Wednesday, 16 September 2009

beraei raya

Assalamualaikum,

mode: sayuk ngenang dirik ari nak raya (sambil pose2 aishah nongkat daguk di tepi penjan)

raya. bagi kita yang muslim, esp kat malaysia. raya adalah kemuncak, ultimate, climax. mungkin sik semua, tp mostly, termasok aku. walaupun ko madah, sik gine2 raya. raya makin sik best. sama ya jak, tp dlam ati kitak urg ku tauk kitak urg ttp nantik raya nak. coba imagine mun setahun sik da raya. pa rasa kitak urg?

(idong tetiba rasa cam berdenyut2).

so aku sitok dah duak kali. duak kali dah aku raya jaoh dr keluarga. mmg lah ada 'famili' sitok. tp sik sama bah. aku beraei raya kat kuching. aku beraei last minit shopping raya. satok, hopoh, indestrit. sungguh kadang2 sikda juak gago berbeli barang. tp rindok nagga urg semua kamboh d pasar. nagga indestrit ramei berjual dak keropok, biskut-sama-rasa-tapi-rupa-lain2. songkok indon. di mata2 jak aku terkenang2. pa gik hopoh, satok lok. suka lah ku meli baju tshirt diesel 10 ringgit kat satok ya koh. yalah kmk tok ne lah tahap2 kazen mek sorang ya, bertali pinggang LV, berkasut gucci, lacoste segala. kmk tahap2 bontton, antioni jak laaahhh.

tp yalah, dolok masa kecik2 marek, bergasak jak cik anah berbeli baju ngan anak nya. dolok kan main takut gik aku nak milih baju. takut sik sesuai dari matanya. sik boleh make tshirt roundneck. sikleh make v neck. baju sik leh kecik, beli L. nam sus katanya. yahh ya jak kinek tok anaknya rusak lok. hehe. ampun mak.

(dah setat muka meroi)

kek lapis, aik lemenet. ya antara benda yang ku beraei raya d sarawak. huhu. kakya bertuntung. wpun ada urg madah ya syirik ngekot hindu. tp bg aku, sikla rasa ku nak. bukan nya kita nak betandak devdas depan pelita ya rasa ku. saja jak rindok bah. harap benda ya berkekalan. kat melaya dah sik ada. ingat ku dolok marek bertanding rumah paling happening, kpg mek urg besalah over. harus bermandikan cahaya. rumah kat kpg no 2 selalu jak menang. sikku suka. maka kpg mek urg kacak agik bah. sidak madah lari dr konsep, sbb mek urg make chandelier. blehh?

(mata tetiba rasa cam berkaca2)

kakya ku beraei juak time2 gitok gago ku ngecat rumah. or NAGGA bapak ku ngecat rumah. hehe. bukan apa, aku bukan tahan bau cat minyak tok. dulux jer ku bleh nerimak. matilahh. pa lagik kat kpg nombor-nombor tok. yahh ko nangga rumah aneka kaler, ada kedak kuih holiday inn, evergreen, pandan delight. pitamm.

(dah setat jujuh2 aik mata)

kakya ku beraei juak masa ngemas rumah. or NAGGA mak ku ngemas rumah. bukan apa aku allergic debu bah. rindok ku nagga rumah ku mun masa raya. masa ya lah gago cik anah masang carpet, masuk bunga plastic circa 1990 nya ya. apakah dirindok nya bunga ya oo. kakya mun masa raya, ko nagga cik sar. alulah buar, siknya lalek ngan duit. duit bonos haruslah dhabiskan katanya. berangkut dak sofa baru segala. tauk ada. heran ku. nya nak molah ekspo perabot court mammoth kah?? tp sikpalah nang dah rindok nya. rasa ati urang tua ingin ngias rumah koh. anak nya gago masang bulu mata pelsu. malaskuu.

(dah setat bunyi2 merinsak)

kakya ku beraei juak nangga miak2, anak buah bermain bunga api. haruslah aku main juak. main bunga api berirama. ko ada?? wa oon nya ngulu. matilah rusak anak2 buah ku semua.

