Thursday, 13 November 2008

cerita oon

Assalamualaikum,

ada sorang miak. miak nama oon (bukan nama sebenar). asal kampung nangkak. bukan urg senang. rupa dirik nya besa2 jak. miak pendiam. sik byk kakar. kakar pun dgn geng2 rapat nya jak. miak tok, sejak zaman sekolah marek salu rasa rendah dirik. selalu sik puas ati kedirik. nya selalu compare dirik nya ngan urg lain. nya selalu rasa dirik kurang dr urg. masa sekolah, bukan ada gilak kawan. mun urg madah nya nerd. sik juak, nya tok bukan pandey pun. mediocore jak. tp dlm diam2 miak tok. nya tok suka verangan. imaginasi tinggi. feeling2 best ke dikpun. miak tok actuallly suka berjalan negeri urang, nya suka melancong, suka nagga camne kebudayaan urg gitu. tp yalah, nya bukan urg berada, ne lah mampu, nya tauk nya sapa, jadi oleh kerna maok juak muas napsu ngerayo. nya suka gi tempat2 nak nya mampu jak, serian, sri aman, bako, batu kitang waima serikin sekalipun. nya suka. tp dlm semua2 ya, ada sigek destination nya madah nya mesti pegi juak. one day.

penulis: dlm semua tmpat2 di dunia tok, sine ko rasa ko paling ingin nak pegi on?

oon: aku kah, mun aku tok berduit koh, nang aku akan pegi PARIS.

penulis: kenak oon?

oon: sik tauk ku nak madah camne. aku tauk la PARIS ya kota cinta, eiffel tower, LV, champs elysees, place vendome segala. tp aku rasa there's more to it. dr kecik gik aku dah rasa, i was meant in PARIS. Malaysia is my country and PARIS is my hometown.

penulis: wah wah, very the loba lupak daratan statement itttewww!!

oon: harusla. bukan apa, aku rasa nak, past life aku, aku adalah PARISIAN!! matilah syirikkk.

dipendekkan cerita, oon telah diberik rezeki oleh ALLAH untuk nyambung pengajian ke luar negara. mun di ekot tek harusla oon nyambong ke PARIS nak, dah kotan nya gila rasa dirik nya tek PARISIAN! tp oon madah mun nya mintak belaja d PARIS, klk lelah gik nya belaja french, mun bab belaja2 bahasa tok. oon bebal, belukuk, makan french fries jak tauknya. mun sik french kiss. yg nya tauk perkataan dlm french hanyalah bait2 lagu moulin rouge sajorrkk. so nya pun sik la nak mintak further kat PARIS. so the next best thing, nya mintak further kat UK lah. yahh kotan dekat ngan PARIS katanya. yajak sebab nya tek. mana2 lah ko on.

so oon pun stat lah pengajian nya di UK, university of reading. kat univ tok nya berkwn la ngan sidak2 lain kat dlm lab ya. sidak anak2 hayam katanya, sidak mostly senior dr nya. paling rapat dgnnya tok ialah anak hayam magda, anak hayam dr poland. so semua anak2 hayam dlm lab ya di ketuai oleh indok hayam, bonda hayam, ratu hayam, the legendary: mak hayam sofia. itu ko dia.

dari paras rupa, mak hayam sofia nang seorang yg cantik jelita, yalah dah urg greece nak. n then nya seorang yg stael. tiap ari mun nya kerja, mesti ada tema. ada ari nya make kaftan, cardigan ropol2, blazer baldu, pashmina, cam2 lah waima tutu sekalipun. sik kan ada ko nagga nya meher turun ke lab. accesories n mekap sentiasa. eyeliner kohl okayyy n of koz make high heel 7 inci, even kerja lam lab. dlm semua2 org dlm department tok, nyalah ya paling stylo.

mak hayam mmg seorang yg pandai bergaya, baju pun branded2 dior, chanel, marc jacob segala. nicole, padini, seed, euuuuuuu allergic katanya.

