Friday, 7 November 2008

kepak 2

Assalamualaikum,

lamak ku sik update. sori deng-deng, nong-nong, ngek-ngek, aku buzyrina gilak. busy apakahhh?? entri kali tok maybe a bit boring. sbb aku nak cita in detail pasal research phd ku sitok. sik tauk ku apa nak ku cita lok. kedong aku d lab nuggu menatang eksperimen ntah papa tok. ku cita lah ngan kitak urg lok.

ok. mun kitak urg sik paham apa2 nak cita ku tok. kitak urg buat2 lah paham. polah muka ilmiah maca dgn tekun okayyy. basically bidang yang aku polah sitok ialah food bioscience. food ialah makanan. bioscience ialah gabungan perkataan bio n science. gitewww. yaahh kenak sik food science ajak or food tech ajak?? sik sama ya deng. food bioscience mengkaji biological aspect (in my case microbe in intestine) and both fundamental and application of it. manakala food science lebih kepada fundamental science jak n food tech more towards processing food gitewww. yahhhh ting-tonghin dah?? gasak jak, kitak urg tok, mun aku cerita mak hayam, anak hayam rindokkk. coba dah gik.

k. so kerja aku mostly deals with fermentation. fermentation tok adalah.. mmm apa oo. fermentasi lahhhh. yahhhh betoll! pandai kak zaiton sameon! neway. pada masa tok. projek aku adalah untuk mengkaji this certain type of carbohidrat yg apabila dimakan boleh rasa orgasm 5 jam! matilah. sori anak buah. wa oon over jap. actually carbohidrat yg aku kaji tok, di yakini oleh lever brothers waima produk kecantikan safi sekalipun boleh menambah bilangan bacteria baik dlm usus kita. spt yg umum mengetahui, dlm usus kita ada bac baik n bac keji. bac baik tok muslimah sikit, semayang sik tinggal, sll posa sunat, kelakar pun nutup mulut. gitulah. bac jahat tok saal sikit. nak enjoyyy jak kerja nya. kupu2 mlm lah. di spon datuk gtu. very the pisau cukur. yahhh. so duak2 bac tok selalu bersaing sesama sendiri untuk mendapat gelaran miss universe. mun kita sll makan produk makanan yg sesuai dimakan bac baik, so byk la bac baik. so mun bac baik byk. baiklah hasilnya. meaning kacaklah kitak deng. beauty inside out gitewww. heh. mok juak. basically, nak ku kaji ku tok, mun byk bac baik ya tek, boleh reduce the effect of colorectal cancer (kanser usus) n ulceritis (pendarahan perut) yg dsebabkan oleh bac keji.

so camne lah aku mengkaji keberkesanan produk karbohidrat ya tek?? dgn fermentation la. aku ferment kan carb aku ya tek ke dalam model usus. n kita cek kandungan bac baik n bac keji dlm nya. kita kira satu persatu ya puan2. so aku dah ada carb, n aku dah da model usus, which we call batch culture, yg menyamai usus kita, engkah media, yg menyerupai cecair2 usus gitu. so apa gik tinggal? ya off kozz tushee, kita lupak make bulu mata palsu!! palak mu! heh. kita blom engkah bac baik n bac keji tek. so camne nak engkah, adakah kita perlu mencari ke lubang cacing bac itu? atau adakah kita perlu ke langit ke tujuh, bak kata syarifah zarina? ooh tidak nong. kitak ambik saja dari usus itu sendiri. so camne kita nak ambik dari usus itu puan2. haruskah menebuk lubang d perut kak pah? waima kak ayati tasrib? oohh adik2, kamu tahu di mana aku mendapat bac baik n bac keji itu. yahhhh. ambik dari tai* la. aoklaaaaa. ko mok tauk. yala kerja aku. ngumpul tai* urg koh. ne tek bapak ku madah mun belajar tinggi2 dpt kerja bagus, sikla bekerja nyangkol parit, mutit taik urg. aihhhh.

neway. basically. camyalah eksperimen aku djalankan. engkah carb + media + tai* jadilah fermentation. huhu. mesti kitak urg excited pasal tai* nak. well yalah kerja ku deng. aku terpaksa mutit tai* urg utk eksperimen aku. tai* ya tek akan dihancur lumat gitu. n kakya engkah la dlm media fermentation aku. aku nek tok dah sik tauk chemni gik dah bau tai*. kotan dah sll gilak deal with nya. tapi yalah, for the sake of pushing the boundry of science, i'll do it (yahhh very the cendiakawan kan hik hik). so for my experiment aku terpaksa ambik sampel every 0 hour, 10, 24, 36 n 48 hours. so basically, fermentation aku ya berjalan selama 2 hari la. aku besa setat ari rabu, n akan abis ari jemat. so antara 2 ari ya. aku literally tdo lam lab. huhu. nek tok dah 6 kali ku run exp. dgn penderma tai* yg berbeza. so besa aku jarang tdo d lab, gelik nyawa ku, tang da dak mombok ju on indah. biar ku abis kol 4 pagi. aku rela balit n dtg balit kol 9 pg. so chemm yalah. gigih kan. dah 2 bulan aku camya. mmm well wat to do. mun mok jadi anak hayam faveret, harusla gigih.

