Thursday, 8 January 2009

ajal

Assalamualaikum,

ada sorang colleague aku di upm btu ya. Abang Ahmad namanya. asal urg saratok. gik biak juak, early 30's. gik single. tp mek urg ngelar nya pak ngah, sbb nya tok ada ilmu kaunseling. besanya cdak kauselor2 tok akan dipanggil pak ngah la rasa ku. mmm. sik tauk kenak. maybe jd urg tengah kot. anyway pak ngah tok bait, tulus, ikhlas orgnya. nya adalah jenis urg yg mun ko nagga, ko xda rasa benci or sik suka. jenis urg yg 'sejok' d tangga. semua warga upm btu senang ngannya. sik byk mulut, d sayang student n d senangi staff. xda lah molah masalah.

aku masih ingat gik first jumpa ngannya masa melapor dirik, mula2 ku ingat urg melaya duhal urg swak. nya first urg swak yg kelaka ngan aku. very welcoming. gik ingat ku cermin mata black frame nya n rambut ala2 afro sik afro. sigek best nya tok, dgn urg melaya pun nya kelaka swak, sik lalek nya.

January 1, 2009. aku dikejutkan ngan sigek berita. kwn ku msg:

"salam, pak ngah meninggal, accident kat jalan sri aman"

aihhh, aku rasa bulak, tetiba aku rasa sentap. campor2 jak rasa ku, sedih, terkejut n insaf. jaik gilak rasa hati ku. tetiba muka2 nya terus terpancar. rambutnya, spek nya, moto nya, opis nya, gaya nya tetak. tiba2 aku teringat. aku actually sik juak rapat ngan pak ngah, tp dah sama opis kira nang bertegur sapa, beramah mesra. lebih2 lagik, pak ngah tok nang jenis ramah. tp yalah, dah nama ajal. sik ngira ko biak, tua, bujang. mun dah sampei, sampei juak.

Al-fatihah buat Abang Ahmad Abai aka Pak Ngah. Semoga roh nya di cucuri rahmat. AMIN.

yalah, kehilangan pak ngah molah aku byk berfikir. lebih2 gik sorang2 sitok. aku byk mikir pasal maut lamak tok. ajal nang nuggu jak belakang kita. kita sik tauk. maybe tgh aku molah ekperimen kah, tgh nuggang beskal kah, tgh posing kat big ben kah, tgh naip blog kah. kita sik tauk. aku just harap, mun ajal ku sampe, aku benar2 dah sedia.

coba kitak urg imajine.

cemni mun aku madah ajal aku sebenarnya dah sampei.

cemni mun aku madah, masa kitak urg maca tok aku sebenarnya mmg dah 'sikda' agik.

cemni mun aku madah, sebenarnya aku mmg sik sampe pun ke UK tok.

cemni mun aku madah, flight aku ke UK on March, 12 2008 sebenarnya terhempas. ajal aku sampei masa ya.

so, sapalah molah segala post-post dalam blog aku tok??

MOMBOK!

Wassalam.

23 comments:

Anonymous said...

oon, kema pn sik sangka juak. Kul 3 pg kmk trima msg. Terkjt kmk. Sik sangka kmk. Sblm kmk tgglkn btu..sempt kmk ckp mauk tgknya khwn. Sik sangka kmk..

Kema said...

oon, kema pn sik sangka juak. Kul 3 pg kmk trima msg. Terkjt kmk. Sik sangka kmk. Sblm kmk tgglkn btu..sempt kmk ckp mauk tgknya khwn. Sik sangka kmk..

Anonymous said...

oon, kema pn sik sangka juak. Kul 3 pg kmk trima msg. Terkjt kmk. Sik sangka kmk. Sblm kmk tgglkn btu..sempt kmk ckp mauk tgknya khwn. Sik sangka kmk..

asma said...

ko nang suka nyuruh cik anah bingung nakkk??? malaskuuu..

edzura said...

oon koh...main mombok indah! benci tauuu!!!

Zatil said...

Inna lillah wa inna ilayhi rajioon “To Allah we belong and to Him is our return”.

Audio said...

Al-fatihah n takziah buat Pak Ngah ko Oon. Boh ko gago nak main mombok2 lok..sedekah jak fatihah sia, baca yasin. Semoga roh beliau ditempatkan dikalangan org yang beriman. Amin.

Mira said...

innalilillah..

jgn ktk... pernah blogger ninggal dan semua urg bercarik ngn nya bah.. sib bait la networknya besar.. so urg tauk nya ninggal bila lmk gilak nya x hapdet blog

a d i h a [W] e e said...

