Monday, 11 August 2008

sikda sapa madah

Assalamualaikum,

sikda sapa madah. sikda sapa madah molah phd senang. mun senang semua urg bleh molah nak. mula2 ku rasa senang, apa tek fazley bleh molah.

Fazley: oittt kenak pande nama aku keluar indah!

Aku: sukati aku lah, blog aku. sudehh kau


tp mun mok tauk, susah sebenarnyaa.. aihhhh. ngansa gik aku tok. setiap urg yg molah phd akan ada critanya mpun. culture shock, money problem, research xda progress, supervisor x nulong. macam2 story la and this is my story.

aku dah cita ngan kitak org yg aku di jaga oleh mak hayam postdoc (means urg yg dah da phd, tp masih kenja gik nak molah research, coba udah gik asaku nak, coba beranak bercucuk gik bah) namanya sofia. well aku dah cita ngan ktk org nya tok nang seranjak2 manusia.

so basically, mula2 tok aku nang tgh training ngannya. nang latihan intensif gtuu. kinek tok everyday aku keluar umah kol 8 balit lab kol 10. ya jak dpt ku madah betapa intense nya. so si sofia tok tek, byk nyuruh ku molah lab work, and sedia barang2 k sedia molah eksperimen. k fine sik kisah. aku sik kisah juak kerja kuat. aku mok jd expert bah. nak increase skills aku. so haruslah gigih ala tumirah. sofia tok actually ok, but perfectionist. so aku pun polah. sigek benda nya suruh polah ialah media (bukan media massa, media elektronik waima media cetak). media tok benda pake grow bacteria. ada cair ada pepejal, dlm bentuk agar. eh mana2 lah mun kitak urg sik paham. bukak buku bio. so nya suruh aku molah media cair. aku polah la, n aku confident ala aku molah betol nak.

so the next day masa nak start experiment, nya perasan something. kenak media polah aku ya pande keras. rupa2nya aku tersalah ambik botol. instead nak molah cair, aku ambik yang k molah pepejal. huhuhu. actually bukan salah aku (sik juak mok ngakuk salah nak). tp nang benar, actually ada miak undergrad nama mike, yang tgh praktikal sitok. aku nyuruh nya ngambik kat shelf. dtgnya tok tek. yg pejal ya indah d ambiknya. aku mpun sikla nagga gik sbb ku confident nya ngambik btol. belukuk juak miak ya. kakya ko nagga sofia dtg antu! kalah kak tyra. alu dibuangnya semua benda2 d prepare aku ya. nang mukanya merah eh. nahan nak nerngak aku. mula2 diam. kakya alu ngerepak besar panjang. "bla bla bla kau sepatutnya sik molah mistake ya bla bla maka ada 4 igek mata. mata kau ngan si mike ya bla bla". aiii ko nagga aku bergegar masa ya. nagga mukanya manas ngan kita camya ko. geram aku ngan si mike ya. jadi ke aku kenak anok. ya jak miak ya cam xda perasaan jak. sak ati ku eh. lekak ya aku alu down terus.

aku ingat tek lekak ya ok dah. the next day, nya nang alu sik mok melayan mek org. aku nyk pa patut dipolah nya madah. "u should know what to be done". keji sikkk. sedey ku dipolah nya gia. aku tauk la salah aku juak. tp everybody make mistake nak. dahla aku tok gik baru. kakya nya madah nya boleh molah ya sambil tutup mata. cobalahhhh!!!! yaah. nya dah 16 thn exp. aku baruk jak 4 bulan ctok. coba kmk duak celen catwalk gak. gerenti nya kalah. yaaah. kakya tek nang sehari2 nya berkasar ngan aku. aku nyk nya cam jawab sik jwb jak. sikit2 ngerepak. aku alu diam jak. sampe sigek masa ya. beraik indah mata ku. aku tapok. sik mok mike nagga. huhuhu. aku tauk aku dah molah salah. tapi bukannya salah aku ya sampe nyebab urg mati indah nak. bukan xpat polah baru nak. sik nya tauk aku tok gigih selamak tok. kadang2 sik makan aku. sampey atinya molah aku gia.

