Wednesday, 30 March 2011

dah kak pia?

Assalamualaikum,

mmm kepak eh. kepak ku sik berenti jak ujong minggu tok. cam2 jak aktiviti. piknik, berjalan, raon. wpun best, tp mun dah too many good things pun sik best juak nak. ku rasa harus klk ada karma balance of the universe. kotan ku berkaol hevat gilak ujong minggu tok tek. mesti ada something bad akan berlaku kelak. mmm.

anyway ya sebagai pembuka bicara jak. motip ku nak bersaduk kali tok ialah, mmm. camtok. di ujong2 waktu nak abis PhD tok, dah nak masok ku 3 tahun kat sitok, molah ku berpikir. apa nak ku polah mun ku dah abis study tok kelak? dah kak pia?

chemtok. sedari kecik lagik, kehidupan aku ada aim, ada destinasi, ujong phase to phase. maybe dah di didik cik anah kedak ya.

2 beranak pose2 tepi tanggak. si anak nyabut uban si mak. circa 1986.

cik anah: kitak belaja benar2 k. mak mok kitak dapat result bagus ujian pemilihan darjah 1 kelak, mak maok kitak masok sekolah bagus.

oon: mun dah masok sekolah bagus apa gik mak?

cik anah: dah kitak masok sekolah bagus. kitak belaja benar2 gik. mak mok kitak dapat upsr bagus,

oon: mun dah lekak upsr apa gik mak?

cik anah: lekak upsr, kitak masok secondary skool bagus. kakya score bagus2 k periksa porm 3.

oon: mun dah lekak periksa porm 3 apa gik mak?

cik anah: lekak periksa porm 3, kitak masok porm 4. kitak mesti dapat result bagus k. mak mok kitak masok science side.

oon: lekak porm 4 apa gik mak?

cik anah: lekak porm 4 kitak masok porm 5. SPM gik kakya. kitak mesti belaja benar2 k.

oon: mun dah lekak spm apa gik mak?

cik anah: mun dah spm kitak masok universiti k

oon: mun dah masok universiti apa gik mak?

cik anah: dah lekak universiti kitak kerja la

oon: mun dah kerja apa la gik mak

cik anah: mun dah lekak kerja, mmm kerja la. sambong gik belajar tinnggi2 sik rugi belaja

oon: dah lekak belajar tinggi2 apa gik mak?

cik anah: dah belajar tinggi2. mmm udahla. dah byk duit, ngacak jak kauuuu. yahhh.

mmm. yalah tek. aku mikir juak. apa gik mok ku polah lekak PhD tok. selalunya aku mesti ada aim, ada plan, ku mesti ada phase nak dilalui. lekak PhD tok lost juak aku. ok, balit kerja, ngajar. ok taukku. mmg akan ngajar klk. tp aku rasa aku sik pat stagnant. kaktok2 sikda aim. dah kak pia?

tp dah ku pikir2 balit. byk sebenarnya aku ingin polah. mun dolok, aku terpaksa berenti lok apa2 passion aku sbb nyambong PhD, aku rasa dah ku kerja balit klk. kehidupan ku stabil klk, toklah antara benda2 yang ingin ku polah. kira k leisure2 gitu2 lah

Belajar bahasa baru. to start with, ku ingin nak belajar french. lamak ku diam sitok, bercampur ngan urg cam2. aku terpesona ngan bhs french. bukan bermakna ku ngegeh. ku rasa tang kiyut jak mun sidak french kelakar. yup aku akan belajar french. ku mok belaja sampe fluent. in fact mun ada rezeki dapat sabbatical leave molah postdoc, aku mok molah kat France, boh lamak, 2 tahun gia kah.

Ngarang buku. bena aih. ku ingin nak ngarang buku koh. aku sik sure gik pasal apa. tp yang pasti ada unsur2 loba. buku k kitak urg baca yg boleh nyebab kitak urg happy n lupak kejap masalah kitak urg. n paling penting, my first book  will be in bahasa serawak. serius tok. Insyallah, mun ku dah abis belaja tok bena2. mun kehidupan dah stabil. ku rasa benar2 ku nak nulis buku, sikit2 n slow2. chapter by chapter. klk ku engkah lam blog. bukan niat ku nak pemos kah, kaya kah. just k suka2. mun sikda urg maca pun sik kisah. n btw mun kitak urg mok tauk. masa ku darjah 4 dolok, adalah aku ngantar cerpen ku ngan DBP, kenak publish uols. tp sayangnya aku xda nyimpan copy. tajuknya. mmm malu ku nak madah. cerita magic2 my little pony, care bears segala. malukuuuu.

Travelling. aku suka travelling nagga tempat urg. tp urg madah as a muslim nak, mun ko dah mampu. ko harrus gi aji dolok nak. maybe mampu gi aji, tp dr segi spriritual. lom rasa ku koh. klk sampe mekah, ada keluar cerita ku dalam Mastika. errk. anyway dolok aku xda berpeluang gi jaoh. yalah ne lah mampu masa kecik nak. sia mbak cik sar, sia lah mek urg, cik sar madah telaga aik ya menara condong pisa. aoklah juak. hahaha. so nek tok dah da rejeki sikit2. ku ingin nak gi melancong around the world gtu. ne tauk sempat di snappy abang sartorialist nakk. ku suka gilak nagga tempat baru2 sik pernah di tangga. especially nature, civilization and architecture. mmm. suka ku nagga sigek temoat, kakya mengimbau kembali sejarah silam, apa yg berlaku masa ya. camne urg masa ya. yahhh. apa kitak urg ingat aku gago ngan Prada jak?? oon pun feeling2 intelektual jugak taww. sik taukku kenak ku suka nak kedak ya. kali dah tua nak ooo. dolok gik biak, xdalah juak. gago nagga cerita katon  jem jak. haih, mati kita.

