Tuesday, 31 March 2009

patah tumbuh hilang berganti

Assalamualaikum,

wah wah kelas kan tajuk kita hari ini. umpama lagu ekamatra. hehe. mek suka-mek suka. mek suka gilak aritok.

anyway mek dah crita ngan ktk urg, beskal mek ilang. mek  sedih koh, sedih gilak2. terkenang2 jak mek beskal mek ya, wpun rupanya seadanya, tp nya banyak berkhidmat ngan mek. nyalah ngan mek balit aher malam2, takut kenak kepong asuk, kenak kepong abang or put keji. dgn beskal mek ya jak lah tmpt mek bergantong. dah la beskal ya beskal keturunan ko adik kakak, dah 4 generasi urg malaysia make, sampe mek make alu ilang. adakah ya petanda mek sik abis phd?? choiiiiii (sambil tgn lentit2 nyamah tanah). sik mek berani koh, mek pasrah jakla, qada' dan qadar kata hetty kos endang. nyalah apa leh buat, dah benda ilang gia, baruk mek berai koh. bok tauk betapa berharganya beskal.

dah beskal ilang gia, so sikda pa dpt mek buat, mek berjalan jakla gi uni. sungguhpun byk urg peewit2 kmk berjalan gi uni, mek si uli uoolss, mek kepak, mek penat, mek mmg rasa membanting tulang benar berjalan kaki gi uni. mek imajine, mun ada zirafah ka, burung kasuari ka k tunggang nak kah bes oo, etnik kreatif okk. dah dah mek dah setat ngereco.

tp nak, penderitaan mek berahir, kusangkakan panas sampai ke petang, rupa2 hujan d tengahari, tiba2 muncul pula sang pelangi, dtg pula my little pony, care bears, barbie fairytopia. meriah kohhh. errkkk. neway camtok ceritanya, nak di jadikan cerita kat UK tok, kwn mek ada madah sigek website tok nya berik2 benda2 free, apa2 jak free, namanya freecycle, kat website tok, kita boleh iklan apa benda kt nak berik urang, n apa benda kt maok dr urang. nya cam recycle la, so instead kt buang, kita berik ngan urg yg memerlukan. ala2 erin brokovich la semua2 cdak ya. gitewwww. so kwn mek cadang mek iklan kan pasal kmk mintak beskal. tp kwn mek madah susah nak dpt beskal. nya salu jk mintak, xda langsong reply. tp sik salah coba nak, mek polahla ayat2 menyayat hati, sampe urg kesian, n urg yg nak merik ya pun akan rasa nak merik brg ya ngan kita. mek karang la iklan tek koh. madah beskal mek ilang kenak curi, jiwa kacau, tertekan, selalu di terngak mak hayam, melukut d tepi gantang, bersamamu, mawar terpinggir. well dah nama oon nak, haruslah, ayat2 primadona keluar, arum bulak, taib mahmud maca alu nangis merik sigek ferrari. neway, mek sik la arap gilak. mek pun dah plan mok beli beskal baru jak.

sik lamak kakya, mek dpt reply koh, madah simpati ngan kmk, bukan 1, bukan 2, tapi 3 uolssss, aokk, 3 cdak offer beskal free ngan kmk. aihhhh, terpana kwn mek dgr, nya engkah sik pernah dpt. so apa lagik, mek janji la ngan sorang, sikleh lah kita tamak haloba mok tiga2 nak, mek reject sigek, sigek ya mek forward ngan kwn mek, arap urg ya mok berik ngan kwn mek juak. so rtok tek, mek gi umahnya, kacccchhh umahnya, or kay duhal, peter namanya, mek harap la beskal ya bagus, dah nama or kay, sik make beskal unta nak. so mek jumpa la.

mek: hi, u r peter isn't it? i'm shahrul

peter: yes i am, nice to meet you shahrul!

mek: me too

peter: im very sorry to hear your story, i know how much the bike meant to you.

mek: (terus molah muka  neng yatimah). mek sedih koh bang peter, mek pasrah, apa dosa mek?? apa khilaf mek?? tp mek tauk tok semua dugaan, mek harus feeling2 ala ana hikmah, disepak dterajang mek sabar (sambil menyanyikan, semua kan ada hikmahnyaaa)

peter: aiiihhh duehhhh boh gia gilak bah deng, kecik jak masalah dirik ya, coba dirik mikir masalah cdak afrika, cdak timor-timor, yahhh lagi merana uolls!

mek: aoklah bang peter yalahhh,

peter: sikpa2 toklah bang peter nak menghulurkan bantuan, nahh ambik tok, beskal kmk, beskal tok byk berjasa ngan mek, beskal tokla pake mek berjajak cucur rodet rah kpg no 3 dolok marek koh. kakya mek ngumpul harta, alu lah mek kaya diam d UK tok koh. yahh hebattt cerita potret kejayaan kmk kan.

mek: aoklahh, nang hebat ktk bang peter. tp ktk mmg berik free kah? sik cayak mek eh, nang gik bagus benar beskal tok, mun ktk jual gik dpt  100 pound tok.

peter: sik pa, mek berik free. sik perlu ktk bayar k duit. bayar make cara lain pun bolehhhhh.

