Wednesday, 12 August 2009

passion

Assalamualaikum,

entri tok ada kaitan ngan post ngegeh babe. urg kecik atii oiii, byk benda ku sik bersuseii ngan mak ikan. sampe kuar cita pech lub ku belaja nyait. kejii.

ok di mula cerita, ku nak bercerita pasal passion. yerrrr. apakahhh. aok, semua kita tok ada passion nak. semua da minat masing2. benda nak d rindok d polah. ada nya suka ngail, ada nya suka bermasak, ada nya suka maca buku, ngumpol setem, tidak lupa ada nya suka makey bulu mata palsu (yes, im talking to you eja! sik perlu berlakon baruk kuar dr jel terus ada bul mat pels rasa ku nakk). n of kos mun kita molah something yang kita passionate, kita akan hepi, n of kos, hasilnya pun akan hepi juak. pasti meriah dan gemilang bukan? n mun kita kerja, carik rejeki benda yg kita passionate, mesti kita rindok, mesti kita bahgia ndak. n consider yourself lucky mun dpt kerja benda nak d suka kitak urg.

barang nya yg suka shopping, jd buyer, brang nya suka maca, jadi pembaca berita, barang nya suka ngail mmm jadi nelayan kahhh. so nak ku madah sitok, apakah benda nak ku polah tok, exp, lab work, biotech thinggy tok my passion? not at all! mmm sorry to say that. xda pasison ku dlm bidang tok koh. aok aku tauk, aku good at it (maok juak). science, bio, chemistry is my thing, but this is definitely not my passion. bukan minat aku. just my responsibility. maybe my destiny.

kadang2 aku jeles ngan some people working in our lab. cdak mmg passion pasal kerja cdak, sik perlu dpaksa, sik perlu disuruh. sidak akan rasa suk ke dirik mpun ngan research sidak. n perasaan ingin tahu yg tinggi. aku tok gigih juak, tp aku gigih kerna aku takut d terngak mak hayam, n maok abis phd tok cepat2.

so what is my real passion? mmmm oklah ku pech lub lah, ku madah lah, my passion is creating and revealing beauty. apuuuuuu penuh persona passion ya. ttp juak mok express penoh bergaya nak. heran kuuuu. camtok, aku suka mencipta benda kacak, nagga benda kacak, kira passion aku adalah mmm ngacakk lahh. apakah. aoklahh aku suka design2 bah, benda nak revolve around beauty, perfection, sik kira design rumah, bangunan, baju, interior, outerior. mek suka aihh. n i think bakat mek pun ada kat sia, mek rasa mek ada ultra eye gtu. mek rasa mek pande nagga benda kac2 n molah benda kacak2. bena sik adik ku yg materialistik. akuilah abang mu sememangnya gemilanggg.

my work now got nothing to do with creativity and beauty. dealing with dull facts. why does bacteria live. what gene, enzyme, glucose, molecular, bla bla bla. don get me wrong, i do like my work. but the thing is, its just i like it n i didn't feel bad about it, just that i don't have the passion about it. mek konpius, mek tensi.

dolok masa mula2 melangkah dlm bidang tok, sik pikir, kita ekot jak aliran urang engkah kita, urang madah masok science side bagus, masok juak, maybe dah ALLAH merik bakat dlm bidang sains tok. Alhamdulillah, sampe ke ujung juak ku belaja. (sungguh dlm masa belaja ya ttp ngerepak besar panjang ndak). mun kinek tok lah, aku dberik peluang milih arah idup. aku rasa nak, aku mok ambik architecture, aku ingin jadi arkitek uols. ingin ku. molah2 bangunan. engineer sik mok ku, sbb ku bebal fizik. tp yalah dah umur nak masok setengah abad tok, sik perlu rasa ku nak.

so masa ku abis belaja dolok. n waktu lebih kurang 2nd year ku kerja CRAUN, aku tetiba dpt pencahyaan agong. nak molah turning point, aku berpikir, sampe ke mati kah aku nak celup kaki dlm research tuk. ku rasa sik sanggup. kepak eh. sakit utak ku. so tetiba lah aku terus bangkit, sayap vic secret ku terus kembang. aku mesti molah something. following my passion. revealing beauty. aku pikir something that make profit n at the same time realising my passion.

ada juak ku berpikir mok ambik koz architecture.....
apa ko ingat part time boleh kah ambik second degree segala. mati rebuk building koh!!

