Wednesday, 23 July 2008

put turn then

Assalamualaikum,

hye deng-deng sekalian! sehat kah kitak urg. kmk sitok sehat jak koh. mundak mala jak mulut kenak ulcer sitok, kenak oooo.. tatau??

well. kali tok ku nak cita pasal lawatan muhibbah dari salma hayek. hehehe. sikdala. a few weeks ago one of my school mates. dtg la nak ngabas aku d sitok. Siti Salmah. nya ambik master kat Univ of Newcastle. happy to met her actually. yalah nagga familiar faces nak. yalah panjang cita perjalanan aku ngambik nya kat stesen bas kat reading. ya jak aku tok first time nait bas disitok. sesukahati jak aku nait. perjalanan yg sepatutnya 30 min, jadi sampe sejam, pa tek salah nait bas. huhuhu.

so neway aku embak la nya jalan kat bandar reading tok. to tell u the truth. bukannya ada apa gilak kat reading tok. nya bukan la bandar bersejarah gilak. bandar baru. actually nya lamak dah. apa tek lekak berperang salib kah, perang telok kah perang ntah pa ke benda, byk tmpt2 bersejarah angus, kenak roboh. yg palik lmk pun univ aku tok. yg best nya ctok shopping jak la. top 10 shopping destination kat UK tok gituu. hehe. so aku pun mbak la ke town, univ, mm sine gik oo. town, univ, mmmm town, univ, ya jakkk laaaa. mun urg bok first time dtg UK, suk la kali. tp nya tok dah lamak d UK, so sikdala excited kah pa huhuhu. n then mun ada pun tmpt best, aku tok bukannya tauk gilak deng. baruk jak 3 bulan. aku tauk tmpt yg dpt pakei ku berjalan kaki jak. sori mah. kelak after a year. dpt kt raon bebenar.

Salmah: (sambil nagga poskad nak baruk dbelinya), shahrul, ne nak menara jam tok? dlm gambar tok ada ctok. ne nya?

Aku: (dengan nada konfiden) xda pun benda ya mah, angus dah rasanya. (sebenarnya aku pun sik tauk cne benda ya hahaha)


sori mah, klk kmk gigih carik cne jam ya.

so pasya kmk duak pun lepak2 lah dirumah ku. kakya nya masak. aku pun tek dgn tekun nak blaja lah tek konoknya. dah ku tangga2 caranya masak. tiba2 aku dpt pencahyaan agung. aku rasa sikla susah ne masak tok. so aku bertekad la nak coba masak, put ten den hahaha.

so aku search2 la resipi2 kat tenet. bersemangat nak masak tok. so berbekalkan azam menggunung. so tok la hasilnyaaaaa.



BBQ Black Pepper Chicken Awan yang Terpilu


Beef Bolognaise Sphagetti Melawan Kesepian

Sweet Tangy Creamy (loba oooo) Chicken with Mushroom Janji Manismu

Masala Beef Curry Camar yang Pulang

Honey Roasted Chicken with Ginger Dendang Perantau

yaaaah bangga ku ngan ku mpunn aiihhh. kinek tok before balit umah mesti ku fikir nak masak pa hahaha. ala2 mak2 jak. tp benar kata urg oo, mun dah kepak kita masak, cam sik best jak makan nya. mun urg lain makan baruk rindok huhuhu. piluk ati makan sorang koohh. aiiiii sebulan gik posa, chemmniii tukkk.

tp yalah, hepi juak aku. ada learn something tinggal jaoh dari famili. kinek tok lengkap lah package aku, tall, dark, handsome n pande masakkk, rindok ati mak mentua. tinggal belaja main bol jak lagik hahaha.

Wassalam.

14 comments:

Salmah said...

