Friday, 22 March 2013

gumpra & kurina

Assalamualaikum,

Rihanna-s-Diamonds-X-Factor-raining-performance-rihanna-32879107-2560-1600

merasa kau, masok2 terus ada rihanna berlagu. we’re beautiful like diamonds in the sky katanyewww

coba kitak urg nagga chermin, kitak urg rasa kitak urang kacak sik, kitak urg rasa kitak urg gumpra, kurina, chub2, bertekang, berkeriak?? mmmm tauk da nak sik d puas ati nakk. mmm yalah oo, nak nama manusia, nang sik pernah sukor, tauk adaaa jak maok diubah, nak nama nok gumpra mok kurina, nak nama nok itam mok putih, nak nama nok pemek mok mancong, nak nama nok kendor mok terit, nak nama nok pendek mok panjang. haihhhh panjangg apaaa. rambut bahhh. uols suka befikirann kuning tauu.

tok oon nak bersaduk gik lah pasal fenomena yang berlaku akhir2 ini. yahh oo datin baah, ktk ingat kitak sorang jak boleh ngerepak besar panjang. miak nama oon pun boleh koh mak datin.

akhir2 tok nak ku merati nang banyakkkkkk jak produk2 kecantikan, pakei badan, rambut, muka, kulit. nang pelbagai sekelian alam jak. bermacam jak jenama. x perlu lah ku nak nyebut2 nama, tp besa nya nama2 sidak munsik nama saitifik nak over, mesti nama tang diva2 utama jak bunyinya. natasya lah, melissa lah, farisha lah, nana nurgaya lah. adooo. nang heyvattt.

img0025ox

ader keww produk nama I? ketepi kau rihanna!!

k, kita mulakan dgn produk pelangsingan, pengkurusan badan, yang ada dipasaran tok, yang aku nagga yg byk mendapat sambutan hangat maybe aku boleh bahagikan kepada maybe 4 lah oo, herbal, fibre, meal replacement n thermogenic.

kita mulakan ngan herbal. nak nama nak herbal tok biasanya ada terdiri drpd dak teh2 kurus gtulah, slimming tea n so on, the way it works is basically nya akan merangsang peristalsis, pergerakan usus so that kita akan beri-berina. yaahhhh  ku minum teh ya, sik sampe 5 jam, terus Cherrie Berries koh. dengan meriahhhh ok!. puas sa nyawa kohh. so mekanisme behind that is, before any nutrition being absorbed esp. carbs, ko dah terus berakkk. well pa rasa kau, belom sempat ku nak absorb nutrient, terus nutrient yang dbuang. so might as well boh makan tapi, tapi mun boh makan nakkah laparina. so makan jak lewww. tang nyamna jak rupa lasagna secret recipe ya nakkk. well what if I told u yang dak teh2 tok maybe membawa kesan negatif, IF consume for long period of time, mun kejap jak ok, maybe the first 3 months, ok gik, tapi mun lebih dari ya, x bagus ku rasa, sbb what it does is nya akan kumuh terus whatever we consume, n segala nutrient penting yg d perlu oleh bdan akan xpat dserap. mmm membazir nak oo. n then sigek gik, ada study madah this method does not really works sbb, carb or glucose akan cepat dserap, sebelum nya masok large intestine dah byk dah dserap, so xda make sense juak consume benda tok, sbb benda yang kita kuarkan, maybe just, extra waste, which have been absorbed earlier. mmm. oon pernah juak makan benda tok, actually, nag cepat juak , sbb baruk makan dah keluar, n ko rasa puas jak. tp yalah, rasa lemah kakya, dah xda nutrient n aik semua keluar.

Second is fibre, I can say, this is quite good, instead of merangsang peristalsis secara extreme, consumption of fibre is much more natural, sama cam kitak makan sayur2, which yang xpat dcerna kerna adanya cellulose n etc, so ahernya akan dkumuh. some sort of like detox juak lah. tp drawback nya, mun d amal for a long period of time, kesan nya xkan sama cam mula2 kita consume, bdan kita dah tolerate with the fibre. ok, mun carik fibre, better opt for the one yang ada prebiotic. heard of it? well let me tell u about prebiotic, a type of food ingredient (mainly oligosaccharides) that can support the growth of good bacteria in our gut such as bifidobacterium n lactobacillus. so, mun dah good bacteria tok d support, many beneficial results have been demonstrated; overall health, immune function, lowering cholesterol, suppressing appetite, yang penting cantikkk jahhh. if u guys notice byk food supplement nektok ada prebiotic, it is not marketed as prebiotic, but it have been included in the ingredient. look for this ya. oon bleh bersusei pasal prebiotik tok sbb this is my phd work kohh. hehe.