tapi sigek jak, mak hayam sofia mmg pemos dgn keranjakkanya. nang ranjak nauzubillah min zaliq. especially mun kerja lam lab. oon ngan anak2 hayam lain nang dah besa gilak di terais nya. semua anak hayam nang gerun benar dgn mak hayam sofia. semua menjauhi. dlm semua2 anak hayam, oon lah yg kenak paling terok, kerna oon tok bebal kit. nya tok ala2 bengap kit. yalah oon urg kampung jak, ne lah pernah pegi obersea, sik pernah bergaol ngan bangsa antarabangsa segala. kelaka omputeh pun, translate 10 min lam utak baruk dpat kuar. yalah nya tok lambat dikit pick up.

ko tok bengap kah!! aku nyuruh kau kol patrick demarchlier! yang ko kol huzz napahal!! ko ingat tok majalah mangga, variasari segala!

ko nang bongok kahh?? aku mok gisele, christy, naomi, linda jd cover girl!! yg kau nuggah tushee napahal, bah bah mun gia tunggahlah sekali nursheila amin, dayangku intan, zur eda segala rasa ku nak!

heh jacket apa tok! koleksi alia! have u seen this name on the runway lately?? ever?? no i don't think so! hambikk kau!

tp oon tok penyabar, urg nganok, syukor sabar jak nya. terimak jak. dlm ati oon, "sikpa 3 tahun jak ku sitok, terok gik dr tok aku pernah kenak, sabar jakla". oon mmg bukan seorang yg pandey melawan. urg nyuruh, nya aok jak. wpun hatinya sik mok, ttp muka nya senyum madah maok. anak hayam magda madah oon tok mulut manis, sbb apa yang kuar dr mulut oon tok semua sugarcoated. sikkan ada pande nyakit ati. sungguh oon sik suka, on akan madah suka. sungguh benda sik kacak, oon akan madah kacak. yalah sigek oon. nya sik pande madah sik. oon tauk sik bagus perangei kedak ya. mesti ada pendirian, mesti berani madah pandangan kedirik, mundak sampe bila lah urg ninjak palak kita. tp yalah mungkin dah cara oon di didik kedak ya. sikpalah kelak2 oon berubah.

tapi ada masa kadang2 oon sik tahan. kadang2 rasa nak dijawab balit jak mun nya kenak anok, kenak terngak mak hayam sofia. tp oon ngenang mak bapak di kampung halaman. kesian ngan mak gik gigih berjual kuih tongkol, kesian ngan bapak gik pulang balit ngembak van nganta miak sekolah. kesian ngan adik gik mutit tin2 kosong kat kantin sekolah jepang pakey recycle. mun oon ngenang sidaknya, oon sik jadi bersuara. oon terimak jak. tapi anak hayam magda tok lain, nya tok suka melawan sikit, selalu berselisih faham dgn mak hayam sofia. nya berani madah pendapatnya. nya sik kisah kata mak hayam. oon respect dengan magda kerna berani, oon rasa diriknya bacol, pengecut, dayus gilak. tp yalah.

oon tok, mun urg nagga dari luar macam urg yg lemah. aok nya nang urg yg lemah, word paling sesuai, vulnerable. tp, urg sik tauk dlm kevulnerablelan nya, oon tok adakah seorang yg gigih. nya akan molah apa jak, mun nya mok satu benda. sik kisah lah kenak teriak kah, kenak terngak kah, kenak aro kah. oon terima seadanya. dlm lab, oon lah urg yg paling busy. paling awal dtg n paling aher balit. oon madah sik pernah nya kerja kuat camya gilak. nang abis tenaga di pakey nya. besa gilak nya balit kol 3-4 pagi. azam nya kuat. dlm hati nya sigek jak, nya mok abis belaja tok cepat. nya mok balit msia, rasa rindu nya ngan keluarga sik tertahan-tahan agik dah. kerja lab yg diberik mak hayam nang bertimbun2, nya mok siap kinek2, n mok dpat result terus. watever it takes katanya. sbb org atas maok nagga progress projek tok katanya. oon pun polah jak la. selagik terdaya.

