Wednesday, 10 December 2008

sejok

Assalamualaikum,

balit sekolah. mis. circa 1998.

oon: sampey jak panas aritok, ehh sik tahan mek ehh.

cik anah: coba embak sabar, napa kata kitak tok, ngerepak jak-jak.

oon: mek rasa mek bukan asal malaysia ko mak, mek asal UK kali nak.

cik anah: yes, thats right my dear, you are prince william lost brother and i am the other boleyn girl. bolehhh.


turun kelas. unimas. circa 2001.

oon: ehhh panas ari tok ehhh

din: ko tok ngerepak jak-jak, coba sabar oo, siklah panas ney rasa ku nak.

oon: gila ko nak, lukus aku tok, aku bukan nya tahan panasrina gitok, sik tahan ku aih. letik2 jak badan ku tok.

din: kau very the candle prince, mun dah panas gilak pakey jak payong oo.

oon: eh gila ko nak, ko ingat aku apis, opps. tp din, bena, ku sik tahan panas tok aiih, aku rasa aku bukan asal malaysia koh, aku rasa aku asal UK kali, nang sik pat terus ku nahan panas tok aih.

din: aoklahhhh, urg UK lah kitakk.


kuar lunch. craun. circa 2005.

oon: ehh panas ari tok eh. nang kakan gilak panas ritok.

jijah: aok oo benar kata kau, time gtok malas lah nyawa ku nak kuar, tpi kenja juak kuar oo.

oon: aku nang sik tahan panas tok aihhh, aku rasa aku bukan asal malaysia aihh, aku rasa aku asal UK koh, ng sikpat aku adapt cuaca panas sitok koh.

jijah: aihhh diam jak aku.


turun lab, univ of reading, circa 2008.

oon: ehh sejok aritok ehhh

queen elizabeth: yahhhhhh lagik koh, ne tek dolok ko ngerepak besar panjang madah panas lah, letik lah, yahhhh. bukan kau urg UK tekkkk. yahhhh. jadi ke aku gik ngerepak.

oon: aokla la queen, ne la mek tauk sejok kakan gilak camtok, kmk mok sejok lite2 kedak masa spring, summer dolok bah, ada bunga tulip, ada bunga kekwa, ada bunga derjas, ada burung2 berkicauan, langit cerah, nyaman jak sa nyawa, warm lite2. mek mok camya bahhh.

queen elizabeth: ehh sudehhh kau, nang kau sik pande sukor, dah berik panas mok sejok, dah berik sejok mok panas. kenjjjj.

oon: kmk sik tahan aihhh, pelik juak cuaca UK tok, camne urg dpt idup sitok. sejok, gloomy, xda sunshine, ehh bencc mek, nak turun lab pun sik kongang. rasa nak patah jak telinga kmk tok queen.

queen elizabeth: tauuu takper, ko ingat UK tok best gilak kah, dlm gamba ya ko nagga tang senyum2, tetak jak urg main snow nak, sik ko tauk, ya eksen ajak, sak jak nahan ati, sejok ya amats, mundak k ngeso ngan urang kampong surabaya bah.

oon: mena kata kitak queen. kinek tok bok mek tauk best gik malaysia koh. jaoh best, sungguh panas, tp ari terang, ada sang suria menyinar, ada sang pelangi, pohon2 menghijau. bak lagu amy mastura lah. malaysia truly asia lah. rindu mek.

queen elizabeth: baruk ko tauk, boh ko nak loba feeling2 dirik ko ya asal UK, vanggalah dgn tanah air dirikpun, hayatilah lagu ayati tasrib, khazanah dari malaya occcayyyy.

oon: aoklah queen, ahernya mek ngakuk, mek asal malaysia lah. tp nak. tp nak.

queen elizabeth: tp apa gik dengg?

oon: tp mek rasa nenek mek asal puerto rico koh, tangga kitak belukuk asam kmk tok, high cheekbone occayy, adik kakak dak zuleyka rivera mendoza!

queen elizabeth: sudehhhhh, buang masa kelaka ngan kau tok, dah-dah ku nak berjarah rumah queen uganda lok. chiaoo.

Wassalam.

