Sunday, 14 April 2013

sudah-sudah ler tewww

Assalamualaikum,

mmmm angol sik kitak urang?? kah aku sorang angol??? for sure kitak urg angol juak nakkk. pasal apa???

mmm apa jak lain, berita d tb tok nang nak halah, berpolitik jak2, nganok sia, nganok sitok, naktok jaik, naktok bagus, sik ngenang jasa, harus ngenang budi, haram ya, haram tok. haihhh. tolonglahh. muntah ok.

yahhhh. angol nak. heran ati ku ngan dak tb kinek tok. macam sikda berita lain, sik juak ku tauk kali sidak nak brainwash kah apa, tapi mun dah ko terlebih wash, terlebih gilak cuci, nak kah luntok kaler. yahh. mula2 perasaan nak ngundi jadi sik jadi indah, kotan terlebih ingga, bena aihh.

ok, kali tok oon nak bersuei lah ngan kitak urg adik kakak, pasal dak negara kitak to nek bereleksen kohhh.

aku ingat gik marek masa ku gik main dangor, maybe umor ku 4-5 tahun pia. masa  kita d sarawak marek eleksen. masa ya nakkah ada parti permas, ingat sik kitak urg?? kah ku sorang ingat sbb aku nang dah kertu?? bencik kuu. ada logo nak batang padi2 ya ehh, very fred perry katanyeww. ingat ku gik koh. yalah masa dolok ingat ku, seisik rumah mek urg dari ke mak bapak, makcik, wa, udak, su, cik, ninek semua lah masa ya nyokong permas koh, sik mok BN masok swak kah rasa ku masaya, masa ya nek taib gik bercakaran ngan nek tun rahman, seingat aku lah. sungguh aku gik kecik, masa ya dah ada unsur emosi berpolitik juak oii, nendak rumah nenek ku marek jadi markas sidak permas, wa ku masa ya nang urg kuat permas juak. yahhh. nang antap sidak berkempen masa ya. nang all out lah, aku ingat gik masa ya, nang permas mmg ada fight lah ngan dak bn. tp nak seingat aku lah, engkali aku gik kecik juak aku sik tauklah, xda juak ku ngr bunyi2 sidak beranok, nyelok haq, fitnah, berumbak segala benar gilak. mmm maybe aku gik kecik ku sik ingat gilak, tp aku ingat gik masa ya, tang bersih jak rasa election masa ya. tp akhirnya permas kalah masaya, tp kalah tipis jaklah. yalah seingat aku.

tapi kinek tok, aku merati nang antaplahh, media. mmm nang antaplah, aku tauklah negara kitak tok dperintah bn, tp kadang2 nak, mun dah ari2 ko nagga cerita muji kedirik, cerita nganok sidak ya, nganok sidak tok. mmm jadi sik rajin lah aku ngr. bukanlah aku tok anti kerajaan, or pro pembangkang, sikda lalu, aku tok neutral jak, mun sapa2 ya ada kemampuan jadi peminpin, jadi lah, sik kira sapa2. tapi mun sidak bn nang nguna media bg  kepentingan sidak, bukan kah ko rasa berat sebelah?? n sigek ku nak madah sidak perintah, dgn kitak urg guna media gia. tauk sik kitak urg, rakyat makin ingga?? aku tok mula2 ada ati nak ngundi, jd ke sik mok ngundi, terbantut rasa nyawa ku, sbb antap lak pia, kakya tek lagu2 berterima kasih segala, kenang budi, janji dtepati, sooooo lah sik perlu ok! I mean, iols muntah. camtoklah oo, mun urg dah nulong ko something, n op kos kita akan berterima kasih, tapi kakya urg tek ya mala mangkit, mesti kita angol. mula2 berterima kasih, kakya jadi bencik, jadi ke sik suka nakk? bagi aku, rakyat nektok dah byk yang pemandey, so sidak mmg bersyukur apa yang dberik kerajaan selamak tok. aku pun mmg bersukor, tp biarlah aku berterima kasih dgn ikhlas, iboh maksa2, nakkah sweet kedak ya.

