Wednesday, 19 August 2009

amarah

Assalamualaikum,

ok. before nak setat posa tok. aku nak melepas segala amarah tok. setahun dah ku nahan ati cerita tok. aku sabar. dalam ati kecik ku. maybe blom ada. maybe blom sampe. sik boleh nak nuduh2 urg sekati. tok dah genap setahun. sikpat ku nahan sabar gik. aku terus angkat jabar!

sebelum itu. sila rujuk post tok.

yah. dah rasa ati aku tok d kejauhan koh. ingin juak nak meli barang k urg tua, k adik kakak ndak. that is a year ago. aku dah ngantar make pos UK. sampei nektok. sik sampe2!! ku cek kat pos UK, cdak madah dah diantar sampey ke malaysia. so apa2 hal deal ngan malaysian post. k fine. aku sabar. tunggu jakla, berik masa sebulan, 2 bulan, 3 bulan, 4 bulan... ulang sampai kabur. nan ado!! sik sampei benda ya! kira free jak aku ngantar benda ya, nang merik ngan pos malaysia! aku dah nyusei ngan cik sar n cik anah, barang nak dianta ku. bukan murah nong. maybe to some ppl murah. tp bg aku mahal juak bah. semua2 benda ya dekat nak rm seribu. aku meli time sik sale gik. rasa ati aku koh.

nektok aku nang manas benar. nak madah maybe barang aku tercicir, apa tek kwan aku dah 2 kali ngantar barang, duak2 sik sampe. kakya ada kawn ku sorang tok, ngantar baju n jam, kotak ya dibukak, baju ada, tp jam xda! yahh apa nama sik beretika kedak ya! aku tauk la, post tok sik register, n taking risk la, tp mun dr malaysia, ok jak barang, sampe jak ke UK. sik pernah sik sampe. tp mun barang dr UK ke malaysia. nang kompom ilang! cdak nang mukak brang kita! ok fine, mukak jak sik la ku kisah, takut dadah segala nak. tp dah dibukak. tutup balit. jgn cerdit gilak tgn ya pande ngambik hak urg! bukan aku jak kenak bah, byk kwn lain kenak. the safest is ngantar k courier, which is besa nya mahal dr bang nak dianta.

ku bukan mintak apa, cobalah beretika sikit kerja. ko bangga kah ngembak beg dkny curi! sandal marks spencer curi! londar curi! hak urg! rasa ati anak nak ngantar brang ngan mak bapak! urg putih sungguh bukan bangsa kita. etika daknya tinggi, sikla semua, tp mostly. mun bukan hak, sikda daknya nak ngambik bah.

dah la ku aku tok demam, ngeluar gik rasa panas ati ku tuk!

please lah, bukan ku nak nganok2 abang2 posmen semua. they done a good job. tp some of it yg sik layak jadi posmen. sori mun post aku tok penuh kebencian, just aku sak ati jak bah. bukan ku sorang jak kenak, mostly pabila ko ngantar barang to malaysia through post biasa, 90% sik akan sampei. ada sorang gik kawan, nganta frame gamba, frame gamba anaknya baruk lahir, rasa ati nak ngeso ngan mak bapaknya lah. dlm ati tek sapa jak nak encuri frame gamba nak. at last dah sik sampe juak!

so mun sapa2 nak berkirum brg dr UK tok, ampun k, sikpat ku nak ngantar, sik mok kitak urg puteh mata, benda nak dkirum sikda. nuggu jak ku balit.

and ma, poskad nak mek anta ngan kitak dah sampei ka? that is so 10 month ago. mun sik sampe juak. sikla ku pande gik koh, poskad gamba batu stonehenge ya pun mok dharu juak!

k dahla, makin demam ku klk.

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

Wassalam.

20 comments:

cinta laura (glemmm nama ku..) said...

boh kata benda mahal sarol..benda murah pun ilang..even dalam malaysia nya gago juak berilang..apatah agik nok oversea..heran nyawa o..? kawan ku duak kali meli ipod through pos datang2 nemu kotak kosong..(nya pun sik jerak juak meli sampey duak kali) ..boh kata ipod..org ngirim baju sekadar baju seragam lupak di umah mintak kirum gik ilang..ndak ku tauk juak eh..

clouds over her head said...

menar kata kau o-on. dolok aku pernah juak aih, berkali2.. dr NZ ke Kch, sik smpei2. nya tauk barang lam ya mesti bagus2 mun dr obersi. mun dr m'sia tok, sik nya medow.

pernah gik ya aku ngantar brg besday adik ku.. besday kad jak tinggal. di engkah lam plastik. ko tauk, nya madah apa? sampul surat ya dah hanco.. mun dah hanco, gney ko tauk alamat, mun jak ngantar kad besday, iboh jak.. sitok melobo juak Hallmark/MEmory land ya koh.

