Thursday, 13 October 2011

bonjour PARIS!

Assalamualaikum,

Yahhh bertemu lagik kita. sine jak tuju oon?? operate extension daguk kahhh. mati kita.

well, actually oon gi menjelajah benua eropah uols! yah. yalah dah sedari mula2 sampei obersea tok gik. nang ingin lah rasa ati ku koh. berjalan europe. well of koz nagga negeri tok nenek. PARIS. mati lagik. nagga eiffel, Champs Elysees. bedengut2 jak rasa ati ku nak pergi negeri ya. siklah paris jak, gi europe sekali lah. alang2 dah kau ke serikin, gi lah  ke pontianak terus nak. alang2 kau ke jong crocodile farm, gi lah ke serian terus makan nasik goreng nyaman nak.

so dah abis phd tok tek. dah verjaya semua beroleh segulong ijazah. alulah aku plan nak berjalan. hadiah diri sendiri, nak arap kitak urang merik hadiah, boh jakkkk.

nang hobby aku ngerayo koh, nang ku suka berjalan nagga negeri urang koh. mundak sik beduit jak. tok ada lah lebih sikit menabung, lebih2 duit scholarship. adalah juak k nyengok negeri romputeh.

before tok, before datang this part of the world, ku madah bena la, nang aku tok belukuk abis, pasal sejarah, pasal geo. dolok aku ingat romputeh ya semua sama. yalah english kah, italian kah, french kah, ingat ku tek semua sama. asal romputeh. ignorance nak oo. yalah sik pernah gago nak lalek bah. bongok oo. tp dah rah sitok nagga urang cam2 baruk lah tauk juak sikit, semua sidak2 ya sik sama. belaja pasal sejarah, budaya sidak. rasa best jak. mmm makes me wonder, masa sidak tengah medieval, renaissance segala ya, apa polah kita di Malaysia, ada sik tamadun hebat kita mpun? dak srivijaya, majapahit?? mmm interesting ku rasa. harus ku gi muzium, balit kuching klk (sik perlu ko gi malam minggu kol 11 malam nak. mati kita)

anyway sik boh jak ku bercerita panjang gilak nak. tangga jak gamba tok lah. ada ku ambik dikpun, ada ku google jak lerrr. ku sikda dslr apa ke benda bahh. yg penting bukan camera benQ. mati lewww.

k kita start ngan France lah. actually aku mok juak juak bercerita pasal sejarah n segala ngan kitak urang, asal usul kah, anything lah. tp ku malas nak naip. kitak org tangga jak gamba, kakya cek wiki dik pun! kacak kah kitak urg nyuruh ku bercerita besar panjang!

anyway of koz lah start di PARIS nakk. mmm byk juak dah geng2 dah gi, ku rasa aku antara yang lambat gi. sidak madah overrated, kotor. cam2 lah. tp nak dah ku nagga PARIS with may own eyes. aku sukaaaa. terus feeling PARISIEN! suka aihhh. byk lah tempat nak ditangga. kacak! ku rasa PARIS tok nang dipolah pake ngacak jak.

anyway, aku jumpa celebrity di Paris koh! negor aku gik ya! sik ku bulak. sapa?? Vanessa Paradis?? Audrey Tautou? bacalah sampe abis.

IMG_5365perlukah ku madah apa tok?? sik perlu nakkkk

 IMG_5389 700px-Champs_Elysees_Paris_Wikimedia_Commons Champs Elysees aihh! pisan tengah jeraya! bukan ku meli papa pun. sik ku mampu. feeling2 best kedirik pun jak bahhh.

IMG_5184haih. feeling2 bang ewan kahh??

IMG_5166

IMG_5165

IMG_5143

montmartre-peintre-et-son-modele.1200608539

this is montmarte, dekat jak dengan moulin rouge. byk tempat makan mur2 n nyems juak sitok. mengikot sejarah nya, sitoklah para2 artis, abang salvador dali, abang picasso, abang van gogh memulakan kerjaya. sbb sitok tek mur2. arak tek mur juak, so arak ya tek merik inspiration k sidak melukis katanyaaa.

