Wednesday, 2 March 2011

mun nak ngajar miak

Assalamualaikum,

berenti lok ku writing thesis tok. ada ku muntah depan laptop tok kelak. mencikkuuu.

xda papa nak ku susei juak kali tok. lamak bah ku sik ngerepak. anyway pasal writing tok tek. masa tok adik ku pun writing thesis juak. so nak di jadikan cerita tek, adik aku tek submit lah fist draft thesis nya ngannya supervisor nya tek.

dah kak di cek SV nya. alu lah adikku tek down, madah SV nya tek nganok nya, madah sik bagus, sik pernah nya nagga student sik pande gilak kedak ya. english tek lintang pukang, grammar terok gilak.

haih sentap juak lah ku tek. setauk aku lah (bukan ku nak muji kau koh), english adik ku tek ok lah juak. yalah nemiak saint2 tok, romputeh pun bagus, aku tok miak sekolah busana muslim jer, sikla pande ney, pia2 jak. banding nya ngan aku, pada usia ya, nya lebih bagus dr aku rasaku. grammar nya pun bagus tersusun, yg aku tek, mun ku ngr tang kacak jak bunyi ayat, ok lah ya, ada S kah sikda S ndak lah ku tauk, yg penting mun kelakar kedak bunyi price william, so how???

anyway, dah adik ku tek ngansrina na’alah, ku coba lah nulong ngecek thesis nya ya tek. dah ku tangga, rasa ku siklah terok ney. mun nak dbanding abang-kakak melaya molah phd sitok (matilah mun urg melaya maca), gik bagus jaoh adikku tek. aku nak edit apa2 pun sik pande, sbb sik lah besar ney masalah sampe pande nya ngeluar statement sik pernah nya nemu student terok camtok. ya lah tek ku sik tahan gilak. adakah student kau terdiri daripada bill gates, jk rowling, thomas alva edison segala??

sak ati ku tek. dah kak pia, adikku madah nya nak nyuruh aku ngecek (kedong avang nya tek belaja di obersea nak, ngekali tek SV nya pikir tek aku tek terer). alu nya madah:

SV adikku: awak kompiden kah abang awak boleh edit?

haih motif kau mempersoalkan persona aku! ko ada gi Spain (haih). sak ati ku.

aku bukan marah apa. aku tok sak ati benar mun sidak para pengajar, esp peringkat sekolah tinggi2, boleh memperlekehkan student, kasar2, sik ambik kisah perasaan miak. sak ati ku aih. mun cikgu2 miak2 sikpa, nang patut juak, sbb biak bah, perlu diberik disiplin. tp mun miak U, postgrad kah at least, sik perlu rasa ku ko molah kedak ya.

mun kau nulong menar, sik kisah, tok tek kau nganok salah, kakya ko pun sik madah salah apa. apa guna kau merik stress k miak ya, n merik stress k ko mpun juak! haih emo aku dah.

yalah nya pun dolok mula as a student juak nak, sik nya terus pande nak, bagi aku sik guna merik pressure yg sik perlu ngan student bah. lebih2 lagik mun ko saiko student molah statement pia. student dtg maok belaja nak. bena sik.

terkenang bah zaman ku mula2 ngaja upm btu dolok. circa 2007. ada miak sik pande, ada miak malas. tp bagi aku. mun kau dah jd cikgu uni. sik pat gik kau nak membentuk disiplin miak dgn cara gaok2. mmg sik masok gik. munnya ada usaha, rajin, nya mpun akan molah sik perlu ko nak nerngak2. aku tok bukan apa, malasku eh nak bitchy, kepak nyawa aku.

prinsip aku tek, mun ko mok belajar, belajar. mun ko sik mok sik boh, tp iboh ngaco kawan2 lain yg maok belaja. renah jak ko sia. mun kau nak tdo. balit bilit, tdo lah sia. sikda ku lalek. tp jgn heran mun aku sik hormat kau, sbb kau sik hormat aku dolok.

yahh hevat sik prinsip ya. hanya lect ya rasa kachak jak boleh follow prinsip ya ok!

