Wednesday, 24 September 2008

seminggu gik

Assalamualaikum,

mood: blues

hye guys.. mm seminggu gik raya oo. aku sedey aihhhh. huhu. lagu sudirman tok nang nyucuk2 kalbu jak. dolok waktu kat msia, sik ku heran ngan lagu2 raya segala. sik ku pian nak nangis2 bagai. aku suka lagu2 hepi jak. haruslah sanisah huri menjadi pilihan. tp nang lain benar sitok koh, bok ku paham rasa urg perantauan. ku bukak jak lagu ya, otomatik hati ku tang rasa kena tarit. kakya tang gugok2 jak aik mata ku. sik lamak kakya ku alu ngansa, chemm ni tukkkk.

yalah tok la first time after dah nak 27 thn ku hidup ku raya jauh dr famili. sik pat cium tgn mak bapak. sunggoh pun aku kat london, bunyi cam best, harrods, bond street kedei up up segala. ttp jak aku rindu ngan hopoh, satok, parkson koh. esp lea center. sori lamak tok ku mala ngeji hopoh, tp sebenarnya ku sayang hopoh ku. harus happening urg gago berbeli kasut indah. indestrit sunggoh ku jarang ngagak, sekali sekala best juak gi time raya. sungguh kakya ngerepak besar panjang. aok ku ngakuk aku urg kampung, shopping ne lah gi kl indah nak, meli kasut kat hopoh, meli baju kat tingkat 2 wisma satok pun dah rasa best bah.

masa tok juak la urg gago berkemas rumah, bercat rumah, berpolah dak kuih, masang langsir. sungguhpun waktu tok besanya aku ngangkang sajork. nak kata urg laki nulong bapak berecat rumah sik juak, nak kata rompuan nulong mak molah kuih, sik juak. gago berias kedirik jakla. masang bulu mata pelsu matilahhhh. besanya masa tok mesti ku gago shopping lite2 ngan jijah n jaki. raon pasar sampe 5 jam, tp yang oleh nan ado! mun nasib bagus beroleh lah juak stokin.

yalah deng selalu aku rasa sik kuat, aku rasa lemah. mun ngenang famili d msia. aku rasa nak balit jak melok mak bapakku kuat2. yalah mak, kmk nang sik balit raya tok, iboh mak harap mek molah surprise2, nang kmk sik balit. iboh mak feeling2 aisyah menunggu d beranda rumah, nang kmk sik balit. huhuhu. jaik ati ku ngan cdak. mak, bapak n adikku jak tinggal. aku tauk cdak beraei ngan aku, aku agikla beraei ngan cdak. sikpa mak, tahun depan, Insyaallah mek balit, haruslah masa ya mek feeling2 berlagu aman syah.

yalah di kesempatan tok. aku nak mintak mahap ngan semua k. geng2 sapa2 lah yg kenal aku. kepada yg baruk kenal aku dr blog tok, sori mun aku ada terkasar bahasa ka, terkecik ati ka. sungguhpun kadang2 (most of the time) aku loba2 lam tok. tp sebenarnya aku sik loba idup2. aku kiut jak bahhhh.

Wassalam.

14 comments:

farah.marzuki said...

aaa. oon. sikpat kamek mukak blog kitak.. tapi kenja juak nak mukak.
adeh lagu.. eishh terus ku tekannn butang stoppppp ituuuu!!!

yalah oon oh. ya jak kamek tok bok sampe sitok. bok merasa idup kedirik jaoh tok. alu kenak angin kuskus raya. ala2 syahdu tak keruan dudok renah kamek lam bilit. mala ngenang nak di kch nun...............

oon. kitak raya sine?!!..bila sbena raya kita tok. eid mubarakkkk giteww oh oon!

sikpa lah oon. nimbak pengelaman bah eh. .... *sob sob*

Rudy said...

wah wah..eid mubarak yer farah..internasional giteww...hehehe

too Oon dan Farah,

dah gik ngansa ya , berada di perantaun nang pengalaman bah, bukan semua orang boleh ada pengalaman beraya di luar negara setelah berapa lamak idup beraya di serawak tok...memang sedih la, ngenang xpat balit ngenang family, tabahkan ati, kuatkan semangat dan remember kau akan beraya dengan family di taun-taun yang akan datang..dan bila ko kenang balit kau akan madah, aku dolok raya di UK sorang-sorang dan ko akan senyum sebab you've been on that road before..

Just I wish ku dapat camya juak..hahah..pi yala, stiap orang ada pengalaman kedirik...dan pengalaman ya menjadikan kau seorang insan....

epitlegend said...

farah and oon,

pa gik... bekenalan gik kitak duak sinun. harus shopping barang hantaran k aku oon. oops!

apa kata kitak duak begambar ala-ala nerap rah rumput... pasya engkah ucapan selamat ari raya ;p

oon said...

dear farah,

klk mak kitak balit agiklah run-run koh. kmk raya sine?? kmk sik raya rasanya deng. huhuhu. raya di lab jakla. mun ada famili msia ngembak jalan adala, mun sik ngeraong nengar takbir kali huhuhu

dear rudy,

comment kau ya nyuruh aku makin sayu jak. chemm ni tukkk.

dear epit,

yahhh pa hantaran mok ko pit, tepak sirih daun maple leh sik hehe.

piah said...

serius kah ko mok kad raya? tedah ku dgr kau... isok ku jalan pasa ku ngepos dgn kau kedong ada pos opis mini kat blakang bank islam (kat miri k, bkn kch!).brapa ndak kah setem nya? sikhal klak ko berik plastik bisin harrod sbg balasannya.