kak abis experiment ya tek. aku ngan mike ditunggah masok bilitnya. duhal tek masih agik kenak kerepak. aiiii. udah2 la sa aku nak. sampe penin palak ku. nasib ku ngenang nya cikgu aku bah. byk ilmu nya berik ngan aku. tp yalah, kadang mun nya dah dtg antu gia. nya molah kita kedak nya molah miak kecik. maluk burit jak sik.

kinek tok hubungan mek duak ala dingin. nya negor pun camya2 jak. aku tauk nya disappointed ngan aku. yalah ne nak molah. nasi dah jadi bubur. bunting dah anak dara urg. ya jak si mike ya, geram nyawa ku. nang xda rasa salah lalu. sak ati ku. nya kenak anok, smpt gik molah muka seposen. aku pulang emo lebey.

kinek tok mun aku nagga sofia, aku trauma, fobia. sik tauk camne nak madah. nang neves aku. everytime aku molah something aku akan ngecek sampe 5-6 kali. aku tauk nya sik bencik aku, tp nya just wanna teach me a lesson. tp xpat aku cara kedak ya. makin pressure aku. dah jak kita tok jiwa sentimental. senang terguris gtuuuu. sik taukla camne. masa tok aku nang pressure. sampe ke urat sendi aku rasa pressure. aku sik kisah salah kah, apakah. tp aku sik dpt urg sik suka, n urg sik harap n urang hilang harapan ngan aku. jaik sa nyawa ku. rasa kinek2 jak aku nak balit umah. sampe bila kah aku dpt bertahan... aku pun sik tauk.

yalah, sikda sapa madah molah phd senang.

Wassalam

10 comments:

clouds over her head said...

dugaan. dugaan. biasalah ya.. kelak2 pandei ko nempelak sopia ya. pandei juak kau nak melazer omputeh ya. mun dak kau ala2.. malu2 kucing jak kinek tok.. go oon go!!! chaiyok.

Rudy said...

Sabar bro, dont take it too hard. asaku si Sofia ya xlah manas benar gilak lah...saja jak nya nak psycho new Phd student cam kau sak next time kau be carefull...

biasalah nak..nya postdoc..mesti mok jaga imej ibu hayam sikit...hehehee


anyway berdoa dan tawakal..mohon kepadaNya agar kau abiskan dengan jayanya Phd kau dan buktikan kepada si sofia ya kau boleh lakukan!

now get up and reach the skY!

Salmah said...

Salam..

Kitak .. hmm sebenarnya masalah ngan post doc tok dialami oleh housemate kamek juak. nya dah setahun lebih "merana" oleh postdoc german yang ala2 diktator n suka nerengaknya. nasib baitlah housemate kamek tok tensen gila tp nya coba bertahan n continue ngan keja nya pun. Malasnya nak bersadu ngan supervisor akan keterokan nya pun post doc. Post doc nya nang sik layan nya n siksukanya.

Ok kamek cita tok bukanlah nak melemahkan semangat kitak k tp nak madah ngan kitak you're not alone my dear. Kata org mcm2 dugaan Phd tok belum time write up etc.lagik nak. I've seen my housemate nangis, frust, nerais, sakit because of Phd. Tapi yalah no pain no gain right? Kamek berdoa dan berharap semoga Allah memudahkan segala urusan kitak sehinggalah habis Phd.

And i just want you to know that we are here for you to listen to you when you need us. Jangan patah semangat k di bumi Inggeris tok.. same goes to me yang masih terkial2 sik abis2 thesis and i need to submit in two weeks.

Sama2 kita berdoa k kejayaan dunia dan akhirat..

Shahrul said...

dear friends,

Thanx for your words of support. bercucuran air mata duyung ku tukk huhuhu. yalah. 3 tahun sik lamak... aiiii lamak ya aihh waaaa

fafararah said...

yoh.. lawan catwalk la ngn kak sopia ya lok. celennnn bah pdh ngn nya. kekeke. anyway, gudluck lah. lamak la 3 taun ya mun dah di negeri urang!!! sakit jiwa. mala igt family, geng2 di kch nok best... adeh ehh.... be strong lah sarol. jgn mudah givap! yerr ekkekekeke

renxokuken said...

