Monday, 19 September 2011

to Cik Sar and Cik Anah

Assalamualaikum,

masih aku tido senyum koh. haha. rasa best abis phd tok belom abis gik. mun dikenang-kenang rasa bulak jak. mmm rasa cam ari marek jak kenak terngak mak hayam. bena aih. masa tgh molah phd tok marek, sik pat ku nak madah camne rasa ati ku. tiap2 ari ada beban fikiran, experiment sik jadi, kenak anok, sik tauk molah, stress, emo, cam2 aih.

aku madah benarlah, tok aku merik nasihat lah, kira ngan sapa2 mok molah phd. sigek jak nasihat, kitak urang kenak kuat. kuat gilak2. bukanlah madah aku tok dah lepas phd bererti aku tok kuat. Rejeki, doa, tawakal, helps. tapi yang penting kita mpun kenak kuat. mentally!

aku ingat gik masa mula2 aku nak datang sitok molah PhD tek nak. Usu ku tek, Su Kamel, adalah ngembak kawannya, lect unimas yang dah da PhD, datang rumah aku, ngembak bertemu lah, kira nak merik nasihat, petua, panduan gtulah.

sigek jak padahnya.

Kawan su kamel: oon, pastikan ko benar2 ready, ko mesti kuat, kuat benar2, byk dugaan, mental, emosi, nafsu, lebih2 lagik ko sorang, belom berbini. ko kenak benar2 kuat!

Oon: Insyaallah bang, I try my best

Kawan su kamel: kamek serius tok, kitak nak molah kat UK nak, mun kitak mok tauk, UK lah byk percentage student kita fail n ada yang sik mok balit.

Oon: Insyaallah bang, I try my best

mula2 sentap juak la aku nya madah pia, susah, nya sik madah senang, nya nang terus terang madah susah. dlm hati ku tek, aku boleh bahhh. propaganda jerrr tewww.

tapi nak, dah nak 4 tahun aku sitok. ngakuk ku benar apa katanya. susah. bagi aku, cabaran paling besar ialah emosi. kau bermain ngan emosi. especially aku tok bujang, sikda tempat mengadu perasaan, mun down, balit rumah ngempas dirik sorang2, kelakar rah cermin (matilah bipolar). bena aihh. sepanjang aku molah phd tok, aku rasa ada 3 kali aku break down, aku rasa nak berenti, aku rasa aku sik mok balit Malaysia, aku rasa aku nak migrate ke Paris, jadi model loa bip moulin rouge, mati lerrrrr.

tapi yalah, Alhamdulillah, berkat doa urang tua, berkat gigih juak, berkat sabar, dapat juak koh. nang hepi benar. n sik sangkak. kat depan nama ku dah ada Dr. (sukerrr ler tuuu). yalah dolok marek masa sekolah sikda langsong lah cita2 ku tek nak belajar tinggi. lite2 keja opis oklahhh teww. Alhamdulilah dberik rejeki molah degree, molah master kakya molah PhD. cukup2 lah rasa aku nakkkkk.

so mun kitak urang sapa2 lah nak molah PhD, nang aku support. memang susah, tapi mun kitak urang benar2 maok. pasti dapat bah. aku sedia nulong my best mun kitak mok panduan kah. tips kah. apa2 lah. rindok ku nulong. tambahkan PhD holder urang Sarawak. mun ekot, kita nang ketinggalan dari sidak melaya, bukan lah nak berkelai or bersaing. tpi yalah, kan best mun banyak urang kitak pemandey. dah lah kita tek nang sedia kach nak. how la??

on a different note, di kesempatan tok juak, aku nak ngucap makseh banyak2, juta2, ngan mak, the Cik Anah and bapak, the Cik Sar. dari kecik sampe kebesar sik pernah kepak menggesa aku nyuruh belajar benar2. yalah. cik sar n cik anah bukan urang senang, urang besa2 jak, bukanlah elit, bukanlah socialite. urang kuching kampong no 3 jak. cik sar kerja drebar ngembak urang kaya, cik anah kerja nyait terendak (aihh nang terendak?? k nambah drama bahhhh). dolok sidak sikda berkesempatan, sikda peluang nak belajar tinggi2 bah.

