Friday, 10 April 2009

setahun

Assalamualaikum,

u noe wat, today is exactly my second week kat UK, dah 2 minggu dah, n dah duak minggu dah ku sik makan nasi, boh kata nagga, rupa nasi pun ku dah lupak, aaiii matilah bongkak!

k kali tok ku nak citaa journey yg xpat ku lupakan ever! well my first journey abroad! tauklah dah tua bangka baruk merasa prgi negeri urg, ehh sik, aku ada pegi negera lain.. indon.. mmm tp tebedu la huk huk, ngera lain juak bah. oklah tauklah aku tek ne lah nak mampu cuti-cuti egypt, aussie, bali, singapore, shanghai waima brunei skali pun.. kmk org susah deng, nait belon pun kmk mukak kasut, org kampung bah, bak kata kazen ku. so dah kerajaan merik duit k melancong ops nyambong study, well ala over excited lah nak. ku sik kisah, sakai kah, jakun kah, yg penting aku dlok gi uk dr apis, ya xpat ko ngalah aku pis.

well the last day in msia was sober, excited, mixed feeling. cdak makku, bapak, adik n kazen2 ku ngantar ke epot. well mula2 tek ala nak berguguran juakla air mata dyung tek nak, ala berpeluk gtu tek nak, tp tek ala x jadi sbb leka tetak, apa cik anah tek, boleh sik, blom gik sampe tmpt nak masok ya, harum bulak, dah kat pintu masok KLIA nya dah nak bubbye aku, boleh.. well dgn segenggam harapan aku pun teruskan perjalanan. ku buang perasaan sedey, aku imagine aku di eiffel tower, champs elysees, place vendome.. eh salah, ku imagine majlis konvo phd ku, hik hik.. walau arah mata angin melawan, tapi ku berjalan...

well dlm belon, nang lelah antap, just imagine, 13 hours journey! jet lag big time! nasib ada movie k tangga, 4 igek cita tangga ku.. n dalam ya tek ada indah album ct.. aiii aku tek alu merinsak nengar lagu tema ku.. melawan kesepian.. aii duehh.. aku tek alu feeling2.. semoga kepergianku, tak akan merubah apa pun, semoga mampu ku lawan kesepian ku.. aiii chemmm ni tuk, duehh heran jak dak stewardess..

n masa kat belon yalah, dr atas ku nagga perubahan muka bumi. mula2 tek ala tropika, kakya terus ke padang tundra kah steepes kah apa ka benda, ehh kawasan dak mongolia ya bah, nang padang jarak padang tekukur kali jak, bukan ada papa, patutla msia tok kaya, byk gik sumber kita.. sik cayak rasaku dah d bumi lain.. hehehe drama queen oooo hehe..

so sik lamak kakya, sampelah heatrow.. aiiihh duehh kacak gik LCCT air asia, seriously.. nang ala2 sik la spt aku expect, aku igt la tek kacak. duhal nan ado. kakya visa aku pun lepas la, xda problem gilak, nasib aku da embak xray kat tgn. so keluar2 aku disambut oleh 2 urg very nice gal, paris n niki hilton hehehehe.. sikla ena n wani, kazen apis, thank u gurls, i reallyyyyyyyyy appreciate it, sik tauk apa jadi kmk mun ktk duak x ngagak kmk ariya.. n then kuar jak dari terminal.. wow i was like.. im finally here.. di bumi UK.. d kampung halaman ku errkkk.. cayakkoh queen elizabeth nyambut kedatangan ku.. dahla berbaju tdo kelebar ngagak aku

Queen Elizabeth: Hello Sharall, how was the journey? u must be tired huh?

Aku: aiiii duehhh queen, boh ko nak loba kelakar omputeh indah ngan aku, ada ku lumor mulut ko ngan rusip klk

Queen Elizabeth: aii deng, aku mestila cover, ko tok juak aku tok queen! ratu! maharani! kau adaaaa (sambil membetulkan tiara)

Aku: ooo feeling2 women, feeling2 ratulah ko kinek tok ooo, sudehhh, lupak dah nama kau dolok Mak Bet.. tak sesuaiii tau.. keji la bongkak

Queen Elizabeth @ Mak Bet: aiiih aokla2 sik perlu la nak berumbak dtg2 d UK tok rasa ku nak, saja jak ngatik kau. ehh aku tok nak cepat, kaktok ada Queen Uganda nak dtg ngabas, mun ko da perlu papa padah jak aku. mundak diam jak istana aku oo, klk ku ngeso koleksi tiara ku ngan kau.

