Saturday, 6 February 2010

sikda sapa madah 5

Assalamualaikum,

entri emo. ne lah na’alah entri rindok2 nyuruh kitak urg tergisin. pelik kitak urg. kitak urg leput2 depan pc. aku tok naip sambil bercucuran air mata doyong. sikku suka!

baca sampe abis! dgr ku ngerepak! dgr ku bersaduk tok!

kenak oo. kenak belaja tok susah gilakk!!! coba kitak urg madah ngan aku! sik tahan aku aih! aku sik tahan! sakit jiwa! sakit emosi!

ari ya tek. aku turun awal gi lab. nak molah kerja awal. sbb by the end of the week aku kenak antar result dgn kompeni. gigih la mek. kol 10 pagi gia, dtg la mak hayam.

mak hayam: hi shahrul. how are you?

oon: im good. thank you

mak hayam: can i ask you something? selamat tok mic apa pakey ko ngira bacteria ya? nak lamak or nak baru?

oon:  ooh kamek make nak baru ya lah. nang selamak tok kmk make nak ya pun

mak hayam: KENAK KAU MAKE YA!! BERAPA KALI AKU DAH MADAH! JGN MAKE YA! KENAK KAU SIK DGR KATA AKU! TOK SALAH DAH SEMUA RESULT KITA! CHEMNILAH NAK MERIK NGAN KOMPENI YA!!!!!

(terus ngentak meja!!)

oon: ……. oooh….. kan kmk dah madah kitak. mmm lagikpun kmk dah nyk sidak postdoc lain, sidak madah ok juak nak baru ya. sikda beza bah…

mak hayam: KAU NANYAK POSTDOC LAIN!! OUT OF ALL THE PEOPLE KAU NYK URG LAIN! AKU TOK SAPA! AKU TOK SV KAU!!!!

oon: ……

mak hayam: SHAHRUL! AKU TOK DAH 10 TAHUN DI SITOK! BYK DAH PENGALAMAM AKU!

oon: so, oklah sikpa, kmk ulang lagik lah counting ya. sikda masalah

mak hayam: IBOH NAK MACAM2. MERIK MALU UNI JAK MERIK RESULT SALAH!!

oon: mmm so chemnilah? sikpat pakeylah semua ya?

mak hayam: TERUSKAN JAK NAK PAKEY MIC BARU YA!

terus kuar lab. muka sik merik2

terus oon narit key siti musliha:

Usahlah diri ini dibezakan
Usahlah diri ini disisihkan
Kita semua
Di pentas dunia
Yang sama

Ku sedar diri serba kekurangan
Meratap dan mencari perlindungan
Darimu insan
Ku gantung setinggi harapan

makkkkkk ku maok balitt!!! ku sik mok molah phd tok agik. ndak2 lah sia! sikpat ku kenak terais agik kedak tok. maaaaakkk. ndak2 lah sia! huhuhuhu. ku bencik! ku bencik aih!

huhu. nang sentap aku kenak terais ari ya. sikpat ku nerimak aihh. aku rasa nya dah ok. aku rasa dah dekat nak setahun nya sik nerais aku. aku igt nya dah ok. mencikku! apa haknya nak nerais aku gia! kedak nya molah aku tok miak kecik! aku nang sikpat terus nak defend myself.

aku heran, selamak tok nya tauk aku make mic ya, lamak dah nya tauk. nya selalu ngecek aku kat sia. kakya everytime aku ngantar result. aku madah aku make mic ya. heran aku! sik paham ku apa masalah rompuan ya. mun nya nak nganok lamak dolok dah bah.

kakya aku ada nyk postdoc lain bah. sidak madah ok juak. sikda masalah microskop ya. sidak pun make juak. mun mic ya nang sik bagus. iboh la diengkah sia. berikla notice sik boh suruh urg make nak. chemni lah result sidak lain? salah lah juak??

sakit  ati ku tok aihh. boleh nya negor aku. aku sik kisah. padah benar bah. iboh nak nerais urg kedak aku tok xda perasaan! mun aku tok malas, aku sik kisah, mun aku tok sik ngr kata, pande melawan katanya, sikla ku kisah kenak anok pia. dahla semua benda pintak nya. result pintaknya, apa2 cepat jak aku. dah aku jarang cuti, sidak lain2 senang2 jak. mencikku!

dahla aku tok sik pande melawan, sukor sabar jak aku dipolah urg kedak ya. okoi jak rasa aku. sik pande ku nak melawan. aku tauk phd aku d tangan nya bah. sikpat aku nak molah papa.

