Sunday, 11 April 2010

sikda sapa madah 6

Assalamualaikum,

ku nak ngerepak tok. jega jak.

chemtok. 3 minggu lepas aku meeting lah ngan parents hayam. fortnight meeting jak. sikda papa result pun nak bincang. lagikpun most of my lab work dah complete. byk dah settle. result dah pun diantar ngan kompeni. so mek pun dtg meeting gedik2 santai.

so masa meeting bapak hayam nanyak.

bapak hayam: shahrul, you’ve finished most of you work now. what are you going to do next?

oon: mmm actually i still got plenty to do. the batch culture, gut model bla bla bla

bapak hayam: well. its only gonna take the most 3 months. you have a year. you still have plenty of time dear

oon: mmmmm (can i not do anything, can i just start writing up, finish and go travel around Europe?) (dlam ati jak kohh)

bapak hayam: tok ku madah kau, aku tauk kau mok balit awal. ko mok abis dalm masa 3 thun. kau nak balit negeri ko mpun. mmg aku pun mok kau abis awal. tapi aku sik mok ko abis dlm 2 tahun 3 bulan jak. wpun kerja kau mostly dah nak abis. tp utilize masa ya. polah as much lab work as you can.

mak hayam: aok oon. aku ngakuk ko nang effisien cepat molah kerja. result kau pun ok. sikda masalah tapi yalah tek.

bapak hayam: oo nak, kau dah da result, kau kerja lam lab pun bagus. tp kau kurang sigek jak masa tok. kreativiti. passion. kau mesti carik ya. adanya kmk sitok, kmk urg nak tren kau supaya jadi saintis yg berkebolehan, bukan setakat lam lab, tp ada karisma, passion, kreatif dlm research. baruk ko boleh pergi jaoh.

bapak hayam: masa tok ko dah siap 90 % of you work. sik lamak gik abisla. kau ada gik byk masa, aku mok ko plan sigek research work on you own, yg kau benar2 minat. sik ngapa salah, sik ngapa sik jadi. tpi aku mok ko mikir something. come out with your own idea.

oon: …..

mak hayam: kmk org sik maok kau ekot jak kata mek duak. kmk org maok kau kreatif. molah research ko mpun yg ko minat for you final year tok.

oon: …..

bapak hayam: so apa kata kau? sanggup ku nyaut cabaran tok? kenak ko diam jak?

oon: mmmm k kmk sik kisahlah molah exp mek pun. mek worry sigek jak. dapt sik mek abis lam 3 tahun tok. mek sik mok jadi kedak sidak2 abang hayam ya. sik abis2 jak dah dekat nak 5 tahun dah. kmk sik mok aih. sik sanggup mek lamak2 sitok

mak hayam: ko tok juak, berapa kali ku mok ngulang. mun ekot result kau kinek tok, nang dah boleh dah molah thesis koh. sikda masalah. tp mek urg maok kau molah sigek research on your own, your idea. be creative. kedong ada masa tok. do as much exp as you could.

bapak hayam: aok. sik kisah salah, sik kisah result sik betul. mun sik bagus sikpat publish sik ngapa. tp mun dpt publish bagus agik.

oon: tp mek bingong aih. kmk kenak writing gik. byk kerja kmk. sidak madah writing ajak could spent 6 bulan! so kmk igt mok abis lab work 2 tahun setengah n then start writing.

bapak hayam: ehhhhh gago ko nak balit. kejeron nak nikah lah nya tok. coba merik makan urg tua lok. malaskuuu. ehh abis ko dlm 3 thun bah. boh bimbang. aku mok ko submit chapter 2 bulan sekali ngan aku. boh nuggu sampe ujong. baruk ku dpt cek bagus2. utilise masa. semaikan minat dlm research. siang ko molah lab work. malam ko writing lah

oon: aoklahhhhhh (cakennn, ko igt aku tok albert einsten, thomas alva edison segala kah?? byk gik keja ku malam ari, treatment rambut gik, masang mask gik. ko ingat aku kachak gitok leng-leng jak! byk perlu diusaha k menten kachak oii)

bapak hayam: so, lekak cuti easter tok, aku mok ko mikir apa ko mok polah, polah proposal. abis cuti, ko present ngan mek duak k.

oon: aoklahhhhh.

mencikku. nyesal ku molah laju2. bagus ku molah selow2. pelik kali jak. aku mok balit! aku mok balit eh! nya igt rindok kah aku sitok. ehh sakk ati ku ehh.

aok aku ngakuk lah. bagus niatnya mok nulong student. mok aku byk dpt publish research. aok taukku. tp boleh sik nya nandah besa2 jak oo. aku bukan lah mok gilak jadi santis hevat2. ala2 jer. malaskuu ehhhh. kelak lah aku balit msia jadi kreatif, inovatif, gemilang, cemerlang cuti2 malaysia. boleh sik. motif aku nak ngabis phd tok jak bahhh. aku kepak aih. aku kepak!!

