Monday, 13 July 2009

PJJ

Assalamualaikum,

k pa nak ku cita oo. mmm oleh kerana abang oon merasakan feeling2 emo sik perlu ala2 gedik santai, abang oon akan bersusei ritok pasal percintaan uools. yaaah terus ramlah ram narit key berlagu ketentuan. btw first time ever ku suka lagu ramlah ram ya koh, cam best jak lagu ya. oo tidak! perlu kah raya tahun tok make baju melayu ada love berkelip2. neway kali tok ku cerita pasal PJJ. apakah iteww PJJ? pendidikan jarak jauh? ooh tidak. adakah pendidikan jasmani? ooh tidak. oon kurang mahir pendidikan jasmani ini. sewaktu sekolah asal ada masa PJ, haruslah oon feeling2 pasrah memberikan alasan lupa baju PJ, sedangkan seraya duniawi mengetahui oon kaki bangku (tetap bangku sofa buatan itali da vinci occay!)

k berbalit cerita PJJ tek nak. actually nak, mm camne ku nak madah ooo (ya jak urg mala buzz2 aku YM tok, alu ilang idea ku). ahhh camtok. camne rasa kitak urng Percintaan Jarak Jaoh? itu ko dia PJJ! chemni? susah sik? kitak org pernah melaluinya sik? actually nak, ku bukak la fb tek, aku nagga sorang la member tok, rompuan la, study di US, setauk aku nak, before nya pegi US, nya tunang ngan urg lain. kira kak balit US abis phd tek bok la nak nikah rasa ku tek la. aku tok sikla rapat ngannya, tauk cerita pun dr fb sajok, nagga update2 gamba, besalah poretrina.

so dpendek cerita nak, nengar2 nya dah nak kawen. oo, aku ingat tek kawen ngan tunang nya la. tp dah tek ku nagga muka laki ya tek. aihhh bukan tunang nya tok rasa ati aku. aku ingat muka tunang nya. kakya muka bakal lakinya tek, cam kenal jak. duhal ku nengar2 duhal laki ya tek, kwn nya kat US tek. baruk kenal lah dgr ku. aku tok sikla poret (tp poret juak), tp dr blog2 nya yg ku baca dolok camya lah ceritanya, kakya dr status fb nya madah duka lara ngan tunang kah apakah, pia2 lah, so aku tauklah dari sia, nya putus tunang lamak, n gerek ngan urg baru, baruk bertemu di US, sama nyambong phd, kakya tup2 balit nya duak kat malaysia, nikah n akan balit gik ke US gik. yahhh panjang nak drama natasya rina tok. heeee. ya rasa kulah. tini, mek rasa kitak tauk, spa padah kmk tok. salah imagine kmk, salah lah nak ooo. mmm pegi belaja, putus tunang, putus gerek. mmmm.

ya kes 1. ada gik kes 2. yaahh ala2 999 nak. sila jangan imajine oon mcm mazidul. mazidul jaoh ensem. mek besa2 jer (matilah reverse psycology)

kes 2. actually kwn ku sik suruh cerita cita tok, nya supan, malu katanya. mm tp ku cita juakla, bukan kitak urg tauk sapa pun nak. lagikpun rasanya byk dah urg tauk. sbb nya mpun bercerita. malas ku rompuan, nang gia, "iboh padah sapa2, ko sorang jak ku madah tok". setiakawan lah tek aku sik madah sapa2, nahan ati sik mok poret. tapi kakya nya mpun juak bercerita seantero dunia. tp sikpalah nang pia, mek ok jer. ku madah lah, nama kawan ku ya kate beckinsale. sori kak kate.

