Sunday, 7 June 2009

dueeeehhhh

Assalamualaikum,

kenak la aku tok tetiba rasa nak raya indah oooo. duehhhh. urg gago gawai, aku mok juak gago raya nak. aku tetiba teringat raya masa kecik marek koh, malam raya ya besttttt sekalsss, ingat ku marek masa malam raya, mesti cik anah maksa mek duak beradik make baju tdor baru, pyjama occcay, sik la pyjama burberry, ralph lauren segala, hanya lah teck kong jerrr. yahhhh tp selesa koh. cerita pasal teck kong, terselap lah aku, mun nak bukak sekolah, ramei lah sia oo, baju sekolah, seloar sekolah, dak kasut indah. kmk org dolok ne lah nak mampu make kasut bata sparx segala, mahal uolss, aku ingat dolok ku masok form 5 baruk cerik make kasut sparx kah, yalah sebab ko jah aku nak meli kasut bata seblum dtg UK tok hahahha. neway balit cerita teck kong tek, aiih masih wujud kah ooo. teck yong ku rasa ala mydin kuching la, mur-mur jak barang sia nak oo. ingt ku marek mun pg sia, aku mesti pg dept brg mainan (aku sik nagga patong barbie mermaid occayy). aiihh heaven masa ya. mm lain rasa kita dah besar ngan gik kecik ooo, dolok masa kecik suka brg mainan, suka nagga katon, dah besar tok lain jak benda d suka, aiiii suka apaa yaaaa. tatauuu.

ehh melelat aku tok. aku tek weekend tok mala teringat raya zaman 80's 90'2s dolok aihhh, pahal tukk ooo. bena aihhh, dolok meriah antap jak raya, mun raya harus maksa cik sar bertuntung masang pelita, kakya k anak nya main feeling2 bertandak devdas nakk. errkk matilah syirikkk. anyway, yalah masa kecik marek, ne da mikir masalah dunia, xda benda nak dtensen, ehh ada juakla, yg aku dolok tensen selalu kenak buli, mmm pa nama nya oo, razali kah namanya, selalu muli aku, saq ati ku, sampe ku takut gi sekolah, heran aku, nang aku jak mala kenak aim, mun nagga aku dr jaoh, tauk ada benda nya k pak aku, ehhh nang tensen juak ku masa sekolah marek, sikit gik aku nak tukar sekolah masa ya, tp nasib juak lastly nya yang tukar sekolah, yalah jaman miak kecik, sapa madah sikda tensen, aku masih ingat perasaan aku masa ya, trauma ala2 elite ku masa ya. yalah kpd mak2 bapak2, mun anak kitak org bersaduk madah tensen kenak buli, or tensen apa ka benda kah, jgn diam jak, jgn madah xda papa, take it seriously, sbb ati miak kecik sik sama nagn ati urg tua. benda yg kita rasa kecik, miak take it so much. (yahhh seumpama oprah menasihati nakk). ku madah benar la, masa kecik dolok mmm maybe form 2-3 gia, aku pernah rasa nak mun dir koh. yalah, sbb kenak buli ya tek, sbb kenak kongkong cik sar cik anah lah tek konok, sik di suruh nagga wayang, sik suruh makey bas, kenak anok ustazah sik pande bhs arab, kenak anok cikgu belukuk math. nang belukuk occayy. aku rasa dirik tok miserable gilak. so yalah tek, rasa nak mun dir indahh, duehhh ingga nyawaku, rasa dirik ko veronica kahh! hahaha. tp yalah jaman ya, ehh dah ehh bodo2 jak jaman ya. klk la ku cita lam autobio miak nama oon, rugi ku cerita free lam tok nak. errrk.

k balit gik cita raya tek. ehhh ada gik cita tok. aku igt dolok mun malam raya, main bunga api nagn kazen mazen (utk pengetahuan: oon sik main mercun, very the sadis, kejam, ganas, katanya, oon lebih gemar bermain bunga api, lebih meriah citrawarna malaysia katanya), mula2 rindok lah, tp at the end of the night tauk ada becakaran, berebut bunga api, sorang nganok sorang curi bunga api, napok bunga api. maka dah d bagi sama rata, tauk ada sik puas ati. tp oon tetap pintar, mula2 nak, molah muka kesian, mintak bunga api ngan kazen, ngan adik, cdak pun berik la, dah bunga api cdak abis, barukla oon ngeluar bunga api nya mpun , kakya main sorang2 bertapok belakang rumah, puas nyawa ku, yaahhh pintar kan oon. tp lamak2 boring ku, kakya baruk ku paham erti bestnya berkongsi, sik best main sorang2. tp ada juak benda best main sorang2 koh, main apaaaaaa. tatauu.

kakya mun pagi raya, semayang raya, tauk ada cik sar meli gelembong pande terbang kat masjid bahagian ya ehh, best aihh, kakya tauk oon sabotaj, melepas gelombong adikku, tandah terbang, sak oon jak ada gelembong, hehehe. omg, how i miss good ol days. anyway utk ktk urg relive kan memori ktk urg, tangga video dbah tok k. mun ktk urg idup jaman 80's harus apal lagu raya tok nakk. aiiih jaikkk ati kuuu.

Wassalam.



18 comments:

Monalea Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Monalea Ismail said...

Raya dekat Kuching nang best Onn. Tempat lain sik boleh lawanlah.Mcm kamek raya tempat laki mek kat Teluk Intan...aduhhhhhhh... boringnya onn.

