Thursday, 23 June 2011

mun rambut ko sik kacak, ko boleh gi salun kah, k shampoo mahal kah, munsik minjam wig erra fazira. tapi mun muka ko sik kacak? down jak lah ko sia. haih.

Assalamualaikum,

pa nak ku cerita ku ooo. oklah ku cerita gik hal rambut. oleh kerna rambut ku tek dah pendek, aku nak kongsi lah rahsia, tip2 ku mpun masa ku berambut panjang. dolok sik ku mok madah, klk kitak urg overshadow aku. sikku maokk.

ok, tok berdasarkan pengalaman ku mpun lah, selamak 3 tahun nyimpan rambut lah. mun ngenak, ngenak lah ngan kitak urang, mun sik maksudnya, nang sikpat lah selamat gik, brangkali muka kitak urang dah kacak, or kitak urg tek anak urang kaya or kitak urang tek pande bermasak or pande main bol, so sik di berik rambut kacak. sik lah ko dapat semua nakkk. tuhan maha adil uols. haih ngerecor!

1. mun boleh jangan byk gilak molah styling rambut ktk urang. mun boleh iboh d streten, esp chemical ya, waima salon sun-sun kah, hopoh kah, satok tingkat 3 kah. sungguh nya promotion tahun baru cina, RM 200 serta treatment. yahh. mun maok rambut lurus, make jak stretener iron ya, make bangsa nak bagus lah. sik perlu ko make tereka nakk. paling bagus biar eau naturel. kaler, boleh laah. tapi jangan selalu gilak, klk mun rambut dah rusak. dah mati, merasa ko kedak rambut iklan shurei.

ghd-straighteners-cheap

brand ghd tok bagus aihh, tapi mahal lah. brand remington pun ok juak.

2. jangan selalu gilak cuci. tok penting, seminggu 2 kali jak cuci, serius tok, mun ko rasa sik tahan, rambut ko tek berbau ketiyak nak, cuci lah make dry shampoo. mm sik tau ku ada sik d malaysia (sampe jak lawa bunyiii), kali ada rah guardian nak. motip tok ialah supaya rambut ko ada natural oil katanya. mun sik cayak, tanyak kak claudia schiffer. tanya latifah omar pun voley. natural oil ya akan molah rambut ko shining2 tp sik nyerepet n linyuk. tp iboh lah sebulan2 ko sik nyuci rambut rasa ku nak. ko tek ikan doyong kah?? rasa ko tek sik perlu nyuci rambut sebab sudah berada di dalam lautan.

3. mun nak nyuci rambut, mesti make conditioner, MESTI! preferably deep treatment, any brand pun boleh, iboh lah nak mahal kedak kerastase, mun ko mampu bagus gik, sik ada urang melarang koh. tp pantene, dove n herbal essences (botol mirah) dah cukup bagus. tp bohla jenama kedey duak posen tulisan vietnam nak. 

200088_l

hair mask deep treatment tok nang bagus aih. i swear by this. dah lah mur-mur sukaaaa.

4. kakya mun nak ngelap rambut, jangan ngusok k toala sengak-ngak nyawa koh. sampe palak ko berpusin. lap2 cap2 pat dry gitu jerrr. biar nya ala kerin dik pun lahh.

k tok ku cerita camne aku biasa  molah rambut aku sak ala2 golong2 manja.

ok. misalan lah ko ada function pengilan BCCK kah, hilton kah waima kampung gersik indah nak, pagi minggu, n ko rasa ko harus feeling rambut volume bak eva mendes, ekot petua tok. jangan cuci pagi minggu ya, cuci lah hari sabtu malam sebelum tdo. kakya siang ariya, mun nak mandik, pakeilah shower cap, rambut iboh kenak aik.

