Wednesday, 31 December 2008

azam

Assalamualaikum,

di saat jari jemari mulus oon menaip, kalian semua di malaysia sedang asyik menyambut sambutan tahun baru 2009. jam oon disini menunjukkan pukul 4.00 petang. keseorangan di dalam makmal. pilu rasa hati oon. di saat rakan-rakan bergumbira berpesta muda-mudi, oon tetap disini. disini mencari erti, oon sendiri pun tidak pasti. umpama lirik lagu francesca peter. kelas oon kan.

tapi apakan daya, inilah jalan yang oon pilih. oleh itu haruslah oon menempuhi dengan penuh tekad. bak kata hazami. pabila oon imbas kenangan lalu. oon tersenyum. kenapakah oon tersenyum?? oon pun tidak pasti kenapa. mungkin oon tersenyum teringatkan sapar-gapar, tetiba saja oon teringatkan dia. tetapi kekadang oon sedih. oon sedih kerna oon teringatkan kak eton. siapakah menemani kak eton celebrate new year. sebak hati oon. tidak apa kak eton. oon pun sama.

boom... boom... boom... i want you in my room, let spend the night together, together in my room! eh salahhh boom... boom... boom... kedengaran sayup-sayup letupan bunga api. sungguh meriah, pancawarna dari tepi tingkap oon. fikiran oon terus melayang teringatkan kampung halaman. biasanya pada waktu begini haruslah oon berpesta bbq. bbq bersama famili. walaupun tidak lah sehappening manapun. tetapi perjumpaan sekali-sekala bersama keluarga adik-kakak amatlah menyeronokkan oon. tetapi di sini oon tetap seorang. oon hanya memamah nasi suam bersama cornbeef. bercucuran pula air mata oon.

sudahla usah dikenang. di tahun baru ini sudah tentu semua akan memasang azam bukan? oh sudah pasti oon tidak mahu ketinggalan. oon sememangnya tidak mahu kalah. apakah azam oon tahun baru ini? hendak menjadi lebih meletup? mmm bukankah oon sudah meletup. hendak menjadi lebih glem? mmm ooh sememangnya oon sudah glem. hendak menjadi lebih va va voom? ohh sudah! hentikan! semua ini duniawi! sementara! materialistik! pada tahun baru ini, oon hendak menjadi lebih bersederhana, wasatiah, tawaduk. Insyaallah. oon cuma berharap pada tahun baru ini oon menjadi insan yang lebih baik dr tahun sebelum nya, be a better men. bolehhh. (nampak gilak ko tok sikda azam, malasssku).

di kesibukan semua menulis azam untuk tahun 2009. adakah azam tahun 2008 telah tercapai? tepuk dada tanya selera. bagi oon, azam tahun 2008 nya telah tercapai. so apakah azam 2008 oon??

sebenarnya sudah lama oon menyimpan azam ini, tetapi belum mampu untuk menunaikannya. seringkali oon diherdik, dihina, dikeji kerna kolot, ketinggalan zaman, tidak moden, village people dan bermacam2 lagi hinaan. oon ditertawakan, di pandang acuh tak acuh. ada juga yang menjauhkan diri dari oon, malu, malu kerna oon sedemikian rupa. kononnya tidak sama status, tidak sama taraf. tetapi oon diam, oon pasrah. oon tahu, oon hanyalah oon. mana mungkin oon berubah sekelip mata. oon hanya mampu bercita-cita, berangan tapi tidak mampu menunaikan. tetapi dalam diam oon berazam, oon pasti berubah, oon hanya mampu menunggu saat itu. azam itu tetap disemat dalam ingatan. dan akhirnya...

from this

to this

yahhhh azamku tercapai! aku ada iphone 3g adik-kakak! ko ada! yahhh sapa nokia?? sapa sony erickson?? sapa motorola?? angkuh ku ooo. ku sik uli. yg penting ku ada iphone aihhh. aok ku ngakuk, dolok ku ada tepon monofonik sajorkk, tit tot tit tot jak bunyinya. tp sekarang lihatlahh dunia. hahaha. boleh mukak utube, ada ipod touch, mukak facebook, google map, nagga cuaca, nagga p*rno errkk. ehh cam2 gik la. ko ada! hahaha.

Wassalam.