harus gigih! harus gigih! harus gigih!

tp nak lama kelamaan, pehubungan oon dgn mak hayam makin bagus. sikda agik dah nya neriak, nerngak segala. oon perasan mak hayam dah makin bait dgnnya. mungkin perasaan oon ajak. tp oon suka bekerja dlm keadaan camya. sikda tekanan. oon works better this way. kadang2 mak hayam pande ngajak makan, pande bercerita pasal benda2 informal. ada sekali mak hayam pande molah sesi curhat dgn oon. mak hayam madah nya kepak, nya penat. nya dah sikda napsu gik nak molah research, nya madah cita2 nya sebenarnya nak muka kedey. jewellery shop katanya. ada sigek ari:

mak hayam sofia: oon, ku nak madah sigek, aku mintak maap aku selalu nerngak kau dolok, bukan apa, sungguh kau dtg jaoh, n sungguh kau gik baru sitok. aku rasa kau cam dah lamak kat UK tok, kau improve dgn cepat. yalah mun kau molah salah, aku terus dtg moha, sbb aku terasa level kau sik sepatut molah salah camya. im sorry.

anak hayam oon: benakah mak hayam. sikpa, bukan salah kitak, salah kmk juak bah. kmk tauk kmk bebal, kmk slow learner kit. kmk sik simpan lam ati pun kitak nganok kmk.

mak hayam sofia: oon, just so you know, aku vangga kau anak hayam aku, n aku boleh madah kau adalah my best anak hayam. kau byk potensi, kau boleh pergi jaoh.


anak hayam oon: aihhh benakah mak hayammm. boh padah gia, klk nait palak kmk, kmk polah yg terbaik jak. byk gik perlu d baiki. kmk perlu kitak k bimbing kmk.

mak hayam sofia: aku harap kau akan keep it up n keep getting better ok.


tp lain pulak halnya dengan anak hayam magda, hubungan nya dgn mak hayam makin hari, makin sik bagus. ada jak benda sik kenak. seluruh lab nengar nya duak bercakaran. oon rasa jaik ati dgn anak hayam magda, nya ada juak nasihat magda, iboh jak dilawan gilak mak hayam. gine2 jaik nya, nya tetap mak hayam. masa depan phd di tangganya. tp anak hayam magda to degil kit, nya madah nya sik tahan kenak kerepak. mun nya diam, makin sakit hatinya. mmmm yalah, oon si tauk la gik chemni. baru2 tok oon nengar cita2 speku madah, sofia sik mok gik jadi mak hayam kpd magda. aiiihh jadi anak hayam yatim lah magda ya oo. tedah. tpi maybe bagus juak kali, molah kerja kedikpun nyaman agik.

anak hayam semakin menyinar, menjadi kepercayaan mak hayam. di sebalik itu adik-beradik hayam terasa sentap pabila dipinggirkan.

oon rasa serba salah juak, kadang2 antap juak mak hayam, negor oon jak. pernah sekali, ada conference, mak hayam sofia, oon n magda ada juak. sampe2 jak oon kat dewan. mak hayam negor oon jak, nyk kabar segala. magda kat sebelah nang sik ditegor langsong. alu kecik ati nya.

magda: diat koh, nya nang sak ati ngan aku, ngan kau tang riang ria aidilfitri jak negor. aku mundak dijelin nya jak.

oon: eh ko tok, sikdalah pia. nya sik perasan kali. sik da papa ya bah. boh ko ambik pot gilak.


magda: adaaaa. aku tauk bah oon, kau anak hayam faveret nya nek tok. ko tauk, nya mala jak nyebut nama kau depan aku. kau ya, kau tok.