(dah setat ngentak2 kaki)

tp antara semua benda berkaitan raya. paling ku rindu ialah bersalaman mek empat anak beranak di pagi raya. mintak maap benar2. nyium tangan, nyium palak tut. aku beraie part ya. setahun mek empat ada masa merajuk, nahan ati, berumbak. so masa raya lah dpat mintak maap mek empat beranak. aku beraie nyium tangan cik anah, aku beraie masang sabok cik sar, aku berai sabotaj tudung iza loba (urang dah pande bermake up oii, mala jak make liquid eyeliner, secret girl jerrr). gine2 aku beraie sidak tiga. aku beraei gilak2!

(terus ngempas dirik)

oo tedahh. jaik la atiku. dah beruban dah janggut cik sar lok. cik anah lok, nang dirindok nya lah make tudung kulit rimo. heran kuuuu.

Wassalam.

18 comments:

aya_snooter said...

ehehe..tedahnya..sekpat raya di kpg halaman eh~ sekpa..lak ari raya berwekem ngan dak fmly oh..lucu da jak baca entry tok..kmk tok da sikpat tdo..kotan tek excited nak blit kpg esok! eheh..boh nelesss ahh! Selamat Hari Raya lah ohh~

Rudy said...

sekpa rol, boh sedey-sedey ok!. ko masih dalam misi ya. bah bah, dikesempatan tok, aku ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada kau, mohon maaf mun ada salah silap ka.

tabahkan hatimu di perantauan!

farid said...

Bena rol, nok last2 minit ya lahhhh yg drindokkkk...feelnya laen ndak ow...tok da 3 ari gik nak raya, lom juak bebungka dak karpet ka, masang keten raya ka...nang mok mlam raya juakk, heyrann ku ehh!! :D

slmt ri raya rol, mahap zaher baten.

erolnukman said...

ooo tedah..kesian ku maca entri ko..lalu rasa nak ngempas dirik juak aku,wpun esok aku dah nak balit kampung...yyeyeyeyeyeye!!! Larikkkk....(wpun 1st comment kat ctok aku mst molah salah dolok baruk bleh mintak maaf pastok..)hehehe

Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Maaf Zahir Batin..
Peace!!!

dukunlintah plk said...

ooo tedah ko rol.. best ku raon mlm tdk nanggar sidak betuntong.. penoh jak jeraya ntah dari siney ndak kah datang menusia rami2 nyerbu kpg kita sampei jem jeraya kotan mok nanggar kampong disimbah cahaya 7 likor.. best rol!! ;p

FaDLi said...

yohhh...tetiba beremosi aku pagi tok.... mcm sedey jak ku mak ku mlm tadik bila beloya ngan nya lam tipon....

huuhuhuhuhuh....sedey..sik ku sangka lagu dendang perantau ya ada juak kenak mengenak ngan aku..~ i miss home...

Asphyxia said...

Oon, konpius dah kmk tok, nak sedih ka nak ngelekek maca entri tok.

KHaiRuL aNTaSHa said...

tedah nya lok..mena kata ktk oon..mun nak merasa suasana meriah g jak india street,satok & hopoh..best owh..apa pun mek ucapkan slmt hr ry utk ktk..maaf zahir batin

f.i.e.z.a said...

nang sukkka pakdukun ngesak ati ktk bang oon.hahah..
mlm tok mek berambik gmbar molah n3khas k org d reading nun. ;P

renxo said...

alu sik menjadi ku nak feeling maca entry tok tek.. sot juak ktk ya

awok oon, rindu juak ku ngan semua nok dipadah ko ya.. walaupun aku tok maseh kat kch, tp sebenarnya, sikit2 kenangan kita dolok2 time raya mcm dah sik nampak gik dah kat kuching tok, kali tegal ya kali kita rasa raya makin tahun makin sik best. sebb dah sik seperti nok dalam kenagan.. tp apa pun, ku tauk, ko nang malas juak nak nolong berias rumah di mlm raya.. hehe

sabar jak Oon, ko raya jak sinun, lak naggar gmbar mek org lam facebook jak k.. hehe..

k lah, nak mintak maap ngan ku.. salam lebaran, maaf zahir batin ;)

farid agik said...

rol, kac adik ktk ow ...

boh laa ktk madah tangga abang nya lokk indahhh ...