Third is meal replacement, well tok pun byk juak ku nagga d pasaran. I might say bagus juak meal replacement, ko x perlu gago nak mikir makan apa. consume jak benda tok, semua ingredient dah d design k help uols lose weight, most of it are based on soy meal or sometimes whey. the drawbacks? mmm mahal, nak maintain nya sakit koh, I sik mampu kohh, mun uols tek mampu ke starbuck, tiap minggu, so mampulah yer, aper salahnyeew. oon sik mampu koh. sigek gik draw back, uols maok kah minum susu tepong seranto-ranto, yg urang lain tek tang nyaman jak makan dak roti canai, dak piza, dak sekerim, dak donut, dak rojak tambi, yang ko tek, minum susu tepong sajorkkkk. kakya tek sigek mistake urg makan tok, dah makan tok, makan gik benda lain, siklah jadi nya meal replacement, jadi lah nya meal addition, mun dah meal addition jadilah meal pakey gumpra. yahh. boh nyalah akuuu.

yang keempat is apa tek nak kempat?? aok, thermogenic. mmm mun mok tauk lebih2, google jak, tok ku cerita light2 lah, so basically thermogenic is actually food substances yang boleh increase kita pun metabolism rate, so mun metabolism rate tinggi, so, keperluan tenaga pun tinggi, so mun keperluan tenaga tinggi so haruslah, tenaga di ambik dari carbs or lemak2 simpanan. so haruslah kitak urang semua kur-kurina, slim segala. well mun jak nya sesenang ya, actually byk jak themrogenic d pasar nun, fat blocker, fat burner etc. tp does it really works, maybe yes they do deliver, but to what extent? sbb actually in order to  increase metabolism, ko pun perlu start the energy expenditure process, start bersenam juaklah, mun ko tek makan thermogenic , sik jaga makan, alu nak kur-kurina, lambat cerita kau, Oprah lok meli supplement ya koh. byk  kinek tok produck thermogenic. acai berry, goji berry, some types of citrus, caffein n byk gik. so pande2lah k, mun byk duit, leh jak invest, tpi ingat iboh arap kesan yang dramatik gilak. oon pernah ngamal koh, mahalrina, d beli d UK gik ya, mm besa2 jeww.

so among all this which one is the best untuk kita kurina?? mmm you know, what if I told you that all of this is UNNECESSARY??? yes it is! it is not needed when you want to lose weight! yahh mati aku kenak amok sidak berjual dak supplement segala tok. larikkkkk.

bukan camya, camtok lahhh oo. all product mentioned above mmg some are proven bleh nulong kitak urang from gumpra to kurina. boleh nulong, mempercepat kan proses, tp most of all kitak perlu 2 igek tok jak:

NUTRITION (80 %) & EXERCISE (20 %)

yahhh. mun kitak urg perasan semua supplement yang di promote harus ada juak madah, mesti makan seimbang n exercise juak. well what if I told you jaga makan n exercise jak dah cukup. selalu kita perasan, urg yang makan supplement, mmg kurus, if it is not too much too mention biasanya masa sidak makan ya, sidak mmg jaga benar diet, n stat exerise, so sebenarnya effect sidaknya kurus adalah sbb duak igek ya, cayaklah kata aku. mun sik cayak coba kitak urg maka whatever supplement, kakya kitak urg ttp juak x nyaga makan n tetap x exercise, kurus sikk?? mun kurus harus kitak urg promote produk ya dgn Oprah oii. ada gik Oprah, Adele lah.

Adele VoguePNG

iols gumpra?? iols x kisah, persoalannya mampu ker uols masok Vogue? Neelofa, kau adoo??

