Tuesday, 11 January 2011

andalusia

Assalamualaikum,

k, baruk ku boleh update, cat kuku ku dah kerin. errrk.

Ola! first post in the new year! Happy New Year!

baruk seminggu balit dr Spain. sikpat ku madah papa pasal Spain koh. just nang BESTTTTTTT (ambik kau capital letter!!). rasa sik mok ku balit UK tok. suram2 jak cuaca sitok, dull, ujan, sejok, eh benciikuu ehh. jaohh beza ngan spain koh.

ok. actually plan gi Spain ya pun last minute juak. ngenang aku tok sik pernah cuti2 koh. mun berjalan pun mesti conference lah. meeting lah. sikda berjalan benar2. so krismas kali tok. mek urg serumah decided lah nak gi berjalan. ujong2 lah tek kmk ikot lah gi trip Kelana Konvoy tok tek. trip tok tek actually d usahakan oleh urg malaysia yg dah jd permanent resident sitok. berbini pun urg UK. bos nya nama bang hairul. nya lah ngembak kmk urg berjalan segala. kmk org decide k plan tok sbb mur juak. yalah makan tanggung. transportation, tmpt diam. dah campur semua, so oklah. malas nak mikir panjang2 nak.

anyway first2 sampe Spain aku dah terkesima. serius. aku rasa cam balit Malaysia. (dahla i ada iras2 bang enrique, so how??). bukan apa, rumah nya, shophouse nya. sejibik kedak thong hin, hopoh uols! nang kedak setting negara kita koh. mundak beza nya tek. pokok ngias jalan nya tek pokok oren. merata2 jak oren. kakya nak urg nya lok, ya ampunnn. kepada remy ishak, shah jaszle (ehh tauk juak ku tek, antap salu nungak abang nara), ko rasa ko paling kacak tanah melaya nun. coba ko datang Spain gak. iboh lawan sapa, lawan avang tukang isik minyak nya jak. melobo2 urg kedak bang antonio banderas. rompuan nya iboh kata lagik, mun lagik muka diana danielle ya, heh, ala2 tahap makcik kantin spain jerr occay. rompuan nya sitok ngeseppp. dgn baju kulit rimo, killer heels, rambut volume 5 botol hairspray. maybe a lil tacky, tp meriah lahh

k tok ku nak cerita tempak ku berjalan. dari hari 1 sampe hari ke 5. bersedia lah untuk dengki k!

Day 1

first day tok, kmk urg stay kat Malaga katanya. kampung bang antonio uols, 1st day tok kmk org berjalan kat costa del sol. meriah nak nama. pantai matahari namanya. mun rasa aku, pantei tok sik la kacak ney. tp mun ko dtg sitok ko akan rasa aura Hollywood glamour 60’s gtu. serius, zaman2 jins sahmsudin. bangunan nya, pantei nya. sepanjang2 pantei tok, kmk org gi lah Benalmadena, Marbella segala. susah ku nak cerita. ktak org cek lah en wiki dikpun k. generally, around costa del sol tok, esp Marbella adalah tempat para2 jet setters super rich super famous gtulah. especially puerto banus. kat sitok sungguhpun lorong2 ala indestrit, tetiba ada LV, tetiba ada dior, tetiba ada Lanvin. ambik kao.

mun ko nang nak cari datuk datin kaya juta2 haruslah kita pose2 extension daguk tepi pantei tok k. lumayan ok. tp harus diingat sidak2 kaya sitok, notoriously known for gangster, mafia ok. yahhh maok koh, laki kitak org samseng ngaro pasar?? haih.

saksikan gamba2 tok yer. ada mabik ku mpun, ada ku ambik dr abang wiki. gamba ambik aku tang sik kacak jak (sak jak tek kotan gago milih gamba dirik rasa kach). errk.