zmn dolok2 oh, bkn senang nk berantar duit, kedak kinek tok. kotan mak ku tek ngantar cash pakei courier. NZ pun policy, sik leh mbak makanan, brg2 kering, etc. nang leceh la. nang dibukak surat/post courier tauk ko.. tp duit ada gik lam ya. stiap kali mak ku ngantar duit, terus ku kol, nanyak brp nya nganta.

heran juak aku, urang puteh tok agik ber-etika, snggohpun nya bkn org islam. mun ku nemu kah pencopet ya ku potong tangan nya, sak sekpat basoh berak agik. boleh x?

azai said...

tdah kitak oon. terok eh camya. ngan sapa gik dipercaya owh.. urang keja sik jujor..nang sik beretika urang kita tok. nang berik malu eyh!! huhu

SEN said...

uih..nang patut juak bah kau manas..gila eh..ya la tek urg melesia tok kekadang sik betol juak..omputih mun hal2 kja nang encarik org2 yg boleh diharap..

bunga said...

yohh! sik amanah lalu jak orang keja yaa..ingga! sak nya makey barang curi bang oon...sik nya berkat kedak yaa..gaji di trimak sik berkat juak ntam curi barang orangg...doh eyhh..saba bang oon sabaa..

salam ramadhan! :D

sabar rol, sabar said...

aaa doa orang yang teraniaya. mudahan urang yang ncuri ya apa jak nak di pakeinya yang di curi ya, mun handbag, tangannya kurap. mun selepar, kaki nya bau stong antap. mun londar, keteyak bekuap. aaa bole sik gia?

ku paham rol. mun aku pun, bukan mohar jabar gaban gik kali. nang terus BERTUKAR!!!

wakluuuuuuu juak sidak posmen yang sik amanah ya.

aihhhh pelikkkk. sema jak berik poskad. aku sik????

(hahahah maok juak nakkkkk)

MAMI_FARIS..... said...

nang jaik akal cdak org ngambik brg ktk ya...... sak tangannya putus kenak langgar lori. gik rs nya...... mungkin ada hikmahnya even ati panas ngenang brg k kirum ngan org tua sik sampey......... sabar aa...

Rudy said...

memang sidak pos akan mukak barang dari luar negara ke Malaysia bah rol..salunya sidak Kastam, dan pos malaysia ya nanga dolok barang...tapi memang kadang-kadang ada sidak yang sik amanah, nanga barang kacak-kacak, alu dicurinya..should be dengan kastam sidak akan cek barang ya boleh masuk malaysia ka sik atau perlu ditax ka sik..mun kenak tax, mesti ada dimaklum dengan penerima alamat suruh ngambik barang ya di pos opis..

tapi bila barang ya dah dibukak, secara sik langsung posmen-posmen yang sik amanah dan tidak jujur ya akan nilit dan nannga..barang kacak sorry jak sikkan sampei ke penerima..

tapi mun dapat pakei courier lain nganta..macam FedEx ka, UPS ka, lebih secured..ambik serta insuran in case barang sik sampei..memang mahal,tapi berbaloi barang secured..mun ilang, boleh saman company ya..hehehe

bah-bah sekda jodohla barang ya nak diberik ngan orang tua kau..xpala rol..bila ko balit, beli jak barang mbak kei tangan..(balit lak beli souvenir kei aku oii..demand kali jak....)

oklah..alu jadi entry blog kat sitok..sempena bulan ramadhan yang bakal menjelang, aku ingin mengucapkan salam ramadhan kepada kau disinun...boh sedey2 dan keep us updating trough ur blog ok!..

Kunduran said...

Ku ada pantun k kau:

Atas burung bawah burung
Jahat sungguh orang itu

Nang celak*n (mok juak censored tek konon) sidak sik amanah ya. Mun tangan kita besar nyiru, mok ajak ditampar sak alu cacat. Apakata ko ngekot aku belajar ilmu ngaruk cabik, sak urang encuri ya berangat? pengeras nya bunga tujuh jenis, benang tujuh kaler, kakya paku k gigit....