tiga yalah dolok. udah2 lah ya, boh byk gilak. ko ingat ko balit msia goyang kaki kakya kenak spon mak hayam?! boleh kau fergi melancong di mana jua beradaaa?! muji dekan ku koh.

cik anah: yahhhhh, sampe juak hevat2 plan kau, belajar french lah, feeling2 kak carrie lah, raon2 segala lah. udah2 gik rasa ku nak. dah nak masok 30 umor ko ya. coba rajin gi suro gik, ator semayang ya benar2. sigek gik, carik gik bini nun!

oon: haih, pelik mak juak, maka kmk baruk jak nak feeling2 kehidupan hot bachelor jet setter ala2 di Monaco tek. dahla ku down!

cik anah: duu nak. kach muk! dah-dah, boh ko nak feeling2 paul newman. gi hopoh nun! beli URTV ngan mak, mun sik da, beli Magga. kakya reload prepaid mak sepuloh ringgit. cepat!

Wassalam,

18 comments:

AmirFX said...

Wee.. Ingin juak aku nak belajar bahasa french..

naxirahShiitake said...

ae...kitak compile jak nok ditulis kat blog tok kakya publish jadi buku. ala ala journal ba

achika said...

hevat eh.... ehehe sebenarnya mesti manyak gik benda yg ktk akan polah selain 3 ya tek... wasseh best eh dah ada pHD... kmk tok bila ndak ka... hmm nak ambik master pun blom... ish2 sedeh2

saytunt yang fabulous said...

best idea buku lam bahasa serawak....why not kitak jilidkan entry2 ktk....entry ktk penawar duka bah....kdg2 bergoleng2 tetak maca

cafiena said...

dah belajar tinggi-tinggi, tolong orang kita, sak kita tok sik kenak tipu, sak kita sik susah lagik. sikkan Tayeb jak ada business luar negara, kita pon ada juak.

berkhidmat pada masyarakat :D

oh ya, mun ktk dah tulis buku dalam bahasa sarawak, kmk maok jadi among the first 100 readers (and buyer!)

Tia said...

ha ha ha jenaka kali juak....... kedak barry kmk nanya cam ya juak. apasak mok belajar rajin2 tanyanya...

tapi nak best part mak you nyuruh u ngacak diri jak....wakakaka

Aida Hazlan said...

Best eh blog ktk, layan jak kamek maca. Baguslah ktk nulis crita dalam bhs swk...mesti luchu ~

lillac said...

cepat la polah buku. kamek nak beli. ka dapat free?

ju said...

blaja bahasa baru.. dalam masa yg sama nagarang buku!! >^^<

Siti Sahmsiah @ sahm said...

ngek ko ya..tang bebini jak..hehe..kak pia????carik bini nama sopia..

step.on.top said...

polah jak kitak buku lam bhs swak, kamek kompom bli! siap lapit2 k plastik tebal segala, selotep bna2, simpan d tmpt kedap udara.dah tua lak turunkan pd cucu2. benar aih. =)

hik hik hik said...

aok polah buku, nyah. tapi untuk aku, ko berik pree lah. hiks :))

i3rasaila said...

cepat cepat polah buku bhs swk. mok autograp skali. hihihi...

travel nang best. da juak cita2 kedak ya. pi duit sikda. wlpun da airasia~everyone can fly~ mun dah duit ckp2 pake makan sik juak pat travel.

papapun, all the best! ^^

Anonymous said...

oon, mun dah habis semua aim ko, sik da tuju gik, aku cadang ko masuk politik jak lah k.. politik agak kotor, tapi aku yakin ko boleh menjernihkan nya? hehehe.. aku akan undi ko. u will be a good politician. at least bagus gik dari bung!!

izzatul nabila said...

Dialog last ya ng mak la... Hahaha

Globalized Dayung said...

Nulis crita best antap hevat nun Oon...padah ngan ku mun dah publish, lak aku meli pakai aku tetak2 kedirik mun aku tension....Aiks kenak impian2 kita2 sama oh???

wa khairul onggon said...

Wah... mun mena publish lak lak kmkorg nolong promote buku ya hehe.. :)


*Pemberitahuan: Wahai blogger sekalian, nanti refollow blog saya ye. I'll follow back. Blog baru, pengisian baru tapi dotcom yg sama. http://www.onggon.com/ dan jgn lupa tinggalkan jejak/url di comment box blog saya :)

Dewi Hiu bt. Iskandar Hiu said...

Salam, o'on!!! Kmk setuju ktk mok publish vuku lam bahasa sarawak. Cara ktk nulis lam blog tok pun dah dapat attract attention urang serawak. Kmk tauk velog ktk pun dari kawan swk kmk. PLS LET US KNOW MUN DAH PUBLISH KLK keyh~! mun dapat follower verik rega murah kit *wink* *wink*

p/s tauk kmk bhs serawak kmk teruk, even though kmk sarawakian kmk org ada bahasa dik pun. Limbang and Lawas people pakey bahasa melayu brunei. ;)

ferlu ka explain? malu bahhhhhh....