Monday, 5 April 2010

spring in Edinburgh

Assalamualaikum,

tiada kata dapat ku ucap. tiada rasa dapat ku lafaz. melainkan…

IMG_3727ko ada pose2 catwalk di tanah perkuburan seumpama runway di pinggir istana edinburgh!

IMG_3708

perjalanan make tren dari reading to edinburgh, scotland ngambik masa 6 jam. aku gi ngan kakak hayam magda n kakak hayam baru lahir, ai ling. dr reading mek urg kenak gi london king cross station dolok. which should take 20 min. tp oleh kerna delay, 40 min mek urg dlm ya. sabotaj sekals. kakya mek urg terlepas train from london to ediburgh, leh sik! aku dah madah kakak hayam magda, nyuruh turun awal. sikkkkkk. maok juak turun aher. nak ngandor lite2 katanya. nasiblah ada next tren lekakya.

IMG_3711

IMG_3714

IMG_3709

IMG_3713Reading-London King Cross-Edinburgh Haymarket. kacch sekals pemandangan. oo tedah uolls. nagga hutan khatulistiwa jer ker? larikkkk

so kat edinburgh tok, sik juak sine2. pusin2 town jak. ok juakla town nya. lain kit dr england. tp at the same time sama juak. anyway before aku proceed, better aku cerita sine scotland, Edinburgh n whatever. kelak ada sejuta kali urg fail geo nanyak aku gik (read: bukan kak egeh, bukan). errkk.

chemtok. tok pemahaman aku lah. mun salah, salah lah kali. mun mok tauk lanjut tny ngan encik wiki. UK consist of four kingdom, England, Scotland, Wales and Northern Ireland. sbb ya dipanggil United Kingdom, sbb zaman dolok. keempat negara ya ada king queen nya mpun. so selain ditunggah UK, nama lain nya ialah Great Britain. gitewww. paham sik. mun sik paham ndakk ku tauk lagik. salahkan cikgu jelani. oppss.

kira dlm GB tok ada 4 negara. mmm ada kedak kita serawak dgn malay peninsular gtu bah. mmm tapi sik juak lah. sbb sidak ada sistem dikpun, sik sama ngan england, ada tv dikpun, cerita dikpun, ada matawang dikpun. kita sarawak ngan malaysia as a whole sama jak nak. yg pasti kita kachak dari misha omar. opps.

IMG_3716

IMG_3778

IMG_3776

so, balit cerita, Edinburgh is capital city of Scotland, as London is the capital of England. btw cara nyebut nya edinberer yer adik-adik, bukan edinberkh, malu tau adik-adik. ku perasan sigek nak. ada rasa sentimen sik best urg Scotts towards english and vice versa. mmm sik taukku. even bapak hayam bob, cam sik rajin jak ngan urg scots. sama juak urg scots yg sik rajin gilak ngan urg english. sik cam kita urg serawak ‘sukaaaa’ gilak ngan misha omar nganok kita diam tas pokok. love u misha omar! we ols diam atas pokok tp we ols chantek! misha chantek kah?? aih tetiba emo. eh tangga jak gamba2 tok eh!

IMG_3751bak kata encik wallace: as long as but a hundred of us remain alive, never will we on any conditions be brought under English rule. hevattt kan. persis rosly dhoby uolss. mek tetiba syahdu... apakahh.

IMG_3731

IMG_3735ada kedey witch gitu uols. terus oon feeling2 harry potter.

IMG_3770

IMG_3772so mun dah kat scotland, haruslah feeling make kilt tartan nak. benda tokla paling suka k ngesak ati urg england ngan sidak scotland. make skirt katanya. lambat cerita. lom nya nagga kilt kita. ada benang2 emas samarenda keringkam pua kumbu segala occcay!

IMG_3766ngekot sejarahnya, tiap keluarga di scotland tok ada corak2 tema kilt masing2. keluarga oon tema tartan burberry jerr. opps.

IMG_3741

IMG_3738

IMG_3739selain dr tartan, scotland pun pemos ngan scotch whisky. oon pun tidak lupa merasa. opps. lommmmm. terus cik anah dtg ngeramus anaknya rusak.

  IMG_3787ko ada pose2 atas bukit edinburgh, sambil membelakangi dugal stewart monument?? oo tedah, tugu kat taman sahabat jer ker adik-kakak?

IMG_3805ko ada pose2 rah meriam?? oo tedah, pose kat meriam boyak  waterfornt jer ker adik-kakak?

IMG_3791ko ada pose2 rah calton hill, membelakangi edinburgh old town?? oo tedah, pose kat atas bukit siol DBKU jer ker adik-kakak?

IMG_3811 ko ada pose2 rah LV cawangan edinburgh?? oo tedah, pose kat SES persona cawangan hopoh jer ker adik-kakak?

matilah balit kenak rumbak urg serawak. hahaha. guro2 manja yer adik-kakak. walaupun jaoh kaki melangkah. sarawak, malaysia tetap di hati. gine2 best negeri urg. best agik negeri dirik. tanyaklah farah, tanyaklah tini, tanyaklah zahrah. cayaklah kata aku. (lately tok aku mala ketuyak nak makan tapei, kenak kah ooo).

ehh btw lupak ku nak madah motif aku sitok. aku kat ediburgh sebenarnya bukan cuti2. ada conference koh uols. present poster jak. mmm sik lah best ney. dah kenak paksa mak hayam. so pegi jaklah.

