Saturday, 20 June 2009

rasa ati bapak

Assalamualaikum,

bukan senang. bukan senang mera miak tok. sejak lahirnya miak tok di dunia, kmk ngan bini kmklah urg paling happy di dunia. sik sangka kamek dah jadi bapak, sik sangka, anah dah jadi mak. idup kmk org sebagai keluarga bermula 23 november 1981. kmk tiga against the world. maybe miak tok is not a pretty baby as some said. "kenak mulut miak tok besar, kedak urg tebiak". "luguk na miak tok". kamek diam jak. sik apa dlm ati kmk. yg penting nya anak kmk. n nya akan dpt sepenuh kasih sayang dr kmk nagn anah. kmk tauk anah kecik ati cdak madah gia, nya nang pengecik ati. tp sikpa. urg madah urg luguk berezeki. amin.

lamak juak mikir nama nyatok. kmk mok nama yg special, outstanding, tp at the same time wasatiah, tawaduk, islamic gtu. kamek maok anak kmk jadi urg yg disenangi semua urg. sik nyakit ati urg. kmk merik nama nya Shahrul Razid. Shahrul dlm arab bermaksud Bulan (bukan sailormoon ya adek2). bahasa parsi Shah reti nya raja, tp taukla kmk, sik la maok nya jadi raja nak. tp munnya pande bertemu jodoh ngan anak sultan brunei, rindok juakla kmk nak.haruslah merasa make crown dimana berada. opps terlebih sudah. second name, Razid. ya maksudnya mmm... kmk pun sik tauk. saja rindok engkah nama Razid. Intial SR ngambik gabungan nama kmk, Sarbini ngan anah, Rohana. kamek ngan anah nunggah nya Abang. senang nunggah, sidak keloarga nuggah nya oon. miak nama oon.

oon tok dari baby gik dah mancal. masa beberapa bulan bok lahir. nang nangis jak kerja nya. malam2 nang sikpat kita tok tdo, nang mesti mok d kuyut. mok d timang. asal lepas kita atas katil terus nya setat nangis gik. nya dah tdo pun mun lepas dr tangan, terus stat gik nangis. pelik miak nama oon tok. cam ne kah nya pande tauk. berbulan2 nya tok nangis sik renti2. kedak cerita hamad albab ya eh. kedak ya lah. nang kepak kmk duak anah. bergilir2 jak mek duak nyaga nya malam2.

anah: eng, kenak lah oon tok na'alah nangis. kmk kepak aihh. kenak nya sik kedak miak lain, sik pande renah oo

sar: sik ngapa, nang dah kedak tok rupa gaya miak tok. sukor kita dapat anak. sehat sejahtera. rezeki beri ALLAH. amanah ALLAH tok. kita jaga nya benar2 penoh hati kita k.

anah: yalah ooo, sik ngapa lah, urg madah, mun kecik nyusah urg tua, arap dah besar nyenang ati urg tua nak.

sar: aoklahh tau takperr. just that kmk rasa, miak tok dah besar klk mesti demanding, cerewet. diba kata urg.

anah: yalah oo, tp sikpa eng. miak tok ibarat kain putih, kita yg mencorakya klk. kita mok kedak batik jawa kah, urban batik kah, kedak tweed chanel kah, ya semua bergantong camne cara kita mengasuhnya.

sik masa baby jak, toddler years pun gia juak, bengkeng, berolah, jeraul, selagik ada jak pekerjaan dajal mok d kerja nya. nya tok sik dpt d embak berjalan ke pasar. tgn nang sik boleh lepas. mun lepas sikit, yaa nya dah terus ngerayap ke lain. kmk ngn anah terpaksa make tali asuk (sikla tali asuk, tali nang pakei miak pun). pake ikat kat pinggang nya. nang sik pat dtandah miak tok. mbak keday bunga, di cabut nya bunga. mbak kedai pasu, d pecah nya pasu. mbak kedai ikan, d keruei nya ikan. ehhh nang perlu kuat semanngat mek duak anah. dah la mun nya sik dpt apanya maok. nya kan nangis antap kat kedey goleng2 ngentak2 kaki. malu rasa kmk ngan anah. kmk tok sikla urg berada nak menuh semua maok nya. sik mampu kmk nak meli mainan2 dak playdoh, lego segala, instead mek berik nya main plastesin. kmk suka nagga nya rindok main plastesin. lucu rasa kmk nagga benda2 nak dipolah nya. ikan duyung, kuda terbang, pari-pari, nak magic2 camya d rindok nya. arap lah nya dah besar sik jadi dak bomoh, bobohizan segala nak.

as time goes by, sik terasa dah pande kelakar. miak cepat besar. cam2 jak tanyak nya.