Dari ku darjah kosong gik. nang study yang dpenting sidak duak. aku ingat gik masa aku tadika bina. aku tek ingin lah ada meja belajar katon2 nak. demand lah tek mok cik sar meli meja katon2 rah carpenter street, apa tek dak kazen semua ada juak. hello kitty lah, sailormoon lah. aku tek maok juak.

ne lah cik sar tek mampu nak. tapi cik sar tek etnik kreatif juak koh. alu berbelilah dak kayu, molah meja nya mpun koh. oo buah hati, rasa ati urang ngan anak nak ooo.  ingat ku agik meja ya warna putih, boleh bukak2 ada ensel gtu. dalma meja ya tek simpan lah dak buku2. ada katon2 juak, garfield, d lukis nya make marker (tapi mun ekot ati aku, aku mok katon jem and the hologram aihh. erkk). piluk ku aihhh. sine lah meja gik oo.

Cik Sar: bapak dah molah meja tok, belajar benar2 k. jangan berik alasan sikda meja belajar. bapak mok abang belajar sampe universiti

Oon: (Sambil molah sora kiyut). oklahh pak. kelak mek belajar sampe jadi miss universe

Cik Sar: universiti lah! pa ma ko mok jadi miss universe indah

Oon: sik sama kah pak?? oklah, yang penting abang cantik jerrr

piluk ati ngenang ehh. sampelah waktu ku darjah enam. lekak abis UPSR

Cik Anah: camne tek bang, ok kah???

Oon: susahhh mak susahhh. semua kamek sik dapat jawab

Cik Anah: yalah kitak mala main jak-jak! sak kitak sikpat masok secondary school! abang mok kerja ngalik parit juruk kah??

Oon: aokklahh iols menyesal! tp iols pasrah!

dah keluar result, siklah teruk ney, aku jak drama lebih. so rindoklah ati cik anah tek.

sampelah sekolah menengah. mun dikira, ney lah mek urnag tok mampu gi tusyen nak. tp cik sar n cik anah, berkeras juak maksa aku gi tusyen. sungguh mahal bayar. tetap juak gigih cik anah nyait terendak, bukat setakat trendak, dak tikar mengkuang, atap nipah waima beg bottega veneta skalipun, semua nya ambik order! kotan gigih mok anak nya tek jadi pemandey.

aku tok tek ok jer lah. aku ngakuk aku tok nang sik pemandei gilak. lite2 jak. tapi sigek lah, aku nang gigih, rajin, mun aku maok something aku akan pastikan aku dapat!

masa ya aku tusyen nagn sorang cina tok, namanya Peter Yeoh. kat poh kong park kah, kat green road ya. serius, bagus nya tok koh, bait ngan ku, nya nang gaok, main terais, tapi ngan aku sik pernah nya neriak. apa di ajar nya semua aku paham. tapi mahal sikit lah. n then sidak nak tusyen ngannya tok, semua lah anak or kay koh. pande2 juak. miak sekolah st jo, st tre science A1. miak melayu yang kelakar romputeh sama sidak dirik. voley?? iols pun sentap juak. iols tek pose2 gadis kampong no 3, berlitup keringkam jer. so how la?

So Peter Yeoh tok tek nak, nang lah bagus ngajar. actually mun ekot bayaran aku tek, aku tusyen seminggu sekali jak. tapi tek.

Peter Yeoh: encik, saya tengok anak encik ni ada banayk ketinggalan, tapi dia ada potensi.

Cik Sar: ya kah apek. so how lah? saya tok ne lah pande nak ngaja miak

Peter Yeoh: encik, saya rasa saya nak suruh dia datang 3 minggu sekali, saya nak brush dia btol2. sayang saya tengok.

Cik Sar: ooo ok. so berapa saya maok tambah bayar pek?