camtok. nya tok, nyambong master sitok, sebelum nyambong master, bertunang lah dolok. kira plan2 balit msia, nikah lah tek nginang anak cucuk segala. tup2 dgr ku cerita. sik jadi nikah. putus tunang. tedah nya, aku la ngannya shopping barang hantaran segala. dak perfium2, hendbeg2, mekap2. yahhh oon hebat sekarang taww. mun nak shopping barang hantaran mbak jak aku. aku tauk sine mur-mur kat UK tok (matilah yoox n asos). yalah sedey ku ngr cerita. sik jadi nikah. kakya alu ngembak dirik gi aussie, nyambong phd gik. tedah, yalah sikda jodoh nak oo, ne lah dpt ku nak madah apa. mmmm.

kisah PJJ ini bukan berakhir di sini. ada gik kisah 3. waah persis rancangan nona bukan. errrk. ku ada juak sorang kwn tok. ok ku madah namanya lah. tunggah nya bang lan, nama penuh orlando bloom. k, nya tok kira, ada rupa, ada gaya, kiyut2, ko nagga mukanya, ko nang terus madah miak tok tang ngenak2 jak muka urg belaja oversea, mena aihh. muka nya very ala2 azhar sulaiman circa cinta antara benua. pia2 lah. kira ompuan nagga nya berebut lah rasaku. tp nak sigek jak ku vangga:

bang lan: oon, kelak mun ku balit malaysia, aku nak ubah imej la, ku mok jadi lebih confident, berketrampilan, ada personaliti. ku nagga dirik ku cam bosan jak

oon: kenak kitak tok bang lan, bagus dah rupa dirik kitak ya. kitak mok jadi cam lan cecupak kah, injek daguk injek bur*t seraya lebih dpt offer banyak show utk dpt sesuap nasi utk anak2. sedangkan duit-injek-ittew-boleh-diguna-untuk-meli-juta2-suap-nasi-n-sikla-muka-nya-gine2-rasa-ku

bang lan: bukan pia, kamek mok jadi kedak kitak bah oon, kitak nampak berketrampilan, ada persona and fashionable


oon: (tetiba drasuki roh coco chanel) darling, i am not fashionable, i am the fashion!!


bang lan: apakah iniiiii???


kenak ku pandey melelat cita tok oo. tauk ada cerita rasa dirikku best. k dah dah. berbalit ke alam nyata. nya ya tek actually dah bertunang juak. before nya blit msia, aku juakla nemannya meli barang2 k tunang nya ya, sehari2 milih henbeg. mah nyawaku. kakya tek eh, ku madah sigek. tunang nya nang gorjes! ku nagga gamba pun terpana. nang kac sekals. kedak artis koh, sikku bulak. how lucky he is. harap kacak inside out lah nak.

anyway dah kakya, lom lamak ria, nya ym aku, madah nya dah putus tunang. aihhh apa cerita??

yahhh 3 kes dah ku isukan hari tok pasal PJJ. mmm chemni rasa ati kitak urg. chemni PJJ tok. mmm honestly madah nak, mun aku. mmm. chemni nak madah oo, perlu ada rasa trust yang kuat. mula2 ku pikir trust ya jak cukup. tp i think its not. PJJ and PsJJ (apaakah pulak PsJJ iniii, PsJJ ialah Persahabatan Jarak Jauh occcayy adik2) sik sama lah. PsJJ tok adalh kit2 sama, bagi akulah, sbb aku sayang kan semua sahabat2 yg close to my heart (tp sayang ya sik sampe meli LV ngan kau yer apisss). mmm mun sidak sik kontek haruslah oon hentak2 kaki ala2 raja ema. tp PJJ tok lain, cepat gik kita akan rasa emo koh. so trust ajak sik cukup. k lets say, aku trust gilak my gerek lah tek konok. n my partner ya trust juak ngan aku. tp mun setakat trust ya, sampe sia jakla PJJ. sikda spark. nya mesti mok ada komitmen, yess thats the word. komitmen kau terhadap ur partner, like being 'close' to ur partner. sbb bagi aku mun kitak urg jumpa urg yang kitak urg bleh bercerita benda yg paling private to that someone, benda yg hanya ko bleh cerita ngan ko mpun, n korasa happy with that someone, n korasa ko can be urself with that someone, and that someone terimak kau, baik buruk, that someone is likely to be ur destiny. tp haruslah that someone ya berlainan jantinalah. mun sama jantina ya. mmm maca nikah kat san fransico yer adik-kakak.

