Wednesday, 10 November 2010

yahhh dah ku sangkak

Assalamualaikum,

Pagi tok tek, lab mate ku nyk.

lab mate: did you watch the news about this Malaysian pop star, who claimed to have a PhD, running a college in Malaysia, but turn out that he was lying?

oon: aihh sapaaaa?? malaysian pop star? sapar gapar kahhh??

lab mate: I dunno, check the BBC news.

haih, cek lah aku tek.

yahhhh. nang dah ku sangkak juak. avang asmara ini duhal. ekot cerita ya tek. nya tek molah master n phd rah uni ntah papa. sik recognised koh. ko molah phd adabi gaya pos kahh?? errk. benar juak bah, heran ku, tiba2 jak tek ko lalu ada phd, ala2 kejap jak. mula2 lam ati ku. nyetok genius kali tang cepat jak beroleh nak ooo. masa ya kita tok blom molah phd, ne lah tauk nak. dah rasa molah kedirik pun, baruk ku tauk, ala2 mustahil jak molah kurang dari 3 tahun. minimun 3 tahun setengah, kali nya molah research royal albert hall nak. erkk.

kakya tek nak, dlm news ya tek nya madah, nya ngakuk, nya nang sikda PhD, DBA jak, so sikda di tunggah Dr katanya. media jak nuggah nya tek Dr. aihhh apa jak selamak tok urg nuggah ko Dr. ko aok juak. aihh mek sik paham.

tedah juak nagga nya tok. bukan apa, kita tok sik la pande nak. tp nak, lekak nya dpt Dr ria, tang rasa hevat2 jak. molah ubat minda lah, kosmetik lah. aihh pelik rasa ku. paa kaitan PhD kau ngan kosmetik? sosilawati ker kau?? (Inalillah) kakya molah kem2 motivasi, forum2 dlm tv, aku rasa cam tang pelik jak nyetok ngelakar. mun nya merik motivasi, tang cam pebulak jak rasa ku bah.

aku igt gik masa nya lam tv circa 2007 gia rasa ku urg nyk ngannya. Nona kah WHI kah sik ku igt.

Pengacara: Dr, org kata coklat bagus untuk minda. betulkah? (yang sik pengacara tok paloi juak nyk pasal makanan dgn 'Dr' tok tek. Dr Medic kah nya)

Dr. Fazley: ya betul, tapi amalkan dark chocolate, sebab ianya ada chemical yg boleh merangsang minda.

haihhh chemical apa?? mun jawab kedak ya. sik perlu nyk kau rasa ku nak. bagus ku nyk sales girl emart rasaku.

Sales girl emart persis stewardess: yaaa bagus2 lo, coklat ini. kalo you rasa bodo2, you makanla ini coklet, pasti you bijak ok, di samping itu coklet ini ada promotion, buy one free one! mmg menguntungkan! you baru beli, you sudah bijak, belum lagi you makan!

hehe. jaik ku lok. oo lah tedah. bukan apa. sik bagus bah mulak2 urg gia. kakya mukak kolej gik ya. FICO. Fazley International College uols. (aihhh kompiden ko masok kolej nama pia, kedak breakfast cereal jak rasa ku). tedah urg benar2 nak belaja, urg nak dtg dr jaoh, keluarga susah, di bulak ko pia, urg nak make kosmetik kau, makan pil minda kau, pegi kursus motivasi kau. mun nak molah phd, polah benar2. sik perlu gi obersea. uni local kita pun byk gik hevat2.

kinek tok nakkah semua urg tauk. kau malu, kmk urg as Malaysian sitok pun malu juak di tanyak urg luar kedak ya.

Wassalam.

16 comments:

edzura said...

yalah koh oon topik hangat di fb dan twitter aritok tek. nya cam senang2 jak dpt phd. and nya molah phd less than 2 years rasanya. dolok mek pun mikir nya genius tapi bila org madah no wonder nya tok blaja rilek jak duhal university sik di recognised padu. tedah ooo...

wa kaljis said...

tedah.. duhal bogus uni pun... siney nak engkah muka hoh.. lam sep? lam beldi? hehehe..

Cik Lurpak said...

kmk org di Bristol gik bertapok dalam rumah ri tok.. takut ditanyak jiran aihh.. mun ku nak berjalan ke pasar esok, mun ditanyak sidak aku asal sini, terpaksa ku mulak padah aku asal dr Spain.. perasan Salma Hayek tek konon, hikhikhik....

Globalized Dayung said...

Hahahaha....uits gossip bini nya tok anak Puan Rosmah (our "First Lady")! Waduh malu-malu!!!

Pelik jua si Fazley tok, takan sik check status Uni tok sebelum apply koh. Ndak madah nya tok genious sik jua sebab dah sik genious mencarik Uni yang recognized. Salah dirik pun & sigi gi nya sik JUJUR ngan orang2 kitak...MALU eh!

Amni said...

kamek la salah seorang yang madah nya genius.. mek padah ngan laki mek, mun nak jadi retiss pun biar kedak fazley ada PHD.. huhu.... rupa-rupanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............................... x ku erannnnnnnnnn!

ztie said...

uh... duhal.. yaaka??/ pa kmk bok tauk cita tok ow.. yarabbi.. makseh memblog..... mun sik lu tinggal dibah jambatan mek tek sik tauk cita

Asphyxia said...

paduhal giya ceritanya. ya juak aku penah minat ngannya lok, tapinya sik layan. erk! mun sik nakka malu semalaysia aku mun jadi ngannya riya. dush!dush! konpiden bunyi aku. hueheuhue....

f.i.e.z.a said...

Alu resign nya jd ceo fic ya koh.yalah kita mok jujur nak ooo.gney2 pun last2 kantoi juak.oleh bbc gik ya.pehhh malu eh.

Eda Frida said...

apa kamek kat m'sia tok siktauk papa o. bok baca link ya tek. nang antap lah molah muka tebal jak ilek2 orang muji nya doc lamak2 tok.

Faizal n Fashitah said...

Nang hangat kes tok. Sik sangka juak ku. Nang conman laa ekekeke...

lye^^dia said...

"mun nak molah phd, polah benar2. sik perlu gi obersea. uni local kita pun byk gik hevat2."

kitak tek pegi jao2 arap2 sik kedak ya lah oo..hehe..men2 jak, boh manas, jual lak.. :p

erolnukman said...

eee...malu eh..malu eh....kuat ngenjen juak duhal si fazley tok eh...

Kunduran said...

FICO: breakfast cereal??? datang bisa ku tetak oleh nya. nang jenaka kejam. hahahahaha.

BSI-BSR-VIVIAN said...

malu warga malaysia tegal nya..cit.. org kedak ya mok jd idol...mst dak skolah2 ajak nya berik motivasi mcm malu..

beatrix_kiddo said...

mun pia sales girl emart persis stewardess ya pun dpt d tunggah dr..hehe..suka glak nang bulak org pasya kantoi kedirik...

Rain Falls said...

*nyelit nak komen juak*

sik tauk la info nok ney bena la...
ya keja rosmah mansor nok coba menjatuhkan kan fazley.

http://www.youtube.com/user/azizwan#p/u/56/O_mkd8RsoAM

minit 3:05