ok dah ko mandik tek. kakya, ambik mousse. boh jak banyak gilak. mun rambut ko panjang  bahu, sebesar buah rambutan pia. kakya engkah ujong rambut ko dolok, boh make sisir, make jak tangan. engkah di ujong sampil ko genggam tangan ko ala micit lite2. micit apaaaa??? haih. ada lebih sikit ya, engkah lah ke atas pangkal rambut, engkah rah area lain. ok dah kak pia ko guna hair dryer. ok, pemilihan hari dryer penting uolsss. motip kita tek bukan mok rambut semata2 kerin, tp kita mok rambut kerin sambil ada curl2 victoria secret. so mun dapat pilih hair dryer power 2000 Watt ke atas, n ada ionic yang sikkan damage rambut kita and prevent static that leads to frizziness (Oon, 2001. ko mampu?)

so make hair dryer, sikpat lah ku nak ngajar benar sitok, carik lam utube dikpun nun! basically mun maok rambut curl2 penuh voluminousness, pake lah diffuser. cara make, kompol rambut. kakya pake low heat n low flow, kakya by section, biar kerin. mun mok nampak volume kat crown palak koh, make sure kau blow sambil ko tundok.

H381_2

toklah namanya diffuser, attached ngan hair dryer

ok kesimpulannya untuk rambut kacak, 3 principle tok perlu diambik kira.

  1. technique
  2. tools
  3. product

    kuda

    merasa kau rambut menjelma jadi kuda koh!

gitewwww. so harus ada simbiosis ketiga2 ya. so makin mahal product, tools, technique (molah d saloon spring kah) probably makin bagus, tp sik semestinya juaklah, ikutlah kemampuanlah adik-kakak. jangan berkira dan jangan juga boros. lite2 jer tapi tetap jelita.

tapi nak mun ko mok gik senang. lupakan semua ittew.

turkish-hijab-style-1

pakei jak tudung. mudah, cepat, tak perlu bimbang rambut rosak, lasak atau beruban. yang paling utama mendapat keredhaanNYA!

(terus pose2 nyimpan anggup balit lam laci, apa tek sik jadi nyabut bulu mangsu, ngenang berdosa)

Wassalam.

8 comments:

Girl said...

hahahaha.

Mizz Coki said...

WAHAHAAHHAHA!!! ngakak aku kerja kau Oon awal2 pagi di opis tok. Dahla aku kerja speta gila ada disuruh boss ku terus masok ke Wad idiiiikkkk!!

cik semangka said...

yarh..ad jwak ktk plah entry bru.. ^_^ gk ngenang rambut pnjg la ya..tedah...

Rathy Shaheeda said...

this is very useful..thanks! haha

juan affandi said...

haihh... kampong gersik ya kampong kamek ok! harus glamer pengilan area tok! yah!!! aih heh dah jadi cekgu rambut indah nya tek lok... maklom rambut dah pendek nulong sidak2 nok maseh berambut panjang nak?? motip?? tandah jak rambut sidak rusak sia.. hahahaha.. dengki duhal!

[tErOmPaH bIrU] said...

kareh juak kmk singgah kat area syampo encarik hair mask deep treatment nok padah ktk ya tek ;D
makasih! sharing tips ya semua :)

diela said...

bang oon kmk mok tnyk juak ngn ktk.

rmbt kmk golong2 original tp kdk mcm pdh ktk mun dtandah duak tiga ari tang kacak rupanya bmnyk dikpun. kmk salu nyuci rmbt, xthn bah pns, mun x cuci alu angol alu kelemomo. tp nk asal kmk nyuci jak, kmk make conditioner, kakya make deep treatment pun, asal kak mndik mst rmbt kmk frizzy, ngerebang ta org tua mn nya dh kerin. eran kmk nya jd cmya maka dolok xda cmya. ada tips agik?

ps:/ kmk salu make style tdo mlm ngolong rmbt k stokin, pg esok ya cap2 jak ngn mousse. sng.

beatrix_kiddo said...

haha..bleh bbukak salun ktk oon..yah dpt juak ngajar ngaran rambut ndah...hehe