Friday, 12 February 2010

mun kau rasa kau sik kach

Assalamualaikum,

indah di mata indah di jiwa yg berahi, bagaikan dirindah terpesona penuh asyik…

Apakah?? Udah2 gik eh rasa ku nak. Sikpat dilayan rasa2 down tok rasa ku. Yalah. Dah nama manusia, insani bah. Mun rasa emo, rasa down tang nya sorang jak rasa paling teruk lah tek. Sikda gik urg teruk gik. Kira cabaran nyalah tek paling hevatt! Malaskuu. dah nama aku tek kenak rajuk mak hayam, cam2 pikir2 nak dipolah, nak scratch motornya lah, nak nyimbah asid lah, nak meludah muka nyalah. Duehhhh hevat sik imaginasi! Haha. CAKAP AJAK nak kakakaka. sikkoh, gik beriman aku koh, sik ku nak molah benda2 pia. Tapi best bah magine2. Time mandik aik panas mlm2 ari yalah best magine koh. Pose2 depan cermin, kelakar depan cermin, kakya magine nampar muka mak hayam, nerajang palaknya. Puas! Puas ati ku!! Erkk maaaakk anak mak tingtong!

Anyway yalah, bak kata Salamiah Hassan... cabaran datang, cabaran pergi, bebanan tugas tetap kau hadapi. Wanita... engkau bulan, engkau juga suria.. wanita kerana keisitimewaan mu, terpikul segala amanah dibahumuuu. Duehh melelat.

Eh sambong tek, dah ku pikir2 benda nak dtensen ku tek, sikda papa. Baruk kenak terngak, kenak kubit sikda, kenak geramus sik ada. Kenak teriak jak. Mmg lah sakit hati masa kenak nak. Dah aku pikir2. mmm sik perlulah kerna benda tok aku alu2 nak down2 seantero dunia. Sik perlu kerna nya ku nak nitis aik mata. Aku kachak! Aku kachak! Diulangi aku kachak!! Aiih makk. Tingtong agik!

Bukan apa, baruk2 tok ku nerimak berita sik best pasal kawan baru mek urg kat reading tok. K ku ceritalah. Chemm tok adik-kakak.

Namanya mmm... berik nama Nana Nurgaya lah. Nya nak molah phd. Dtg lah UK tok. Sebelum sampe, dah kontek ngan aku. So sampe2, berambeh lah kat rumah aku. Dtg ngan lakinya. Tdo lam bilit aku. First impression, nang bait, bercahya jak muka sidak tok, muka bersih, kelakar sopan santun, laki nya pun gia juak, tawaduk busana muslim ok. Malu lah mek nagga dirik mek, dahla mek fashion icon! Errk.

Baruk nikah nya duak tok, 2 bulan, terus dtg sitok. Laki nya tek 7 tahun d perantauan, blaja medic di russia. Balit2 nikah, kat msia, 3 bulan jak. Terus dtg sitok. Family mula2 berat lah nak melepas pergi, dah nama tek nak belajar, peluang, so fly juaklah.

So si nana tok tek dtg sitok sebenarnya perlu ambik kelas english. Sbb IELTS nya sik lepas. So kenak ambik. (mek sik perlu ambik sbb mek speaking hevat! tnykla berapa ielts mek, sik mok madah, sik mok madah, tahap2 jude law jer. Matilah bongkak!). So secara biasanya, boleh rayu, mun rayu, ambik exam yg ternyata jaoh senang dr IELTS so Insyaallah, boleh lepas. Nya tek merayulah. Rayu2 tek sik dapat. tedah. So kenak juak ambik kelas ya tek which cost her GBP 2K lebih = RM12K gtulah. Kenak bayar dikpun sebab scholarship sik sponsor kelas ya. Tedah nyawa ku nya. So nya ambik jak la nak. ne lah nak molah ko nong.

Ok fine teruskan lah. Research blom stat tok. Just sebulan sitok, gi kelas English jak. Sikpalah bayar pun bayar lah kata diriknya, nelah nak molah nak. Sukor sabar jak koh. Sik lamak kakya dgr cerita nya buntinrina. Aihhh. Buntin pelamin koh. Baruk kawin dah berisik. Alhamdulillah. Nya pun rindok juak. Mmm aku speku, mok nya proj atas katil aku nak. Opss.

