Saturday, 20 March 2010

perasaan hasad dengki

Assalamualaikum,

post tok maybe boring. xda kaitan ngn ktk urg. tp aku maok juak bersaduk sitok. sak ati aku aihhh.

chemm tok. bagi sapa2 yang kerja gomen tok, taukla sistem gaji pangkat segala nak. d41, d44, segalanya. mula2 mek pun sik tauk. mek mengamalkan prinsip asal cukup makan, cukup mayar kelisa merah QKS4321 mek, cukup merik cik sar cik anah. cukup meli kasut prada, beg burberry. opps. terlebih sudah. cukup pakey lah. mek bersyukur. mek berserah, tawaduk uols.

mek tauk gaji mek sik besar, tapi Alhamdulillah mek dikurniakan wajah yang menawan. terima kasih ALLAH! (ko berani  ngeluar statement gitok!)

so stat aku dah kerja gomen tok, pande lah ambik2 tauk sikit, pasal pencen, epf, benefit, ptk, segala. k lah ku madah, basically mun ko jadi lecturer kat uni gomen. ada degree. gred da41, as a tutor p1t1 jer. that is where i start at.  so masa ya ku blom dpt surat senat dpt master gik. so sik lamak kakya dapatla surat senat. dpt la master. mun ekot kan, dept lain, uni lain, aku dah nait gred dah, nait D45, tapi oleh kerna upm uni rasa dirik kelas, so harus lah nya tek rasa top dari uni2 lain nak. malaskuuu. mun ko sikda phd, wpun ada master, ko hanya dpt d41 jak, nait p1t6, adalh nait kit gaji lah tek. ok sikpa mek menerimak dgn seadanya. bak kata mek tadik, alhamdulillah lebih dari cukup, cukup makan, cukup pakey. mek bersyukur (terus pose2 fizz fairuz dalam nur kasih).

so aku pergi la nyambong phd tok tek, dgn harapan mun dah ada phd, dpt lah nait jadi d45 tek, nait taraf pensyarah, sik la tutor lagik. sikda juak ngepong pangkat, ngepong security sebenarnya. dpt la ngumpol reta. ku nak meli rumah, ku nak meli moto, ku nak nikahh gik. aihhh. ngan sapa??? (terus down ngempas dirik).

but somewhere july 2009 pia. ada good news, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) setuju merik pangkat nait terus D51, ngan tutor yang dah da phd, no question ask. which carry the title Pensyarah Kanan, kira gundik kesayangan sultan gitulah. apakahhh. so rindoklah tek nak. alu lah mek urang verangan. wahhh kira2 tek. mmm lumayan juga ya. terus verangan meli ferrari, kelisa mirah QKS4321?? sapa mpun ya euuuu. dahla aircond mala rusak. hahaha. besalah nak lova. kakya ngr cerita kwn2 ku yg balit obersea. ala lumayan jak. alhamdulillah. dah rejeki. kitak sik mintak, urg merik, kita ambik jakla nak. so makes us work even harder nak abis cepat.

tapi nak.

ku sangkakan angelina jolie, rupa-rupanya tushee!

baru2 tok (sikla baru2 tok, lamak dah, taun ya tek, aku jak baruk tauk). ngr cerita, yang nait pangkat direct d45 to d51 ya di berentikan. kansel. leh sik!

mek kecewa uols. mek benar2 kecewa. bukanlah apa. dah ngasak ati kita bah nak. dah dijanji, kakya sik jadi indah. abis phd dpt d45 jer, sikda melompat ke d51 gik. member nak abis before ujong 2009. alhamdulillah, sidak ya terus dapt d51, kekal, sik ditarit balit, dah rejeki sidak. bagus juak lah nak. mmg lah sedih mun dikenang. tp k ku mujuk ati ku mpun. sik ngapa bah. ok juak. sik boh nak tamak kata ati ku tek. ne tauk kelak mun aku nait pangkat hevat gilak gia, alu loba, gi pasar minggu pun make crown. dah bukan rejeki. byk gik urg susah dr ya (terus pose2 umie aida maca nikah di masjidil haram).

tp nak ku sedeh, pasal apa nya kenak berenti. apparently. dr sumber yg boleh dpercayai (bulak urg, bulak lah aku), benda ya di kansel sbb ada yang sik puas ati. ada sidak komplen ngan JPA yang kmk org yg tutor pegi terus d51, sik layak dpt pensyarah kanan terus. xda pengalaman. ko tauk sapa yang komplen ya. sidak pensyarah2 senior yang dah ada ada Dr. (sik la semua, some yang komplen ngan JPA). sidak nya sik puas ati kenak kmk urg yang mudak2 tok kenak boleh terus dpt d51 sedangkan sidak nya dolok bukan main susah dapat.

aihhh choiiii sik dengki panama pia oooo. kenak perlu dengki pia, dah jpa melulus dpt terus kmk org nait, kenak perlu kau sik puas ati! gaji kau ditulak kah dari sia! sikda rasa ku nak! make duit kau kah mayar gaji aku kelak! heran ku perasaan hasad dengki pia! pelik ooo. yg kitak urg terus dr master nait d45, sikda mek urg bisin2. sukor sabar jak. urg merik mek ngambik. sikda nak demand2 kenak sik disama ngan generasi kitak urg.