oon: eh magda, aku tok nyambong belajar sitok bukan la niat aku nak jadi faveret sapa2. aku dtg nak belajar jak. aku polah yg terbaik jak. maybe ritok nya suka ngan aku, esok lusak ne tauk. aku dibencik nya. boh ko lalek gilak hal ya. polah kerja dgn ikhlas jak bah. kerana ALLAH. yahhhh kuar dah statement putera lindungan kaabah ku.

aku taukla kinek tok nya arap kau, favour kau. u better watch out. wat ever it is i'm going to PARIS. not you!

yalah, oon paham. nang obvious juak mak hayam munnya dah sik suka urg. oon sikdalah rasa vangga kah apa. oon rasa takut gik ada. sbb expectation urg dah tinggi. so kenak sentiasa perform la. mun salah segok sikit berubah la persepsi urg. tp sikpalah terimak jak keadaan pia.

so masa ditunggu dah tiba, oon have to present his experiment dgn sidak2 company yg sponsor projek nya tok. oon molah yg terdaya jak. oon rasa nya dah molah yg terbaik. sikpalah katanya. the next morning nya nerimak emel dr mak hayam:

Dearest Shahrulito!!!!!

I just wanted to thank you for all your hard work. I think that Sandra left yesterday very pleased and that is down to both of us. I also confirmed with Bob that you are coming to Paris in January the 16th and I think that this time you are also going to be presenting. I hope you enjoyed yesterday, everybody found your results really exiting. Bob thinks that if we are lucky we should be able to publish 3-4 papers on the batch culture work. so that is a great thing to keep us going!!! thank you again for doing a fantastic job!!!


Sofia


yahhhh chemm ni tukkkk. aku ke PARIS kah!!!!

Wassalam.

28 comments:

murni said...

haha..lawak tajuk2 gambar itu.apekah keluar nama Tushee...lama sungguh tak dgr nama ittew..gelang guling2~!

Oon..if sy jadi ke London...mcm nak jln2 Paris gak..*matilaKPTtau* Paris..oh..kota impian!

all depend on ekonomi semasa..hehe..KPT tak teringin ke nak naik kan elaun kite ek?*ponder ponder*

piah said...

apa sepanjang2 karangan kau tek, duhal kesimpulannya kau nak madah ko nak gi PARIS jak? punyalah imbas kembali dari zaman kanak2, kenangan bersama ibu hayam sofia, kakak ayam magda, duhal kesimpulannya ko nak madah ko nak gi paris? aoklah klak lah ku merujuk atlas, nangga cne paris ya. klak ku akan berkata dalam hati, oh...ctok sarol pegi. maklumlah ku kurang arif dgn bab2 geografi. aok kim salam dgn kakak ayam magda, sian lah nya tek oh mun nak jadi anak ayam yatim. tedah...

aya_snooter said...

hahaha..nang ada nama zur eda endah kuar! nang beterenn la...btw, best juak baca cita anak hayam mok ke paris tok hoh...ehek!

izza said...

yahhhh.. byk cita bulak ktk... nerd ya ng bena la... sejak bila ktk mulut maniska????... pa jak salu nganok kmk owh???.. dhya tek mok pdh bnyk dh hasil mek jual tin kosong koh.. dh dpt meli harrier..haha... tedah mak jual kuih tongkol..ahaha....mek asa lom penah mek crik kuih tongkol mak...hehee

izza said...

da cgek gk.. mek denga hp pink ya rusak mena????... ganti eh.. beli hp da 3g ngn kmk...hehehe... hp pink ya amik free lok bah..hehe.. syg alu hp ya.. rusak abis ka.. repair kan owh..

p/s: kat PARIS lak beli brg ngn kmk ah..hehe...

Audio said...