oon: pak, apa reti perintah?

sar: perintah ya sidak nak molah jeraya ya, molah bangunan tinggi2. perintah lah ya

oon: ooo jadi nak ngator jeraya ya, nak kerja tgh panas ya make topi koboi tikar menkuang ya perintah lah oo

sar: errrr. aoklah, nyalah ya

oon: sian nagga sidak perintah. lelah kerja sidaknya. tapi kenak urg maok kerja jadi perintah oo? kenak pak?

sar: emmmm ehhh juh makan abc (tukar topik)

miak nama oon tok suka berpikir pasal masa depan. nya tok cam sik sabar jak maok besar.

oon: pak, kitak rasa kmk dah besar jadi apa?


sar: abang jadi urg berguna lah, jdi urg pemandei, urg tauk agama.

oon: apa ya pak? jadi apa ya? banyak juak kamek jadi

sar: ehhh kitak jadi doktor lah

oon: sik maok eh, kmk sik suka ngubat urg sakit. kawan kmk semua maok jadi doktor. sik best lalu sama ngan urg.

sar: kitak maok jadi apalah?

oon: kmk mok jadi pelukis pak, pelukis katon gila-gila

sar: ehh boh macam2 pelik2 jak kitak. embak kitak mala maca gila2 lah tok. boh beli majalah ya gik. klk kmk madah mak, kitak baca dewan pelajar jak nektok

oon: aiih pak, best bah jadi pelukis gila-gila, kmk suka aihh. kaya bah sidak ya, byk duit jual komik.

sar: ehhh jadi benda lain!

oon: oklah, kmk ingin juak mok jadi angkasawan

sar: ko tok sikpat kah nak kerja biasa polah urg, perlu kah semua nak outstanding?? nyuruh mak ko bingong jak nak nait ke bulan indah.

dari kecik sampe oon masok tadika, kmk tukang kerat kukunya. sampe sigek ari kmk berenti ngerat kukunya.

sar: bang, dudok sitok, kuku kitak dah panjang ya, bapak nak ngerat.

oon: sik maok, kelak kmk ngerat dirikpun.

sar: aiih tua ija kitak, lukak tangan kitak kelak!

oon: pak, kwn kmk nganok kmk sik pande ngerat kuku dirik pun. kmk dah besar. camne kelak mun kmk dah nikah, dah ada anak, sik lah kmk masih nyuruh bapak nak ngerat kuku kmk.

cik sar: aiihh duehh ko tok baruk tadika, gago nak nikah indah. ok ok. tok last bapak ngerat kuku abang. kaktok xda gik. kelak abang ngerat dikpun k.

aok, nang kmk sayang ngan oon, satunya2 anak laki kmk bah. kadang2 kmk rasa kmk terlalu merik manjak gilak ngannya. kmk sik suruh nya main keluar tgh panas. kmk sik suruh nya ngelayor main pok ngan cdak miak kpg no 3 lain. kmk suka nya duduk rumah, suruh nya nagga katon. thundercat diminatnya. ya kmk selalu nyewa tape thundercate pakey nya. sak nya renah d rumah. tp miak tok ada jak cara pakey maok molah cara nya mpun, sik mok di diat bergantong ngan kmk ngan anah. selalu dah nya ninggal dirik nya d sekolah, nya blit sorang make bas, balit ngaji berjalan kaki. tauk ada cara k dirik nya berdikari. anah apa lagik, alu rasa nak rebah, bingong, sik tentuan jak, tp alhamdulillah, sik da apa jadi. kotan byk glak kasih sayang, kmk rasa anak kmk jadi soft, jiwanya, nalurinya sensitip, tok nang ngekot maknya lah. nang kuat merajuk. sik dpt dtegor sikit. terus ngentak2 kaki masok bilit. kadang2 mun too much, kmk akan hukum juak. kmk rotan juak, mun nya pande melwan kah ninggal semayang kah. semua atas dsar kasih sayang.

masa dolok nelah mampu nak cuti2 nait belon nak. nait feri gi samarahan pun rindok. feeling2 titanic katanya.

luguk oon tetap outstanding

kmk just arap anak kmk jadi insan yg berguna klk. kmk mok nya jadi pemandei dunia aherat. sbb ya pendidikan penting bg kmk. kmk maok nya numpu pelajaran. kmk maok nya masok universiti. kmk mok nya jdi pandei. kmk mok nya mela nasib kmk org sekeluarga. kmk sikda harta, sik ada tanah, sikda pusaka, kmk hanya ada ikhtiar, semangat jak dpt mek berik ngannya. agar nya akan terus berusaha sampei berjaya. sbb ya masa sekolah. kmk duak anah, sanggup pulang balit ngantar nya sekolah. kmk sik mok nya makey bas. kmk sik mok nya campur ngan miak berolah. kmk mok nya belaja benar2 bah. kmk dah tauk reti susah. kmk sik mok nya gik rasa susah. tp kadang2 nya sik paham niat kmk nagn anah. nya madah kmk duak ngongkong, nya madah kmk duak melarang nya berkawan. tp biarlah, nya sik tauk gik rasa ati bapak, biarlah. gik remaja kata dirik. suka memberontak nak.