KHaiRuL aNTaSHa said...

owh tedah ktk..nang patut pun manas..lewat juak owh..sikpa..makin murah rezeki ktk kelak koh..amin.. Salam Ramadhan!.. Slmt hari raya..maaf zahir batin.. eh..awal li jak :p

aya_snooter said...

eee...sik semperna pangey nak ncuri2 aih! pa jak rasa urg bharap dapat brg dikirim...isk iskk!!

asma said...

deng lain kali kirum bom jak, sak bila sidak mukak alu meletup(pemikiran ala nordin mat top)hahahaha kakya poskad ya nang sah belum sampe. sik tauk la mun ada dibisak oleh org gaji indon ku nak lari reya..ala2 sabotaj hehehehe

ju3 abdullah said...

iboh kata brg dr oversea, nak dlm sea tok pun sik sampe2...tang bungkus kosong jak nak d trimak..

yah.. setuju mek ngan kenyataan kak asma.. anta bom jak cya.. sak ta tauk sapa curi.. boh kata putus tgn, bdn2 skali ilang.. dr nya ilangkan brg kita, kita ilang kan diri org ya..

kakya mun ada juak nak sik pande2 insap, pake burung merpati jak kt tok.. sungguh nya burung, nya ttp lebih jujur..


yahhh.. ku gik geram!!!

oon said...

dear cinta laura,

sikda ku komen lain, haruskah nama kau begitu menyerlah. overshadow tauu

dear cloud,

yahhh mena ndak, sak ati ku koh. gerammmmm.

dear azai,

nang keji abang posmen yg keji itewww

dear sen,

jaik ati ku ngenang dirik ku ko sen

dear bunga,

sabar jak la mek mampu koh munga, salam ramadhan juaks

dear sabar,

ko mok juak kah posakd iteww. ada ku nganta, tp sik sampei kali (coverina menyalahkan posmen)

dear mami,

yalah ko, terus mek feeling2 ana hikmah. apakah

dear rudy,

yalah koh, mun ngantra barang mahal antap mok juak ku make dak fedx ups segala. mun barng mur, sik berbela juak nak. anyway i learn my lesson

dear kunduran,

hebat ko ilmu ngaruk cabik segala, persis bobohizan

dear khairul,

huhuhu. selamat posa juak k nong!

dear aya,

dugaan, inikah dugaaan buatkuuu, hujungnya tak seindah mimpi,k hanyalah igauan ngerii.

apakahhh

dear asma,

haruskah nordin mat top? hahhaa tedah ku. dtg ke poskad batuan pun mok d haru juak. kali niat ku salah juak. nak loba ngan kau haha

dear juju,

hahaha. adik2 zaman sekarang begitu lucu, burung2 katanya haha

SEN said...

mun jeton semon ngamok juak bah mun knak benda2 cemtok..bgs kau mggunakan perkhidmatan dukunlintah plkn.......

Monalea said...

sian kitak . sabar jaklah.Selamat berpuasa buta kitak

changkir said...

pelik juak pandei jadi mcm ya indah owh.. pa kah reti nya mencurik... ada saman kan pos malaysia ya lak.. bagus juak org ngirum bom kah antax segala, curi gak mun nya berani..

pa kata, mun nak ngantar, balit lam kotak lain, tulis besar2 "mencuri ya haram, ku sumpah kudung tangan tujuh keturunan.." hehehe... kakya, bungkus byk2 kotak.. engkah tepong baking podar sikit, sak dak nya takut nak megang heheh..

geram ku eyh.. mok jak ku jadi undercover kerja kat pos opis ya, nak ngecek sapa punya angkara ya.. ku rasa mesti sidak besar2.. bog2 bos lam pos ya kah, kastam ka, buat2 sik tauk jak tutup mata sebalah jak.. coba brg dianta oleh family dak sultan2 bah.. bok cerita tok masok news.. tp sigek gik, mun dah nama family royal ya, sik betah nya nak ngepos... aihh.. melelat.. hehehe.. sabar jak lah oon.. haram jak sapa makei jaket versace dikirim ko ngan aku ya.. hehehe...

zulkplyjoharis said...

salam onn,

apa yang saya boleh padah, just bersabar dengan apa yang telah berlakulah. Perkara macam ya memang selalu berlaku dan anggaplah apa yang telah berlaku ya suatu pengajaran.

selamat berpuasa

edzura said...

oh kamek mengalami masalah yang sama oon. masa abg mek di US dolok kedak kitak la berkirum barang ngan mek orang. Banyak juak barang di kirum tapi sampey nektok sik sampey2 (almost 10 tahun!!!). Nang dah sampey msia parcel ya but sik sampey ke tangan mek orang. Sejak ya abg mek sikmok nganta brg k pos agik. Ada skali reya nga ngantar makey kontena 3 kotak besar (kotak ya kmk pun muat masok koh kotan besar tek) sampey ke kuching tok. Tapi sebulan bok sampeyla...salunya brg tok stuck di Kl nun. rah HQ pos ya sidak asal nangga brg dr oversea tauk ilang. Bila mek org ngantar dr kch ke US sikda pun ilang or kenak bukak. heran ooo...

Felicia F. Ramzi said...

jaik ati..mun kamek sure sedih juak.. setakat tok malaysia dalam malaysia lum gik kamek hilang barang..mun ada, nang ku tunok pos opis