Yobihh panjang imbasan crita ko tok Oon.. duhal nak madah dirik nak ke PARIS jak la tek ishk ekekkeke....
Biasa lah Oon, bila urang nak merik expectation tinggi ngan kita.. paksa lah juak perform. Tapi berkat usaha n gigih,.. pasti terbayar juak penat lelah kita ya bah. Ya lah namanya rezeki koh hehe.

AcHiKa said...

wah~~~mak hayam dah bait~~ :P waseh~~pat g Paris~~seronot~~ panjang crita ktk~~sabar membawa berkat ho oon ho~~ (^_^)v

Rudy said...

duhaal..sungguh panjang propah/kesah segala..heehe..ok back to serious part of me

berkat sabar, usaha dan kau dah berjaya tawan ati mak hayam sofia. siap gi paris gik next year...so yalah tek feel proud of you somehow.penuh inspirasi....

anyway, all the best. kamek orang di dunia blog/realworld kat swk tok sentiasa akan support kau..go go go!

edzura said...

Congrates Oon!

Dapat juak ke paris akhirnya. Paid trip gik nak? Yah sik perlu ngeluar duit nak ke paris semua sponsor by I guess.

Well, yalah berkat kita bersabar oon. See, u got a chance to go to Paris! Sesungguhnya kmk org sitok sentiasa mendoakan kitak. Lekak tempek-tempek gambar rah Paris ok!

Jangan lupak kitak tok SARAWAKIAN bukan PARISIAN hokey!

serena celia said...

lawak lawak. sakit perut mek tetak. harus ada kuar nama tushee.
i love it mun ada dialog2. very lawak to the max.

Rain Falls said...

eh, ceta debil wer perada laa... heh
aku polow blog ini ongkeh.

salam~

farah.marzuki said...

oii... leputttt kamek sitokk.. ya allah. dirik tek anne hathaway lah. nang rindok ati hahaha kamek mok rambut mcm nya... adeh eh.

lamak gik nunggu january ya oon. christmas trip lah juuu!!!!! hahaha deras ehh. all the best oon!

oon said...

dear murni,

jalan lah paris sekali, mmg kpt bg elaun tu untuk melancong bahhh hehehe.

tp london tu paris tu mmg dah dekat dah. baik pegi jer.

dear piah,

harusla piah, intro mok loba. harus menyalahkan cikgu jelani ko sik tauk sine paris. matilahhh.

dear aya,

yahhhh zur eda pernah gemilang suatu ketika dulu.

"kelmarin... telah ku buktikan piala... yg berisikan madu cinta"
sambik menari ala2 spanish gitewww okayy.

dear adek,

yahhh harusla di propah light2 k melazatkan cerita. eh sabotaj juak, rusak indah, nang nyuruh mek meli iphone kali.

dear audio,

yalah ko nong, sikpalah gigih jak la kmk tok. PARIS k nyaman ati.

dear achika,

gitewwww, yalah harap nya bait sampe bila2.

dear rudy,

haruslah inspirasi ocaayyy.

ma kasi! ma kasi!

dear zura,

aok paid trip ko deng, hehehe, tp yalah pegi ngan mak hayam, sik pat nak berolah gilak.

aokla kmk sarawakian, tp ada darah parisian kit kit. mok juakkk.

dear serena,

glad u like it! tepuk2. tushee adalah salah seorang pemegang saham terbesar blog tok bah. selain sapar gapar n ayati tasrib.

dear ujan gugok,

yahhh harusla follow me ocayyy.

dear farah,

aok eh, nyalah mun pegi ngan mak hayam terpaksa coverina nak, sikpa2, klk2 leh pegi agik hehehe.

serena celia said...

woww. nang khelas pemegang2 saham blog kitak.

piah said...

sorang pemegang saham blogko ko lupak mention. KAK ZAITON SAMEON. bercucuran aek mata nya kau lupak sebut nama.

izza said...

beli iphone ngn kmk juak!!!!!...hehe..

khairul azman onggon said...

sik sangka eh sapa gapar da saham juak.. Onn.. congrats sbb dpt gi pariiieeessss... jgn lupak kim salam ngan mak hayaaamm.. hehe..

dukunlintah plk said...