adalah sigek cerita masa ku mula2 start ngajar dolok. adalah sorang miak laki tok. aku sik tauk kenak, miak tok tang macam eksen jak. aku tauk lah beza umor sik jaoh, susah juak sidak nak respek aku sbb aku pun lebih2 kurang sidak jak. anyway, nang nampak lah miak tok cam sik puas ati ngan kau. apa yg ku suruh tauk ada entingal, degil, sik maok ngr kata. kwn2 nya lain ok jak ngan aku, hormat jak. tang nya tek, asal ada aku molah salah kah, tersasul kah,

encik oon: ok, awak semue tengok formula ni. kalau kene ‘cun-cun’ betol lah tu.

matilahhhhh. ne lah ku tauk reti cun-cun lam bahase melayer. dah nama ku urg sarawak nak.

adalah miak ya tek lebih2 tetak belakang kelas ngeji aku. aihh ehhh. sikpa-sikpa rasa ku tek, sabar jak aku. sik perlu ku muang masa, tenaga ku ngan kau.

sampe lah sigek ari, adalah lab practical. so kenak make lab coat lah nak. so, semua mesti make labcoat, aku dah madah awal2 pakeilah, semua mesti make. kakya nya tok tek, sik maok make, maka ada ngembak.

encik oon: aih pakey labcoat! awak tok lam lab, pakeilah lab coat ya

miak ya: sir, panas lah, sik maok ku makei!

encik oon: aih pakei, urg lain makei, kenak awak sik makei?? pakei

miak ya: kelak2 lah, kmk gik panas tok. setat jak ngajar kitak sia

aihhhh. alu geram ati ku masa ya, pande nya nyawab. terus keluar sayap victoria secret serta alessandara ambrossio ngan andriana lima keluar ngririn belakang aku. yahhh.

oon: ok sik pa, mun awak sik maok makei. mun camtok cara awak, sikpa.

terus aku nyelin persis james franco. nantik koh!!

sepanjang semester ya tek, nang sik ku duli ku miak ya. mun nemu sidak geng2 nya berjalan, nang sikda terus ku nyingo muka nya, aku ngelakar ngan kawan2 nya jak. arum bulak ku anggap nya sikda.

rasa jaik juak ku tok molah kedak ya, tp yalah, nang sak ati ku nagga mukanya koh. adik2 baruk angkat mmg sebegitu. ko rasa ko anak rohana jalil??!

sampelah dah sampe ari aku nak gi UK. minggu last aku d btu. nya datang ngagak bilit aku.

miak ya: sir, kamek rasa kamek tauk sik suka kamek.

encik oon: mmm kenak kah awak rasa camya?

miak ya: kmk tauk kitak cam ignore kmk, kmk tauk kitak marah ngan kamek

encik oon: mmm barang kali juak, kenak kitak rasa kmk molah camya

miak ya: kmk tauk, dolok kmk kurang ajar ngan kitak, kmk mintak maap bena2

miak ya: bukan apa sir, kmk rasa kita tok sebaya, rasa pelik jak mun kmk hormat kitak. tp kmk benar2 silap. kmk rasa sik patut kmk molah perangei kedak ya

encik oon: mmmm tauk pun awak nak, tauk kitak urg swak madah perangei kitak ya apa?? ya namanya bujat, nang bujat mintak puji perangei kitak ya. attention seeker kata omputeh

encik oon: dolok dah kmk madah, masa mula2 kelas kmk. kmk sik pande marah urg, kmk sik suka marah urg. tp kmk expect urg respect kmk sbb kmk nak merik ilmu ngan urg. kmk sik mintak di sayang, sik mintak d pujuk, mintak hormat jak. tp mun dah urg sik mok hormat kmk, jgn harap lah urg ya dpat hormat kamek (yahhh statement rafidah aziz sangattt)

encik oon: kitak urg tok dah besar panjang, miak uni gik ya, sik perlu kmk nak terkeyak kaong nak nganok kitak urg. lemah nyawaku.

encik oon: tp bagus kitak sedar salah kitak. FYI, kmk xda bias ngan exam kitak kah apa. kmk treat equal, sik kira nya miak ya bait nak bodek kah, nak nganok kmk kah apa. mun kitak urg rajin, insyalllah bagus lah result exam kitak urg.

kakya gugok2 jak aik mata nya

encik oon: dah dah sik perlu nak ngansa2 sitok, ada urg nengar di luar ya alu pikir kau kenak rotan aku.

encik oon: sigek jak ku mok madah. ada ko nagga sukut meja ya??

miak ya: ada, cermin ya

encik oon: coba ko nagga cermin ya, tangga muka ko, tangga muka aku.

miak ya: mmm

oon: dapat kah belukuk asam kau melawan belukuk asam aku???