tokla menatang model usus ya. ko tauk apa lam ya?? dlm itewww adalah tai* yg telah dihancurkan. mmmm lazattt bukan??

yaahhh. honestly aku kepak. kepakkk gilak. kalah kepak gi serikin. aku sik tauk chem ne aku could go on. yalah mun weekends yalah masa aku nang merehatkan dirik bebena. recharge utk upcoming week. jaoh gik perjalanan ku. imagine this. aku ada 20 carb yg nak d kaji. seminggu aku boleh molah fermentation k 10 carb. each carb sampel aku mesti polah untuk penderma tai* yg sehat (normal), warga tua n obese. setiap kumpulan penderma ya mesti ada 4 orang. so aku kenak molah 4 sehat, 4 tua n 4 obese. so mun dikira, paling effisien pun aku (mun sik berenti), aku ambik masa 24 minggu = 6 bulan untuk ngabis exp tok mun aku sik berenti. kinek tok aku baruk abis molah untuk 3 penderma tai* yg sehat. byk gik wooo. chemmm ni tukkkk. ya bruk ngambik sampel. blom analisis sampel gik. ngira bac baik n baik keji ya, make mikroskop, satu persatu k! HPLC (mmm mun mok tauk cek mpun k), PCR ehhh cam2 gik la. pintu doremon jak sikda.

kadang2 rasa nyesal juak aku masok kaki bidang tok. urg lain molah phd ada kedak tang njoy rilek2 jak. mostly yg sidak molah sosial science, seminggu sekali jak turun uni. ada kwn ku sorang tok. nang rindok jak phd nya. design taman! boleh sik, cara2 ngias taman! aihh, pokok ne bagus engkah. nyusun batu bata. design fountain. yahhhhh kenak la ku sik ngambik ya juak dolok ooo. molah phd dlm berias kah, cara2 masang bulu mata pelsu, cara2 milih tie kenak ngan baju kah, cara2 shopping cokot tp posh, cara2 poret ngecek urg make beg LV ori kah sik kah, nak gia2 bah. yahhhh. mok ku. tok sik. maokkkk juak bio bio biol tokk. mmmm.

tp yalah. dah jereki ku sitok. aku terimak jak la. kini aku pasrahhhhh bak kata abby abadi.

Wassalam.

19 comments:

MAMI_FARIS..... said...

oooo...tedah..sian na juak maca entry kali tok eh. tp interesting juak owh.. sik terpike kmk ada juak org mlh research ttg t**k koh.. by the way,dat is life!

ngegeh said...

BOLEH SIK???? aku maca blog kau tok sambil makan mi sedap goreng (nak nama idup sorg, makan instant jak kohhh)..tup tup kuar indah psl tayik..alu stop ku tok!!!!

Audio said...

ooOOo...duhal nang gasak mutit taik urang duhal ekekekeke. Tapi mena kata ko Oon eh.. terit jak ongtua nyoh blaja tinggi2 sak kita sik keja jadi tukang nyangkol parit, tukang ngepam TAIK etc.. tapi bila blaja tinggi2.. sak la nemu juak taik hoh ekekeke...

farah.marzuki said...

wakakak. melelat eh. mati lah. dari crita bac pegi abby indah pasrah.


aih taik urang ka pakey... hmmphhhhhh sabar jak lahhh !!

AcHiKa said...

tai* sapa d collect ktk?? penderma itu sungguh baik~~ wah~~sungguh tabahnya atiemu itu~~ kepp it up~~

Rudy said...

ileklah bro...ekeke...kepak2 pun, its gonna pay in the end...

piah said...

adakah identiti penderma taik itu dirahsiakan (bukan nama sebenar)?aok agak tauk ku ttg bakteria jahat dan baik melalui iklan vitagen satu ketika dulu. L asilofilus kah nama bakteria baik tek mun sik salah ku. oi soalan : mun urg derma taik k eksperimen, dapat apa2 ganjaran kah?ne tauk mcm urg nyual sperma nak? heheh

oon said...

dear mama faris,

yalah ko deng, kmk pun sik terpikir molah research pasal tok. sampe2 sitok di padah oleh supervisor. u will have to work with shi*. matilahh.

dear ngegeh,

nyaman aih mun makan mi sedap, cecah ngan tai*. larikkkk.