Félicitations!!! Mai votre rêve devient réalité :)

lea said...

pekatnya bahasa serawak. gelik hati maca.

oon said...

dear serena,

yahhh, cdak yalah board of directors blog tok. sbb yalah terpaksa feauture nama cdak selalu huhu, nak molah comeback katanya, apakahhh.

dear piah,

aok ehh lupak kak eton ku, jgn gia kak eton manusia kan pelupa, lalu pose melukut d tepi gantang kak eton lok.

dear adek,

ngekkkk, mek pun gik sik berbeli, propah ku ajak.

dear onggon,

yaahh sapar gapar ya jgn main2, klk kim slm ngan mak hayam, madah miak nama onggon kim slm, kenal nya kali.

dear dukun,

merci! merci!

en conclusion, je serai de nouveau à où j'appartiens.

la Malaisie est mon pays, Paris est ma ville natale. course!!!

dear lea,

yahhh nang pekat koh, xda campur aik, xda campur gula.

u can take a guy from sarawak, but u can't take sarawak from a guy. gitewww.

MAMI_FARIS..... said...

oon.......memula mek maca cita tok tang sedih jak bunyinya... piluk jak ati kmk... eran pun ada juak.. paduhal org nk nyampei brita g paris....
by d way... camya lah idup. sabar itu separuh dr sabariah.... endingnya dpt juak g paris....
harus kmk follow blog tok.... (",)

epitlegend said...

OMG! YOU ARE GOING TO PARIS!!! TIDAKKK!!!

zara said...

awal2 intro entri tok udah ku agak dah mesti nak madah dirik nya nak ke Paris itu. jadi...kmk baca sekali limpas jak...lalu scroll ke bahagian emel kak sop. Maka....congratulations kerna hasil usaha gigih walau kenak kaco asuk time nak turun kelas...anda telah berjalan ala2 kucing Parsi gituu... (parsi and paris ya beza spelling jak).

Congrats!

piah said...

dimanakah updatemu? aku tidak sabar menanti. adakah engkau sedang menjelajah PARIS? oi epit, sik ko jeles?

Rudy said...

cita pasal paris ingat ku Alizee nok mbak lagu moi lolita ya..ambik gambar banyak kit di paris..jangan lupak ambik gambar eiffel tower sedekat yang mungkin...whauhauah..demand kali ja ku tok..

oon said...

dear mami,

sabar separuh dari sabariah hahaha, leput mek tok.

dear epit,

aokla nongggg, ju ekot!!

dear zara,

merci merci, kak sop kinek tak mala meransak koh, tak urg mala nyebut namanya hehe.

dear piah,

ooh piah, kau mmg gigih menanti, nantikan saja, sedikit masa nanti aku akan update. tahan la dulu napsu mu itewww.

dear rudy,

ya nang harusss oii, ne tauk nemu alizee, ku lamar ku terus. jgn nemu tushee dah la

renxokuken said...

oon... sunguh best crita kau tok.. sorry lah aku lamak sik comment sitok, sumething bad happened to me.. ;(

neway, vangga ku kwn ku tok nak ke PARIS.. well.. pasal sofia mak hayam ko ya admiring u so much, aku sik terkezut gilak, ku tauk, ko nang pandei menawan hati org, biar mak hayam ranjak tahap gaban sekalipun. yg sebenarnya, ko nang terror juak, krja ko semua mesti perfect, even dr unimas marek gik.. hehe...berkat kegigihan kau juak bah..

so mun ko dah di Paris lak, leh sik ko nyampei salam ngan nenek ku sinun, lamak dah ku sik ngabas nya di kpg halaman ku hehehe...

well done me fren!!

oon said...

dear renxo,

kenak kitak deng?? apa terjadi ngan kau? ko buntin kah?? aihhh chemm ni tukkk.