Wassalam.

haih. apa cerita kita tok tek oo, lalu melelat.

13 comments:

DeLancrettLurpak said...

cisss.. aku selaku org melaya, rasa emo.. sikda bahh..


sine adik ko belaja On? Teroknya lect ya.. macam best gilak! cheh!

Ms Tikot said...

Lobanya juak lecturer adik ktk ya...

VIVIAN said...

haha sempat juak suruh tga cermin.. bgs juak ktk treat student ya kedak ya..

Dewi Hiu bt. Iskandar Hiu said...

Oon!!!! Mena padah dirikkkk!!!! Kmk rasa gya juak eh, FYI kmk cekgu secondary school. Even though cdak secondary sch, tp cdak cerik hevat ehhhh!!! mentang2 ada yg score straight A's time PMR reya... sik ku eran mun PMR jak... nang sik hormat cekgu. mentang2 kmk tok gik baru ngajar. nang sik dengar kata eh. gik2 nya ngaco students lain mok ngajar. sapa sik geram ati? cdak pun classmates pun geram ati jwak. nang kakar2 jak keja... kuat gik ya... kakar bahasa kita sik fhm... bangsa lain bah... geram ati. sik mok juak kmk tekiak kaong manas jak2 since cdak dah form 4. pa jak la.... heh!

chegu tusyen said...

erkkkk.. mun kenak nembiak entingai-bebal ya nang ku tekaong-kaong.. bitchy ka aku?? wahahahaha :p

chegu tusyen agik :p said...

dewi hiu.. oo la tedah.. mok nuntut ilmu mabak usus perut nembiak?.. juh beguru ngan aku.. walau sekadar chegu tusyen jak bejurei aek mata nembiak mun ku dah datang serongan..

aihh rol, sempat.. apa ko piker sitok fb dasan bebalas komen hahaha

kukumalu said...

suk jak kmk maca.... tp nak last2 ya apa kes manding belukuk asam??? ahhaha.... sakit perut mek nahan tetak lam opis tok. matilah ditauk bos maca blog pagi2. heheheh

beatrix_kiddo said...

haha..lawak na juak neh..yalah mun miak skolah lain cara kta ngajar nya..mun miak u jgn lah camya glak..sv adik ktk ya nang kakan juak..org dh besa d polh kdak miak kecik..ya lah cth org brilmu tggi tp ilmu tinngi nya dtg skali dgn ego tggi...nangga org pake sbelah mata jak...eran ati kmk..miak u bukn miak skolah nak d polh nya pia...mun slh tego bgus2 bah..aih...emosi nak..hahahhah...harus kmk pasti buku asam ktk lbih tggi dr bukuk asam miak ya...hehe

Anonymous said...

mena kata dirik... tapi apa kaitan ngan rohana jalil?

Globalized Dayung said...

Dah adat mengajar manusia...benar respect perlu ba mun mok ngajar students lebih2 gi yang kat Uni tok...eh bukan senang mok ngajar!!! Ya loba jua lecturer ya tek...rasa hevat lah English tek..tok aku mok jumpa ngan nya..lak ku kluarkan slang southern aku, rasakan terngaga mulut ya koh!!! Aiks muji diri indah....

AmirFX said...

Nasib sik suruhnya nangga cermin Snow White.. San gik mukanya kelak.. haha..

achika said...

shiodeh "cun-cun" ho... ehehe sekpa hopefully lecturer ya akan lebih berperikemanusiaan sb nya pendidik... :) take care oon...

Siti Sahmsiah @ sahm said...

MUN AKU ON, TIME LAB YA AKU DAH SURUH NYA KELUAR LAB..ENTINGAL..SAK PUTUS TELINGA SIK TULAH NGAN LEC/CIKGU..YAH, AKU ABRUK NEMU BLOG KO TEK NAK,BARUK NGERUGAK BLOG ORG LAH..(CAP LOCK AKU TOK!!!)