Wednesday, 3 March 2010

lasagna lelaki ini

Assalamualaikum,

actually madah benar aku tok dolok ne lah tauk dak lasagna tok, masa gik kecik nagga katon garfield. nagga garfield suk seqals makan lasagna. nyk la ngan cik anah

oon: mak, apa dimakan pusak ya mak, apa lasagna ya??

cik anah: aihh lasagna ya brg makan urg puteh nak.

oon: makkk, polah mak, tang nyaman jak

cik anah: oooo nak, mahal ya nak, cheese mahal ko nak, kitak tok bukan adik kakak tom abang saufi makan nak kedak ya. klk kitak dah besar, dah bergaji besar, makan jak kitak ya, berik ngan mak juak nak ah.

oon: aok mak. klk lah kmk dah besar kmk merik mak makan ya. tapiii, kmk lapar tok mak.

cik anah: nah, makan tok jak kitak lok.

nasik + mentega + kicap tong nam

oon: aok mak, nyaman tok mak. makseh mak.

aihhh alu ke cerita nasi mentega kicap dah kita tok. ujong ngansa. eh dah2. aku tek nak bersusei ngeso aku molah lasagna weekend ya tek. saja jek mek urg potluck bermasak celeb besday ira.

dari ktk org naalah makan di bing, elephant segala (bukan niza, bukan fiza hehe). bagus kitak urg ngekot resipi tok molah dikpun. aku berik nama, Lasagna Lelaki Ini occaaay.

Barang2 nya

Red Sauce (mince meat sauce)

  1. minyak masak
  2. 2 igek bawang bakong (cincang)
  3. seulas bawang putih (diketok)
  4. sigek lobak mirah (chopped)
  5. 450 g dagin cincang
  6. 400 g (setin) tomato dlm tin
  7. 2 suduk besar tomato puree
  8. 2 kiub daging / stok
  9. salt n pepper
  10. lasagna sheet
  11. 50 g parmesan/mozarella/cheddar cheese (grated)
  12. dried oregano

White Sauce (cheese sauce)

  1. 75 g butter
  2. 75 g tepung gendum
  3. 800 ml fresh milk
  4. 50 g cheddar cheese (grated)

IMG_3633ada 2 jenis lasagna, sigek ya sik perlu diboil, sigek perlu, duak2 pun boleh. just that mun nak perlu d boil tok leceh sikit. kadang2 nya melekat lekak direbus. so i opt for yang dah sedia sik perlu direbus. just sos kita klk polah cair sikit, sak aik meresap dlm lasagna, sak lasagna masak k. just make sure what lasagna sheet yg ktk urg beli k.

IMG_3624

Cara-caranya

panaskan minyak dlm periuk/kuali besar. tumis bawang bakong, bawang putih n karot sampai angkat bau (5 min gialah). karot tok diengkah sak nya rangup2 gitu, mun sik mok boleh juak. engkah mushroom kah boleh juak. kakya masok daging cincang, sampei daging ya tek masak, kaler2 coklat gialah (3-4 min)

masokkan canned tomato, tomato puree, kiub daging, salt n pepper cukup rasa. engkah dried oregano secukup rasa, mun sikda sik ngapa. simmer, covered for 3o min gia. penting kita cover tok, sbb sik mok aik nya ilang. sbb kita maok aik sos tok k nyuruh lasagna kita masak kembang lah adik-kakak. ketepikan kakya.

IMG_3626

IMG_3628

IMG_3629

ok. polah white sauce gik. cairkan mentega, masok tepong gandom. kaco perlahan2 sampe 1 min. alih dari api, and masokkan susu sikit demi sikit. kita sik mok masok dlm api terus, sik mok nya berketol2 klk. sik kach lah kan adik-kakak. sayang muka kitak urg dah kachakk.  dah masok semua ya tek, barukla bukak api katanya. api kecik jak k. kaco slow2 sampe lah nye pekat ala aik tuuttt. aihh tulah. kakya masok juak la dak garam n pepper k nambah rasa, masok juak cheddar cheese tek.