mm oon tok bah, saya tok susah actually suka ngan urang koh, bukan nak madah high taste. bukan juak nak madah low taste, bukan juak nak madah sik laku. ko nak madah apalah sebenarnya??!! oklah oon nak madah oon kedak zac efron occayy. aok, bukan senang oon nak suka ngan someone koh, tp nak mun saya tok dah suka ngan someone, susah oon nak let go, suka dah bena2. sungguhpun masa remaja oon ala player persis antonio banderas, tp oon tetap punyai kesetiaan ala matthew mcconaughey. yaaah. typical sage bah, bena sik kak jijah. ko ngan johny depp aku ngan song hye kyo. settt.

anyway yg mok ku padah yalah tek. sungguh dipisahkan antara benua kah, antara sungei kah, antara the spring ngan boulevard kah, haruss ada TRUST and COMMITMENT, trust as in cayaklah ngan partener uols. munya gi sine2, cayak seratus-peratus, terimak jak, sbb dah namanya jaoh, mun nya dah mulak, nelah ko tauk nak, kakya mun ko tauk pun nelah dpt ko nak moharina nak, dlm webcam jakla. kakya komitmen as in selalu up to date ur partner about whats going on in ur life. iboh apa, iboh tepon tiap ari, just email, fb, twitter watever pun boleh. just tanyak kabar. camne study, camne famili. benda ulang2 pia lah. boh juakla nak nyk or cerita masalah heavy2, sbb ya akan membebankan duak2 pihak. tp watever it is. this must happen to both parties, both hand, one hand cannot clap on its own.

mun duak2 ya ada, barukla Insyaallah PJJ akan jadi. mmm tp yalah dah kita nagga kes2 ya tek, cam sll jak PJJ tok sik jadi, especially cdak nyambong belaja kedak aku tok. sbb dlm PJJ tok kadang2 benda kecik boleh jadi besar, sik nyaut tepon, lupak msg, curiga, masalah masa gik, sik sama timezone, sbelah pihak busy, sebelah pihak sik, duak2 busy. n one more thing bg sapa2 lah yang ada gf kah bf kah bini kah laki kah yg jaoh. kitak org yg berada d malaysia ngan famili n friends, haruslah diingat, yang jaoh ya, akan rasa lebih sensitip, emo. benar, yang kat malaysia ngan famili n fren maybe sik rasa. tp yang jaoh ya, fikiran cdak, hati cdak akan sentiasa rasa d malaysia, focus n gerek, family n fren, so mun cdak rasa kenak neglect or left out, cdak akan rasa terasa gilak. (tini, azahrah back me up!). dont blame them for being sensitive. mun sik cayak, coba dtg sitok, dudok setahun lebih, dudok sorang, molah kerja lab sorang. rasain!

anyway yalah ku sik mok tunang, tekol segala koh, takut jadi cam kes2 tok lah (ngakuk jak ko sik laku oon). mmm whatever it is, maybe dah bukan jodoh nak, so terima jakla. who knows masa akan datang kita sik tauk. nemu urg yg benar2 destined to be with us. so oon nek tok ilek2 isap gam jak la, malas nak mikir gilak. anyway we may love that someone with all our heart, n rasa sepenoh rasa destiny kita dengannya tapi mun dah destiny kita bukan dengannya, sik jadi juak, benar sik destiny's child?

erkk duehh, pa mo ku tukkk, bercerita emo2 alam percintaan segala tok. oleh mbak ku nagga my best friend wedding lah tukkk.