Peter Yeoh: eh takda2. saya kasi free jak, sik boh tambah bayar apa2. pro bono jer uols. feeling2 Michelle Pfeiffer lahh.

Cik Sar: oo yakah pek. makseh pek!

bait nak nya. oon ada potensi katanya. mun dah nama mutiara, tikam lam parit juruk pun tetap mutiara nak (mati kita setat bongkak).

tapi nak sik panjang umor cikgu ku ya, sik salah aku masa aku di unimas, nya ninggal, sakit jantung kah rasa ku. oo tedah. tapi benar aku berterimak kasih ngannya kohh.

waktu unimas, cik anah lah bukan main gik concern ngan study aku. mun everytime keluar result semester, nya lah telepon dolok ngan fakulti nyk result aku. belom agik aku nak surprise madah result aku nya dah tauk dolok. nebes nya gik lebih dari aku aihh.

sampelah nektok ari. waktu molah PhD tok sidak geng2 lain mun sidak mak bapak tepon ngan sidak. bertanyak lah camne progress. dah antar thesis kah, dah antar report kah, bila meeting kah. camne experimen kah. nang detail juak di tanyak mak bapak sidak. yalah geng2 malaysian sitok semua jak hayvat2. mak bapak sidak tek adanya professor, ada nya pengarah ada nya dekan, adanya datok. yalah, mostly sidak belajar tinggi2 n berada juak. mun cik sar tek, sigek jak pesan nya:

belajar lah bersungguh-sungguh anak ku. demi bangsa, agama dan negara. mun sik kitak mok kerja ngalik parit juruk kah??

so, to cik sar n cik anah. maksehhh. boleh lah mak n bapak tenang nektok. boh riso agik ngan studi kmk. dah abis dah. semua atas usaha kitak duak. doa, gigih n sik pernah putus asa ngan kamek.

so makseh! so cepat polah passport gik nun!

Wassalam.

19 comments:

hiks said...

wakakakkakakaka MALASKUUUUUUUUUUUUUU. wohhhh padah cik anah. ku nak ngodar terindak kei jual di kedei. (nak raya aji sik lamak gik tek nak)

oit oit ku mok juak ekot gi tour europeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Mizz Coki said...

salu ku ngekek tetak situk, tapi pahal entri Oon kali tuk menyentuh hati dan kalbu ku hoooo... oh tidak, gugur aie mata duyongku .... hahaha

RaMa-RaMa Fareeza said...

alhamdulillah and tahniah...hehe...lucu jak cik sar rilek2 nunggah cekgu tusen ktk apek jak hehe......

RaMa-RaMa Fareeza said...

alhamdulillah and tahniah...hehe...lucu jak cik sar rilek2 nunggah cekgu tusen ktk apek jak hehe......

Anonymous said...

To Dr oon....Tahniah n gud luck for the next chapter...hehe...semua blog ktk d baca kmk...asal baca,ngekek sorang...hehe..ok....gud luck k....hope cepat2 keja,cepat2 balas budi org tua,cepat2 kawen...hehe...^^

ajjahjenal said...

thank you for the inspiration...i'll join the org swak phd club soon :)

AmirFX said...

Tahniah Dr Oon.. Passport dah ready tok... Tiket belon tek sponsor ka? haha.. NWay, congrats.. Susah juak nak ambik PhD ya.. Walaupun aku sik tauk tahap susahnya giney p dari cerita kau tok nang susah nar la nak oleh PhD... Tahniah gik sekali..

Cik dayang noraziah said...

Oo doktor sarol, tahniah.

Ooo duhal tyme skolah dolok ko tusen peter yeoh.
Sik padah pun dgn kmk urg. Padanla kau terer kimia.
Buku pelangi di hapal ko. Benci iols. Huhuhu. Tp ko nang
Terer dr time skolah dolok bah. Pesaing tegar kau tok.
Sentiasa menyebabkan aku tersentap dgn markah2 ujian kau. Anyway, tahniah tahniah. Sebaris dgn bff la sudeh khenn. Moral of the story : sungguhpun spm kita sik smpei 7A kah 10A kah. 200A kah, yg penting sik mudah putus asa. Tol sik?