haaiiihhh alu lahh

errkk bok jak mintak maap tek

:D

bunga said...

oo tedah..jaik ati ngenangg.. selamat hari raya aidilfitri.. mintak ampun mintak maap mun ada tersalah komen pa indah nakk..

tahniah k adik kitakk..kacak nya. :)

meroi juak ari tok kohhh said...

nang menar kata renxo ya. ko nang pemalas juak nak berkemas nak berecat. sak koh kuang kuit ke pasar nun dari nulong cik sar berecat rumah. ehhh keresi dak sopa lamak-lamak takrang ya yang dah kategori vintaj ya, bah, padah dengan cik sar, lego dengan aku jak. uhukkkk

ko sik nangga rol, taun tok area kat rumah-rumah takrang ya nang meriah antap eh. nang very der karerful. bertuntong pun luar biasa hebat. asal lalu jak rah jeraya takrang ya otometik alu kuar percikan bunga api ala semarak raya gitu. nei ada kampong urang lain gia rol. kampong kau jak rol. especially kat simpang rumah takrang ya. tanyak ko dengan cik anah sia mun sik cayak :D

ku nanggar muka cik sar lok. otedah, taun tok ku sik bejarah. sekda lah nengar soalan bonos booth kereta ijo. hahaha.

bagus lah iza dah pandei beresep. nak nama urang dara kohhhh. sik jak kedak urang dara sorang ya nang ruchei meher jak. sapakah!!!

harus ku mempemoskan tudong style cik anah. auuummmmmmmmmmmmmm

n i e z a said...

selamat ari raya. maaf zahir & batin. boh sedey2 k? ;)

izza said...

xpa mun kmk dh pande make up.. mun ktk tiba2 pnde make up boh ngutikkk.. btw kmkorg x shopping rah indiastreet agk.. rah spring ajak...hahaha..kedong nak.. kmk da pic farish k baju melayu.. lak ngemel ngn ktk.. taun tok ada duit raya x???? last bah... taun depan xda agk... dah ktk ada anak klk dgn tuttttt kmk berik duit raya byk ngn anak buah kmk ya... jd kesimpulan nya.. berik last ah... alasan nya kmk lom da gaji..hahaha... selamat ari raya.. mlm raya klk mak call ktk kmk mtk maap k... ;p

SEN said...

kinek tok merantau..ilek2..biasa laurg bujang nak..klak dah balit puas ku beraya rah rmh eheh..

selamat hari raya mahap jaher dan batin..duit raya ya berik2 la dgn anak omputh sinun dan boh lupak dgn kak eton ok..nya pun beraie dgn kau.kau mala jak melayan model VS ajak2..tedah nya aie...

T in FL said...

Merik malu nar Oon koh...tandahnya lah nemiak blaja2 makei mekap owh. Tok segala brand eyeliner, mascara, eyeshadow suma mok dipadah ngan urang. Malaskuh!

p/s: Grr grr manjer ngan Cik Anah.

oon said...

dear aya,

jeless

dear rudy,

yalah koh dii, sikpat gilak ku ngenangg

dear farid,

aok ehh, ya mek rindok gilak ujong posa kohh huhu

dear erol,

nang loba lokkkk. sikkusuka

dear dukun,

bencik ku ngan kau ko kiiii

dear fadli,

sama lah kita tok koh. sabar jaklaaaa

dear asphaxia,

kmk pun konpius juak. tp dlm ati, sapa jak taukkkk uhuk

dear krol,

yalah beraei ngan hopoh segala aihh

dear fieza,

jgn ndak2 egkah k

dear zari,

huhuhuh. chemmm ni tukkkkk. piluk ati ku zari

dear farid,

aihhhh tauk ktk apa pikir kmk hhehe. tp abng ny vast agikla errkk

dear munga,

makseh, sleamat raya juak k!

dear meroi,

aihhhh bencikku ku.d mata2 jak aku bertuntong segala meriah bagai. bencikkuu

dear nieza,

chemmm ni lah. nang sdih2 kmk tokk

dear adek,

malsku. kitak la berik angpau ngn kmk. last kitak belum bergaji

dear sen,

kak eton ttp dingantan occcayy

dear t,

pa nyuruh nya loba. slemat raya cik T