IMG_3631

IMG_3635

k sambil ya, preheat oven. susun lasagna sheet kita kat casserole dish (palit mentega dolok, sak sik lekat). diikuti red sauce (daging) kita, engkah sampe meliputi semua ya. sukat k senduk mun kitak urg maok. kakya. lapis gik ngan white sauce. ehh kedak ko molah kek lapis bah. pa ko ingat deja moss sorang jak pande molah kek lapis! mun kitak org maok nya creamy-lemak-berkrim engkah juak layer parmesan or cheddar or mozarella cheese every layer. mun kitak urg cokot, engkah layer cheese atas abis jak. mun parmesan cheese: kerin, ada nutty flavor, mozarella: texture kedak getah tp rasa kurang, and cheddar somewhere in the middle. bergantong adik-kakak la. for this resipi, 3 layer dpt dipolah. bergantong tebal ne kitak urg maok lah.

IMG_3637

IMG_3639

IMG_3640

so masok lam oven. tunok lam suhu 180 darjah c, for 45 min. kakya tunggulah. sambil2 ya boleh lah kitak urg merona kuku, masang bulu mata pelsu cindy. dah lasagna ya siap kachak, kitak urg pun kachak juak ndak.

IMG_3645           miss ira, the birthday girl n miss dian (nak molah besday kek hevatt ya)

so yajak lah tek, senang ndak, nang senang koh. ku sik sure sine nak dpt lasagna sheet d kuching. mmm maybe Ting-Ting ada ndak. emart kali ada juak ndak. tapi iboh la kitak urg nanyak kedey wahap kpg lintang, kelak diberik nya biskut marie.  kreatif  inovasi malaysiana katanya. so weekend tok, rang bujang, rang dara, boh malas2, polah nunnnn!!  harus diingat:

mun oon boleh molah, semestinya kitak urang pun mesti boleh molah

TAPI

mun oon kach SIK semestinya kitak urang kach. larikkkkkkk

Wassalam.   

17 comments:

enche' sot said...

rol, post sigek pakei makan mekrang sitok.. lak ko balit sitok haruss ko bemasak pakei makan adik kakak!!

fLoRanCe said...

yah~~!!!!!
lak la msk...tang nyaman jak...
berpikir cne nk bercr lagsana sheet ya...hehehehehe...

atika said...

jaman tok senang jak nak carik lasagna sheet ya...di choice mall pun ada...aih...kembang aek lior nangga lasagna ktk eh..lamak xmolah,mok juak eh...

Faizal n Fashitah said...

Tere juak ko masak Oon hoh. Ku suka lasagna makei Romy Cheese. Kowat gik asa cheese nya ehek XD

f.loren said...

kamek sik penah molahhhhhhh lasagna kohh. ok sok lusak mek ngagakkk !!

f.loren said...

kamek sik penah molahhhhhhh lasagna kohh. ok sok lusak mek ngagakkk !!

n i e z a said...

Must try resipi tok! :)

tErOmPaH bIrU said...

Yobih!! nyaman da jak rupanya lok ehh.. harus coba tok lak ohh.. Mak acih sharing :D

ros kalas said...

aihhh rutit ada jak upa. sikkkkk ku rajin. lak lah nunggu ko balit lak ko molah pakei makan kita anak beranak.

kakya tek nak, chibai stetment teraher kau juak. hahahahahha.

Monalea said...

hahahaha.kedai wahab ya kaya ngan sos jak. nyaman jak rupanya eh.kamek reya cuba molah dirumah, kamek sorang jak berentam makan.laki mek...huhhhhh nang tekak org perak. masak tempuyak jakkkk..tukang masak tok pun dah lejuk dah.

shie said...

finaly. ;))
tenkiu. sok mek coba ehehehe

Den said...

Hevat ko Oon..lak balik Malaysia, ku serbu rumah ko ari raya kat Kch nun, masak2 nyaman auks...

Queen Bunga said...

mun sikda lasagne sheet ya pakei kulit popia dapat sik??

Rudy said...

tukar ngan roti keben jadi lasagkebenmanismarie huhuhuhuh

Felicia F. Ramzi said...

maigod. nyaman.
*malangnya di sri aman tok nak, nak dptkan philadelphia cheese k molah kek pun susah, jangan kata lasagna sheet!
sigh

kema said...

mmmmm.........besday kmk sik ingat punnnnn :(

muszelious said...

wahhh...nyaman eh...huhuhu