Aku rasa next mission: malaysia's next top model, voleh?
Matilerrr.

princess ayu said...

hahahhahha lucunya kitang bang Onn eh Dr Onn...pesanan Cik Anah last kali ya lucu hahha nang kachakkk~

cafiena said...

"especially aku tok bujang, sikda tempat mengadu perasaan, mun down, balit rumah ngempas dirik sorang2"

true that!!

apa gik Dr Oon, resume that tukar, saham dah nait, prospective dah meluas, jeng jeng jeng!

and thank you for an inspirational post!

oon said...

dear jot,

yahh ko ada gik monaco!

dear coki,

yahhh ada masa tetak, ada masa harus juak kita pose2 kak neng yatimah. maksehhh

dear rama,

hahaha nya nang pia. maksehh

dear anon,

makseh sudi maca. all the best to kitak juak k!

dear ajah,

gia urang. berusahalahhhh

dear amir,

aok, ku sponspor nait bas 2b gi epot kuching lehhh hehehe. maksehh oiiii

dear dayang,

hahaha. adalah ku madah aku tusyen, aku ngajak gik kitak urang, tapi kitak urang madah sik ferlu katanyaaa. cukuplah ilmu berik puan murni hati. erkk.

betol tuuu. sungguh pun sik sampe 10 a, 5 ribu a, ttp cantik jerrr. haih.

dear ayu,

hehehe. yalah cik anah, nang mudah kedak ya haha

dear cafiena,

prospective meluas katanya. aoklahhh. klk mek cariklaaaa hehe. maskehh oi!

tukang galik parit juruk venice said...

good job!

boh lupak donia dah la ooo.. :)

above every knower is someone who knows more.

iboh ditangga hina gilak nok ngalik parit juruk ya.. munx sapa mok molah keja ya nak?makinla kita tok pandei molah jem parit ngn segala dak taik batu apa semua jak.. heheh

anyways.. belissimo!

Siti Sahmsiah @ sahm said...

congrates ngeng...aku lambat kit anton..ku nunggu ko balit brik ku gelaran dr ya bah..balit2 ko ctok, ko crik lah grant trus owh..hehehe...erm, ku tgh down tok..thesis ku malas jak kenak reject...

Nur68 said...

Ooo Coki, menar ya ..bila masuk dlm blog tuk sik sah nak ngekek tetak..tp entry kali tok nak piluk ati maca lok..anyway, sekali lagik happy for you Dr. ....P)

Nur68 said...

Ooo Coki, menar ya ..bila masuk dlm blog tuk sik sah nak ngekek tetak..tp entry kali tok nak piluk ati maca lok..anyway, sekali lagik happy for you Dr. ....P)

oon said...

dear tukang galik parit juruk venice.

thanx! oo buah hati, xda lah kmk mandang hina tukang galik parit koh, kerja halal, just teringat benda ya selalu d pesan mak bapak kmk masa kmk kecik. lawak jak rasa hehe.

boh susah hati, Insyaallah sik kmk lupak dunia. sikda papa Dr ya, juta2 urangg dah dr, juta2 urang lagik pande lagik knows, just rindok share sitok n berterimak kasih nagn urang tua.

chiao bella!

dear shams!

sama2 Insyaallah sik lamak gik kau ya bah. besal ha ya down2 emo2 tp you get through it bah, don worry!

dear kak nur!

makseh kak! harap sampe ke ujong lah ooo. all the best to u juak!

akulah wohnen :p said...

tok bok aku.. nang bunyi aku kah gia?.. impersonator semata2 :p

Fina said...

hi dr oon.,

kmk silent reader ktk..tahniah dah pass PhD!!

oon said...

dear wohnen,

aoklahhh siklahhh

dear fina,

maksehhh oii!!