mek: sudeeehhhhh, lanji sekalsss bg peter tawww. ingatlah anak bini, rumah kata pergi, kubur kata mari, coba embak gi suro nun.

peter: hehehe sikda bah dengg, saja nguro kitak jak, kiyuttt kitak molah muka manas lokkk.

mek: hehe menakahh chemmm ni tukkkk. bena kata ktk, rambut mek kacak juak ooo. bukan anak org kaye, guna shampoo jer .

peter: dah dah sik dapat di layan miak tok, klah aku tok nak nyambong mandok belakang rumah. bah bah. boh diilang gik beskal ya, popor kan benar2.

mek: aoklah2, maksehhh bang peter. mek jalan lok k. salamelekom.

peter: aok2 komsalam. bait2 embak beskal ya, tangga kirik kanan. kirim salam cik sar ngan cik anah k!

mek: byeeeee.

yeah-yeah dpt beskal free. sik payah beli beskal. yeah-yeah.

Wassalam.

17 comments:

WhiteTulip said...

aieee....rindak ati...dah kaler papel gik beskal ya....
tahniah-tahniahh!!

jaga mena2 beskal ya klakk.... :D

Ms Tikot's said...

Dpt basikal dah nya eh. dptlah ktk jalan2 pakei basikal ya. Xlah payah ktk susah memerah tenaga berjln kaki ke kelas.

f.i.e.z.a said...

mena crita pat besikal free tok?rasa bulak mek maca.hehhe.
p bagusla dah ada besikal.senang turun nait.
bak kata bang peter, poporkan mena2. :D

[ LADYKiKi] said...

yooooooo deh nang umpan paling berkesan.. hehheehe


peter tok nang bait ati...
padahnya mek ilang helikopter.. yahhh!!! hahaha (nang over lahh)

mama belian n cengal said...

best juak ada kedak ya.... satu langkah yang murni. daripada brg ya di buang, bagus disedekah ngan urang yang memerlukan....

tahniah dpt basikal balik!

T in FL said...

Kacak batu bata ya Oon. Bang Peter merik free juwak ka? (sambil tetak kedak urang resdung)

Rudy said...

good one tok...daripada dibuang ada juak la...

Along @ Terompah Biru said...

Part bata nok pakei stand basikal ktk ya nang kmk sik tahan2 nangga kooo... hilang ayu kmk nahan tetak ehh.. *control.. control.. ;)

Apa2 pun tompang happy ktk yg dah dpt basikal free pakei kuang kuit ke Uni ya.. belajar rajin2 aitt.. ktk kan pemuda harapan bangsa ;D

Lepri Felix said...

jaganya bait bait...

iboh nganok nya gilak...

siannya...

achika said...

papel eh beskal nya~~~

aR _LonG said...

rinduk ati dpt basikal free...:)

dukunlintah plk said...

pa ayat primadona nok ko ngkah dlm website sampei dpt 3 offer skaligus?.. hebatttt!!!

w digby said...

yey dpt basikal free :)

ndak ku pandei mbak beskal eh said...

ya mun pandei ilang lagikkkkk nak lah ku pandeiiiiiiii. harus molah petition dengan tok taeb gik. mintak ferrari gik nakkk.

naville said...

antapppppp.... mintak org maok.. p kmk mintak ngn ktk, ktk xmok berik owhhhhhh.... xpa2...

btw bpk mok beli basikal.. pa kata ktk brik kmk duit ya.. lak kmk n mak ala2 suprise k nya...mun ktk anak yg soleh berik duit k motosikal baru leh juak...n this time u better give him honda pun k... say no to DEMAKKKK ...heeee =p

yarn said...

suma nama org gleme ada dlm tok...haiihhh..lekak lekik aku tok aieee maca dialog2 ya...

oon said...

dear white tulip,

aokkk akan ku jaga spenuh jiwa raga koh

dear ms tikots,

aok benar ktk dirik

dear fieza,

benar cita tok, sik mek bulak, tp mun ktk cayak crita bg peter kim slam cik sar n cik anah, sik lah mek pande gik hehe

dear ladykiki,

aok, ilang jetski, ilang bmw hehe

dear mama,

yalah rindok ati mek tok lalala

dear T,

batu bata berik bang peter pake nikam asuk n or put keji hehe

dear rudy,

benarr ya, byk pahala bg peter

dear along,

aokkk,tang ada2 jak bata2 ya oo. aok harus mek gigih, tabah, tekad

dear lepri,

aok sik mek nganoknya, kubit2 manja jak keke

dear achika,

aoksss kacchh ooo

dear ar long,

rindokkkkkkkk kmk tokk

dear dukun,

ayat primadona aku:

sepanjang perjalanan ini,
lembah dan lurah ku lewati,
ketenangan ku cari,
belum ku temui,

dulu aku sendiri,
kini masih sendiri,
hadapi hidup ini,
susah senang diriku,
tak bertempat mengadu,
seperti burung kepatahan sayap,
diahti kecil ku menaruh harapan,

gitewww. ya jak, padahku hehe

dear digby,

aokkk, mek nak berbasikal tour europe lahhh

dear ndak ku pande,

nang harussss

dear adek,

malaskuuuu, komen ktk tok tauk ada unsur2 materialistik. malskuuuu

dear yarn,

boh diekot olah daktok, nyingsottt