Friday, 17 October 2008

sikda sapa madah 2

Assalamualaikum,

mak hayam sofia ada 6 org anak hayam:

dimitris, abang hayam paling sulong, paling matang, paling byk pengalaman, urg greece juak sama ngan mak hayam. bersikap relax, penyabar n suka membantu adek2 hayam lain.

nui, kakak hayam dr thailand. anak hayam paling gigih, berkerja sampe kol 9 - 10 mlm. weekeend pun bekerja. dah final year, sik pernah sekali pun balit thailand. kotan gigih!

boom, kakak hayam dr thailand juak. masa tok tgh training d france. malu2 nak bercampur ngan urg luar. dont know much about her.

magda, anak hayam dr poland. rajin juak. tp nya tok cepat nebes, cepat stress. asal xpat result terus nebes alu rasa ari kiamat.

mike, anak hayam dr UK tok. actually nya tok miak praktikal, setahun jak nya sitok. anak hayam sikda perasaan. urg nganok nya, neriak nya, ng xda reaction lalu.

oon, anak ayam dr serawak, ada campor darah puerto rico. paling vogue va va voom antara semua anak2 hayam!! perlu nak. nak kata rajin sik juak. sbb sll juak ngando turun aher ke lab. nak kata malas, sik juak sbb sll juak gigih. balit aher. bergantong ngan moodnya. mun nya rasa horny rajin la nya larikkkk.

well kitak urg dah kenal kan mak hayam sofia ku kan. very the ranjak, rengat tp berhati mulia, jujur dan luhur (haruslah di engkah tok, ada nya pande maca tok indah). aku pernah cita dolok aku stress, tense sbb the way nya treat aku. nya adalah org lain dlm lab, n org lain d luar lab. very helpful, nice, sweet but can be very strict, harsh dlm lab. mula2 dolok aku stress bekerja ngannya. even masa tok masih juak kadang2. i have to be careful. sik leh molah salah dlm eksperimen. kenak sentiasa perfect. kadang2 mun nya xda, perfect jak kerja aku. tp mun tetiba nya datang, alu ngereco la aku. apakah pakey nya alu semua anak2 hayam tunduk. sekarang tok hubungan mek duak ok. sbb aku dah boleh independent. harap berkekalan. at least sampe habis phd ku. mun lelak ya nya nak dtg moha kah, sik ku kisah, ku kobek ku jak.

kinek tok. anak hayam magda gik stress ngannya. sian ku ngan adik hayam ku ya. ada sigek hari.

oon: oo dik, kenak ko cam tensen jak??

magda: oon, ku tensionrina! mak hayam nerais aku gik.

oon: aiih pa cita?

magda: aku molah eksperimen, bacteria ku sik tumbuh, nya nyalah aku, sbb aku sik molah lam sterile lah, sikda skill la bla bla bla.

oon: aiii tedah ku ngan kau, chem ni lahh. ko bukannya tuhan nak mengarah bacteria tumbuh segala!

magda: yalahhhh. nya ingat aku tok dewi guan yin segala kahh. aku baruk jak mula, byk la aku sik tauk. sometime benda sik jadi.

oon: yalah magdalena, sabar jak dengg. dah kita tok anak hayam nya. sabar jak. 3 tahun huhuhu.

magda: dahla kat lab tek malu ku. nya nyumpah2 jak. malu ku d dengar urg koh, seluruh2 lab nengar (masa tok dah bercucuran air mata duyung nya)

oon: aihhh denggg, sikpa deng. sebelum kau bertangisan tok, aku dah dolok kenak. sikda sapa tauk aku bertangisan besar panjang. paham ku perasaan kau. mun nak nangis, nangis jak. lepas kan semua.

magda: (dgn sora bergegar-gegar) aku sik tahan camtok on. siyesly aku rasa nak munuh dirik indah. sik boleh ka nya nya kakar bait2 ngan kita. susah gilak kah nak treat aku bagus. sik perlu nak neriak bah. sakit jantong ku. sik pat ku bekerja camtok.

oon: adek hayam, paham ku perasaan ko. paham gilak. tp yalah. kita sikpat molah papa. ingat jak camtok. nya molah camya sak kita pande, maybe cara ya sik sesuai, tp kita mesti deal with it. kita mesti kuat. jgn nyerah kalah k. we can do this together.

magda: yalah on, nasib ko ada, dpt kita bersaduk besar panjang gitok. lega kit nyawa ku tok. makseh deng.

oon: no prob. dah dah. lap gik mata ya. apa ko ingat ko neng yatimah ratu air mata segala!

magda: oon tawwww.