alhamdulillah dpendek cerita, kinek tok nya dah nyambong belaja kat negeri omputeh. suknya kmk ngan anah. kmk arap nya berjaya abis. dah setaun lebih kmk sik nagga rupanya. walaupun anah jak selalu bertepon ngannya. tp kmk sebenarnya pun beraei juak. yalah nama urg laki nak. ego bah. ne lah nak express feeling2. yalah nama anak kita nak. dr kecik kita mera, masok berak, ngerat kuku samape dah besar panjang nek tok. ttp anak kita bah. sapa sik sayang anak. tpi nak kmk sak ati benar lah nya ya berambut panjang koh. kacak kah rasa diriknya oo. heran ku. asal kmk tepon benda ya lah dtanyak kmk dolok. dah nguntin rambut? kmk tauk nya sak ati. saknya angol. tp tandah jak dolok. klk mun nya balit, masa tdo, siap rambut nya ku gunting ku.

di mata2 jak kmk ngenang nya kecik marek. kinek tok dah 27 tahun. tp kadang2 olah nya tok sik kedak miak 27 thun. masih gago nagga katon lah. kadang2 kmk x maok jak nyuruh nya besar cepat gilak. rasa ati urg tua koh, sik mok nya jaoh dr kmk. oon bila2 jak boleh berbini, molah anak dikpun, bekeluarga dikpun. klk2 nya akan jaoh dr kmk ngan anah. tp gia lah gaya kita tok bekeluarga. kmk sik arap apa2 dr nya. kmk cuma arap nya senang, hidup betol masa depan kelak. dunia aherat. nemu jodoh bagus. hormat kmk ngan anah. cukupla. cukup dah ilmu, didikan yg kmk ngan anah berik. nya dah pande pikir nak ne betol ne salah. klk nya gik akan merasa apa d rasa kmk. kmk tok makin tua. masa kmk dah lalu. nya dah besar, pande ngator idup kedirik.

tpi gine2 nya tetap sigek2 ya anak laki kamek.

Wassalam.

and pak, kitak sigek2 ya bapak kamek. kelak mek nguntin rambut bahhhh.

22 comments:

f.i.e.z.a said...

best n3 tok.. =)

[h]einsen said...

enri tok penoh dgn makna heheh..
mena ndakkah dialog time agik baby lamak marek ya kah..??

pArAsiT_dUniA said...

adowh.. best eh.. layap saya baca entri tok...siap membayangkan situasi nya gik ya...
nang mun awk tok jd cekgu, kompom ank murid suka denga awk tok molah cita katon.. hehehe

kukumalu said...

oon... sayu indah kmk maca entry tok. apa tek terselap kesah gik kecik dolok. mesti vangga parents tak oon, sik lmk gik anak nya jd dr.

CoKeLaT-RaWkZ said...

byk urang molah en3 hari bapak sedih sayu ngan pilu.... Oon juak yg best dan tetap kreatif.. rasa nak tekemeh lam loar mbak tetak saba jak..ehhehehe...

izza said...

ada ka bpk nyewa tape thundercat????hahah

Big Momma said...

coki nak terkemeh indah.... ha ha ha!!! oon, kamek lalyap jua maca entry u tok.... sik vogue mun u berambut pendek le...

kau boleh rasa titanic naik feri? aduhai.......terlebih feeling ittew!

John Harding said...

sedih nya dengar lagu ya sambil baca...

oon said...

dear fieza,

mek pun rasa best. chemm ni

dear hensen,

aihh bena bahhh, tp mun da bunyi2 tang loba2 ya sikla juak. sik la bapak mek loba koh, anak nya jak hehe

dear parasit,

mun kmk jadi cikgu kah, yahhhh haruss anak murid diba nait stage semua errkk

dear kukumalu,

huhu, kmk pun sayu. jaik ati mek ehh (aiiihh ya jak lagu tok nyuruh kin sayuk). apa yg kmk dpt kinek tok smua tam sidak

dear cokelat,

aihhhh duehhh terkemih lokk, mah nya nyawa ku, cepat tukar loa nun. sampe sitok bau langsang

dear adek,

ada, kitak lom laher gik. nya salu nyewa kat kedey depan rex huhuhu reminiscene ehhh

dear momma,

boh bimbang, lom mek nguntin, ttp maok memberontaknak hee. jadilah feri kohhh

dear john,

dah dah lap mata ya gik nong. kmk juak setat ngansa tok klk

WhiteTulip said...

sayuk eyhhh..alu rasa kamek tok brolah gilak eyhh..huhu..