Rudy said...

hehe.terkenang masa lalu ah..Teck Kong masih wujud ya rol. haruss kau pegi sia 1st lekak landing ke Kch.hehe.(lamak dah aku sik gi sia)

anyway,pasal kes asa nak mun dir, time form 2 ya, i still remember, kau time ya very ala-ala upset sikit. bila dikenang balit hehe, wah is that so long sudah berlalu.

Pasal Razali, nya kan pernah buli ta duak dolok, time sekolah madrasah, tapi aku dah pindah dolok waktu darjah 3. Jahan juak jangan dilupak..

gosh, memang ol skool, pandei tekenang juak ku maca post kau..hehe.

f.i.e.z.a said...

kat teck kong la bebeli dak uniform lok ko.mur mur ooo..
rasa mok pegi agik mek sia mengimbau kenangan..hehe

Rain Falls said...

ekekekekke.. lawak ehs.... tiba-tiba asa mok raya jak baca entri tok... ahahha

Kelebar Malam said...

masa gik kecik semuanya best tp bila dh besar citarasa dh berubah. makin kinek mbiak sik berapa gago nok ziarah rmh sedara mara. mana nok palin dekat jak di agak. sik kedak marek, arum bulaknya, sigek kampong di nait... ermmm, indahnya raya zaman gik kecik marek... neway, selamat ari raya 2009 (coming soon)..

izza said...

kmk da patg mermaid ya kohhh.. p bkn barbie.. xda duit koh.. lak ktk blt dr cnun beli ptg barbie ngn kmk ah..hahhaahah. btw.. makseh lgi sekali...=)

p/s: kompom kmk bis blaja koh.. dpt grad...xda fail..yeyyyyy

WhiteTulip said...

teck kong nang bestt..haha..dah duak tiga igek jak teck kong nektok..p nak paling best rah tabuan yalah..

time dekat dekat mok raya pegi area dock yard yaa...ne lah mampu mok pegi parkson indah nakk..p best bahhh...

CoKeLaT-RaWkZ said...

Bah Oon.. raya kelak balit sik? kita gi Tek Kong mok sik? Tek Kong ney dimauk kauu TAbuan Jaya atau MJC?? Ekekkek...

Ms Tikot said...

Teck kong dah byk cawangan kinek tok oi... mun dak marek kah gak sigek kat Tabuan ya jak tempatnya. Murah shopping kat sia...hehe.

T in FL said...

Entry tok ada campur unsur2 piluk atiku maca ngan unsur2 kenj...
Nektok bok rasa raya kah? Lambat cita. Kmk dari March riya. Dah mintak polah baju kurung gadong simple jak sikmok bunga2 sikpayah simo2 embroidery segala dari Ji Dayang. Juh kita se-theme color juh!

n i e z a said...

rindok ati mek ngr lagu raya lamak ya. alu flashback ke zaman kecil2 dulu. x saba juak alu nak raya ko. xpa, tok dh bln 6 bah. x lamak gik ya. hehe..

oon said...

dear monalea,

benar kata kitak, mesti laki ktk enjoy juak raya kt kuching nakkk

dear rudy,

igt juak ko time ya aku ala depressi ntah papa oo huhuhu. yalah bodo2 jak jaman ya

dear fieza,

harus mnengimbau occayy

dear rain falls,

aihhhh jgn nya sik, kmk tok dah sik tertahan2 gik tok

dear kelebar,

bena kata dirik, ohhhh reminisence lok

dear adik,

hahaha aptung mermaid ya dah ku rendam lam aik, igt tek boleh jad mermaid benar haha

dear white tulip,

omg, dockyard ya dolok, first shopping complex kat kuching ok, happening dolok marek, kalah spring occay!

dear cokelat,

sik kali mek balit ko, feeling2 ngansa gik la taun tok koh

dear tikot,

gine2 ttp cawangan tabuan ya memori terindah, igt sik kat ya ada frosty boys?? aii nyem waffle nya aihhh, coba ada gik oo

dear T,

yahhhh sik pat di ulunya tok, kmk sik tauk gik tema apa thn tok, mana2 lah asal bukan tema bunga2 matahari j. onn.

dear fieza,

yalah oo, aihhh rindok aihhhhh huhuhu

piah said...

yah padu sensitif prasaan miak di anok mun blukuk math duhal. entry ini telah memberi kesedaran kpd sy agar tidak memarahi plajar2 yg blukuk math scr berlebihan... aok, razali ya nang pembuli, tapi mek urg sik da kaitan lah dgn buli kau k. mun geng dak ppuaan sapa koat mbuli oh? xda asanya. cuma geng ngegeh jak ada... (epit, kau lok ngegeh)

oon said...

dear piah,

yahhhh harusss, miak nak belukuk ya di sayang, di manjak d pulei, klk jadi diva, cikgu nya juak terasa sinar gemilang nakkk hehe

epit, anng ngegeh, bukan dolok jak, nek tok pun hahaha

Monalea Ismail said...

enjoy dan terkjut.nya sik sangka raya di Kuching meriah gilak.ngan org makei baju melayu 7 hari, ngan lampu-lampunya .ngan kuihnya.ngan air gasnya.sampei kat pokok bunga pun ada lampu

azizi said...

bukan jak maseh wujud, ada cawangan sigek gik kat batu kawa nun.... maju teck kong kinek tok eh...

Ida Athanazir said...

org ninggal nenek kmk selalu kata 'dueeeei'