Tapi nak, ku sangkakan panas sampai ke petang rupa2 nya hujan, ribut muka buruk di tengah hari. Nya nerimak berita di Malaysia, family nyuruh nya balit, mak nya sakit tenat. Aihhhh. Tedahhh. Duhal tek maknya sakit sbb sik lalu makan minum beraei ngannya. Nana nurgaya tok anak bongsu, sik pernah jaoh ngan urg tua. Yalah kali koh. Aihh jaik ati ku lokkk. So balit lah duak laki bini ya tek. Seminggu kak nya balit. Kakya dgr cerita mak nya ninggal. Inalillah. Yalah ndak juak ku medow, dah la urg tua nak. Badan hozor, sakit mudah nak dtg. Sik mok makan, Tup2 ninggal, tedahhhh aiihhhh. Mek sentaps.

Kakya sik lamak kakya ngr cerita, nya keguguran. Huhuhuhu, jaik sa ati ku koh. yalah mbak bingong kali nak oo sik juak ku medow. Nya rasa ralat bah, ala2 nyesal nya dtg UK katanya, rasa bersalah sbb nya, mak nya niggal. Yalah dah nama ajal koh, ko tgh feeling2 lady gaga berlagu bad romance lam jong jamban (sapa kah?) pun boleh terusuk. Bena ndak.

Yalah nya madah sik tauk juak nya nak balit sik UK tok, nya sikpat piker dolok. Ku madah, yalah settle jak semua lok, release kan tension semua dolok. Boh gago dolok phd ya. Bila2 boleh bah.

Tapi tunggu2 sik juak nya dtg2. Tetiba dpt sms dari nana nurgaya

Salam shah, kami dah tak balik reading lagi dah. Ayah zapulak tak sihat sangat. Kanser. TV and periuk shah ada kat rumah, ambik jer lah

Kanser uols! Ya ALLAH. Pisan ku ngr. Apakah dugaan ini, sudah jatuh ditimpa tangga, dikobek pula sarah raisuddin. Jaik ati ooo. Yajak nya gago kayut ngan periok tv ya.

Terima kasih banyak2 atas bantuan shah. Kiteorg kena bayar balik biasiswa 85 ribu. Mmg byk dugaan shah.... sedih sangat...

Aihhh mak 85 ribu. Sine ku nak beroleh. Tedahh aihhh. Nang jaik ati ku ngr. Mun aku dah give up dah. Sikku pande. Mun aku tek, eksen ku jadi gila isem, sak suruh di bayar.

Yalah nang dah bukan jereki nya yambong phd kat sitok. Ada hikmahnya. Aku cayak. Pande jak ALLAH ngator, nang piluk ati ngenang kisah nana nurgaya.

Yalah tek, kadang2 kita mun ditimpak musibah, be it masalah belajar kah, kewangan kah, masalah percintaan kah, baruk sikit, dah rasa nak give up, dah rasa masalah kita lah paling besar, kira kita lah paling malang. Lantas terus pose2 siti musliha.

Sedarlah oon! masalah kau tahap2 taik ogek jerrr. Tahu kah kau, habis sudah berendam air mata darah pejuang palestina syahid mempertahankan bumi Jerusalem drpd israel semenjak 1917!! Tahukah kau!! Kau stakat diherdik mak hayam jalanan, terus feeling2 alexander mcqueen mengantong diri??!! Mana iman kau!! (aih over)

Aoklah2 sikla kamek emo2 lagi. Sukur sabar jak lah kamekkk. Pesan oon ngan ngan kitak urg semua, ngan oon dirikpun juak:

Mun kau rasa kau susah, byk gik urg susah dari kau.

Mun kau rasa kau sik kach, byk gik urg sik kach dari kau (terus nuleh sarah raisuddin). Opps.

Aihhh. pahal aku pande masok lam cerita tok ooo. tulah kau!

Wassalam.

23 comments:

Ms Tikot said...

Yalah namanya dugaan tuhan. Kita mesti maok sentiasa bersabar. Haha... dlm sedih2 mcm ya, ada indah sarah raisuddin ngobek...

Nax Naxirah said...

yalah tekkk

mek tedah..

tedahhhh

tedah ngn sarah raisudin xpasal2 jadi mgsa abg oon. hahahahahahahha

so tek nak boh gago ngn mak hayam ya

ktk kan divaaaaaaaaaa


chodehhh...

larikk!

kema said...

yalahhh oon...kitak harus sabar..Tuhan bagi ktk dugaan krn Nya tahu ktk mampu hadapinya...:)

Faizal n Fashitah said...

