2 rompuan. mek duak azmil dibah, rompuan atas. boh bimbang insyaallah, sikda papa berlaku. mek urg sitok musafir, so sikda gik ngan rang bujang lain nak dishare. drpd diam ngan or put cerid. campor laki rompuan, so mek urg decide diam sama, sama malaysian, gik senang. makan senang, susah sama, senang sama gtu. yalah dah jaoh dr famili, sidak tok lah rasa famili. lagikpun rumah tok murah gik dr rumah lamak, jimat 100 pound sebulan uols (bolehlah ngumpol duit ‘biasiswa’ k beroleh PRADA gik. oppss).

anyway best juak diam sama ngan rang dara. sik perlu gago pasal makan. balit2 uni, dah ada brg makan tersedia. best aihhh.

k adik kakak. tok alamat baru rumah ku. 66 Windermere Road, RG27HR, Reading, United Kingdom. mun kitak urg rasa jaik ati ngan oon, antar lah kueh kosoi kah, suntong tutok kah, bubur pedas kah. antar jak k. besar pahala kitak urg koh. hehe.

anyway tok ku engkah gamba rumah baru mek urg.

Wassalam

IMG_4059bilit ku. mak, sik mak jaik ati nagga bilit kamek?

IMG_4056lounge cum dapur. rang dara tengah gigih molah choc fudge cake katanya. makin gems lah aku diam sitok.

IMG_4066 backyard

ada pokok ceri n strawberi uols. kitak org ada apa? pisang? asam? kesian uols kan. lariikkk.

IMG_4063my neighborhood ala2 wisteria lane gtu

IMG_4062  our humble abode. sila2 lah berambeh k

Monday, 2 August 2010

summer bbq 2010

Assalamualaikum,

mmm minggu depan kita dah posa nak ooo. sikda papa juak nak kucerita. ku engkah gamba jakla hoh. weekend ya tek, mek urg student2 postgrad malaysian kat uni reading tok bbq summer gitu. mmm dah nak ujong summer dah sik lamak gik. aihhh ku sik mok summer abis aihhh. dah la ku xda gi sine2 summer tok tek. dahla ku down. anyway I wish this will be my last summer…

klah ya jak kerepak ku tok, tangga jak gamba. ku nak ber*k lok.

Wassalam.

IMG_4006IMG_3969IMG_3952 IMG_3959 IMG_3965 IMG_3977 IMG_3982 IMG_3991 IMG_3997 IMG_3998 IMG_4011IMG_4009

Tuesday, 27 July 2010

season 3 (feat. nek taib occay)

Assalamualaikum,

tadaaaaaa.

DSC_0834 (1)ko ada mukak season 3 terus pose2 muka gaok bermotif ngeso rambut kach! oon jak ada tauu. (matilah loar bisak)

mundak tek dah nak nang nak nutup dah miak nama oon. tapi ngenang bah. nek taib sanggup turun di kota london ngadap oon, mujok oon iboh nutup. aoklahh nek taib!

hehehe. sikdabah. actually ku dpt emel lah dari sidak yayasan sarawak, Pehin Sri kita nak datang melawat student sarawakian di UK tok. so as miak kenak sponsor kerajaan serawak, haruslah aku turun london nak. mati ditarit balit scholar ku nak.

bukan apa pun nek taib datang, saja jak ngabas, berdialog ngan sidak serawak sitok. salu ku nagga nek taib, ku rasa xda papa. kali tok ku nagga nya rasa cam lain koh. nagga nya ala2 terubat indah rindu ngan serawak. nagga nya teringat waterfront, teringat kpg no 3, teringat indestrit, teringat hopoh, teringat ikan terubok. apakahh.

anyway, rindok juak koh, bukan rindok apa. berkumpol2 sama urg serawak, nang rindok aih. nengar kirik kanak urg kelakar serawak di london. rasa best jak koh. kakya tek tanpa ku sedari paduhal byk adik kakak ku di london tok. rindok eh. sampe balit reading aku ngelakar serawak indah ngan geng melaya.

DSC_0808aih rindokk atiii

DSC_0814ku xda bergambar ngan nek taib. engkah gamba sidak tok jaklah

DSC_0826ngan adek2 di london. aihhh aku paling tua kahhh?? dahlah ku down!

DSC_0823

DSC_0841

DSC08972

nak ngucap mak kaseh juak ngan Farah ‘Podar’ Amami kerna spons tmpt tinggal sepanjang di kota london. diva sungguh berpuas hati dgn layanan yang diberikan. ayam panggang nyemsss uols. and you may not know this farah, that weekend was the most fun i had in these couple of months, nang leput ajak aku ngan olahan ko ya. thanx dear ngembak kmk melupak kejap feeling2 emo2. of koz memori abang sheffield and kak maxi dress harus kekal di dalam ingatan.

DSC08977

DSC08976

farah london yerrr deh. farah, mak rasa nek taib mala nagga kitak. aihh apa gik! lumayan uolss!

anyway, dah aku ngenang balit nak, rasa sik cayak jak aku aku kat sitok, kat UK, kat london, rasa bulak eh. nang berterimak kasih benar lah aku ngan sidak yayasan koh. di kesempatan tok oon nak berterimak kasih lah ngan nek taib, ngan kerajaan negeri serawak, esp yayasan sarawak kerna spon kmk  belaja sitok. mun sikda kitak urg sik spons study kmk, ne lah mampu kmk merasa negara empat musim, ne lah mampu kmk merasa encerik masok harrods.

ne lah mampu in a million years anak seorang drebar, merentas benua, mendamba segulung ijazah. arap sampe ke ujong lah nak ooo.

terimak kasih banyak2 ibu pertiwi ku. kmk nang vangga jadi anak serawak. Insyaallah, segala ilmu yang kamek peroleh sitok, akan kmk curah ngan semua anak watan kita (termasoklah ilmu loba ngesep).

IMG_3944e and lastly ne lah mampu kmk beroleh PRADA spring summer 2010 (sale bah, mur-mur aj). jangan ada yg terasa uols. aihh agik juak. 

Wassalam.