ada juak ku berpikir mok ambik koz lanskap design....
apa ko ingat urg kuching lalek mok lanskap segala. engkah jak bunga kelen mem atas pagar rumah. rindok urg. (sapa?? tatau??)

ada juak ku berpikir mok belaja pasal interior design...
apa ko ingat cik anah cik sar mok ngr kata interior design ko ya. mun dah katanya maok engkah curtain ropol2, nya mok juak, sik nya duli it was s0 90's.

aihhhh jadi ke masalah duhal cerita tok. last2 tek. aku tekad. aku belaja nyait. yaaaahhh. pa tek, satu petang tek nak, kenak terngak bos ku d CRAUN. terus ngamok ku, terus nekad nak berenti kerja kata dirik. tp pikir2, aihh sapa nak mayar kelisarina kuu. sik jadilah. so kak pia, tetiba aku tertangga pembaris nyait cik anah jaman2 dak nursheila amin, rupa2 nya cik anah, pernah nyait uools, dress maker gik ya. tp nya berenti sbb cik sar madah, sik bagus nyait baju seksi2, sebab bersubahat katanya. sampe ke hujung dosa diembak oleh pemakai baju ya tek. aihhh terus oon pose2 sujud taubat nasuha.

tp oon degil, ttp mahu menyambong zaman kegemilangan cik anah, alulah ku gigih. ku pikir2, mun dah abis kontrak ku ngan craun, aku mok mukak butik ku mpun, pa tek ngekot cerita potret kejayaan rizalman ndak. mula2 berjajak baju opis ke opis, last2 tek pemos seantero melaya. n another idola ku dlm fesyen2 tuk, Mr Elie Saab, eh baju kaler burgundy nak ada burung kelicap segala nak d pakei kak halle berry ya eh. sigek ku sukanya, ada bini ada anak, keloarga bahgia, harus dijadi contoh, mundak tek ada urg speku nak, ku jadi abang dolce ngan abang gabbana, munsik abang jacobs. berlaki urg brazil segala. choiii. kakya ku vangga juak ngan designer sarawak kita kak Tom Abang Saufi, ku rasa urg swak tok, mun nya molah something, mesti extravagant ooo. suka mek kitak koh kak tom, mun kitak pande maca tok, harusss kitak ambik mek kerja ngan kitak, kompom label kitak melerts kakya, klk mek mukak dept baru, dept underwear, harus ada loa bip ada corak2 pua kumbu. kelass sik kelasss. anyway melelat kejap. diat koh, blomm, blomm gik megang mesin jahit, dah feelinng ellie saab, rizalman, tom abang saufi segala. matilahh.

so kak pia ku tekad la tek, sorang2 aku tok gi kedey amoi tua, HONG KONG FASHION. kedei atas kedai kopi cina, kat bangunan dak pizza hut, singer segala ya eh. ehh coba kitak urg carik kedey ya. diulangi HONG KONG FASHION. yaaah harus pemos amoi tua ya kaktok. bait nya koh, sukor sabar jak nya ngajar aku nyait. dah nya suka muji aku:

amoi tua: bagus, jahitan kamu sunguh kemas, kamu mmg berbakat, adakah ini first time kamu menjahit?

oon: aiihh benakah, chemm ni tukk (sambil tolak-tolak amoi tua ketepi). lihatlah dunia, oon pande nyait aihh. you wait azadine alaia!

dlm kelas ya tek, aku sorang jak laki, tp cam best jak berkwn ngan akak2 makcik2, ngr susei sidak. cerita pasal rumah tangga, anak, laki sidak, kpg sidak. suka jak ku ngr. bukan apa, lain bah, sungguh oon sblm tok rubbing shoulder ngan socialite jer, dah bekwan ngan cdak ala2 maid in manhattan, rindokk, happening. sidak pun suka melayan aku, dah sorang laki ndak.

akak: sarol, kenak kitak mok belaja nyait indah?

oon: saja rindok bah kak, boring mek kerja kmk nektok, mala kenak anok boss, saq ati, mek plan mok mukak business kedirik klk

akak: ooo tedah, bagus la gia, bukan senang mok carik laki mok belaja nyait tok, rindok bini kitak kelak

oon: kmk xdalah nak nyait lamak2, kmk ada vision mok mukak label mek pun klk, designer hebat ala muslimah gtu tp ttp haute couture, mun sik muslimah, ada kenak tengak cik sar.