2926237221_1fcf41087a

terus pose2 kepak ala2 makcik nyual aik-aneka-warna-tapi-rasa-sama-jak pabila ada urg lombak peruk di waterfront.

to be continued.

Wassalam.

10 comments:

Globalized Dayung said...

Sabar ja Oon...aku kat USA tok sama jua..disuruh jadi kreatif, inovatif, gemilang, terbilang, cemerlang & mesti mok pose hevat tek....Advisor ku slalu madah ku, "We want u to become an educated lecturer..." Ya ba di ba du ja ku eh....Nek tok ku tgh mok nyiapkan project Ms ku jadi benda lain (polah pakai analisis yg super duper hebat sitok)...Abis tok, sigi gi paper ku mok nulis...sik abis2 kerja ku produce papers kat sitok...lom gi pegi class & labworks utk project phd ku...Tapi ku madah ngan Advisor ku, ku mauk abis writing ku dlm taun ke4...jangan ndak ngada2 nyuruh aku nambah benda yg sik patut..lak ya Advisor ku yg teruk jua...waseh...ON aja Advisor ku sbb nya tau sistem kita ba...sik boleh nangguh scholarship tok...Kes aku kedak seorang miak soldier kat sitok...diberi scholarship 3taun ja tapi tertangguh 6bulan..sidak prof2 & advisors kat sitok suka cepatkan lulus orang supaya sidak dpd carik miak baru pakai molah project sidak...bnyk students tinggi gi ranking sidak kat USA....

aOne said...
This comment has been removed by the author.
aOne said...

Assalamualaikum,

ekeke.. tedah... gia dhl org amik phd ohh.. silap ari bulan boleh dpt phd nok cgek ya.. pa nama nya tek? permanent head damage? eaheuahuea...

xpa oon.. mbak solat sunat istikharah jak ko.. mintak petunjuk dr Allah... ne tauk ko leh jd saintis terhebat di alam maya ala2 diva zeton sameon gitu.. ehehe... best of luck bro.. klak balit malaysia leh tunggah Dr Oon.. ahaha

Beautiful Stranger said...

kecian..kmk yg baca tok alu tensen juak.

hehehe

tresville said...

oh dear.. oo la tedah.. ya duhal, sori lah sik pat mlm tdk.. ku dah tidor.. urang hevatt nang cemya.. ditepuk ngan segala benda.. tapi kau mesti hevattt agik mesti mok sampei ke ujong.. hevatt ku di sia dah abis.. ku mok jadi model hevatt gik tok.. *larikkkk-larik catwalk :p

Ray said...

Hmm...

Best juak romputeh ya kakar Serawak owwhhh??? Semadi sidak bapak mak hayam, mun sik tek dapat juak bertepuk bertampar main pok amai-amai indah masa takorang take 5 kat lab nun..

But apa pun, recommendation sidaknya ada juak bagusnya Onn..Maybe at this stage kitak lom tauk agik mok specialise in which field, but serendipity can happen at the most inopportune time. And once u find that passion, nang sik dapat nak di renti urang bah koatan suk nya tek..Mun sik pun nakya yg jadi driving factor kitak, imejin jak ney tauk di masa depan Dr. Shahrul Razid tuk boleh menang Nobel Prize untuk Mesia...Waahh...sik hevatt ya??? Duit hadiah nya ajak dah sejota euro hoccay!!

Jgn hevat di rambut and kach di muka ajak, utak pun nang 1st class, ya baruk cik anah ngan cik sar vangga...:D

-kamek yg mok juak ada title Dr. kat depan tapi dah kensel jak plan koh...-..hikss..

Rudy said...

boleh abis dalam masa 3 tahun ya..mak hayam dan bapak hayam nyuruh ko jadi hevat bah ya nya nyuruh ko carik side project ya...sekpa.go go go go..

joynstar said...

Bak kata tajuk entry,, sikda sapa madah...

Palak mek biuk ya mek sik sanggup sambung belajar. Mok molah assignment malas jak nyawa. Apakan molah extra kedak kitak ya. Sikmok ku! Cukuplah berik kitakurang yang bijak cemerlang gemilang terhitung ya jak ada PHD. I sik sanggup.

Kuatkan iman, sik lamak gik ya.

Faizal n Fashitah said...

Sikpa Oon, polah jak. Gikpun.. cabaran jadi kreatif, inovatif, gemilang, terbilang, cemerlang ditempat urang sikkan sama ngan tempat kitapun bah. Very2 de valuable experience ya. So far, aku dah sampei dah tahap ya asa ku la.. yalah nektok utak ku kretip smacam jak sampei abis muka urang ku superimpose ku kotan kretip tek nak ekekeke...

ku blurr tok aihh said...

adoh nyehhh. sik pandei mek nak komen koh nyehhhh. mek nak madah gud luck jak lah!