16 comments:

serena celia said...

oon kamek nang suka mun ada dialog.
hahahahahahahahahahahaha.
lawak to the max gitu.

dayangkhaty said...

hehee....
nang berdaulat..haha...
klaka ngan Queen elizabeth slamba ada jakk...haha..
cnunada bunga tulip kah???

mek sukaaa!!!

farah.marzuki said...

tauk meransak mun ada dialog. haha.

oon. kamek cuti next week tok. camne lah. sine nak di pegi. dah ari sejok. menyampah i taw...

get well soon mun maseh tingtong2

another-sagi said...

yahhhh gik asa koh..komplen gik sia..gk demam ko kah? tedahhh..dpt ku mejin ko berbunyi "ughh ughh" mun ko xnyaman nyawa..selain sux in sports..sidak sagi mun demam/sakit, nang loba, hopeless, vulnerable, ehh sebut jak apa2 yg bersamaan. get well soon babe. enjoy jak rasa sejok ya another 2 and a half years.

MakModen said...

aih... mek sagi juak eh... nang best mun ada dialog... kitak boleh ganti shakespeare mun polah play.. gerenti dak or put nangis2... hehehe.. aok, kirim salam ngan Prince Will k.. kedong kitak ke rumah Queen Lizzie... hahaha...

mama belian n cengal said...

kamek nang salut kitak!! kitak nang masih ingat dak nama penyanyi 80an, ayati tasrip lah, zur eda lah, jeton semeon lah....

nenek asal puerto rico indah... ha ha ha ha..

Audio said...

Geney2 pun kekacakan dan keadaan negri urang.. Malaysia juak tetap best! I love Malaysia, truely Asia yerRRrr hehe..

izza said...

haaha... ktk asal jln abong taip kohhhh.... hahaa..

"T" said...

Salam,

Mek tek tgh blog-hopping, skali tek sampei ke sitok. Rindok nangga nok dikerepak ktk.
Kmk pun tgh molah PhD. 3rd yr. USA. Nice 2 meet u!

oon said...

dear serena,

aihh mek cita bena bah, bukan cita lawak tok hehe.

dear khaty,

aoklahhh harusss ada bunga tulip, mek pun suka, tpo blom gik, bulan 4 klk.

dear farah,

aihh jalan la d reading hehe. reading is always calling hehe.

dear another sagi,

yalahh koh, sagi nang pia, loba tp kelesss. tau takper.

dear mak moden,

queen lizzie kim slam blt, nya nyk bila gik mok berambeh tek?

dear mama,

haruslahh idola kmk sidak ya occayy.

dear audio,

aoklahhh, tp msia sikda shopping complex hebat kakan sampe ada salji indah nak (dgn nada sik puas ati) hehe.

dear adek,

sine abong taip ya, sik glem aluu.

dear T,

slamat berkenalan, yalah kt anak swak d perantaun tok koh. senang2 kita berkontek, ne tauk ada rejeki mek singgah d US, ngaro ktk hehe

"T" said...

Hi Oon,

Definitely. Harus kontek mengontek. You have a home here. Lak mun mek nak backpacking & shopping di UK, lak mek ngeret kitak skali.
Kakya mek add ktk di FB okeh?!

juan affandi said...

hahaha...
bes ehh dpt beloyarn gan queen rasa beloyar anak ngan mak...
tapi bena juak ehh...
mun dah panas kita mintak sejok ohh..
mun dah sejok klak kita mintak panas..
gnei lah ohh...
kali kita tok nang sik pernah puas ohh..
mcm shopping juak lah ohh..
maok ya maok tok...
ahahahahha..
duit abis ngerepak....
hhaha..
ngerecor dah kmk...
sik hal nak???

AcHiKa said...

wah rajin queen melayan ktk onn ho~~besh eh~~sitok sejok juak eh~~

aya_snooter said...

huahuahau..best best..i lOikee!!lu berseri seri asa ari tok lekak maca blog kitak aehhh! yerrrnyaaa

oon said...

dear T,

add jak, no problem!

dear juan,

ish ish ish anak2 jaman sekarang mmg x pandai bersyukur. ish ish.

dear achika,

queen ya boh ktk, bukan dpt dilayan gilak. mudah nak ngereco.

dear aya,

aihhh berseri kahhhh, mun gia sik perlu make produk safi nak oo.

Zatil said...

Ahahahahaha lawak ehhhhh. Lekak lekek jak mek tetak maca dialog sik rasmi kitak ngan the Queen. Terer juak jakok Mlayu Srawak si Kuin ya tek. Rindok atiii ehhh.