yah, baruklah kau tauk menghargai betapa pentingnya hopoh! disanalah tmpat kita blaja mkn KFC (madah ngan mak gi blaja kat lebri, duhal nyelepat makan KFC kat hopoh). di situ lah kedai bapak kita mencuci gambar, kat dpn pintu masok ya. pi kedei ya udah tutup. ada juga kedai roy optic tempat membuat cermin mata (dan membeli konteks lens). paling penting, LEA sport center, tempat membeli beg skolah jenama DIADORA. wpun ko dah bekenalan dgn jenama lain, jgn lah melupai DIADORA.dan diluar pintu, pasti ada org berjual jagung dlm cup dan plg penting, jambu batu!
sebenarnya, aku pun lamak sik gi hopoh, taun tok bok skali, ya pun jap jak.

klak mun ku ada gi hopoh ku mendescribenya lagik dgn pjg lebar. eh bena tek ko mok kad raya? ada kad raya tahun lepas mpun. ok lah nak. tahun tok bok 3 kad raya ku pos. utk noh, milah, rudz. so u'll be the fourth!

tunggulah kad raya dari ku! (sori kad sik canggih, nak lebih2 thn lps jak, ya pun ku beli nak lam peket RM3 5 igek)

ngegeh said...

yahhhhhhhhhhhhhhh ku tauk ko mesti missed dak satok dak hopoh ya. aku ritok baruk jak balit dari hopoh mbak dak anak2 buah ku soping kasut. sabar jak rol. bak kata rudy ya. xsmua org ada pengalaman cam tak duak farah ya bah. cam aku tok, dari dolok jak ingin..tapi tetap nan ado..uhukkk

oon said...

dear piah,

aokk ku mok, aku nuggu tok dpt ku feeling2 molah video clip sambil maca kada raya bahhh.

aiii makin sayuk hatiku kau mendescribe hopoh dgn begitu details sekals.. dak waffle, dak jagung ya, dak kfc, dak lea centre, apal ku map hopoh kohh. aiii chemm ni tukk beraik agik mata ku tukkk

dear ngegeh,

aok ku rindu bangettt, ngan hopoh n satok, ingat ku marek masa kecik, mun meli baju raya bapak ku mesti embak shopping satok, dpt sigek tshirt cheetah pun dah hepi.. aiii chemm ni tukkkk. ya jak sudirman tok sik diam2 kin ngansa ku ehhh.

epitlegend said...

oon,

ku mok hantaran berupa wardrobe kak carrie, kak samantha, kak charlotte and kak miranda ku dlm sex and the city.

sekian.

[ LADYKiKi] said...

oo tedah cian kitak ooo.. mek lalu sedh dgr lagu raya tok tek..
sabar jak la... lak mek nolong nagga umah kitak ya.. ^_^

selamat hari raya

dayang said...

aoh eh... sayuk atiku maca luahan rasa urang jaohh. pnglmn aku la..2thn sik beraya kch..mula2 nang sik berasa. tapi bila ko dgr takbir nak..nang run2 air mata, sekda family depan mata. pa boleh polah, sabar jak lah. aku rasa mun rah UK sik brasa gilak, sekda ko dgr urg takbir mlm raya dalam tibi ngan redio.

smoga tabah di uk pokk....

p/s: pa kata ko amik kesempatan smyg raya rah m;sian hall, ney tauk temu gerek baru sia.. adoh.. pit, sori ahh.. kekasih separuh masa jak maksudku ya...

slmat hari raya to all
maaf zahir & batin

dukunlintah plk said...

ya lah, mun ada kau harus kitak 2 jijah dah bercuti kakya ngasut aku ngular ngaro pasar raon hopoh pakson satok, kita 3 nak bekelai sorang nyuroh sorang beshopping ujong2 3-3 sekda oleh..
time tok juak mesti dah full proposed itinerary kita rumah sapa mok di jarah raya pertama, kedua dan seterusnya..
kakya ada juak teman ku bekelai sapa jadi driver nakk..
thn tok lalu sekda.. ku rasa mcm x raya jak.. baruk sekarang ku sedar kedivaan kau..
diva duhal kau tok ohh (boh suk.. muji pakei nyaman ati ko ajak bahh!!)

oon said...

dear pit,

yahh.. pa gik mok ktk deng, padah jak, klk mek nyual bulu idong sitok nak meli barang2 kedak kakak ktk ya

dear lady kiki,

dtg umah kmk k, k ngabis lemenet, selamat raya juak huhuhu.

dear dayang,

yalah kohh, dpt ke berenang dah aik mata ku tukk, sungguh xda shopping kompleks xda masang lagu raya, lagu rihana pun ku boleh ngansa juak.. matilah.

kat malaysian hall, xda sapa ku kenal. coma2 kenak jelin, sentap sidak nagga aku kac gilak. larikkk

dear dukun,

yaaahhh baruk ko sedar betapa oon adalah legendary, haruss kuching sik meriah raya tok oon xda, haruslah berkabung!

Pakpuj said...

Olertedah...
Tapi nak Oon.. sik lamak gik balit ku ke KCH.. beraya sinun ku ekekekee...

Apapa pun.. lak laa ku makan ketupat rendang dak sate dak ciskek on behalf of kau la hoh ehehehe...

Eid Mubarak!!~ :D

oon said...

dear pak puj,

kejiii kohhhh