Ekekek.. gus juak la ko dah paham. Yalah masa ko emo2 reya aku malas nak layan glak. Byk gik urang susah dari kita tok.

*Ps: Alu tesembor aek kupi dari mulutku part ku baca nok "Mmm aku speku, mok nya proj atas katil aku nak. Opss."...ekekekke!..

f.i.e.z.a said...

kmk alu teselap muka nana nurgaya.pastok mek gugel jap.hehe..

be strong bang oon.sik lamak gik ya.balit dah ada title DR insyaAllah n dapat la cia mek 2 nieza mun gik setakat d oldtown d epot ya taik ogeekkkkk jak nak.hehe

Anonymous said...

slm...yah gia kta...smngat pjuangn titisan darah terakher..hehe..pringatan kmk dirik pun juak baca kesah ya tek, dugaan org lain jaoh lbih hevattt bh..dugaan ktk sama level taik ogek tek nak..haha..xda rujik kta d terngak org bh..hehe.. :)

hiks said...

yahhh it's about time lah nak. dah puasssssssss ko down melayan perasaan kau lah insan paling malang di planet bumi tok. bila ko dah rational, baruk ko dapat miker sebenarnya sik ada apa-apa kau ya. ada gik urang lain lebih terok. masa gik emo nei dapat miker nak gia dolok koh. bagus lah mun mode down emo dah kurang. kakya tek nak, nang perlu juak kah sarah raisudin???? sikkkkkkk nya mintak di laher gia kohhhh. aihh

Rudy said...

proj atas katel ko..wahahahaha....

apa-apa pun, dugaan tetap ada, camnet kita nak menghadapinya jak. mun sekpat selesaikan luahkan.bak kat lagu cerita kedey kopi

Masing-masing ada masalah sendiri
Masalah dunia masalah peribadi
Luahkan jangan simpan dalam hati
Boleh cerita di kedai kopi

bah bah..ok jangan sedey2

ju3 abdullah said...

*clap*clap*clap*
d best post.....
benar bah ya, org kinek tok bila da masalah tang rasa nyalah paling malang+sedehhhhh x abis2....org nak rs kedak ya harus wajib baca post tok!!!

wajib ku nyuruh nya baca!!



sedar ngan dirik pun..
huhuhu..

juan affandi said...

oon koh tauk ada last2 sempat nak nganok si sarah ya.. hahaha... kesian ohh.. sekpa dugaan bah.. sabar sajork.

joynstar said...

ujung nya ada juak diba, maok juak nganuk urang sik kach, tedah ku ngenang siti sarah.

aok giya lah piya kita, ada masalah menimpa, masuk bilit mandi, siram aik panas, kak ya buang semua sia, tinggal sumpah seranah plot2 keji rah cermin jak.

kak ya keluar jak pintu, ko kibarkanlah sayapmu, kau terbanglah tinggi2...orang lain PHD blakang umah jak.

aok sempat juak tribute McQueen. R.I.P


xOxO~rasa loba diriku diba, wahaha

Kunduran said...

sakit jiwa dtg selut nyawa ku maca kesah si nana nurgaya ya (alu makey spek kaler rona-roni k cover aek mata).

tergugok lom tentu sakit, mungkin kede ajak. ditimpak tanggak mungkin bincut, 2-3 hari ilang. dikobek siti sarah, trauma seumor idup! dikobek k lubang idong kah?

Lois Lane said...

Tedah kawan kitak Nana Nurgaya ya oh. Nang besar la dugaan nya mok nyambung belajar. I hope she stays strong.

Mun kitak ada gik kenak terngak mak hayam kelak2, coba kitak pikir that what you're experiencing will come to past and one day you will look back and think that it wasn't that bad at all.

Mesti banyak2 bersabar..ne da benda senang lam dunia tok...

AmirFX said...