Selamat Tahun Baru Hijrah 1430
&
Happy New Year 2009

25 comments:

MAMI_FARIS..... said...

ktk tok nang..... mun intro nya tang sayuk jak maca.. tgu jak ending. tauk ada something....... malasku...... by d way kmk cemburu ktk ada iphone 3g!!! slmt thn baru....

Bibi Fabulosity said...

ahahaha..pikey kamek lah apa tek..cam mok ngempas leptop kamek..

azai said...

aok eyh mena kata ktk mami_faris,
apa2pun syabas oon, sbb azam duak ribu lapan dah tercapai.hehe
happy new year, duak ribu semilan!

yarn said...

tit tot tit tot~~~
happy new year 2009 juak oon...^_^

khairul onggon said...

Ahhh... jeles ku sitok oon... iphone ya idaman ku juak.. bukan main intro syahdu bagaikan salji turun dari langits.. tetiba eksens.. hahaha.. Kejam.. sungguh kejam.. :)

AcHiKa said...

yeerrr~~ oon nang~~ mesti ending nya yg jd isik sebenarnya~~ neway Happy New year Oon~~

juri_hakim said...

happy new yr deng...happy happy 2009..:)
p/s:apa tu 'nasi suam'? hehehehhe

Audio said...

Sapa nanyak tek? Aku ada juak i-Phone 3g Oon eh ekekeke.. anyway,.. Happy New Year dude XD

Rudy said...

hahaha..suspen ku maca...owh..ada IPhone 3G hoh..ku ada NOKIA 3G jak..wakakakka...

izza said...

sakkk eh...

Zatil said...

Aduuuhhheeehhh. Nang muang aek mata kamek jak kitak tok eh. Bukan main gik mek congek kerna pilu bila maca post tok, duhal tek nak ngesooooo! Wehhhh. Haha.

changkir said...

cehh.. ya jak duhal.. sampai hati menjual nama kak eton semata2 nak iklan iphone.. sik pa kak eton, sungguh pun kita cuma ada hp nokia tut tut... sik pa.. lagik pat mms nak.. heheh.. ;)

btw.. slmata taun baru 2009.. hapening sik sinun.. kat kuching tok... so lah happeningggg... (paham2 jak lah nak..)

dukunlintah plk said...

haruss.. haruss maintain jarik kelingkin lentit nyucok2 screen makei stylus..

dayangkhaty said...

wahhhhhhhhhh...kacak tepon yaa...*jeles..

nway,happy new year...=)

edzura said...

ah...oon keji taww!!!!!!!!

oon said...

dear uoll,

hehehe keji aku kan, jgn marah adik kakak!

epi new year suma!

juan affandi said...

oon...
happy new year..
mek rasa nak ktk sik patut sebenanya jadi tukang cek taik ehh...
sebab utak ktk kreatip gilak...
ada2 jak intro nya..
melelat lagu lamak marek...
boom boom boom boom indah...
hahaha...
mungkinkah taik memberangsangkan sel utak ktk ke tahap maksima???
hahahaha....

farah.marzuki said...

loba aih. iphone indah.. bench ak. hahhaahah, happy new year.

gaban said...

oon..ada nemu iphone kat sebekas 499 sekenhen..x tauk mena ka bulak..wakaka..

Anonymous said...

Kema jealous ktk dh da iphone. Bp harga nya tek?

oon said...

dear juan,

yahhh haruslah etnik kreatif ala2 kak ani kohh.

dear farah,

hehehe nektok cam susah jak mek nekan tpon nak ada keypad, ala sakit jari, ipon cam senang jak kakaka

dear gaban,

aihhh sik patut murah gik d kuching, sik suka-sik suka. ipon china nak kakaka.

dear anon,

hehehe. sik lah mahal gilak. mun oon mampu, ktk org pun terlebih gik mampu hehe

mama belian n cengal said...

selamat bertahun baru ngan iphone!!!

gaban said...

bena oon..tingkat brapa ooo..ngingat lok...kedei hp dpn pintu masok..tingkat 1 kah..kat sia lah...

zara said...

Intro kemain gik tersusun...heran juak memula lepeh..udah ending nya manok ehh. hihi.. tapi.. best la ada azam dah terlaksana.. lepas iphone..apa gik..thn tok?

[ LADYKiKi] said...

ang gila babi best iphone tok... haha babi sik segila ya kali...pa tek..ria mek try phone bos mek...skrin nya dpt dibesar ndah..jeles mek aihhh... hurmm sikhal..pakei lok ktk sia.. hahahhaha~