Rudy said...

pengorbanan orang tua, amat besar itu.....layap sekejap ku maca..

anyway, all the best rol..

piah said...

yah cepat gik ko berbini, alu beranak. aura kebapaan kau dah begitu menyerlah... pandei ko menyelami perasaan and naluri bapak ko... bagus2, ur ready to be a dad now :)

azzahrah said...

oon, nang ktk tok ceredit. tetap mek lekek tetak bila maca blog. kinek tok asal depresi, halusinasi, delusi, confirm blog oon jd reference. oon mun nak bebini harus mileh the best of wives. boh sebarang. aih pa kenak aku tok melelat. sik ada nak ditakut juak oon. org belaja tinggi kdk ktk. besusun org maok. mun rempuan kdk kamek tok menar. kin tinggi kin ya org rasa kita nak ngeso persona bak kata kitak. keep up the effort.

salam all the way from illinois...

kery said...

adeyh,aku mbesar pkai bhsa melanau,tapi bhsa mlyu swk,tak brape r sgt nak gempak nye...
but,this entry..AWESOME..!
klw bapak ko bc nih,sure die terharu nye la...
aku ske part ko call fmly ko tuh...
terase gak..aku klw call kampung,mak yang aku carik..even though bpak aku yg angkat,tapi still aku mintak bg kat mak aku..adeyh...sadis nye...
anyway,thx sbb post bende nih...at last aku dpt bc post mcm nih kat blog org...

miss ejot said...

yarabi....bes alu jak baca blog oon bah. terserlah keSARAWAKian nye...hehheheh
ur pic d feri durin...mcm mek org dolok juak, make kreta dr miri ke serian

oon said...

dear white tulip,

nang berolah kitak tok, entingaiii

dear rudy,

huhuhuh, jaik ati ku ehh

dear piah,

yahhh kelas sik ku jadi papa, papa divo.

dear azzahrah,

good to know, blog kmk berik kitak happiness, iboh depressi gilak k, kita tok jaoh dr keluarga, harapan org tua, ceria selalu k.

dear kery,

madah kakar melano, tp apa kakar melaya ya, yerr jd lepeh la tukk

anyway thanx dear kery, all the best for ur study k!

dear miss ejot,

feri ya byk kenangan aihhhh, nek tok ada jambatan, feri d lupakan, jaik ati, ngenang dolok, lelah nuggu feri, tauk ada meli dak keropok, aik milo ais sia huhu

kery said...

mun klaka melano boleh je..
tapi mun nulis or klakar in melayu srwak ya nang sik boley..kamik nang org swk..tapi lepas jak upsr,terus bljar di smnangjung..
ni nak aku jd kidak ya..hahaha
kau org melano kah? or melayu kuching?
and thx for the wish..i need that..haha
wish u luck to for ur study..

Zen Eizan said...

best ceghita ttg bapak tok. tp aku sekda ng d kongsi ttg bapak. dr kecik sik nemu mak bapak ku mpun.

oon said...

dear kery,

kmk urg melayu kuching, sik pande koh kelaka melano. tpi mun kelaka srwak haruslah penuh drama ndak

oo duhal kitak sik pande kakar swak, sikpa keep on reading. klk2 pande lah.

dear zen,

aiihh jaik ati mek ngenang, sikpa mesti sidak bangga ngan kitak nektok

renxo said...

best post ever sarol... harus dpt award nak... sedih ku maca, alu teringat ngan bapak dikpun...

dolok ingat ku bapak kau malar nanyak dah semayang sik mun ku numpang ko balit nak.. n selalu juak nya ningas hasbul berambut panjang.. bapak kau ya nang persona juak... just nya cover2 sikit bah... ku rasa time gik bujang lok, nang sepasang perangei kau kali heheh

sigek gik, walaupun ko madah ko selalu try to be independent, pahal masa unimas lok ko selalu nyuruh aku... nak nyelimut ko tido pun ko nyuruh aku juak heheheh... tp sik pa...

k lah, best post tok.. mun tambah 2 paragraph gik, nangis ku kali hehehe

oon said...

dear renxo,

sik perlu cerita unimas dbangkit semula nakk.

chemnii nak bapak aku pose2 duyung juak oo. aihh matilah tulahhh

Anonymous said...

5 bintang lah aku berik..touching aku..asa mok nangis..