DSCN0253

IMG_4167

Puerto_Banús_MarbellaMarbella_Beach,_Costa_Del_Sol,_Spain_-_Sept_2008DSCN0211

Day 2

Hari kedua kmk urg berjalan ke sine? Hari kedua kmk urg menuju ke Cordoba occayy. Yahh harus ktk urg pernah nengar nak. Pasti teringat baju2 nusantara bang m nasir nak. First kmk org menuju ke medina al Zahra. K ku cerita lah sikit2. spt yg dicerita olah bg hairul ngan kmk org masa dlm van. Bulak nya bulak lah aku. Mun mok tauk byk2 cek ko mpun. Apa ko ingat aku tok xda kerja lain kah nak bersusei sejarah peradaban dunia form 4! Apa ko igt aku Cikgu Masta?? Haih

K sebelem aku bercerita pasal medina segala, bagus aku explain spain, andalucia. Apa kah iteww. Ok. kita lupak lok pasal spain. Sbb masa ya nama spain lom gik wujud, sempadan spain dgn negara lain lom gik ada. Ok masa ya, seluruh tanah spain, termasok Portugal ditunggah Iberia. N kawasan selatan spain ya tek yg majoritinya dibawah kerajaan islam ditunggah andalucia. Mengerti!!

K dah2. Balit cerita Medina alzahra tok. medina al Zahra tok actually antara kota islam yg terawal d andalusia. Which terletak di Cordoba, kota islam yg kuat masa ya di Spain. Ok, sebelum ya, mesti kitak urg tertanyak camne islam leh masok spain, or lebih tepat semenanjung Iberia namanya masa ya. Ok ya klk ku cerita masa hari last kmk urg ke Gibraltar. Masa tok terimak jak apa aku cerita tok ok.

Ok. Medina al Zahra tok sebenarnya baruk juak ditemui. Around 1919 camya kah mun sik salah ku. Sbb nya tok in ruin n d timbus batu2 tanah runtuhan gtu. Sebelum ya, byk cerita2 lagu2 puisi bercerita pasal kedivaan kota tok tek. Meriah katanya. Tp masa ya urg sik tauk sine. So pada 1919 tek baruklah sidak tek nemu. So baruk lah sidak yg sceptic ya terbukak mata. Padu ada nya kota medina al Zahra. Sik perlu kitak urg tauk Zara jak nak.

Ok kota tok tek pada asalnya dibina oleh abd rahman ke 3. Salah seorang kalifah bani ummayah kah rasanya masa ya. So terbina lah medina az Zahra. tp sik lamak jak kota tok wujud. 70 tahun kah. Sbb lepas ya, kenak serang kah sapa. Alu lah musnah. So kinektok tinggallakh ruins2 jak koh. Masa tok apa yg dpt kita lihat hanyalah 10 % yg telah berjaya di excavate. So sebenarnya kota tok besar lah lagikkk.

cordoba-medina-al-zahra-salon-rico-wikipedia

MEDINA_AZAHARA_GENERAL_VISION_01  DSCN0324 

Ok dah cerita media alzahra. Kita gi gik city centre cordoba. So kita ke Mezquita-Cathedral. Mezquita maksudnya mosque. So pada nama lainnya masjid church. Ting tong nak.

K tok ku cerita asal usul salah mezqiuta cathedral tok tek. Pada zaman menseia ramlah ram dolok nak, tempat asal mezquita tok tek adalah tmpt penyembahan pagan. Nyembah dak zeus, Olympus, dewa dewi remaja segala. Tapi lekak iberia ditakhluk kerajaan Visigoth yakni kerajaan kristian german lampau, tapak tok tek d convert kepada church roman kristian. Lekak spain ditakhluk Islam, church tok dibeli pulak oleh khalifah Islam masa ya. Masa tok baruklah mezquita tok dipolah, dgn ciri2 islam gtu. Selama 500 tahun, penduduk spain masa ya hidup dgn keadaan harmoni, tolerant, sik kira islam, kristian, yahudi, semua ada tmpt ibadat masing, pendek kata, citrawarna spain lah. Pada zaman toklah mezquita di cordoba ya dibina. Zaman kecemerlangan islam lah. Urg puteh (or roman kristian) madah masa tok zaman gelap sidaknya. Middle ages sidak nunggah. Masa tok cam2 jak kecemerlangan n kegemilanagn yg di polah oleh cendikiawan Islam masaya.