       IMG_5254 Place_Vendôme_5place vendome. familiar sik nama tempat tok. coba ko gi kedey tong hin. coba ko nagga barang loreal, coba tangga belakang. merasa 16 place vendome. yahhhh. sitoklah HQ Loreal koh. actually place vendome tok cam square lah. tengah2 ada tugu napolean bonaparte. datang ku sitok, terus ku merasa aura2 mewah aih. yalah kat atas apartment kondo2 dak king2, royalty, socialite. dibah tek kedey dior, chanel, cartier. dibah rumah ko ada apa?? kedey wahap? ok lah tewww. hehe.

IMG_5217

anyway sitok lah hotel ritz dlm place vendome tmpt diana diam sbelum nya accident. semalam sitok, paling murah pun RM 10000. oon gamba d luar otel jak lah. tedahh.

IMG_5271 IMG_5275

Place de la concorde. pake sidak princess berekot rekot make gaon teremen, ngepong kelebar indah nak. sukaaa!

 IMG_5338

Petit_Palais_006_Exterior_2008

IMG_5331petit palais. istana kiyut katanyaa.

IMG_5308

apajak byk popor rah jematan tok ooo. padu tek popor tok ditulis nama kapel lah, kakya di kunci, kakya kunci tek dibuang lah lam sungei. kira tek love tek terkunci forever lahhh. kau kunci hatiku bak kata kak melah.

k, dah dpt ktk urg nekak sapa retis ya tek?? tok ku bersusei.

masa ya aku tek tengah ngambik gamba depan louvre. alu tertangga lah aku retis ya tek. terus aku tek, starstruck. tertunjok2 lah aku tek. nya pun tek senyum2 juak. nunjok2 juak. terus ngan sik malu nya aku tek ngagak. kakar2 lah kejap. terus gago nak bergambar, depan louvre gik ya. ko ada kah??

.

.

.

.

.

.

.

.

IMG_5295

yahhh. dayang paejah duhaiii. sama sekulah mek duak oiii. dari darjah satu sampe form 4. gik ingat nya ngan muka aku koh, tp nya tek sik tauk nama aku! kacak kah kitak kah sik tauk nama oon?? haha. anyway dah 12 taun sik jumpa, tiba2 jumpa, terus di Paris. beloyar kelakar swak lah kejap. kedong kelakar kita tok tek bunyi2 french nak. suka!! anyway, op kos lah nya bait, down to earth kedak dolok2 marek nak. anyway good to see you dayang!

so apa lagik. haruslah kitak urang feeling2 kak keira berjalan di Kota Paris. Insyaalah ada rejeki. AMIN. kumpol duit k. mun adalah urang, 3 bulan bisnes busana muslimah  sudah mampu, apakan lagi kitak urang nak. sapaaa???

klah setakat tok jak dolok, belom mandik aku tok dah kol 3 ptg, nendak bau ketiyak dah tok. klk jak ku nyambong gik k, next, the French Riviera; Monaco! Cannes! St Tropez!

Wassalam.

8 comments:

AmirFX said...

Gila stail banyak tempat kacak2 d Paris... Adoh ehh.. Bila gik turn aku nak agak tempat cemya...

f.i.e.z.a said...

bestnyaaaaaaaaaaaaa raon paris
insyaAllah ada rezeki mek dtg juak kelak yerrr kompiden mok ada

nemu dayang duhal.jiran sekampong kmk ya.hehe

Mizz Coki said...

serius.
Oon juwak rupa retis tangga ku.
tenggelam dayang.
serius.








lol!

zira zaini said...

mok gi cnun wakkk!! best best. =D

parisian la tek?? said...

gago!!!!! hahhaa

paris nang kacak. tapi tetap ku madahnya kotor. certain places lah.

nyah-heyy pahal kau makin kurus??

Ida BorneoLove said...

best eh! Rindok ati...

Chenal said...

Yobiii...Beliang ati aku nangga ko bergambar ngan dayang! raso retis juak.
Adoo ko nangga ujan emas d sinun?

Ndak aku mampu raso nak ke paris. Slagik lom lejuk g serikin...sio jak lah tempat dapat d jengok!

oon said...

dear amir,

juh lahh. saving sikit2. bleh bahh

dear fiza,

yahhh. daayang sayang kamu katanyaaa hehe

dear coki,

yalah suka komen dirik koh. bena kata dirik. retis ooo hahaha

dear zira,

juh lahhhh. best aihhh

dear aoklah,

yahh dah kita tek gi france haruslah ngurus badan mok jd chic kedak parisian nakkk

dear ida,

hehe best. alhamdulillah

dear chenal,

yahhh serikin tetap satu2nya. a place like no other hehe