Wassalam.

did you say it?
i love you
i don't ever want to live without you
you change my life

did you say it?
make a plan
set a goal
work toward it

but every now and then
look around
drink it in

cause this is it
it might all be gone tommorow

24 comments:

Big Momma said...

best citer kitak ya... nang benar! 'trust' is the most important thing in a relationship. mun dah goyah sikit pun, kirim salam je lah....

dukunlintah plk said...

boh PJJ indah.. carik jak kau mem mata biru gadong sinun.. pasal PsJJ tek.. harus kau nelepon mek urg sitok selalu2 coz bill tepon takrang d cnun murah agik bah.. tanggung jawab sosial bah.. erkkk.. haha.. ;p

kukumalu said...

sebenar nya kan oon... dlm pjj tok, either one mesti beralah. mun duak2 nunjok ego sik mok kalah, yalah jadi break segala ya tek, waima lambat nyaut tepon, tertinggal tepon kah nak. nakpa yg susah gilak nak beralah kah. cikgu ko ada merik markah 100%? sik adaaa!!!!

ju3 abdullah said...

mena2.. PsJJ lbh bgs, selamat, tenang, n best dr PJJ..
agree 1000%!!!

mrs. depp said...

matilah taduak sebenarnya nak jadi kembar tapi tersalah uri.

as in PJJ tek. hah! tell me bout it babe! i know exactly how u feel w/pun nan ado lah sampei tahap over the sea setakat laut cina selatan sajork!

trust is one thing. always keep in touch is another thing. but seriously, PJJ tok nang susah. lebih2 lagik mun urang ya jenis kurang kasesayang @ maok extra attention given by their partner (sapakah!!). kadang2 ko akan rasa, ehhh apa lah reti ada gerek mun dah macam sikda gerek. bagus sikda jak.

setakat madah sayang di mulut jak sik cukup. mok ada action juak. walaupun urang madah boring ari2 nanyak pa polah dah makan kah lom pa cita ritok tek dah mandik lom keteyak bau masam sik blablabla tapi bila dah jauh, benda cemya, it counts.

nak nama jaoh, benda kecik-kecik pun leh terasa. leh molah rasa dirik kita left out. mula lah piker bukan-bukan. nyusah ati dikpun. ehh mun nak di tulis, panjang eh. lak komen alu jadi entry.

pendek kata tek, mun nang dah jodoh kau, insya allah, ada lah. jauh ya jadi alasan jak untuk satu-satu hubungan ya menjadi kah sik.

bak kata pak dukun tokonang juo, mun ko boring, kol jak mekrang, loyar burok sambil gossipgirls kedong kau kol mur tek haha

dah dpt kol tek? erkkk

Anonymous said...

mcm ceta kmk jak tok...hmm...

AmirFX said...

Boring menar juak ko d sinun?? Boh pia.. Byk awek mata biru yang ada berkenan ngn kau disinun... Yakin buleh.. Ramlah Ram buleh!!

Ms Tikot said...

Yerdeh... pjg ada jk cerita kali tok. Btw, raya taun tok blhlh molah baju melayu nak ada love berapi-rapi kat baju ya, mcm baju ramlah ram. hehehe

aya_snooter said...

erm..ya lah oh..mok bena cayak mun dah PJJ cemya. n ya lah paling susah nak dpolah..hekk!! caiyok2 jak lahh!