yahhh bukan setakat ya jak. aku pernah nengar nya neriak anak hayam dimitris, tp aku sik paham la sbb nya duak berumbak dlm bhs greek. kakya ku nagga anak hayam dimitris alu lari gia jak, ninggal mak hayam sofia ngerepak sorang2. kelasss abang hayam ku ya.

kakya ngan anak hayam mike nang selalu lah kenak terngak. anak hayam mike tok jenis kadang2 melawan juak. besalah miak kecik. nya pun bukan molah phd. yalah nya sik lalek gilak. tp chemni nya boleh immune gia ooo. nya pernah madah, nya sik takut langsong ngan mak hayam. ada ku kesah katanya. how i wish aku boleh madah camya juak.

kakya ritok tek. masa tok semua anak2 hayam ada lam lab.

mak hayam sofia: nui!! pahal peti ais tok masih rusak! ko sik madah ngan technician kah!

nui: aiihh kmk blom madah, kmk gik tgh defrost nya lok.

mak hayam sofia: dari ria ku nagga ko defrost, naalah-alah. kan nya dah rusak. padahla ngan technician!

nui: aok la

mak hayam sofia: kakya sigek gik. ne barang ku lam tok! sine ko engkah nya!

nui: kmk dah mindah ke peti ais sebelah. dah mek susun.

mak hayam sofia: sukati kau jak! sukati kau jak nyusun. aku dah nyusun barang aku ekot cara ku mpun. tok kau dah ngaco nya. mbak kuar sukati jak!

nui: aiih kmk ada nanyak kitak ariya. kmk dah emel. xda rep pun dr kitak. ya kmk aleh jak. sbb kmk nak defrost.

mak hayam sofia: sudehhh. cam2 jak alasan koh. malas ku dah. heh.

nui:......

lekak ya kmk org alu sik berani nak berbunyi. nang alu senyap jak lab. kakya tek mak hayam kuar. nui pun kuar juak ngambik barang dr peti ais sebelah. nak engkah balit. tdah ku nagga nui. kakya tek dtg si nui kat lab. mata merah. idong beraik. kakya alu ngansa.

magda: nui ko ok kah?

nui: ok jak, mata ku kenak debu

magda: sikpa nui, sikpa. aku paham. aku dah mengalami nya. sabar nui.

oon: aok nui. kmk org sll dah kenak. terok gik dr ya. sabar nui. yajak dpt ku madah. sabar.

nui: i try my best... i try my best... (sambil terkedu2, nahan napas nya. ko nagga masa ya, aku indah asa nak nangis, nang rasa drama swasta segala)

magda: (ngusok belakang nui). lepaskan nui. sikpa its ok.

oon: aok nui. jgn ambik pot gilak mak hayam kita ya. nang dah perangei nya gia. ne nak molah. sikpa lagikpun ko sik lamak gik sitok. kakya ko boleh balit thai. kmk org lamak gik sitok.

nui: huhuhu huhuhu huhuhu

dimitris: nui, ku nak madah ko sigek. ko mesti anggap benda tok sikda papa. jgn benda tok menganggu kau. masok telinga kiri, kuar telinga kanan. boh ambik indah. focus ngan research ko.

mike: ehh pa chietaaaa???

oon: ehh mike ko tok. sshhhh.

dimitris: aku rasa bagus ko balit, kelak mek urg ngemas benda tok.

oon: aok nui, balit jak koh, boh gago benda tok. jgn pikir gilak k.

nui: i try my best... i try my best... im tired... im tired...

magda: sik pa nui. kmk urg ada, kmk urg semua bersama ngan kau

aihhh aku indah gik asa nak ngansa gik. mun kitak urg nagga upanya mesti ktk urg rasa pia juak. bena bah, aku sian ngan nui. sik pernah ku nagga urg segigih nya. nang rajin antap. sik pernah ku nagga nya rilek2 mukak blog, mukak fs or fb.. sapakahhhh. tapi yalah nang jaik atiku.

aku dah mula nebes, next week aku ada setat exp ngan mak hayam gik. nang begegar palaktut ku. harusss ku semayang hajat sik molah salah. tp sikpalah. mun nya nak nganok, anok la. things that don't kill me, won't hurt me, just making me stronger. hopefully.

yalah sikda sapa madah molah phd senang.

Wassalam.

14 comments:

kamil said...

fuh...susahnya nak faham tulisan kitak..hehe.. tp kamek tauk tok cerita anak ayam :D
Jgn risau, polah jak sikit2 n ikut standard methods, INSYAALLAH ok :)
Yg pasti, PhD memang SUSAHHHHHHHH..huhuhu.......