akak: oo mun pia, klk jgn lupak akak, mok jak akak kerja ngan kitak koh, apa nama label kitak klk? shahrul sarbini kah

oon: mm sik ehh mek mok engkah label KOING KODIV.

akak: apa yaaa, cam bahasa romania jak dgr akak

oon: yaaahhh jgn sik tauk, KOING KODIV bermaksud "ko ingat, ko diva?!!"

akak: apuuuu, pelik2 jak ko tok, apa reti diva ya, hebat2 jak perkataan ko tok, sik akak tauk koh, cam bunyi jenama modes jak.

oon: (pitam) eh dah lah kak, sambong nyait gik nun, mek reserve enjin jait tok kaktok.

so dlam masa ya, aku bertapok ngan cik sar n cik anah, sanggup ok, pebulak sunat.

oon: oo mak, stat dr aritok, senin rabu jemat, kmk balit kerja akhir, kol 630 gia kali, lekak balit kerja mek terus gi reservoir, mek duak jaki joging.

cik anah: mmmm pahal tetiba nak joging tok

oon: joging lah, oon dah gumpra dah nektok, sik visible agik cheekbone mekkk

cik anah: pegilah, pegilah, susahnya berisik anak gemilang.

so stat lah accumulate dosa ku bertimbun mulak cik sar n cik anah. tp sidak duak sik suspicious sbb ku guna nama pak dukun, hahaha harus sentiasa dilindung kaabah kan pak dukun. ampunnn. pak dukun juak lah yang ngegon aku ngantar ke hong kong fashion ya tek. nya jak tauk rahsia dlm beg anya hindmarch oon. even mak ikan pun sik tauk. sbb pembalasan myvi ijo!! aihh lagik juak.

tp dah nama tuhan nak nunjuk nak, ada sigek ari, tetiba cik anah pande ngemas bilit aku. nya terjumpa sesuatu. (nooo its not kond*m). balit kerja:

cik anah: apakah iniiii??? (sambil melempar pembaris nyait kaler oren)

oon: mmmm apa ya ooo, sik tauk mek ko mak

cik anah: sudehh kau, kitak belaja nyait?? dont tell me kitak belaja nyait??

oon: mmmm aok mak

cik anah: so kitak mulak mak lamak tok, madah2 joging2 segala kat reservoir ngan jaki!

oon: mek tauk mak sik suka kmk nyait, tp kmk saja jak bah, mek rindok, k mek release tensen mala kenak terngak bos mak

cik anah: urg release tensen, mbak semayang, maca quran, sik juak ku pernah ngr urg release tensen nyait koh, ku rasa kin tensen mun mbak nyait mala salah jait, dah gago ari nak raya ndak.

oon: aokla mak, mek rasa mek minat nyait, amoi tua ya pun madah mek ada bakat designing. mek nak mukak label dikpun. KOING KODIV namanya. hebat sik!

cik anah: sudeehh ttp imagine mok hebat2 label2 segala. mak bukan apa, mak sik mok kitak jadi pelik2 bah, tangga ktk designer2, pelik jak rupa cdak, apa kitak mok jd kedak issac mizrahi, michael kors waima zang toi, berambut jerepet, make skirt segala??

oon: sikla mak, mun kmk nak jadi kedak ya, lamak dah, lagikpun mun kmk jadi kedak ya, sik alang2, tiap2 ari mek make sayap vic secret. boh bimbang, oon gik oon. lom ku nak nyukur bulu mangsu. niat kmk, nak blaja nyait jak.

cik anah: klah, mak ijin, tp mak x suka kitak mulak2 mak gtok, coba padah oo, bagus juak kitak belaja jait, madi kitak ngisap gam segala nak. tp cik sar kelak haruss murka, rasa ati urg maok anak laki nya blaja jdi mekanik, jd ke tek gago nyait labuci!

cik anah: lagikpun, mak sik riso sbb mak tauk, sik ko sampe ke ujong, klk mun ko boring mesti ko berenti, selalu gilak dah.

oon: mak lok, bukan mok merik semangat

cik anah: sudehh ko mok mak mbak pom pom kah kat hong kong fashion ya!!

so kakya ku nyambong jak blaja nyait, alhamdulillah cik sar n cik anah murka lite2 jer. tp nya sik nyuruh madah dak adik-kakak, petunggal, malu katanya, anak bujang nya blaja nyait instead bertukang, nebas rumput, ibohhh, scar klk kaki katanya. so dipendekkan cerita ndak, kursus nyait ya tek, ada exam2 indah koh, ada 3 kali exam. aku lepas sigek exam jak with flying colors, tp kakya, aku sikpat nerus kan, sbb dah nak pindah upm masa ya. so ya ujong nya. pause kejap cerita potret kejayaan KOING KODIV.