Yalah hoh... Dugaan semua ya.. Usah ko kenang Sarah Raisuddin.. Bagus ko ngenang Fasha Sandha.. SIngle n maseh meletops... haha..

edzura said...

oon, dahla mek tengah sedih tok lekak nangga cita Glee nok part sedih ya baca gik blog ktk kakya dengan lagu colorblind tok gik...adoh eh, kin laju jak aik mata gugok...pi menalah kata kitak. sometimes kita rasa give up dengan dugaan yang menimpa dirik. tapi sebenarnya org lain lebih gik dugaannya...

hmm...sedih indah malam CNY and Valentine's Day tok eh...dahla eh. Harap kitak sabar dalam menghadapi dugaan. Semoga ktk dapat abis molah phd ktk ya. Tapi gambar siti sarah ya nang potongla. hehehe :D

oon said...

dear mis tikot,

aokla sabar la mek koh, sik lamka gik nak oo

dear nax,

aok yalahhh, yalah kadang2 luoak bah crown sinar2 tas palak hehe

dear kema,

oaklah, maksehh koh

dear faizal nn fasitah,

bena kata dirik, yalahh nektok baryk rasional sikit.

tp bena rasa ku nya proj tas katil ku koh hehe

dear fiza,

yalahh, insyaallah mek akan tabah dik.

bolehhh, old town ya bukan tahap2 taik ogek, tahap2 debu2 penjan jerrr

dear anon,

aoklahhh bena ya. sik ku singor gik mak hayam ya koh.

dear hiks,

tedahhh sarah. sikda ku nganok nya, rindok bah, sak ya kin pemos. o ada bertunang nagn or put katanyaaa

dear rudy,

sukaku pantun ya aihhhh

dear ju,

maksehh, tau takperrrr

dear juan,

hahahaha sarah ya penyeri bahhhh. apa diseriii. tatau??

dear joyn,

hahahaha. nya juak overrrrr. aoklah gik masang2 diamond2 rah sayap tokk

dear kunduran,

aku tek sik mok nyebut idong, tp ko dah nyebut. aoklahhhhhh

dear lois lane,

nang benar kata dirik. bena gilak. yalah kmk bertahan jak tok. kmk tauk. kmk yakin. Insyaallah all will go well. AMIN.

dear amir,

bukan apa mir, jaik ati bah, sarah baruk putus tunang ngan or put. tedahhh lok.

dear zura,

kenak kitak sedeyyyyy. pelik kitak juak, maka post tok nyuruh kitak tabah2 hepi2. dah2 lap gik aik mata, pasang bulu mata pelsu nunnnn!!

Den said...

Apa pakai lens biruk Cik Sarah tok! Sik ngam kali. Mun warna cokot mua jua ba!!! Jadilah ompuan Asia ba!!! Even PanAsia pun cokot terang kedak Hindustani....

Queen Bunga said...

biasalah manusia,mun dh emosi, nang sikda orng lain susah dari kita tekk..kononnyaa...huhu..perey nangga muka SR. haihh..

T in FL said...

Deng..malaskuh! Ada urang bersusei kamek kenak umpat oleh Encik *********. Sampei ke transpasifik ok nya ngumpat! Transamerica apatah lagik. Mun jak dirik kachak. Masalahnya...SIK KACHAK TAPI RASA DIRIK KACHAK! Saq atiku!

Kal Jis said...

kenak rami org tingtong nektuk owh?? tingtong mode is in the air yerr.. sabr jak oon.. jadi model luar negeri nang cemya hehehe... model indah... :P

John Harding said...

apahal kau tok negative gilak? dah..iboh lagi mendiva sandiwarakan keadaaan...ramai2 kawan aku pergi sambung study kat sinun...semua living a rich and famous lifestyle and they enjoy every single moment of it...sampai ada yang malas nak balik..kau ajak banyak banyak cerita tingtong..bawa bertenang and think positively..ok..mun stress keluar kau pergi club..siapa tahu kau bertemu jodoh sia.. kekekekeke...cheers..and enjoy ur time there..for u know..we envy you for being there..

John Harding said...

jangan marah ooonn...kelak kau botak kedak aku :P

oon said...

dear den,

yalah ku heran koh, apakah rasa dirik nya ooo. erkkk

dear queen,

oooo gunonggg kak sarahhh hehe

dear T,

aihhh pa cerittt?? sapa nganok tekk? ku mok poret juak!

dear kal,

yalah ku heran, ting tong jak kita tok nak halah2. yalah urg nyuruh kwen sik mok (aihh apa kaitan oo)

dear jon,

aoklahhhhhh. gi klub jak aku tokkkkk