Aku: ehhh xpalah mak bet, thanx 4 the offer, aku dtg tok nak blaja, bukan nak nagga tiara ko ya. xpa makseh, mun da papa ku madah kau k. ehh lupak, urg tua ku kirum salam. pegilah ko sia, klk kita cita gik

Queen @ Mak Bet: aokla2 sik sudi. klah xpa klk la ku ngabas kau kat sia. bait2 ko oo. jaga dirik koh. bubyyeee

Keji tau mak bet ittewwww!

hehehe along the way nak ke uni.. fikiran ku nang ke harry potter, mr bean, man u, vic beckam, orlando bloom, doraemon, eh xda..hehehe.. nagga rumah omputeh tok, lain jak rasa koh, seriously aku nang rasa cam mimpi! rasa sik cayak ku ada bumi lain, everything was different.. hehehe

along the way, aku nemu sigek benda yang ku tunggu nak nagga lamak2 tok.. bunga tulip aiiiiii hahahaha.. aku diam jak cover depan ena n wani, siklah nak kejeron, tp dlm ati ku.. aiii makk mek nagga bunga tulip secara live! ahaha

well it was 2 weeks ago, at first arrival. huhuhu. tp the first week was really tough.. first week ya ku nang misssssesss home soooo much.. xpat nak madah camne rasa ya.. negmbak gik nagga utube melawan kesepian.. makinlah ku ngansa.. nasib la ada YM n webcam k nagga urg rumah, mun ku paris hilton kah, every weekend ku balit koh.. masa ya ku rasa nyesal indah blaja jaoh2 huhuhuh.. benarr rasa cam best gik blaja msia…

Tp as times goes by, im begining to fit in.. i have to, sik bleh gik sedey2, cukup2la seminggu rasaku.. so aku coba la rise above. Alhamdulillah, kinek tok adalah kawan, nasib juak nemu ada sorang tutor unimas, ada juak geng k kelaka swak. boh bimbang jah, x perlu ko melumur belacan kat mulut ku, sik lupak ku kakar swak huhu. my housemates is very nice, very concern. cdak tauk aku islam, n cdak very understanding. n my labmate is also very nice. ada org thai, india n most of alll.. yg paling penting ada urg france! urg paris gik ya.. aku tek alu jadi xtra bait indah, ngr nya tek urg paris. motif: senang ada urg mbak ku berjalan ke paris, sik lelah ku diam hotel nak.. keji oooh.. hahaha

well generally im beginning to like here, well i have to. 3 tahun bah. mesti juak suka try to like this place. well masa tok baruk ku paham peribahasa. hujan emas d negeri org, hujan batu d negeri sendiri, nag best gik negeri sendiri! batu pun batu lah nimpak palak, yg penting ada famili bersama kau susah senang. neway aku dah mula juak rasa selesa ctok. just that masa tok aku gik blur2 apa nak ku study ku.. apa sebenarnya nak ku polah ku k phd klk huhuhuhu.. sikpa ilek2 isap gam lok.

klah yajak dolok rasanya. lelah nyawa ku tok. bukannya ktk org bayar pun maca blog ku tok. chiaoooo

Wassalam

mmmm... sik berasa ooo.. rasa marek jak aku ngepost benda ya, tutup mata, bukak mata, korek idong, korek telinga dah setahun aku sitok. yes, aritok dah genap setahun aku kat UK. huhuhu. setahun aku sik ngabas hopoh, setahun aku sik nyengok indestrit, setahun aku sik kayo2 jalan hj taha, apakahhh???? above  all, setahun dah aku sik nagga muka cik sar and cik anah, chemni ndak rupa sidak kinek tok, tambah gik kah kerut cik anah, tambah gik kah uban cik sar. aihhh udah gik eh ngansarina dah ku tok.

kerja aku alhamdulillah. masa tok semua berjalan lancar. result dah byk, mak hayam dah makin ok. alhamdulillah, sukor aku, things sik lah seterok masa aku mula2 masok sitok. umor meningkat, kematangan meningkat. i just grow. anyway di kesempatan tok, aku nak ngucap terimak kasih juak ngan ktk org yg sudi maca, merik komen. tenkiuuu. rasa rindok jak dpt kenal kitak org sitok. i love you all! and you! and you! and you! you're gonna love me! (sambil pose2 jennifer hudson).

so setahun dah berlalu. another 2 to go. wish me luck!

Wassalam.

IMG_0786eReading. April 08

IMG_0782 Bath. April 08

IMG_0812 Kew Garden. May 08

IMG_0927 London Eye. May 08

Picture 020 Isle of Wight. June 08

IMG_1211 Greenwich. August 08

IMG_1375 Manchester. September 08

DSC01579e Liverpool. September o8

IMG_1585 Stonehenge. October 08

IMG_1717 Tower of London. November 08

IMG_1749.eHyde Park.  November 08

IMG_2131 Bristol. March 09

DSC00496 walau jauh kaki ku melangkah. hati ku tetap d kampong no 3. miss u cik sar, cik anah n adek loba ras kach huhuhu.

20 comments:

manlaksam said...