[h]einsen said...

mena2..aku sokong jak apa dipadah sidak2 rah atas ku dan bakal2 dikomen rah dibah ku tok klak..

akhir kata
"aaah aaah pek pek aaah aaah pek pek aaah aaah"

sekian..

azzahrah said...

oon, ku suka topik kau tok....ku dah merasaa...aih mencikk kuu....pesan aku..boh jak susah2 nak PJJ...being a doctoral student myself, plus aku rempuan, ihh nang susah eh ooonn, wpun ku sik rasa diva, tp org tetap rasaku ada persona ober the top (ya kau ngajar ooonn ahhh, bukan aku!), susah ku nak meletak dirikku cemney..kau untong oon..ko org laki..sukatilah ko nak mesenn gineyy...cem aku tok..susah susah..kdg2 nak define dirikku cemney ku pn siktauk sbb ku sikmok org mdh ku awak kedirik ka apa..aih..ada ka cemya...sik pandey juak ku nak cita ngen kau..ya urang madah oo..udah pentarr gilak (sempat juak ku bongkak keji oon) ada juak nak dipaloi temasok lah bab PJJ tok. senang cita oon. mun ko rasa bekenan, embak jak semayang istikharah, mun rs kau nya ya utk kau, nyalah ya..hokeyy...

khairul onggon said...

Oon.. mena bah.. ku pun dolok pernah ber"PJJ" tok.. bukan main cinta bukan main syg, hampir2 "bersatu' tapi ahernya sekda jodoh..

Cinta PJJ adalah sebuah cinta yg penuh dgn cobaan ujian, exam, test apa segala. Mena kata dirik, trust atau pecayak, yakin, jujur dan setia campor sabar ya ajak ramuan sebenar dlm sesebuah cinta jenis PJJ tok..

Cinta PJJ boleh menyakitkan hati, merisokan dirikpun, menaitkan darah menjadi penyakit darah tinggi sebab kita akan 24/7 riso jak dan tringat jak kat pasangan kita nun jauh di mata..

Paling sakit bila mun kita dah bersedia apa segala, coma nunggu masa, tapi ahernya sik jadi atau lebih tepat dlm erti kata lain, berubah last minute.. yahh... masa ya baruklah tauk lanigt tinggi rendah.. huhu.. Aihhh.. pjg juak ku ngerepak situk.. min tak izin balit lok hehehehe...

jam said...

cik azzahrah tok lecturer unimas nak ngajar kaunseling ya kah?
aieh best ko pun post oon o...
suk dengar aieh p nak terasa hati ak mac ko pun post. macam yindir ak jak. huhu/

n i e z a said...

kmk ada kenal sumone thru online more than 2 years back & we developed feelings for each other. x tauk la whether ya diconsider PJJ but for me, i do care about him & he feels the same. from that first time sampei nektok, kmk masih ada rasa rama2 terbang lam perut bila mek duak bewebcam, bila nya call / ym. maybe becoz kmk tok x suka yg jenis kuyut jk2 & he is constantly bz, dats y mek duak pat tahan kira lamak camya. and yes, trust is the main thing. wpun dlm ati ketoh2 jak tkt nya berolah. paling terok mun kelaie. tym nak mujok ya kdg2 sampei sebulan x kontek terus koatan duak2 ego, bz & timezone x sama. kmk x penah jumpa nya so maybe, perasaan ya lain dari those yg mula2 mmg begerek tp pasya dipisahkan oleh jarak antara cdak. tp mana2 rship pun mok ada effort from both sides. yg paling penting, mun dh jodoh x ke mana juak. mun dh chenta, distance is nothing. org begerek dpn mata gik berolah, mena x? ;)

kiki said...

kekadang, rindok juak maca post nya tok, kekadang gelik ati ndah... he he he..

izza said...

pa kata ktk tok?? nang ada.... btw, bak kata bapak...jgn bgrk time study..utak tok bebelah2 klk... kdk semangka eh..mun dbelah byk2..nak ka anco...hahahahah... bapak pun nasihat ya pake kmk op kosss... kmk nk ka anak sarbini yg plg kenjj begerek...hahahaah... tp mek tauk ktk over dr kmk bh.. p ktk terer napokkkk..... ;p

Rudy said...