kadang2 iklan dak produk2 tok kadang2 nang over juak, 7 hari boleh hilang  7 kilo, yes, it is not impossible, but not through your product, but through good diet n exercise. camtoklah oo. to make it simple, mun mok kurang berat badan, kitak harus KURANG MAKAN, yajak, so mun kita kurang makan, body kita akan ngambik energy dr lemak2 rina segala, n as time goes by kita akan kurina lah, slowly n healthily. calorie deficit. senang jak, very simple, sik perlu susah ngabis duit ribu-riburina. mun mok serius gik, coba berkira kit soal makan, whatever goes in your mouth you have to take into account. sik perlu sampe ngira calories, just kita boleh agak2 lah, roti, nasik, kentang, semua carbs, harus kurang, so maybe replace ngan protein like fish, chicken etc. kurang minyak, kurang garam. eh tauklh ktak urg makanan berkhasiat nak, sedari darjah 3 dah belaja. n anyway, piramid  makanan nak d belaja kita ya iboh di ekot gilak, piramid ya k makanan sidak berbody Heidi Klum, mun rasa gik gumpra, so lebihkan fibre n protein yer, carbs, sugar ya kurangkan, n watch out for liquid calories, aik lemenet, cola, juice from concentrate. ishh bahaya daktok koh, lagik cepat gula ya terserap, lagik cepat ko gumpra koh.

and mun ada masa free, exercise, lagik cepat kitak urg kurina. exercise apa2 sik kisah, asal kitak urg rasa lelah nak leput kakya, oklah ya,. ibohlah lelak execrise lalu kita tek beteter jak ke sweekang, gi kucey, gi McD, yalah ku malassss. tang minum jak aik mati. makan light2. actually, mun sik exercise still boleh kurina, tp kita lose 20% of our efficacy lah, yang penting, first is proper nutrition, watch you calories deficit ok.

so yajaklah nak di cerita oon kali tok. sikdahlah oon nak melarang kitak urg meli dak supplement, just want to point what is more important, n leh juak save duit, bagus sebenarnya produk2 ya, to boost effect, mun da duit lebih, apa salahnya, madi kitak urg berbeli dak rokok yang nang xda pekdah alu nak. hiks.

mun d tanyak ngan oon, yahh aku tok lah nang kuat makan, nepsu kedak kuda (matileww), mmg aku suka makan, mmg aku kuat mok makan, tp aku train dirik aku. makan before kenyang (tapi ada juak terlebih juak, rugi bah seafood nyem sekalss haha), mun nunggu kenyang sampe esok ari. sbb aku tauk dah kita tok semakin kertu, makin slow metabolism kita, so makan sikit jak dah cepat gumpra, so I do watch what I consume. tp siklah antap. lagikpun senang juak ku madah sbb aku d bintulu sorang2 tok, kadang2 xda barang mkn d rumah, minum aik jak, kakya tdo, mun d kuch nun iibohhh, tauk ada juak mulut ku terkunyap-kunyap, so paham ku perasaan kitak urg, tp yalah mun maok juak kurina so kenaklah korban sikit, beauty is pain bak kata lady gaga. anyway, bukan nya mok kurus jaklah, mok sihat sebenarnya, mun ko kurus tp ko tek, darah tinggi, kencing manis, apa cerita, so aim kita gaya hidup sihat ok, pasteeww barulah kecantikan akan menyusul.

so yajaklah oo, siklah aku tok pande gilak berkelaka pasal tok. yalah apa jak kita tok, nak ada Phd in Food and Nutritional Sciences, 4 taun d negeri omputeh. jerrr. haihhh ada unsur2 bongkak di sitewww. hahaha. guro yer adik-kakak.

sebelum itu statement akhir dari miak nama oon:

'’dik oii, kacak ne pun muka kitak, body kitak, kulit kitak, rambut kitak, mulut kitak, gigi kitak, semua ya karong jak oi. outer beauty jer. Yang di tangga tuhan di aherat kelak tetap inner beauty”

(terus pose2 masang celak import dr Palestine, semayang Ishak lok)

Wassalam.

7 comments:

Anonymous said...


Our updates Recent articles:

Miss Nangada said...

Nyah ya..oon dh crita ilmiah.bah..gineylah kamek tok mkn pun kurus..sik mkn agiklah kurus?hehe..mek rasa org kurus pun mesti eksesais juak kali.

Anonymous said...

psttttt.. ko tek kachakkk??.. haha :p

Anonymous said...

muka org kacakk bermakeup kaa, berinjek, berbotox, bervitamin, atau seangkat dgnn nya eh xpat melawan muka org org beraik smayang. mun kmk g masjid tmpt kmk belajar nak, kmk slalu merati wajah2 org bertuding labuh tok.. kacak sdak eh masya allah.. xpat mok mdh nang kacak.. muka wajah syahduu giteww..



hiks said...

nyah-heyyy, ko sik mok molah entry masker 'peng' gik tek?? *taxi*

f.loren said...

cantekkkk kerrr uolssss

hannaH said...

dah setaun sik maca blog ktk..haha dah baca asa nak diulang2 setiap ayat 10 x baca..