kakya sigek politik nak nganok2 urg tok, ya Allah, tolonglahh, so nemiak kecik! video ya, video tok, mmm kitak urg to sik ada kerja lain kah, takut juak atiku mun ada urg ngambik video aku terkenkeng lam hotel. matilewww. kakya fitnah urg ya, fitnah urg tok. si kira mana2, bn kah, pas kah, adil kah dap kah, parti cap kerbo kah, party in the usa kah. semua kitak urg, u ppl listen ok! yang nak nyebar2 cerita ya, tauk sik berdosa mun cerita ya tek pelesu! even kitak urg share cerita nak sik tauk kebenarannya, yg kita mpun sik sure, sik perlulah nak d susei. d share lam fb segala. iols rimas ok. sapa2 lah yang gago bercerita politik lam fb. please lah. kita sik tauk cerita ya benar kah sik, kelak coma2 dapat dosa uols. baik uols berias cantik pastew gi masjid.

yalah aku ulangi gik, aku bukan menyebelahi mana2 pihak tapi cara yg diguna oleh kedua2 pihak ya kadang melampau rasaku. I dunno maybe sidak dah research this is the best method untuk menang, kali juaklah. tapi sigeklah ku nak nyk, kenak sidak desperate gilak mok menang oo. mmm aku pernah terbacakah, yg peminpin ya dipilih oleh rayat, so mun menang jadi lah pemimpin yang baik, mun kalah terimaklah, n jangan terlalu meminta2. cam pia lah ku baca kah or tangga. I can’t remember, tapi yalah, kenak mok gilak nak menang? sehinggakan perlu molah cam2 yang outrageous, nganok tok nganok ya. cool jak, sik boleh kah??

bg aku mostly political party kat malaysia tok lebih kurang jak rasa ku. semua mok malaysia tok maju, semua mok malaysia tok bersatu, semua mok malaysia tok aman. semua ok lah, fahaman pun semua lebih kurang sama, sikda juak ku nagga ada parti mok kita tok jadi komunis? socialis, kapitalis, liberalis, muflis. mun ada pun haruslah kalah nak, sbb kita ttp mok yg terbaik untuk negara kita, untuk generasi kita. yang membeza ya apa? bg aku yang nembeza ialah kehendak pemimpin ya mpun rasa ku. sbb kakan gilak kau nak berkuasa, ya ko mok menang2 nak?? aku sik lah madah sapa2 tp yalah. mun zaman dolok kita nak merdeka lain lah cerita, sbb masa ya mmg that is our target? so patut kita berjuang habis-habisan.

aku nak share sigek lah oo. masa aku d UK dolok, maybe third year aku lah, sidak election, yang james cameron menang, kah david cameron? eh david nak, james ya molah cita avatar ya hahaha. mmm sigek ku madah lah oo, nang sik berasa langsong, padu lah sidak tek nak berundi, n surprisingly aku tek layak ngundi juak koh, sidak rseident sik kira pendatang kah, ada peluang ngundi. tapi aku sik turun lah gago. kakya nak ada sekali ya, kira YB tek ada datang reading. sik ada gago urg koh, dtg jak ko sia, aku pernah nemu nya dipasar. kayo2 sorang dirik merik flyer. pia2 jak lah. rupa very humble. mun kita sitok sik bohhh. protokol jak dah sekian terima kasih. yahh.

kakya nak lam tv sidak nang sikda gago gilak pasal semua ya, sikit jak d cerita, n coverage nya very fair, mula2 cerita pasal sidak conservative, kakya pasal liberal democrats, kakya pasal labour party. which aku rasa fair, n sidak 3 major party tok ok jak ada tukar2 power, mun dah kalah, kalah lah, aku nagga sidak tiga main party tok nang ada rotation, n rakyat nya pun pande, sidak tukar2 so sidak dpat advantage, sbb mun sorang dah lamak gilak berkuasa, so nya dah sik lalek gik dah, sbb ya dah selesa. kakya sigek gik PM sidak nya. sidak sik kaya gilak koh, rumahnya, ala2 rumah teres biasa which is rumah yang ku sewa masa d UK ya lagik kacak ok. mm aku sik tauklah maybe adalah nya duit, bulak lah aku munnya tek nang msikin, mustahil juak nya sikda, tapi sidak politician d uk nang sik boleh berbisnes, so sidak adalah kalangan urg biasa yang mok lead the country, sbb sidak ada ilmu n passion, bukan sbb mok jadi kaya, mun mok jadi kaya, jadi business man. pialah. setauk aku lah. belakang cerita ya sik lah kt tauk juak nak.