Al Fatihah. kmk pun sama mcm ktk. mun bena ajal kmk dah sampe.. kmk harap n maok kmk benar2 dah redi time ya.i mean dah bertobat smua n jadi baik abis lah..mintak ampun smuala

aOne said...

al-fatihah dan takziah la kpd kluarga pak ngah ya tek.. mudahan rohnya d tempatkan bersama2 org yg beriman.. amin

ajal ng blh datang bla2 bah.. cuma kta tok la tanyak ngan dirik kta dah ready ka x? bekalan utk d mbak ke akhirat ya dah ckp ka blom.. allahualam..

farah.marzuki said...

innalillahh. salam takziah to family org ninggal pak ngah.

eihh sapa kah begambar ngn kamek rah westfield?? sapa kah makan mcd time bebdeiiii??? sapa ngn aku tawap sengah bulatan rah topshopp?? haihhh!!

ngutttttttt. sepa ndak bebeli jeket papel sigekkkkk ya kahhh??!

mombok leona rah londonnn

Kamil L said...

memang terkejut benar mek dengar berita tok..ju call mek, 3pg madah pak ngan dah sik ada..lemah lutut mek, alu sik tdr mek pas ya, sedih bena mek... Pak ngah satu2 nya urang yg selalu kelaka saratok ngan kamek, pas tok, sik da dah urang nak kelaka saratok ngan kamek agik... Moga roh arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman, INSYAALLAH....

ngegeh babe said...

innalillah.

urang yang bait2 tok mmg selalu nemu Nya lebih awal.

izza said...

knk ktk xpenah cita ngn kmk pasal pak ngah owh???.. org bait nang x dcita ktk.. gago ngumpat nganok org jak... nak jaik semua mek tauk oleh ktk owh..hehe

dukunlintah plk said...

benar kata ko za..
haha

Adey said...

harimau dulu kala mati meninggalkan belang, harimau zaman sekarang mati meninggalkan zoo, manusia dulu kala mati meninggalkan nama, manusia zaman sekarang mati meninggalkan blog, friendster, facebook, my space and etc....

hehe ntah papa la di tulis leh aku..hentam jak la =p

MAMI_FARIS..... said...

alfatihah buat pak ngah...
oon..
iboh bunyi kedak ya bah... sik bagus deng.. mun mummy kmk dgr org bkelaka kedak ya kompom nya bego.. mun kita beringat ngan ajal nang digalakkan tp diam2 ajak...

oon said...

dear kema,

yalah sian kan

dear asma,

hehe. saja jak koh, rasa ala2 ngutik.

dear edzura,

mek takut momobok aihhh

dear zatil.

Inalillah.

dear audio,

aoklahhh bg audio. huhu.

dear mira,

ngerembang bulu mek. yalah mek terpikir chemni mun blogger ya sikda gik nak, tp post masih, ala2 seram.

dear wee,

nyalah oo. selamat beramal.

dear aone,

yalah koh. insap aku 2-3 ari tukk.

dear farah,

yahhh. jgn pandang belakang occayyy!

dear kamil,

tedah ktk mil, dah la rapat juak ngannya kan huhu. Inalillah.

dear ngegeh,

nang benar ya.

dear adek,

malaskuuuuuu.

dear dukun,

malaskuu lagikk.

dear adey,

chemni mun manusia ya mati, msh juak ada update facebook, frenster segala. ngutttt.

dear mami,

aoklahhhhh. mek rasa ala insap gtu bah. dah mek rasa seram juak pun ada huhu.

Rudy said...

Inalilah..Al-fatihah buat Pak Ngah

khairul onggon said...

Innalillah.. AL-Fatihah.. lambat ku maca pos tok eh..

Bibi Fabulosity said...

jaik ati tok..p stiap nok idup pasti mati..

zara said...

Al-Fatihah utk Arwah Abang Ahmad @ Pak Ngah, moga rohnya dicucuri rahmat & hidup dan amalnya di dunia diberkati Allah swt.

Teringat kata2 kwn ku pasal redi atau sik redi utk mati tok. Andai kita ready utk tinggalkan semua yg ada di dunia, maknanya, kita ready utk mati. Kalau kita masih sayangkan dunia, sampai mati pun kita tetap akan madah kita sik ready. Persoalannya..ready kah kita?

Mun benar lah time tok aku baca blog yg ngutik..ku rasa ya sesuatu yg sik tercapai akalku..kalah maxis celcom digi sunguhpun ada org ya ada iphone kannn... harusss la lebih dari 4.5G di dibah nun! Isk...*ngutiks*

clouds over her head said...

lmbt aku mereply..
pernah aku mengalami situasi yg sama..kwnku baruk 1hari bertunang, ninggal accident otw nk gi airport, nk blt kl.. terkesima aku dgr.. giney nk polah, dah ajalnya smpei sia. yalah kita harus berdoa tiap2 kali smyang.. mintak husnul khatimah (penghabisan yg baik).ada do'a ya.. coba carik..Wassalam