IMG_3812 IMG_3816

IMG_3817so sekian saja oon melaporkan dari kota edinburgh, scotland (sik ko sentap nagga rambut mek shining-shining??)

Wassalam.

21 comments:

Kal Jis said...

wahh sungguh provokasi ayat sentap menyentap si oon tuk eh... hehehe.. siap brtanyak ku ada ktkorg sia ada? aok.. mentang2lah kmkurg ndiat hutan khatulistiwa ajak... hehehehe :P jelesss! jeless!!

Ray said...

Ndak juak pegi conference pun makey baju pattern Burberry juak nak? Kelak ada kenak serang sidak Highlang-Lowland, sikda William Walace nak datang to the rescue:p..

Boh lawa2 hoccay (sentip statement) kelak sik takut kenak pangkak petir?? Bagus2 rambut shiny rebonding alu jadi golong-golong..

tErOmPaH bIrU said...

Mak kasih sharing gamba2 ya Oon.. best da jak dpt jalan2 ke negeri urang nunnn ehh.. Kmk suka kilt ya kooo.. nie tauk ada rejeki kmk sampei ke sia ohh, da lekat jak benggong nak milih kaler nie mauk dibeli hehe..

Hemmm.. Kak Magda ktk ya chantek ohh hehe.. apa2 pun sik lawan ktk la.. Malaysia Truly Asia ;D

Rudy said...

matilah merasa scotch whiskey indah..wahaha..rushak rushak..

Stedey la gambar mu itu, I pose-pose kat kat bukit siol adjer..wahahahahhaaha

Globalized Dayung said...

Auks eh Bukit Siol, Taman kat museum, waterfront...ku kat sitok sik ada nampak satu gunung pun...sungai & laut adalah....mok gi jalan2 makei kretapi nang iboh dicarik..nun pakei belon mun mok gi ke NY, LA & San Fransisco & Seattle. Mok kena ada kreta jua mun kat sitok Oon..nangga blog aku..ya deh aku nang dah rushak2...heheheh

juan affandi said...

aih wow..
rambut dah kempis!!
hahahaha...

Faizal n Fashitah said...

Kacak leder jeket ko Oon eh. Tapiiii... kenak nya tang upa spasang kedak leder jeket aku jakkk??? adehh..
Anyway,.. geram ati ku nangga cheese nunnnn.. *guLPp*..

aOne said...

very the provoke entry kali tok oh.. heauheauheuae.. xpa aku wakilkan ko jak la g cnun oh oon.. ekeke..

Anonymous said...

dah ku madahhhhh nang kompom ada entri loba-so-op.

bencik ku nangga rambut blow-stret kau juak. very der hadek-hadek seswatuh!! nang ladylike nar lah kata kau tekkkk. nang feeling leighton meester lah tekkkk.

mok juak ko nak nyebut akakfailgeoittewwww nakkk?? :p

f.i.e.z.a said...

patutnya title blog tok " U HAVEEEE???"

hahha tedah nei mampu begambar sia lainla ada tokey balak mok ngan kmk haha
kacak rambut bang oon eh! kalah rmbut kmk.

beatrix_kiddo said...

sunggoh loba antap post ini..hahaha..jaga2 jak ktk blit serawak, harus cdak ctok, merumbak berpukut ngan ktk..bgus juak sisir ktk ilang ria owh, kerna ktk meli sisir baru alu kach rambut lurus shining2 gitu..hehe..(harus ku ngilang sisir ku juak)..

Globalized Dayung said...

Oon...biarlah kitak berloba2...ya cara kitak express apa dalam ati kitak..Mek suka cara kitak...kirim salam ngan rambut... Shampoo apa dipakai kitak Oon??? Mek mok cuba jua, rambut mek dah rushak chikit....

tresville said...

haokkk laaa.. pounds turun nektok nak?.. harus ko beli bnayk2 main tukaran wang asing..

Big Momma said...

bukan kitak makei shampoo herbal essence ya kah?

nice pictures.... and kamek sik ado semuo yo..

oon said...

dear kaljis,

ok apa hutan khtulistiwa. erkkk

dear ray,

harusss burberry ok. hahaha. ne nak molah dah ram kachh. larikk

dear terompah,

sama2! aokk nang chantik kak magda. tp sikpat celen wajah pan asia oon! errkk

dear rudy,

hehehe tedah bukit siol. beraei ku aih

dear dayong,

juhh dtg la sitok!

dear juan,

shampoo timotei jerr

dear fesal,

yahhh nyemm rupa cheese oo. jaket kmk dior jerr. erkkkk

dear aone,

sik sah oon mun sik lova nakkk

dear anon,

sik perlu dicemburu rambut ku persis rambut miss puerto rico zuleyka riviera jerr

dear fieza,

hehehe maksehh. tudung kitak kacak juak aih.

dear beatrix,

hehehe yalah balit kelak betapok jak kamek koh hehe

dear dayong,

klk i merik tip engkah dlm tok k

dear big moma,

juhhh dtg la sitok. kmk k shampoo kao feather jerr hehe

erolnukman said...

fuhhh..best eh..lalu rasa nak g scotland...hehehe!

Kal Jis said...

oon.. sila abas blog ku.. khas utk mu "Ladang Jerok" ehekk..

kema said...

best ktk tok..bilalah kmk mauk sampaiiiii

Aida The Pink Goddess said...

kitak ambik phd? cney?

Queen Bunga said...

kck-kck bangunan sinun owhh..

zn. said...

baju ala burberry y'all~!

XD