Apa semua resipi kitak lagu2 kamek? hehehhe rasa mek sikda mek nurun ilmu ya.. lawaklah dapat pencahayaan agung. Dari kameklah ya.. bila mek baca blog tok tetak jak2 kamek. Paling best bab menara jam. Pandey jak kitak ya madah dah roboh.. mesti ada. Sik sempat kita nangga kedai2 ari ya kan.. gney tok kitak dah lawan tokey, pandey masak dari kamek :)

Amaran untuk sesiapa nak gi Reading. Sila rujuk peta2 yang berkenaan dan bas2 yang berkaitan. Supaya kitak org dpt mbak shahrol berjalan..:)

Anyway, congrats hehhe selamat memasak!
patutnya nama roasted chicken yang mek ajar ya honey ginger roasted chicken kau ilham ku.. hikhik ilham dari kamek bah

Shahrul said...

dear salmah,

yalah makseh kerna pencahyaan agong kitak, mun kitak sik ngagak mek riya, nang sampe bila2 mek x pandey masak hehehe.

ngegeh said...

yahhhhhhh dah pande masak anak dara cik rohana tok..lak mun pandei kita 4 jali, plk, reunion masak2 di dapo (ntah bilakah lagik)..kompom lah kitak 3 jak kongker dapo ya..aku ala suami mithali dudok goyang kaki depan tv maca paper (apa tek bini2 madu 3 ku bermasak di dapo) bwahahahahaha

btw..part main bol ya, main 'bol' ko mpun jak sia..erkkkkk

Rudy said...

wahahah...ko dah jadi chef nek tok owh...tang nyam skal jak upa food di masak kau ya...

main bol ya, ko terpaksa beguru ngan sidak jalil ramli lok...ehehehehe

all the best in culinary world bro!

renxokuken said...

tang nyaman jak masakan ktk ya.. hehe... teringat masak kita time posa kat sri muara lok, hehehe.... time ya si pejal jd chef..aku tek jd tukang basoh jak nak hehehe...

main bol ya senang jak bah oon, cam main rodez juak hehehe... mun ko jd goli, magine jak main galah panjang.. tol sik huhuhu...

lucu nar ko pandei salah bas indah, mesti ko saruk ngan bas chin lian long nak hehehe

Shahrul said...

dear ngegeh,

yaahh, pa ko pikir, dah boleh aku jadi mak urg errkk.

main bol dik pun, camne ya oo, coba ko ngeso ngan aku lokk.. erkkk

dear rudy

ku nak jadi ala jamie oliver sitok bah dengg, bukan japar on okkey.

dear renxo,

aiih terselap aku aiih, yalah masa ya kita org rasa cam anak beranak jak posa d seri muara. ingat sik ko watak2 tok:

pijal: bapak yg penyayang tp berbini duak. sapa bini no 2?? tatau??

kitak: mak yang gigih, sabar dgn kerenah anak2 nya

rasit: anak paling tua, sll kelahi ngan bapak

ady: anak angkat cina kuat merajuk

din: anak jiran tp sll berambeh umah kita apa tek rumah tangganya berantakan

pit: anak paling kacak, selalu mood swing roh ngutikkk

apis: anak paling kenja, byotch, selalu xda kat rumah.. pegi sine?? tatau??

aku: anak bongsu no duak kacak, disukai semua urg gituu.. ku sik uliii

kakaka miak kecik alu masa ya hahaha

n u r a i n said...

aih. nyaman ada jak rupa. nang package ktk tok bang oon. ada pusuk goreng campo kacang gorengku sangka panas smpai ke ptg,rupanya hujan ditgh hari sik?

Shahrul said...

dear ain,

hahaha. boleh ya, kmk nak molah 'sop ikan lumek di hati kecil ku menaruh harapan' gik kelak hehehe

highheelseliparjepun said...

hi there...found ur blog at fb's..

fiebie said...

kamik sik faham juak tok kitak madah. kamik sik kelakar sarawak tok.

Shahrul said...

hi highheel,

thanks for visiting my blog

hi kak fieb,

sikpa, polah2 paham jak laaa

sapa-sapa jak said...

hi! numpang kejap sik hal nak.. kedong blog kitak glemer bah.. njemput kitak urang2 serawak datang bertandang ke blog baru saya..
sapasapa.blogspot.com

thanks ;p

renxokuken said...

ingat ku sapagapar.blogspot.com tek hehehehe..

Onn, kenak aku jd mak yg gigh indah... bukan aku tek mr.gardener yg hunk, macho, always topless n tempting ka...?? hehehe

the perfect melancholy said...

oon,

mak mek carik menantu macam kitak. geney gaya tok? haha!