so, aku tok bukan lah apa, sik juak nak compare negara kt ngan negara lain. mungkin ada urg madah, ya negara maju, so sik sama, tapi munnya terang2 ngembak kebaikan, sik boleh kah kita ekot. ambik contoh? aku rasa rakyat nektok dah setat nak pandey. n teknologi cepat, n kerajaan sikpat nak bertapok byk benda, so mun boleh  janganlah treat kita rakyat sbg urg yg x tauk, urg yang sik pande papa, sogok cam2 untuk dpt undi. kakya bangkit. sikbest lah pia nak.

mun d tanyak aku lah, aku maok negara kita tok d pimpin oleh org yang benar2 berwibawa, ikhlas, bepandangan jauh n yang PALING penting berakhlak mulia. ya paling penting rasaku. ada urg madah ya peribadi, mun nya nya nyon sia sinek kah, tdo rompuan ya, rang laki tok, tp ya haknya, peribadinya, yang penting nya perform, yang penting nya ngembak negara kita maju. well no no no. bagi aku berakhlak mulia yang paling penting sbb nya akan mempimpin negara kita, nya harus tauk apa betul sik betul, halal haram, so munnya lead betol urg dbahnya, Insyaallah akan betollah negara kita. biarlah negara kita sik kaya ney, biarlah negara kita sik maju ney, tapi yg penting diberkati tuhan. mun dah dberkati tuhan ya, Insyaallah akan aman. n kita semua pun Insyaallah akan bahagia. yahh merasa ko oon feeling ustaz don. erkkk.

kakya sigek gik, kekayaaan yang ada ya biarlah d kongsi bersama, harapannya sikda golonga elitist yang merintah negara yg rasa sidak tek raja ratu d negara tok, seluruh keturunannya sik lapar kotan byk reta dah disimpan. bagi aku lah oo, kitak nang dah sedia kaya, apa gik kitak maok?? mun kitak lapar, kitak makan roti canai kah, ayam penyet kah, byk ya juak ktk makan. sik nya kitak makan leh sampe seratus igek, kenyang kitak ya tek siklah berasa lebih agik sbb kitak tek kaya, sama ya juak det. mun kitak tdo tek, lebih gik kah rasa nikmat kitak tdo, ku rasa makin byk reta, makin lah susah ko nak tdo takut kenak rompak urg, kotan rumah ko tek dah kedak alice n wonderland katanya. ingat lah wahai pemimpin2, tanggungjawab kitak besar, mun kitak makan reta yang bukan hak kitak, ingat jak oo, sedia jak jawapan d aherat klk oo. yah seraya oon channeling ustaz azhar idrus pulak doh.

so dengan eleksen kita sik lamak gik, undilah dgn bijak, mun kitak urg rasa nak ya bagus di undi, undi jak, iboh banyak cakap, iboh bisin seantero dunia, iboh nak ngasut2, kakya iboh juak rasa bersalah, terhutang budi kah apa segala. there is no such thing, setiap kita ada hak, maok negara kita jadi camne kelak. kakya ada juak madah haram lah undi nak tok, haramlah undi nak ya. sigek jak aku nak madah:

KO TEK TUHAN!!

yahhh suka nyuruh oon moha-moharina!! yahhhh.

Wassalam.

10 comments:

mahirahm said...

nang mena kata ktk ko..
mula nak nyokong tapi dah mcm desperado gilak dah..
mcm takut nak kalah jak..
xboh giya gilak lah owh..bkn urg xpandey mileh..
tol x?
mun dah salu gilak ngeso iklan kdk ya ingga juak urg bah..

mun rajin,jengok blog kmk juak :)
mahirahmatnor.blogspot.com

tq..