Shahrul,
Salam ziarah dari Pak Man, Pak Man suka tengok gambar-gambar tu.....terutama yang depan batu-batu tu.
Jumpa lagi.

farah.loren said...

reti nya setaun udah kamek gelei2 tas katel baca blog kitak ria. lekak lekek tetak tek. yedeh. setaun dah oon oh. sik berasa. tua setaun dah kita. eishhhh. malas nak mikey gik.

MONACO.

chiyoko chan..malican.. said...

just wishing u guwd luck there..

sama la kita tok merantau..

walaupun mek hanya kat kl..

merinsak juak idup..

apatah gik ktk..

huhuhu..

xpa..

all the guwd things will come to the end..

WhiteTulip said...

piluk indah ati mek maca... all the best to u bang oon! :D

Rudy said...

1 year another 2 more 2 go..insyallah 2010 aku akan gi London mun ada rezeki...

f.i.e.z.a said...

sik lamak gik ya..all d best n good luck!! :)

kema said...

salam oon, dah setahun ktk sinun..dari rambut pendek ke panjg..sik lamak..2-1-1=?year

Ms Tikot's said...

Dah 1 thn sinun, so tinggal 2 thn gik nak... owh, x lamak gik bah. Good luck to u ;-)

MAMI_FARIS..... said...

sedih indah kmk maca n3 tok koh.. sik berasa owh... dh setahun.. dh pandey bjalan pun c faris ya... untong ktk.. dpt blaja sambil raon2 negeri org... oon... tutor unimas ya namanya azah kah?

n i e z a said...

kmk yg penah diam kl & ada family cnun gik rasa nak balit kch jak2, mun jaoh di uk nun gne nkka upa kmk. tp kmk nang pnh berimpian nak study overseas & mbak omputeh pulang sorang. mek rasa tegal niat ya lah kmk xpat kali. haha..
kck2 jak tpt dipegi ktk, jeles mek. tp yg paling obvious, rambut kin vogue. ;)

AmirFX said...

Yohhh... Dirik bergambar kedak Anuar ZAin... yohhh....!! hahaa....

khairul onggon said...

Salam Oon.. sedih campur lucu bacda cerita dirik.. tabahkan ati kat negri urg.. sedangkan ku kat KL tuk jak dah mok balit sarawak jekjak.. apa lagik jauh kedak dirik owh..

Aok.. kwn2 insyaAllah mendoakan smoga dirik berjaya sinun.. tinggal 2 taun gik owh.. tapi jgn lupak ngembak ku ompuan omputeh sorang balit ehek... yerr..

yarn said...
This comment has been removed by the author.
yarn said...

gud luck oon. yg pntg entry akan datang, ada gbr ktk konvo phD ;)

*yg pntg, transformasi yg ada dlm byk2 gbr ya perubahan pada pesen & pjg rambut...yer dehhh, rambut adalah mahkota oon... mak bet apa adaaaa??? wakaka...!!! --> transformasi kata koooo...

last but not least, all the best d negeri orgggg... :)

oon said...

dear manlaksam,

hye pak man! sungguh oon tidak mengenali pak man, tp oon tahu pak man menjual laksam bukan? bukan kah? (apa jak lah aku tok tulah tam org tua). selamat kenal!

dear farah,

yalah koh, dah setahun, huhuhu

monaco?? kmk tetiba rasa teruja aihh

dear cyayiko,

benar kt ktk, makseh k!

dear white tulip,

mek pun piluk juak koh. thanx nong!

dear rudy,

yaahhh ku nuggu tukk.

dear fieza,

ma kasi! ma kasi!

dear kema,

aok sik lamak gik koh huhu.

dear miss tikot,

benar kata kitak yalah kmk tok pose2 kak kris menghitung hari di tepi jendela sambil menjeling burung merpati.

dear mami,

yalah, dah berjalan dah baby faris, klk kmk balit pande catwalk dah kali hehe.

bukan la,namanya ira, mayba azah ya uni lain.

dear nieza,

Inysyaallah mun ada rejeki, akan sampei juak sitok bah. berusaha! rambut guner shampoo jer

dear amir,

correction, anuar zain bergambar kedak saya occayy

dear onggon,

aoklah klk ngembak, mbak keira knightley teruss bahh

dear yarn,

makseh cik yarn. transformasi occayyy, haruslah kmk ala2 hafiz juak nak (yerrr ku nagga af juak sungguh di antara benua occayy)

izza said...

ensem na juak ktk k cappppp...aieeeeeee...hahahaah.. mlm lak mek kol ktk... da bnda mok bincang...berunso materialistik ckit..biasala nak..heheh

mama belian n cengal said...

so.... ada 2 tahun lagi maca citer diva u di UK... i like to read what u write...so keep it up up and away... he eh e

MakModen said...

yoh... best eh.. sik lamak gik PhD... ganbate Oon!

Monalea Ismail said...

oooo.kitak org kampung no. 3 oo...

aVe said...

makin pjg rambutt.. hehe