tp selama 500 tahun ya juaklah. Kingdom kristian, Leon, Aragon etc (daripada kejatuhan roman) yang lain masa ya, semua plan nak menjajah balit spain. proses penawanan semula tok dtunggah reconquista, lama-kelamaan, kerajaan Islam lemah. Atas cam2 sebab. Poltitik, iri hati, dengki, lagha, n paling penting dah mula tersasar dr landasan syariat islam. So lekak ya berjayalah spain or andalucia jatuh ke tangan roman catholic. So atas sebab ya, masjid tok pun di convert kepada church.

As a muslim, i cant help being sentimental pabila masok lam masjid tok. Yalah mun ko masok dalam nang kedak masjid, nang masjid lah. ada mimbar, ada saf, tp tek tiba2 tgh2 ada salib jesus. Sebelum aku dtg sitok, nagga lam tibi, mati2 ku ingat tok tek masjid. Rupanya bukan.

Anyway mun nagga dr segi architecture, nang kacaklah. Nang detail, alus jak buatan. Nang sik sebarang sidak dolok marek molah barang nak oo.

DSCN0370

DSCN0365

IMG_4325

IMG_4327 jalan nak masok mezquita. ada rumah, museum, kedei, jalan2 kecik.

IMG_4281

      DSCN0380 belakang kmk urg ya tempat ngaot aik semayang

DSCN0407 IMG_4300

rasa bulak jak ku dah kat sitok. dolok marek masa zaman2 gik bergetah marek nagga jejak rasul sebelum sungkei. lam ati ku madah. kacak tmpt tok, ingin ati ku nak gi koh. alhamdulillah sampe juak.

800px-2002-10-26_11-15_Andalusien,_Lissabon_182_Córdoba,_Mezquita

800px-Mezquita3

Cordoba_mihrab

mihrab. sayuk nagga. dahla dlm tok kelam2 jak.

443px-Mezquita4

Day 3

K hari seterusnya, kmk org gi ke Granada. Which is my fav, among all places that we’ve been. Nang sik sah pegi Granada mun sik pergi Alhambra.

OK. apakah Alhambra adik2. K tok ku cerita. Mun tadik ku bercerita pasal mezquita, medina alzahra, d cordoba. Benda ya dipolah masa zaman puncak kegemilangan Islam kat spain. Alhambra tok, dipolah masa ujong2 zaman kegemilangan Islam. N kota yang paling last sekali kenak serang sebelum seluruh spain kenak jajah oleh roman kristian.

Sigek jak word k Alhambra tok. Marvellous! Ada sik kadang2 ko nagga gamba2 lam poskad, tang kacak2 jak nak, tang ko sik cayak jak tempat kedak ya wujud. Tapi wujud koh. Nang kacak kota Alhambra tok. Sik rugi ku mayar 20 euros masok sitok.

IMG_4400

800px-80525560_0eb2c1d54a_o

800px-Palacio_del_Pórtico

450px-Patio_de_los_Arrayanes

dalam Nasrid Palace. sik ko sentap!

DSCN0565     IMG_4421 view dari dalam palace. kampong puteh namanya. sik ko ngucap!

IMG_4437

IMG_4415

generalife

DSCN0582

   389px-Alhambra_Generalife_fountains

antara taman2 Alhambra. sik ko berguguran air mata bak air pancut itewww!

