Monday, 16 February 2009

phd

Assalamulalaikum,

Kawan ku nyk, kenak lah lamak tok ko makin slow berblogging. aihhhh. yalah koh, nang slow. actually nak madah aku busy, sik juak, ada juak masa ku ronda2 town. nak madah aku sik busy, gigih juak aku turun lab. sik tauklah. kadang2 idupan ku tok boringggg, sikda menarik nak diceritakan, lainlah kedak encik audio n encik onggon, blogger tegar, kekar, meletop. boleh sik ku hire kitak duak k update blog aku oo huhu. dahla aku tok ne lah pande nak superimpose2 segala koh. urg superimpose muka aku jadi model sunsuk, sukor sabar jak aku, aku nak counter attack, aku sik pande aihhh, make apa molah ya ooo mmm powerpoint kahh. matilah ting tong hin.

anyway aku rasa cam empty jak nektok. mmm actually aku suppose setat writing my first year viva report. tp sik setat2 gik. chemmm ni tukk. anyway apakah itu viva adik-adik??

ayati tasrip: (sambil gigih angkat tangan) oohh oon, kamek ada perodua viva kaler putih, mek suka, very the menjimatkan minyak. suka-suka. adakah itu maksudnya oon?? oon akan dihadiah kan perodua viva selepas habis first year?? hebatt!

tushee: sudah kau yati! kau very the bongok. yalah urg nyuruh belaja ngaji, ko eskep, main pok kedey tong hin, kan dah ting tong hin. kmk tauk oon, viva bermaksud lagu viva forever daripada spice girl bukan! oon akan molah show viva forever selepas tamat first year bukan? harus happening!!

oon: sudehhhhhh, sikpat selamat gik ktk duak tok!

viva or viva voce adalah perkataan bahasa latin yg bermaksud live voice iaitu oral presentation gtulah. so basically mun molah phd kat uni tok we have to undergo two major viva, first year viva and final year viva. xda kaitan viva puteh, viva forever waima viva la vida nyanyian coldplay. masa viva toklah kita defend kt pun work result, report, thesis, sama ada layak sik dpt phd.

first year viva actually menentukan kita layak sik jadi calon phd. actually, masa tok aku blom bergelar phd candidate, baruk research student sajorkk. mun dah berjaya lepas first year viva ya baruklah jadi phd candidate. kira cam candidate oscar uols! dlm first year viva, aku akan di interview oleh panel 3-4 org, tentang research aku la, so masa ya aku mestilah defend btol2. cdak akan nyk kenak aku molah research ntah papa tok. cdak akan discuss among themselves adakah aku layak in the running towards become america’s next top model. ehh salah, phd candidate.

yalah kohh, dah setat nebesrina dah aku tok, most probably first year viva aku on april, mun sik may huhuhu. chemm ni tukkkk. anyway kawan ku forward ngan aku benda tok. a reality indeed.

PhD Resolution

Before joining PhD:

  • I want to win the Nobel Prize
  • I want to win the Turing Award

First year of PhD:

  • I want to finish PhD in two years
  • I want to publish papers only in top tier conferences
  • I want to make ground-breaking research
  • I want to win the best PhD Thesis award

Second year of PhD:

  • I want to finish PhD in 5 years
  • I want a problem
  • Shall I change my advisor?

Third year of PhD:

  • I want a paper; I don't care which conference
  • Shall I change my topic?

Fourth year of PhD:

  • I want to finish PhD!
  • My industry-friends have two children by now. When will I get married?

Fifth year of PhD:

  • Why did I come here?
  • Why did I choose this advisor?
  • Why did I choose this topic?

Sixth year of PhD:

  • Someone give me a degree!
  • I want to leave this place — for ever
  • Let me leave

Seventh year of PhD:

  • People call me uncle
  • She waited and finally married someone else...
  • I don't want any degree. I just want to live peacefully!

OMG this is sooo scary, sungguh aku bok first year, aku dah rasa cam fourth year, chemm ni tukkkk.

Wassalam.

18 comments:

farah.marzuki said...

kawen jak lah ahhahahahahahhaha. goodluckk.. esok kita shopping k.

kamil said...

kamek tertarik yg 2nd year ya...
sb kamek dah tukar mek pun supervisor hujung tahun lepas..hehehe......

mama belian n cengal said...

bait-bait.... kelak jadi Permanent Head Damage jadinya...

WhiteTulip said...

Ya Allah..
kenak nya ngeri gia gilakkk....
nway,
GOOD LUCK OON! u can do it!
aja-aja!

edzura said...

all the best to u oon! sabar ok setiap kesabaran ada ganjarannya. hope ktk dapat abis molah phd within 2 years sikda extend2. maok juak mek orang nunggah ktk Dr. oon. gud luck oon! jangan putus asa ok!

kema said...

Oon..bersabarlah..maybe itu hanya ujian jak. nak test ktk ok ke tak. All the best.3 year jer. ok :)

tresville said...

ya lah kau gago nyuroh aku nyambong gik.. lom papa aku dah tahap 7th year of TtD (Ting-tong D)..
by the way, sik pasal2 kedei tong hin alu femos leh kau..

Zatil said...

Mbak ilek-ilek isap gam. Joie de vivre.

kopiah senget said...

TOk Onn;

Apakah ko ini! aku sangat gumbira bile kedengaran engkau busy! hahahahha takde la aku jeles melihat kesenangan ko di sana...

Audio said...

Goodluck Oon!.. I know u can do it. Mun susah2...lak ku superimpose jak ekekeke...

khairul onggon said...

oon san.. baruk 1st year udah kedak 4th year.. biar mena.. cepat juak masa belalu di sinun. Adkah kamu menggunkan time machine? eheks..

Niway, Dr. Oon bole.. iboh lupak mun nikah kalk jemput aok.. hehehe...

f.i.e.z.a said...

tauk ada audio superimpose.hehhe..all d best cnun..

MAMI_FARIS..... said...

fuyoo.... takut nyawa nengar sampey btahun2 kedak ya koh... harus ktk nikah sambil molah phd.. bila dh abis blaja, anak pun dh besar.. sik gago pecah palak mike nk carik jodoh klak.... sesungguhnya berdua itu lebih baik dr berseorangan...

azizi said...

haha... ada ajak idea nya tok molah blog... ingat ndak org ngan ayati tasrip ngan tushee ya

Rudy said...

you can do it just do it..heheh

Su iJamm said...

Asa maca cita seram ku maca entri tok. Penuh dgn kesuspenan.

oon said...

dear all,

makseh atas kata2 semangat ktk org, really appreciate it!

oon harus gigih! crown masih di kepala ku ini!

Shamsul Bahrin b. Zainuzzaman said...

nang leput maca blog dirik ko Oon.. ya lah ku malas maca hehehe :)

tulis lagi cita baruk cepattttttttttt