MAMI_FARIS..... said...

hai oon.........

kmk br nemu blog ktk. layan indah maca nya....
rasa kmk kat cnun indah eh...

farah.marzuki said...

ahhahaha heh.. kekwat na juakkk mak hayyam sopia ya. demand tauuu!!

saba jak lah kenak org gia. so far mek nemu lab assistant bait2 jak sitok.. ada la nok sik mok melayan gilak ya tapi ok jak.

gudluck lah oon bersemuka ngn mak hayyam ngetop sekali de vassstt yaaa....

ngegeh said...

ehhh mun nya pandei nak mohar dgn kau gik..balas jak kau makei bahasa swak..siknya paham..saknya sakit jiwa mok tauk apa dipadah kau..

epitlegend said...

mak hayam rengat dan ranggat.
ilek oon.
mek sayang kitak. mun nya anok kitak, kelak mek nerngak nya sampe tedudok.
sekian...

Rudy said...

haha..mak hayam sofia masih cam ya juak hor..xpa bro...masok tinga kerek kuar tingga kanan..just be careful, berdoa agar xperiment mu berjaya..kerana dirimu begitu beharga...ekekekek

dukunlintah plk said...

aihh.. ney lah pawer aura diva legend va va voom ko ya kalah juak ngan pawer mak hayam hangit?..
haruss ko me'nirmala'kan lab ktk urg sekali ngan mak hayam ko ya supaya suasana menjadi meriah dan ceria sentiasa.

dukunlintah plk said...

tanggar ko namaku dah biru ;P

renxokuken said...

"things that don't kill me, won't hurt me, just making me stronger".. suka ku ngan statement kau tok..

menar kata kita, masok tinga kerek, kuar tinga kanan jak... words are just word, they don't hurt unless u let it so..

teringat ku ngan lecturer kita lok khairul anwar ya.. nok ranggat juak.. tp tok nang rangat tahap dewa gaban.. mun aku jadi ko, mun dah ati ku sik lalek gik, ku carik ku kesalahan mak hayam ya.. mun ada salah nya nampak pan mata ku, ku terngak tiga kali ganda gik dr nya... sak nya tauk that the world sik rotate around nya... n people makes mistakes alot.. aku indah rasa geram.. apa address umah nya oon.. ku nak bertandak rongan pan pintu nya lok

bluefabian said...

wow, life nang susan oo sarol

Aku pun mengalami perkara gila babi tok kat tempat keja. I dunno why people have to be harsh untuk suma benda. Where is humanity?

Anyway, just to let u know... there are other people having it worse than you or the same.

Like me. Ha, ha, ha....

asma said...

onn, aku setuju dgn kata2 jijah.. harus ko malas balit dlm bahasa sarawak. sak hati ko tenang, mun ko pendam byk gilak..ujung2 kerek ko kelak..mbak sabar k deng. banyak gik masalah lain lam dunia. sikda papa si sofia ya, dak afrika sampe kinektok sik cukup brg makan..heheh

AcHiKa said...

wah~~kmk pike tek nang hayam mena2~~ehehe :P

oon said...

dear kamil,

yalah koh, anak hayam terpaksa mengikot petunjuk mak hayam, sikpa mek bertahan 3 tahun.. jak.. waaaa

dear mami,

yaahh layann jer..

dear farah,

yalah terpaksa, ne nak molah, tp mun celen beriak kalah mak hayam larikkk.

dear ngegeh,

aok kakya tek cek2 pande kelaka swak indah nyatek.... matilahh

dear epit,

yalah coba ktk dtg sitok nerngak nya lok.

dear rudy,

yahhh mmg kerana dirik ku begitu berharga.. molah iklan loreal gik lok, k celen iklan maybellline.

dear dukun,

yalah nuggu masa jak ku ngeluar aura nirmala ku. nantik nya!

dear renxo,

makseh, tp yalah blom masa nye ku nak dtg antu gia. nuggu ku abis lok. ada klk dsabot nya phd ku.

dear blufab,

aok yalah. aku harap aku jadi lebih kuat, lebih immune.

dear asma,

aokla deng, klk ku ngeluar kelaq seteng ku sekal. klk ku madah "hey sof! ko ras ko kac kah!!"

dear achika,

adohh heh achika, gik underage ktk tok. klk rusak ktk klk mbak baca blog mek tok klk.

dayang said...

yah.. aku pon ada pglmn dgn urang ranggat tok. aku kenak entam depan sigek kelas,tmsok miak master..adalah dlm 30 urang. tebal mukaku Tuhan jak tauk. sekali tangga, nya jd supervisor project aku.. ney ndak tensen. tp benarlah kata abg kau ya..polah sik tauk jak, masok telinga kanan, kuar tlinga kiri. tp makseh la kpd lecturer aku yg ranggat ya, segal nya lah, aku jadi sik tauk malu...(in a good sense, hoccay!).. mun kenak bomb kah apa..polah sik tauk jak.. pekakkan telinga.