nektok aku tahan jak dirik. tahan jak dolok. 14 bulan gik. 14 bulan gik ngadap mukanya. kelak sikda ku nagga lagik.

kakya tek, marek kakak hayam magda nyk aku.

kakak hayam: ehh oon. i heard u had a huge argument with mak hayam? wats that about

oon: aihhh kak hayam, ne ko tauk cita tok tek?

kakak hayam: mak hayam pun bercerita ngan aku, waktu lam bas, nya nyk kau ok kah sik? nya madah kitak duak berumbak.

oon: pandeenyaa gago nyk kabar aku. masa nerais sik nya mikir ati aku! selamak tok sukor sabar ku ngengon olah nya! kmk duak berumabk? nya merumbak aku ada lah. ne ku nak melawan balit koh nong.

kakak hayam: bena, tedah kau, sabar jak nong. bukan ko sik tauk perangeiy nya pia. masa mula2 dolok, bukan kita duak sik pernah kenak nak. kakya tek nya madah gik nang gia kita bekerja, kadang2 ada masa kita kelahi, ada masa ada masalah. sikkan selalu ceria2 my little pony katanya.

oon:  ehhh nang nya suka juak. sik perlu nak bertarais kedak urg meruyan rasa ku nak. dahlah. malas ku nak ngengon nya lagik. nyesal ku merik dak kek lapis, kungkong manit main baazar ngannya. mek kecewa! mek kecewa! ngenang bah nya cikgu kita, mundak dah ku geramus ku mukanya!

kakak hayam: aokkkklahhhh. cakappp ajakkkkk nakk

oon: erkkk

yalah tek kejadian minggu ya tek. taukku sikda sapa madah phd tok senang. tapi nang nya susah gitok kah??? nang main emosi gitok kah?? bena aih. sik tahan aku. huhuhu.

Wassalam.

leona aihhhh. ngansa mek ngr cerita kitak dik. sikpa, yang penting kita duak kachak! mak hayam kachak?? sik kachak!!

24 comments:

f.loren said...

hahahahah muka leona ya nanggg adehhh ehhh sik tahan mek nangga. nang ngenak ngenak jakkk!! hahaah

udah gik emo emo down. mak ayam ya tingtong kali. mun sik pun menopos dah nakkk. ari sejokk kali ya nya gia.

tok dah bagus ari.... rindok ku!

Beautiful Stranger said...

kecian mek dgr pahit manis ktk mok bergelar dr tok koh..jaik ati mek. anyway..tandah jak mak hayam ya.. lak rindu nya mok kelae dgn ktk gik..bila ktk dah blit msia..

joynstar said...

deng...sabar owh, mok berjaya memang susah. orang put tok nang ada sigek perangei suka menyalah urang. kali malam ya laki sik merik kali, emo mbak ke lab. pulang umah mandik aik panas jak, tenang jiwa.


xOxO

noraziah said...

kali mak hayam 'sik dapat' mlm tadik nak? yaahh.. aku tok bertutor kedak urg dah nikah. muahahaha.. kotan dikelilingi laki urang eh. mun ada urg manas2, ya di padahnya. ilek ko sarol.. mbak ilek2..mun ko rajin, google jak doa pengasih.. mun depan nya, baca ko slow2, kak ya hembus ke muka nya.. atau pun, harus kali ko bljar molah nasi kangkang??

n i e z a said...

Mbak byk2 bersabar k. Mungkin dat day nya tgh bad mood & timing ktk duak x cun yalah alu nya moha gia. Tp mesti nya rs besalah pasya. Xpa, mesti ada hikmah nya jadi. Once u have ur phd in ur hands, it'll be even sweeter. Hang in there, k! :)

Faizal n Fashitah said...

SV ko ya tengah datang bulan kali nak? ya nya camya.. sik pasal2 kedak bom meletup ekekekeke...

Anonymous said...

slm...nang x patut main terais2 urg bh..nang x ptt,ya nang salh cara nya nego..tp yalah bak kata dirik dlm post nak dolok2 ya, mak hayam nang berisik perange neriak2 org, ngaro2, brumbak2 gia nak...mun saya dh lamak saya ngeramus muka nya..hehe..sabar jak, nama kta tok blajar bah..p xpa oon, mun org mcm mak hayam ktk dh biasa brdepan, klak2 mun nemu org pelek2 tang saal2 jak rupa msti xda papa gk bh, mbak sbr byk2... bak kata mak mek "mun namanya blajar, ndak ada nya senang"...sabar oon...