Nour El AiN said...

betull la sesangat..
mun kita kelaka nak menar tentang jaik urang ya namanya ngumpat.. dosanya sama kedak makan sedara kita nak dah mayyit koh.. mun kita mengada-adakan cerita tentang urg lain apa lagik ditokok tambah..ya namanya memfitnah dosanya lebih dahsya gik dari membunuh...
Nauzubillahiminzalik..

sikda cerita berterima kasih ka bersyukur ka apa...
dah namanya nya dilantik rakyat memangla tugasnya ... kedak gov. servant juak ba..

Tia said...

I is like the very very what u is write....

lemah nyawa juak koh...

BEA.Xaeren. said...

bena kata kitak ya bang oon! kamek pun dah rasa macam tawar hati mok ngundi mun camtok... =.="""

Miss Nangada said...

nyah ya oon.nang benar kata dirik ya.siap ada nok share FB ya sapa sik ngundi berdosa eyh.dah mun duak2 pemimpin ya si taat perintah agama k apa kamek ngundi.hikhikhik

Anonymous said...

yahh raged na oon mun dah bebicara, kelas ko jah

Anonymous said...

Mena kata kau ya oon. aku setuju. kerajaan ya dilantik oleh rakyat. so nang tugas sidak la membantu rakyat. mun dah x nolong rakyat, pakei apa la, nolong dik kakak nya pun jak? bantuan ya bukan nya duit poket sidak nya pun, atau duit parti nya. duit dari pembayar cukai juak, hasil dak petronas dak kelapa sawit segala. nak nyuruh balas budi, terimak kasih. aok nang kamek org terimak kasih. patut sidak pemimpin ya berterimak kasih ngan kita, sebab dah melantik sidak jadi pemimpin. sidak pun asal orang kebanyakan kedak kita juak, dengan ada sokongan kita tok sidak boleh nait. tup-tup, kita gik di suruh ngenang budi. mana jak lah. haha.

mun kitak org ingga pun, pergi jak ngundi. sebab ya kewajipan kita. kita sebagai muslim, kita bertanggungjawab mileh pemimpin kita. sebab ya, dengan pilihan kita ya tek, akan menentukan masa depan negara kita pun. mun kita mileh pemimpin ngenyang perut dak nya pun, kita juak susah. semua perbuatan kita akan disoal oleh Sang Pencipta kelak. ada satu hadis, mun keduak-duak pemimpin ya nang memudaratkan, pilih yang paling kurang mudarat atau kesan nya ke atas kita. kita tok la menentukan masa depan negara kita. mun kita rasa sorang tok jaik, tapi kita biar jak nya terus molah jaik, kita tetap nanggung dosa juak sebagai muslim. sebab kita sik menegah nya dari molah jaik ya tek. lagik sigek, sebab kita tek ada peluang untuk nukar nak jaik ya tek, tapi kita x maok, malas tek, ya dah jadi salah juak. so, maok sik maok pun, pergi la undi jak. sigek undi amat berharga. bukan untuk kita, untuk anak cucuk kita masa depan. kita ingin juak nak makei barang mahal nak oon. mun dapat, sama-sama la kita rakyat tok senang nak oo. sik juak kita lalek. tok berik ngan kita duak ringgit, tapi nya ambik dari kita seratus ringgit. susah juak ya..

just sharing lah oon. iboh marah k. madah apa yang aku tauk oon. aku nang dah tiga tahun follow blog kau. baca blog kau. selalu gik update ya. iboh bertapok gik dah. huhu

Chenal said...

Nang ndak sempomo juak urang bekempen nek tuk! bersusey sio2 jak pasal ndak bagus....nyakit linggo jak! hahah

stepTOPdragon said...

umo aku dah masuk 25 tp aku lom daftar jd pengundi...lalala
` janji Malaysia atok aman, udahlaaa...

Anonymous said...

kinektok wall fb mun sik pebnoh ngan org beranok pihak tok pihak ya nang sik sah. ya jak banyak page kat fb ya ng sikpat dipakei nabur fitnah molah dajal ngan org. kakya org pun cayak juak, eran nyawa ku.