kakya ku terbang lah ke UK tuk. alu makin tenggelam lah passion ku ya tek. liat dah jarik ku lamak dah sik nyait, lupak dah aku chemni mok molah pattern. mmmm tandah jaklah. maybe sampe ke sia jak career nyait ku. passion nyait pun dah pudar. nang benar juak kata cik anah.

tp nek tok, ku rasa ku ada passion lain koh, ku rasa ku passion ngambik gambar. aihhh. apa tek tetiba ku rasa ku ada bakat ngambik gambar, tang kacak jak rupa gamba ambik ku. haruskah ku meli dslr juak? jap jap apa reti dslr tek. errrk. so rudi, adey, zari, awas! demarchlier, move over!

Wasalam.

18 comments:

dukunlintah plk said...

koing kodiv.. hadoh hadoh hadoh.. tegoleng2 menonggeng2 ku tetak ntam kau.. alu terkenang semasa dulu.. lamak dah ku sik nyengok cik sar cik anah rol.. xda juak betemu masa smbhyg jemat.. salam ngan nya duak ngan adik ko :p

bunga said...

kamek ingin juak blaja nyait kohh...dapat molah baju raya dirik pun..jimat kos..hehe..

label ya kacak...koing kodiv! :)

pak dukun ya nang geng kerasss lahh..hehehe..

huh! said...

KEJI!!!!!!!!! berapa igek balas dendam koh tegal myvi ijo ya jak!!!! aok ingat jak kau. kak tok apa-apa hal ttg aku ku xmadah. mana kata kau nak merajuk nak begoleng sia. ada aku kesahhhhhhhh??? siiiikkkkkkkkkkkkkkkk adaaaaaaaaaaa.

Kunduran said...

sik ku rajin...gik masih tersimpan dalam draft aku pun entri pasal passion, kau dah ngeluar dolok. sik ku maok ditunggah ciplakrina...ala2 Pringles-Mister Potato, Oreo-Biskut Timbang di Hopoh, Siti Nurhaliza-Sharifah Aini (eh, Siti tiru ker?)

dahlah passion tang lebih kurang, dari ke design-njait-photography. Aunty Jac nama amoi di HongKong Fashion ya nak? Dia shakap masham itu bidayuh Bau mun shik sharah aku...

Apa kata ko teruskan jak belajar njait ya? pulang ko ke Msia, kita 2 join venture mukak bridal house. waktu ya klak: Agnes Bridal? kedei makan baru kah ya? Radzuan Radziwill? sapa ya? bapak menakan jiran ko kah? chemmm yaaa bah....

Rudy said...

ahahaha..gya tek duhal tek keysah..xpa.ney tauk kau balit lak KOING KODIV ya mok difranchise oleh Tom Abg Saufi..

seriously rol, mun kau rasa "passion" ngambik gambar tang tiba-tiba ada dan kau rasa enjoy dengan passion itewww, mungkin masanya kau beralih ke DSLR...matilah demarchelier mun kau start ngambik gambar. Its a good hobby kei release bah..kedung kau di UK, peluang Photography nang banyak sinun..(wish i was there ngambar...huhuhuuu)

CoKeLaT-RaWkZ said...

hahhah.. nang ad KOING KODIV? ahhaahha...

kedak aku juak hangat2 taik manok nak belajar molah sumpin rantei segala bagei ney ada, taiikkk eh berabis duit meli ngodar dari US dah playa dah batu dah dawei konon2 tek molah jewelleries.

sudeh nya?

Berblogging spanjang zaman!

Big Momma said...

konsentret menar ku maca entry u hari tok...sampei ambi cuti half day ptg tok... ha ha ha

koing kodiv sik bunyi sora katak ya kah? koing koing...

Mr Duey said...