Anonymous said...

slm...nang x patut main terais2 urg bh..nang x ptt,ya nang salh cara nya nego..tp yalah bak kata dirik dlm post nak dolok2 ya, mak hayam nang berisik perange neriak2 org, ngaro2, brumbak2 gia nak...mun saya dh lamak saya ngeramus muka nya..hehe..sabar jak, nama kta tok blajar bah..p xpa oon, mun org mcm mak hayam ktk dh biasa brdepan, klak2 mun nemu org pelek2 tang saal2 jak rupa msti xda papa gk bh, mbak sbr byk2... bak kata mak mek "mun namanya blajar, ndak ada nya senang"...sabar oon...

CoKeLaT-RaWkZ said...

Farah, urang mdh kak Ona kacak tp ku nangga muka nya meher jak, ya juwak upa Oon diengkah situk gik muka Kak Ona nangis hahhahaha...

cakap ajak said...

babe, ku dah madaaaahhhhhh.kau jadi punching bag nya jak ari ya. nya ncarik urang kei kelaie bah. cun-cun nemu muka kau. apa lah lagik nak. ya ku madah nang sukor nya nemu student sik penjawab kedak kau. mun pandei aku di sia tek. dahhh wassalaaamuu.

cakap ajak said...

ehhh lupak tek. ginei-ginei pun, ko MESTI BERTAHAN. sik lamak gik ya. alang-alang catwalk, biar terus jadi miss universe.

sapa madah sot said...

ehh harus ko geramus muka rempuan ya.. mun sik pun main kubit palsus kitak 2 ya.. aku tok tensen juak.. nunggu masa mok nerajang palak urang jak gik.. kakya ku chow!! erkkk... cakap ajak lah.. be strong..

cokobi said...

ehehe..sabar ah..nang ya jak dpt dpadah oh..mun sik sabar..gne lah gik? bukan kejap 14 bulan ya mun nak dikira..coba boh kira..kejap jak 14bulan ya..gne2 pun, sedih mena upa kak ona nangis sia..olatedahnya...

Rudy said...

Sabar rol..sik lamak gik ko abis ya..aku asa nya sengaja nak emotionally merumbak ko dari dalam sak ko quit..

jangan menyerah kalah!

make us proud..

Kunduran said...

ya mudah cara nya bermanjak-berguro ngan kau nak rol? pesen guro kerak. tang ada dtg serungan, kakya nyesal, ya nya nanyak kabar ko dr dik-beradik hayamz ko ya. nok ngelakar ngan kau gik kedo muka nya kali.

izzatul nabila said...

tarit rambut nya..tigak burit nya.. tinjak jarik2 nya.. buku lali nya tukuk dgn tukol.. lenyek muka nya ngn taik2 dpake ktk ya.. lepas ya mtk maap.. THE END

Asphyxia said...

Mula2 bagusnya kakar nak? Kakya terus nerais, munnya tengah dudok masanya nerais ya, coba cek kat kerusi tempatnya dudok, mok ada sidak ngengkah pakuk pin kali ya nyuruhnya alu nerikik sora ya. pakey nyuruhnya sik kede gilak, eksennya nerengak ktk nak oon. :D

ambik positif jak bah oon. pakeynya nyedia ktk berdepan ngan dunia luar kelak, maybe terok agik dari mak hayam ya kali. at least ktk dah immune dengan teriak terais urg kakya sbb mak hayam ktk kedak ya. be strong okeh!! :))

Big Momma said...

cian kitak eh.... mak hayam datang bulan ya... sabar ya...

Anonymous said...

P-Permanent
H-Head
D-Damage


cheer up.. :)

oon said...

dear adik kakak,

mkaseh atas kata2 semangat kitak urg. huhu. yalah aku keep holding on jak tok. sabar jak doloklah nak ooo. sik lamak gik! sik lamak gik! (aihh apa lamak jak rasa tok oo) huhu

Queen Bunga said...

to the heart lok..mun kamek alu kedak ujan lebat aek mata kuar kak kenak trais gya..mun sik alu san semangat mek..huhu..sabar jak bang oon..dugaan jak yaa...

Globalized Dayung said...

Onn,

Aku dah menangis teruk sbb phd jua..tapi kes ku teruk gi dari ko..Hatiku remuk sekali pas baca "email" dari Malaysia. Dah 4bulan kejadian nya, tapi aku masih menangis di dalam hati...

Den,
USA

nono fara said...

tedah.
kitak koh nak meluah perasaan tapi kmk masih sik dapat nak rs sedih. masih juak kmk nak tetak leh kitak.
hehe

Anonymous said...

sbb muka nya sik kacak kali nak..