K ku cerita sikit pasal Alhambra. Ok pada dasarnya kota tok dibina, kira2 ala putra jaya gtulah, pakei pendtadbiran Islam pada msa ya. n then pada ujong2 abad kota tok mengecik akibat perpecahan kerajaan Islam masa ya. Tapi semakin lamak, kerajaan Islam kat andalucia tok semakin lemah. Sbb apa lemah, spt yg ku cerita tadik, yalah tek sbb dah byk berpecah. Sik bersatu lagik. Masing2 mok ada kingdom dikpun, masing2 mok jadi diva katanya. So wujudlah apa yang kita namakan taifa or wilayah or negara2 islam yang berpecah gtu. Pada zaman tok, kira ujong2 kegemilangan Islam, kira masa tok, Islam dah berperang sama dirik, sik kira seagama. Dengki, sik puas hati kingdom lain lebih meriah. So tok memberik laluan mudah reconquista bersatu untuk menakhluk balik tanah Iberia.

Tp walaupun di hujung2 senja zaman tok, dlm byk2 tempat Islam kat spain, Alhambra masih juak power, masih dipegang kuat oleh urg Islam masaya. Kota Alhambra masa ya nang pemos juak ngan kehevatan indah seni ukir nya, architecture nya. Nang kacak. Kota Alhambra jadi tempat persembunyian para2 cendikiawan, bangsawan, elitist, seniman Islam yang berlindung dr serangan reconquista. Tapi sayang sigek jak, pada zaman ya, umat islam sia dah lagha or lalai, jaoh dr tuhan, jaoh dari syariat, sidaknya dah mula minum arak, bersuka2, suka berkelai sama dirik. N mun kita nagga architecture nya pun cam lari dah unsur keislaman. Dah da muncul patung2, yg sememangnya ditegah dalam Islam, sungguhpun sebagai perhiasaan nak.

Yalah tek. Mun dah umat dah mula jaoh dari tuhan, dekat dgn laranganNya, maka senang kenak attack. So pada tahun 1492 Sultan Granada masa ya, Muhammad ke XIII, telah tumpas. Lantas, terpaksa menyerahakan kota Alhambra ngan King Ferdinand n Queen Izabel which is the roman catholic monarch masaya.

Pada saat akhir Sultan Muhammad XIII nagga kerajaan nya jatoh ditangan Roman Kristian. masa ya nya nait kuda, atas gunung. nagga dari jaoh Kota Alhambra, alu nya ngansa. Dah nya ngansa pia, alu lah maknya datang antu, alu lah kenak lazer:

Thou dost weep like a woman for what thou couldst not defend as a man

Jangan ko nak nangis kedak rompuan, sedangkan kau sik pandei main bol defend kota ko mpun kedak urg laki

Yahh sentap sik uols mun ibunda uols madah pia.

Yalah ceritanya tek. Sedari keluarnya royal terakhir Islam dar Granada, maka beraherlah zaman pemerintahan Islam di Spain. Jaik juak ati ngenang cerita tok. Kakya tek, anak Muhammad XIII tek kenak rampas, alu dipaksa jadi gundik King Ferdinand.

So kitak urg mesti tertanyak2 ne lah sidak Islam lain. masih  kah ada di Spain ya, kinek tok? FYI, kinek tok sikda gik dah urg Islam di spain. Yang ada kinek tok pun, komuniti2 baru yang datang dr tanah arab.

Actually lekak reconquista, atas perintah Cardinal Cisneros, sidak2 Islam disuruh molah pilihan, samada dihantar balit ke Negara arab, disuruh convert or dibun gtu. Urg yahudi pun kenak juak. Sedih ndak ngr. So byk juakla balit tanah arab. Tpi ada juak yg terpaksa convert kerana sikda pilihan, tapi sidak masih juak mengekalkan cara hidup Islam senyap2. Tp cardinal tok tauk, alu cam2 lah dipolah nya maksa Islam n yahudi convert ke kristian masa tok. Pake ngecek sidak dah convert kah lom, sidak dipaksa makan ngot2, minum arak n cam2 gik. so generation after generation, lekak mala ditindas, dipaksa, maka makin lemahlah, makin lupaklah ngan agama, makinlah kurang urg tauk pasal agama. Alu pupuslah umat Islam di Andalusia…