dear audio,

yalah ku heran koh, sungguh ironi sekali.

dear farah,

haruslah promosi kisah abby abadi. vote for abby abadi!

dear achika,

aihhh cam2 tai* urg jak mek collect dr segenap pelusuk bangsa koh. tp nak kulit lain-lain, rambut lain-lain, tai* sama jak.

dear rudy,

aokla dengg, pasrahh jak la kmk tok.

dear piah,

bijak2 puan piah, harusla cikgu memasukkan silibus tai* dlm ajaran cikgu okayyy.

heh. ko tauk, nang dapat ganjaran. aku actually adalah salah sorang penderma dolok. ada research sidak mengkaji usus org asia. aku dapat 200 pound = RM 1200 hehe.

tp nak projek aku tok sik dberik ganjaran, atas dasar ihsan suka sama suka dan paksa rela. sikda ganjaran wang, yg dpt ku balas adalah kasih sayang yg tidak berbelah bagi gitewwww.

onggon said...

Hahaha.. best juak maca blog dirik.. Terhibur...

clouds over her head said...

cikgu oon.. sigek soalan mengenai kaedah2/cara2 pengumpulan bahan2 eksperimen... giney ktk urang ngutip faeces urang.. urang ya nang *erak lam bekas/plastic kah giney?kah.. kau mukak lubang tai* rah umah urang.. alu ngutip pakei pump kedak sidak DBKU polah ya?

i thnk i saw some documentary on experiemnts pasal ngumpul taik urang tok.. bkn mok di kering kan dolok kah.. so, actually bila dah kering and all, nya sikda la bau gilak..(tho the smell is still there.. but less)

off-topic: sama lah kita tok..bljr tinggi2.. konon sikda la nk jadi tukang paip.. sekali... nang keja ku jadi tukang paip juak. tmasok lam male-dominated environment. kelakar pon dah sik ayu2 agik. mun mak ku tauk..mati aku. kotan tgh penin polah kerja, nyempat maca blog kau.

oon said...

dear onggon,

glad u like it!

dear clouds,

yahhh sik adanya aku nak ngerobok tong taik rumah urg koh. ambik fresh dr buri*. takong dlm pot huhu.

tai* ya sik leh dikerin. mok fresh. klk mun lamak gilak terdedah dhn o2. mati klk bac ya tek. so nang bergelumang ngan bau2an yalah. best bahhh.

Kamil L said...

Fuh..mencabar juak kitak pun exp o.o... Mesti banyak keja kitak kenek tok kan...Sik pa, embak ilek2 juak k.. Kamek kenek tok pun dan banyak rileks dari molah keja.. tensen mek ngan masalah lab yg sik ada kesudahan, ya mek jadi malas.. Sik pa, kelak mun rajin mek datang, kelak mek start balit :)

dayang said...

aku rasa.. mesti deria bau idong ko dah immune..mun limpas bau2 tai*2.. mesti ko rs sekda papa..

zara said...

Mun lah camtok cikgu sains ku ajar time skolah lok.. mesti ku terer.. *heh..cekgu di salah.. huhu*

oon said...

dear kamil,

yalah koh, bukan senang mok jadi senang nak huhu.

dear dayang,

chopp. dayang tok dayang noraziah kah? cloud ya urg sama kah. aku ting tong oii. or dayang nurfaizah? hik hik

sikda rasa apa koh. rasa bau chanel no 5 kohh.

dear zara,

yahh haruslah mek nukar silibus sains d sekolah nakkk.

clouds over her head said...

aoklaaa... org yg sama. dah sekian lamak aku mereply blog kau.. kau sik tauk aku sapa ooooohh.. smpei juak.. kecik ati i tawwwwwww... tsk tsk.. hehe..

juan affandi said...

aie... taik omputeh bau chanel no. 5 kah??? hahaha... gnei ktk deal with taik ya oon??? mejin taik dik pun??? hahahaha... sakai tok.. sik pernah molah research gia bah...

oon said...

dear cloud,

jgn majuk deng, ko bena juak, sekali cloud, sekali dayang, sekali head, ne ndak aku ting tong. very the mengelirukan tawww. hik hik.

dear juan,

aihhh aokla, tp nak kadang2 cam best jak bauk tai* koh. tang mengkar2 jak idong ku oleh nya. aiiih chemm ni tukk. hahaha.

Dayang yg men-tingtong kan kau said...

cloud ya aku pun blog yg sik ditauk urang..tp kantoi juak..pa segal blogspot join google, bole log in pakei google username. kdg2 ku lupak nk tukar nama ku, terus ter-send, alu la terkeluar nama blog aku : cloud.pa teruja gilak nk reply dlm blog kau tok.