mmg lah certain time, things like this happen, sikkan kau susah, kau maok kmk urg susah juak! mun camya sik berkembang lah kita tok! dah gomen merik nait mek urg, tecabar kah kredibiliti kitak urg! mmg lah certain benda di dunia tok sik adil. aok aku ngakuk! aku dolok kat craun 4 tahun! sik juak permanent, ada urg sik sampe taun permanent! opps. sapa? tatau?? aok nang sik adil! aok aku tauk, tp aku pasti, tuhan maha adil, ada hikmah sebenarnya. ada aku nuang pasir kat periuk nasik nya! ada aku gago komplen2 ngan ceo segala! sik ada. dah rejeki nya, rejeki nya. Alhamdulillah.

sik perlu bah nak molah2 gia. kita tok makin sehari makin better. hidup makin maju. so kenak la paham every generation sik sama. mun gia, cik sar susah bdagang berjual kacang, cik anah gigih berjual make up mustika ratu ngan dancer kpg budaya, perlu juakkah aku berjual bulu mata palsu cindy! pa nama nak dengki perasaan gia ooh??!!

patutlah urg  madah PhD tok Perasaan Hasad Dengki, ada juak nak benar. arap jak aku sik jadi pia, aku dengki ngan orlando bloom jer.

tapi sikpalah, nang dah bukan rejeki kali tok. sik ngapa. yang penting kita kerja ikhlas nak. malas juak la ku nak mikir tok dolok. fokus jak belajar ku masa tok. cukup lah kelisa mirah QKS4321, ooo buah hati.

Wassalam.

12 comments:

Felicia F. Ramzi said...

tedah kmk nengar kesah ktk..
sabar jak lah o.. orang hasad dengki tok memang sikkan dpt pergi jauh. ada pun sidak duit kelak, memang sikkan sentiasa cukup, apa busuk ati ngan orang..
rezeki tuhan, kita sik tauk nak owh.. ney tauk kelak ktk akan dpt lebih dari ya.. :) cheers !

pengusaha kebun anggur said...

ya namanmya makin tinggi belajar makin bodo kata urang nak..
saaapa x sampei setaun alu permanen marker tek??.. bukan aku nak.. ekekeke..

Kal Jis said...

tp nengar brita nok baru tuk bukan direct lagikkah? ku siklah tauk level2 tinggi tuk tapi nok nait pangkat sik perlu jadi naib canselor ya panama? erkkk..

apa2pun oon, rekeji Tuhan ada di mana2, sik dpt di Malaysia, keja ngan Gucci pun jadi.. hehehe..

Kal Jis said...

eh, rekeji indah typo error.. REZEKI Tuhan.. :)

Faizal n Fashitah said...

One word.. normal Malaysian attitude ehek..

izzatul nabila said...
This comment has been removed by the author.
Rudy said...

well, memang akan terjadi benda camya bila sesuatu dasar atau keputusan dipolah, gerenti sekda orang puas ati. sikpa rol, kerja kerana allah, ikhlas dan jujur, insyalah rezeki tetap ada.


p/s aku makei CLK adjer (cute little Kancil) hehehe

joynstar said...

sidak tok la yang kita madah study high2 stupid never die. jaman sidaknya gula sekilo singgit. mok sambung master sama rega meli rumah kali. jangan la mok menyamakan jaman kita owh, nanh denggi lalu. sabar jak la deng, crown kitak senget ya.

dengki sampei mati said...

aaaaa ada lah hikmah di sebalik nya nyehhhh. cliche jak bunyi nak.

hikmah nya tek nak, supaya sik perlu ko gi pasar minggu meli ikan terubok makei crown miss universe. hiks.

ehhh jak ati ku tedah nangga kawan ya packing barang masok dalam kotak koh nyehhhh.

Kiky Kirina Abdillah said...

aih..
yaka bg oon?
bkn sapa2 yg dh abis phd boleh mohon D51 trus ka?
D45 ya for lecturer with no phd bha..
Pelek juak polisi upm owh..
Pensyarah Kanan = RM 9k++ woo..sepa sik jeles...
Uni mek org lain cta..cuti belajar keutamaan d brik ngn senior lect.mun daknya sik berinsut, betelo naga lah kta tok nunggu...
dh jak x boleh molah phd trus...

aOne said...

cta ko tok mengingatkan aku kepada cta salah sorang prof kat msia tok.. lebih kurang sama la cta nya.. tp mun Allah nak merik reJeki xnya gne2.. asal kta berusaha jak..

xpa oon... netauk bla ko dah abis setadi klak alu jadi dean fakulti nak? ekeke.. reJeki Allah.. xda sapa yg tauk.. ehehe

Den said...

Mun macam ya Oon, better abis phd tok ku dapad kawien ngan laki banyak duit...sik susah binggung pasal gaji cheket ya!!! Mun sik chukup duit padah ja ngan laki ku " Yang mintak duit"...hehehehe