Dohhh nak? KOING KODIV nang hebat lalu sujud sembah ala2 dalam cerita Pangilan Pulau aku ...ya baruk cita-cita gemilang ehh, kenak kitak orang ada passion macam ya ohh? tang aku kerja jak sikda aku mikir apa2..yalah ku anggol kali sbb sikda passion..tapi mun kau mukak Butik nak aku mauk ngodar sayab Vic Secret aku..tapi ala2 penyanyi korea Rain (duhh nak) o.keyy tapi I sik mauk too much labuci or teremen okey I sik mauk mcm Mak datin sangat o.k...I nak yang classy (siaplah ko mun aku jadi customer kau ...dak Diva tok nang cerewet!)

kukumalu said...

aih.. oon jadi engineer sik pelu pande gilak fizik. kmk pun belukuk juak fizik time skolah. tp benar oon oh, benar pun kita pande molah keja nak kita ada kinektok, makin kita berumur, makin kita rasa passion kita ke arah lain. kmk mok juak jd kreatip tok wpun NAN ADO. tp yg penting semangat jitu ya ada. jgn jak hot2 chicken shit nak o. hehehhe

AmirFX said...

pjg juak entry tuk... ingt di sinun tek belaja jadi kedak jacobs ngn dolce... upa2nya nak jadi photographer national geographic... ganbatane...!! Semuga hepi jak... Mun ko hepi lah paling best nak molah sesuatu perkara...

joynstar said...

KoinG KodiV? ongputeh mesti sebut -coyngcudeave. internesenel lah Oon. bagus, langkah pertama branding dah ok dah ya. Milan FWeek debut harus meletup. Mun asa mk tribute to kak TOM, sila molah sayap angel pua kumbu. ahaks!

XoXo

renxo said...

bila masa ko blajar nyait indah.. kenak ko sik mok blajar ngan aku.. harus bukak butik molah kain langser kita duak... heheh... at least sik lah mak ko begor gilak nak, sebab ku pun pandei mikik motor juak bah hehehe... motor apa kah ituu..

Oon, beli lah ko DSLR sigek.. beli NIKON k, mun ko meli cannon or sony or pentax or olympus or hasselblad... siap ko.. Nikon juak pilihan Patrick Demarchelier, Meisel, Leibovitz segala.. keh keh keh...

p/s: adakah tok post spoiler yg sarol dah meli sigek dslr??? emmmmm

juan affandi said...

aih... demarchilier... nang crita devil wears prada... hahahha...mcm2 jak minat ehh.. semu jak maok di polah ohh.. nak nei sigek yg tetap sik tauk.. hahaha.. bukak koing kodiv di sinun kompom blt msia dpt DATO trus.. hahaha...

oon said...

dear pak dukun,

ko nang buang batu ngan cik sar ngn cik anah, bulan posa klk jgn lupak ngabas, nya terngok bubur masjid tambi

dear bunga,

yahhh pa gik, blaja gik ngan amoi tua HK fashion!

dear huh,

doh doh, ngamok dah mak ikan. nuggu ko masang astro lok

dear kunduran,

nyalah ya koh, lucu jak bunyi nya kelaka hehe. bah bah bila gik passion kau tek, cdak MAC nuggu jak kau

dear rudy,

yalah koh, tetiba pande teringin nagmbik gambar juak koh, mmmm mikir lok

dear cokelat,

berblog jakla , sik perlu ngeluar duit2 segala

dear big momma,

keji tau jenamahebat koing kodiv sgn sora katak. sudeeehh. bukan katak biasa, ttp katak berona warni dr amazon!

dear duey,

yahhhh,very demanding, jenama koing kodiv ya muslimah jak ok, mun make sayap pun harus ditutup ngan kain pelikat

dear kuku,

ng benar ya, makin tua, kita rasa kin boring, ingin nak molah benda lain. tp last hot2 chic shit ndak. tp sikpa jd hobi jakla

dear joyn,

hahaha lucu nar part sayap pua kumbu segala, mek pitam.

dear renxo,

yalah tek, gigih ku masa ya nyait sorang2.

eh nag bagus kah nikon? brpa range harga??

dear juan,

dah nama urg loba ko juan, ttp mok lebih ndakkk

epitlegend said...

oon, jait baju kamek lok! mek lom ada baju raya! wahahahaha!

SEN said...

xda salah passion dgn menjait tok asal sik encurik mesen jait k isap gam dgn dade eh dadah..

izza said...

kita pnde milih bnda over jak bah.. bkn kacak.. dhya knk ktk x cita gne ktk nyait baju melayu kocek belubang n seluar x d plh.. pasya gne ktk mok mlh skirt kmk konon nya tp smpe nktok xda..

IsBoY'z ZeA said...

mun balit msia bukak kedai jait jgn lupak pdh mek k, pat mek htr baju pake ktk jait mesti glem kan baju mek ya lak? ehehehhehe