oon.. sedih ku nengar crita kau..tp actually ur not alone.. n bukan setakat phd jak ada problem camya... aku time krja tok pun ada juak koh, n believe me, ada gik org yg even worst problem nya... i know how u feel, nang tension ala gila, nang rasa nak quit, mun dpt rasa nak tumbok muka ompuan ya..tp know one thing... its all up to you..the real strength and the real weeknesses is inside you.. u have the complete control of how your mind works and think... so kmk nasihat ktk... u have to motivate yourself to handle situation mcm tok... what i mean is..take is easy... i mean really really easy...cos mun ktk ngansa dirikpun, siapa yg susah...bukannya mak hayam ya...nya byk gik hayam bah hehe...so prove to her that actually.. ktk pun boleh molah ya tutup mata..arumbulak, tutup lubang idong sekali pun dpt juak...tp apa guna ngeso nak.. hehehe.. ko kan superwomen..ehh...women kahh.. :)

apa2 pun oon... jgn dipikir gilak benda ya..polah cam biasa.. mun nya sik mok negor kau nak...embak jak ko nya bloyar... polah cam biasa bah..sak nya rasa ko sik da effect...maybe nya sengaja ngebom ko mcm ya gilak sbb nya mok ko effect apa tek ko dah nyusah nya...tok ida nya gi nyusah kau.. ingat sik crita Devil Wears Prada.. ala2 mellissa stripe ya bah... keluarkan aura anne hethaway ko...

benda camtok actually syco jak... u can get over it if you want to..n we all know u can

mcm aku kat opis..masa mula2 nemu boss ku, nya sik alah nak ngebom org, salah sikit pun nya nak ngerepak besar dunia... but now im immune..nya nak ngerepak sia, ngerepak lah nya, janji ku da molah krja, i did it right and for my own sake, i gain experiance.. people who dont know how to respect you dont deserve the respect herself... tol sik..

geram indah ku ngan si sofia ya... berik sekali baruk nya tauk heheh.. so boh pikir gik pasal ya bah... u have to get back up n stand strong... i know u will finish this phd much much better than any other phds...

Shahrul said...

dear kwn2.

ma kasi! ma kasi! aku kat ctok xda tempat bersaduk koh, yalah bersaduk kat blog tok. maca kata2 semangat ktk org, ala bangkit semula semangat pheonix bangkit!

tp benarlah, gne2 nya molah kita, pling penting ialah cara kita deals with it. mesti mok positif selalu nak. benar kata ktk zari. haruslah aku feeling2 anne hathaway nak.. errkk. gilo ke apo. hehe. tp yalah harus aku buktikan! aku bukan sekadar anak hayam kebanyakan, aku sebenarnya anak merak! merak kayangan gik ya! errk haruskah??

edzura said...

kesian kitak eyh kenak terngak omputeh gila. nama gik mak hayam tek nak. sikpat salah segok. pi sikpa..nuntut ilmu mesti mok sabar. dudi ari ktk juak senang. she wanna teach u a lesson so be extra extra careful next time. love to read ur blog anyway. keep on blogging coz we're here to share laughters and tears with u...

doff said...

yahh dah kuar juak padu pelem sofia tok tek. kelakar pasal masalah, mana-mana ko pegi pun mmg akan nemu. biasa nak ko nengar ku madah ayat ya. sbb yalah kenyataannya. it's how u handle the problem. mok pandei mujok ati dirik koh. nak nunggu sofia ya mujok kau, tumboh nenen ko pun lom tentu. erkkk..mok koat semengat juak rol. mun rasa nak ngansa kah, nak down kah, tensi kah, layan jak. sebab ya salah satu cara pakei ko melepas. tapi mesti ada limit. nei dpt dilayan gilak. lak xabis phd ko. rugi jak. sik sebeyla ko merugi dirik sbb si rempuan ranjakrina ya. buktikan dgnnya yang kau bukan sebarang anak hayam. anak hayam betelor emas oiiii..sekian, makseh.

dukun lintah plk said...

ooo tedah..
bah, bok d tapok segala skill yg ada.. gunakan aura diva ko untuk menundukkan makcik sopia yg ranjakrina..
yg kau juak sigek hal, sapa nyuroh kau kelakar ngan mike make bahasa serawak.. erkkk