Monday, 8 July 2013

bienvenue Ramadan

Assalamualaikum,

This is going to be short I think. mmm. datang agiknya, Ramadan, mmm madah benarlah oo, every time Ramadan dtg, I can’t help to have mixed feeling, foremost, of course aku akan excited, akan happy gilak, peluang untuk mersih dirik, ada gik dikurniakan rahmat untuk bertemu ramadan, but on the other hand, I cant help to feel sad. sepanjang setahun aku ninggal Ramadan yang lepas, adakah aku telah berubah? for the  better? aku rasa salah gilak2, aku rasa aku still the same person. God knows, sepanjang tahun aku ninggal Ramadan yang lepas, banyak jak rasa dosa, khilaf yg aku polah. sik perlu lah aku cerita sitok, tp yalah, rasa dirik tok byk gilak salah. mun nagga urg bait2 alim2 kadang2 rasa jeles, camne sidak boleh coros jak jadi bait, sik duji kah?

mun cerita tentang ujian, setiap kita d uji, sik sah kitak idup d dunia tok sik d uji, mun dr luar urg nagga aku hepi, ceria, oon tok cam semua ada, keluarga bahgia, ada moto, ada rumah, berduit juak lite2, sikla beduit, tp adalah jereki, cukup makan cukup pakey, n kacak gik ya (maok juak). tp yalah kadang2 ati kita sikda sapa yg tauk melainkan penciptanya. kadang2 rasa salah gilak, byk2 dah kurniaan berik tuhan ngan dirik ku, tp still aku masih blom dpt jadi hambanya yang taat ku rasa…. sbb ya kdang2 mun masa2 gt0k, dah kita nak posa tok, baruks edar nak reflect, nak muhasabah dirik, aku malu, malu ngan ALLAH. yalah mungkin ya ujian aku, aku redha n pasrah jak. aku harap aku sentiasa berjaya nempuh ujian berik Allah, aku tanamkan kat ati, this is never gonna be permanent, we have akhirat to focus on. apa2 ujian berik tuhan, pahit, masin, kelat segala, telan jaklah dolok, Insyaallah ganjaran nya klk hebat in the after life.

aku harap aku akan jd hamba yg lebih bertaqwa, meaning, ngalus semayang, ibadah sunat and wajib, rajin bersedekah, hati bersih, lebih beriman, persona unggul, nak bagus2 jaklah n jaoh dr dosa etc. I know benda bait tok sik boleh dtg gia2 jak, kita kenak usaha ke arah kebaikan. n we have to surround our self with good deeds. tapi ntahla, d btu sorang2 tok, kadang2 rasa kosong, rasa xda apa2, n semangat ya cam ilang jak, jauh dr famili segala (omg ngansa idnah dah aku tok).

So last but not least, Insyaallah aku harap this Ramadan aku mampu ngubah dirik ku jadi insan n hamba Nya yang lebih bait, dgn sokongan insan tersayang, keluarga, kawan2 yang ikhlas mok sama mendapat keberkatan dari Nya di ‘akhir’ sana. Sama2 lah kita ok, sempena limpah kurnia Nya pada Ramadan kali tok. bienvenue Ramadan!

Mullah Vastanvi

biarlah kita sik kaya, sik kacak, sik berpangkat, sik dikenal, sik pemandei di dunia, tapi kita dirindui di akhirat. AMIN.

Wassalam.

4 comments:

Anonymous said...

"biarlah kita sik kaya, sik kacak, sik berpangkat, sik dikenal, sik pemandei di dunia, tapi kita dirindui di akhirat. AMIN."

beautiful!

zahzee said...

selamat berpuasa dr. :)

[tErOmPaH bIrU] said...

Yang penting NIAT nak jadi bait ya adaaa.. InShaAllah, dipermudahkan Nya niat bait ktk ya.. koat kan azam dan teruskan usaha dan amal kebaikkan ya oh~ :)
Selamat berpuasa dan semoga dlm rahmatNya senantiasa...

DeLancrettLurpak said...

Congrats, udah nikah ktk tek ohh, kmk tangga gambar rah facebook, bini ktk student kmk, ya lah kmk tek kenal.. Sine tek honeymoon?Reading? Hihihi