So yalah cerita nya tek. cerita yg disampei bang hairul ngan kmk org, n oleh ku baca sikit2, atas pemahaman aku mpun lah. mun salah, sori k. Nengar cerita tok, kakya nagga benda tok di depan mata. Sayu jak rasa ati. Yalah. Bukan jak sebagai muslim, tapi sebagai insan yang cintakan keamanan juak. Baruk ku rasa dirik kita tok bertuah sbb idup aman harmoni sik kira, agama, kaum, bangsa. Aku cayak sikda agama ngajar umatnya molah jaik. Islam, kristian, buddha kah hindu kah. Semua nyuruh molah bait sesama dirik nak. Yang tainted nama agama adalah urg yg melebih2, melampui batas, pemerintah yg zalim. Yalah, sejarah ngajar kita lebih dewasa (seumpama lagu jay jay n dayangku intan gtuu). Syukur kita hidup di bumi Malaysia, sikda perang2 segala. Mintak jaoh koh. AMIN. (yahhh haruskah aku jadi tokoh kemerdekaan. haih).

Eh kepak dah aku tok. Esok jak ku nyambong gik. Esok ku nak bercerita camne Islam leh masok spain at first place. Kita akan teruskan perjalanan ke Gibraltar uols!

Wassalam.

17 comments:

Big Momma said...

kac kac nang kac.....
rambut terlepas mengurai ya pun kac...he he he

ada nanggar dlm astro, Marbella ya. Nang tempat orang super kaya.. siap ada tempat parking boat mewah! bukan ajak kereta mewah..

AmirFX said...

Cita pasal tamadun islam nang alu teringat ngan Jejak Rasul.. Jeles lah aku nanggar ko dah g sinun.. NWay, hepi new year... Mun ada nak kirum poskad ka key chain ka padah awal.. Kelak merik alamat gik.. haha...

Rudy said...

yah..tang best sungguh...bez bez bez...hehehe (*nada cemburu*)

Nono Fara said...

Beautiful place :) Oh. Alhambra la nak di imitate oleh Botanical Garden Putrajaya ya.

saytunt yang fabulous said...

bestnya!!! jeles jeles jeles(boleh x?)

RaMa-RaMa Fareeza said...

heheh jejak sejarah bersama oon..hehhe

RaMa-RaMa Fareeza said...

heheh jejak sejarah bersama oon..hehhe

heh!! said...

TATAPI maseh ku sik puas ati. kau nang!!!!

oon said...

dear big momma,

bena yah, bah2 bila nak berambih tek

dear amir,

yahhh juhlah dtg. kacak aih. pakata klk ko honeymoon sitok jak klk

dear rudy,

mun tukang ambik gambar kedak kitak org mesti terpana nagga tempat kedak tok

dear nono,

benakah? paduhal ada di msia juak. klk mok la kmk pegi

dear saytunt,

haruslahhh jelesss hehehe

dear rama2,

yahhh ada bakat nak kmk jadi cikgu sejarah

dear heh,

kenakk tek?? ko mok ku madah sitok kahh? motifff

huhu!! said...

awok lahhh.. kelak begambar jak heh!! sia.. begambar jak takrang.. boh jak ngingat ngan aku.. mentang2laj :(

venice kacak agik! said...

ola tedah. tok la ku nambah komen. hahaha

Globalized Dayung said...

Oon hevat jua ko tok..... Dolok nang perang agama2 & takluk banyak tanah jajahan! Mun sik silap Andalusia kenak kepong time Crusade War I kah?? Sebab ada dua perang Salib, Crusade I and II...

achika said...

waaahh nang heevvatt ktk oon... i wish dpt g cnun one day... ehehe berangan lok eh... :P

Lee Zha said...

1st tym masok blog tok n JELES TGA PIC G SPAIN YA!

tension2. hahaha

Lilin_NA said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

andalusia 2 sekda ka?

Anonymous said...

andalusia 2 sekda ka?