PJJ memang susah bah bila duak duak mbak ego..hahaha.susah-susah mem mata biru banyak sinun oiii...go g go ajaa

juan affandi said...

aih oon...
ngerepak....
hahaha..
ktk pjj juak kah???
sikkan sekda nak???
awww...

oon said...

dear big momma,

bena kata kitak, kenak cayak lah, mun sik cayak, kenak cayak juak aihh

dear dukun,

malaskuu, mun gia, aku balit, boh heran ku xda meli papa dr UK ngan ktk urg k. matilah ugutan

dear kukumalu,

tp nak mun sll gilak beralah, saq ati juak nakkk

dear ju,

yahhh PsJJ. alu established alu heehe

dear mrs depp,

paham ko perasaan adik ko tok nak oo. chemmm ni lahhhh.

dear anon,

hehehe, tau takperr

dear amir,

sungguh byk mem mata biru, ijo, papel, tetap gadis kampong ala2 kak melah d minati

dear mis tikot,

aokkk, harus makey lampu cabik segala nakk

dear aya,

benar ya, sabar, trust, semua2 lahh

dear hensen,

aihh udah gik, ko tok nang dah wajib nikah gik koh

dear azahrah,

sik kira laki kah ompuan, sama jak. kinek tok moden, sama jak, yang penting haruslah perasaan diva sentiasa, jgn dilupa make sayap victoria secret!

dear onggon,

aihhh ehhh, alu bercerita suasana pilu nak oo, boh gia, nangis kmk ngr tok koh. anyway onggon, kitak gerek jak ngan urg melaya nunnn hehe

dear jam,

saja jak mek bersusei pasal tok, byk ngr kwn2 putus gerek, tunang sbb PJJ. huhu.

dear nieza,

ney tauk ya destiny kitak. bg kmk la, mun maok, kenak ada effort, usaha juak, sikpat PJJ lite2 gtu. so apa lagi teruskann!!

dear kiki,

apa di gelikkkk yaaaa. erkk

dear adek,

kelasss bapakku menasihati anak2 perumpamaan semangka gtu. kmk setuju. sokong! so jgn ko nak kenjj berger. carik duit lok! cia kmk puas!

dear rudi,

maok mata gold, boleh sikk

dear juan,

kmk PJJ ngan urg eskimo, ya baruk merentas hujung dunia gtuu

farid said...

bagi kmk fes n formos mesti chenta (chenta bena2 chenta - cam lagu Rudy, seangkatan ngan Maziun Hamzah..yohhh menseya li jak wakakakaa)

selagik rasa chenta ada, ktk sek akan izinkan/benarkan apa2 halangan untuk sebab nak putus kecuali TAKDIRNya.

waima DEPAN MATA sekalipun mun rasa chenta dah sekda, kem salam jak lah.

sama ngan PJJ, JAOH camne pun mun rasa chenta numero uno ya untuk ktk jak, insyaAllah sampei ke ujong lah nya..

my 2-cent ;p

bunga said...

nang sakit juak PJJ tok owhh...saya tengah mengalami nyaa..

apapun,life is short,make it sweet.. :D

kema said...

Sik tau cemni mauk madah? TRUST & BELIEVE. satu jak, boh pikir bukan2...jodoh itu ketentuanNYa. Jgn sedih2..

kema said...

ehhh..TRUST & BELIEVE pulak...merapulah kmk tok. TRUST & COMMITMENT. haha sori yeee oon. ku dah rasa duk jauh2 dr mak bapak ku. setakat Bintulu jak, tp nak itulah. tak da kwn yg rapat..kak susi jak..upp kelak ktk jgn kutuk dia tau

Mr Duey said...

PJJ ...nang bahaya juak PJJ duhal ingin juak nak nyerik tapi mun setakat PJJ antara kampung no 5 ngan Kampung Boyan boh jak..ya belum abis kentut dah dapat nyium tek nak... PJJ I take note lah benda tok (bunyi bos jak "take note" lepas ya titikkk (nyebut ala Rika Sumanto dalam Bawang Merah Bawang Puteh)