Wednesday, 10 September 2008

sapar gapar

Assalamualaikum,

heran ku, asal artis2 yg ku featured dlm blog aku tok mesti kuar balit cita cdak dlm surat kabar, mula2 kak eton, kakya tek nak ada indah cita nyatok, idola jijah ngan asma haha. yaaaah haruskah blog aku akan menggantikan majalah mangga?? move over perez! hik hik. Kak yati tasrib, saba dengg, klk sampei masa kitak. aiiihh sandi suzuki maok juak?? aokla. klk ku feature nama ko ya.

Safar Ghaffar kembali dengan album terbaru
Oleh Khamisah Bohari (Berita Harian, 09/09/08)

SELEPAS merakamkan album keduanya, Bagus II sembilan tahun yang lalu, penyanyi kelahiran Sarawak, Safar Ghaffar, terus menyepi dari dunia seni hiburan tanah air.

Namun dalam diam, Naib Johan Bintang RTM 1983 itu kini sedang dalam proses mengeluarkan album ketiganya, Safar, yang dijangka menemui peminat pada tahun depan.
(yaaahh sik sabar lah kitak org nak)

Beliau yang pernah popular dengan lagu Mun Masih Muda sedang dalam proses merakamkan lima lagu di dalam album ketiganya itu, kesemuanya ciptaan beliau sendiri.

Sepatutnya album berkenaan menemui peminat tahun ini tetapi disebabkan masalah kewangan, beliau terpaksa menangguhkannya ke tahun depan.

“Saya mengambil masa tiga tahun untuk mengumpul bahan. Proses merakamkan lagu dilakukan dengan bantuan syarikat rakaman tempatan Kia Studio dan Kampung Budaya Sarawak dengan perbelanjaan sebanyak RM20,000.

“Lima lagu yang termuat dalam album ini yang berkonsep world music yang berdasarkan kehidupan alam rimba yang penuh keindahan, misteri, kepercayaan dan pantang larang serta mitos," katanya.
(yaaahh hebat!! ala2 lords of the ring gitewww)

Lagu berkenaan ialah Indadala Timur, Pergi kasih, Lagenda Puteri II, Jangan Bulak Bini dan Keborakbungkang.
(apa kah reti lagu tok oo, ala2 nak berak jak ku nengar nama ya)

Safar berkata, album kali ini berbeza dengan dua album yang terdahulu kerana elemen nusantara yang mampu memberi kelainan kepada beberapa lagu yang dijangka meletup seperti Indadala Timur dan Jangan Bulak Bini.

“Sesuatu yang menarik saya janjikan kerana Indadala Timur yang menggunakan rentak latin ini mampu memberi kesegaran dan kepuasan kepada pendengar," katanya.
(hebat kau ala2 latin!)

Begitu juga lagu Keborakbungkang yang menceritakan adat dan pantang larang yang menggunakan sepenuhnya dialek tempatan.

Bapa kepada empat anak ini kini banyak menumpukan perhatian kepada perniagaan batik Sarawak yang diceburinya sejak 15 tahun yang lalu.

"
Saya sering diundang mengikuti rombongan Pelancongan Malaysia ke Korea dan Jepun bagi mempromosikan batik dan turut diminta membuat persembahan," katanya.

Batik Sarawak direka sendiri dengan jenama Touch Mahal yang bermaksud sentuhan berharga menggunakan motif pribumi tempatan.


wow!! abg sapar gapar tetap meletup make baju batik lutsinar gitu! yahhh. sik sebarang idola jijah ngan asma tok, ada album kakya fashion designer gik. rindok ati. harus ktk org make baju batik transparent nya k raya koh, boh make tube indah. ku majine lok hehe. keji!

neway belilah album abg sapar gapar yg original okeey nong.

Wassalam

14 comments:

doff said...

tok gik sorg. xperlu gik nak molah album indah asa ku nakkkk. berik dgn bob jak lagu2 ya nakkkk.

zara said...

ya rupa duhal sapar gapar.. erm.. kacak batik nya owh. Maok kali 'touch mahal' nya ya mahal kan... tp mun beli album dapat batik 4 ela.... maok ku!

Rudy said...

aih...sapar gapar eh..
hebat..sebut-sebut nama dak sapa gapar lam blog tok..alu ada news...

wuahuaha...sapa gapar kei baju batik transparent...macam xda baju lain koh..ngeso keboroian perutnya yang menawan iteww..

asma said...

deng..its ok to live in denial. mek tauk ktk yg sebenarnya minat sapar gapar, tapi kmk duak jijah k cover line..hehe..sikpa, mun tak xpat meli album nya, kelak kmk meli kirum dgn kitak cnun..:)

farid-iman said...

doff,
nak madah juak ... design2 Sapa tok limited koh yaanng.. sekda repeat design, mun u meli hish, glamz u! U lah engak2 org yg ada design ya tek, pat u madah ngan cucuk u klak, "ninek sorang jak di dunia (yahh!) tok ada design tok" sik keleszz apa nama ya! :D [Mekda intrview Sapa msa mbak dak datins2 n pnsris2 riya]

oon, mek list tak dlm blog 'sajak koi' mek... :)

Ernie said...

cio sapa gapaa.. epit pun idola time sekolah rendah dolok.. dolok pokmasok nasyid sekolah segal sapa gapa la eh.. sharol.. pa k ko sungkey ritok tek ?

dayang said...

tiba2 aku teringat.. sapa gapa tok bapak menakan akeng nak?.. akeng safariani... miak 5B eh...

dayang said...

tiba2 aku teringat.. sapa gapa tok bapak menakan akeng nak?.. akeng safariani... miak 5B eh...

dukunlintah plk said...

ku mok ko feature oshin gik klk k.. raya tok rumah mek urg tetap kekal dgn konsep hail amir + .... (sapa nama rempuan ya tek?? lupak indah ku tok).

Along Abdul Karim said...

bukan uji rashid ka... opss.. tang ada nyampuk nyambong comment dukunlintah plk ya... hehehe

oon said...

meransak berdarah jakla sapa gapa namanya mala kenak sebut hehe.

dear doff,

oo tedahh, urg gik nak rindok berlagu koh sik ku ndak medow

dear zara,

yaaah mundak sik kitak tauk sapa sapa gapa hehehe. klk mun nemu nya mintak la autograp k

dear rudy,

kelass batik transparent koh, aku majine aku make lok hahaha. terliur jak urg nagga nen*n ku aihh.

dear asma,

kmk sik in denial deng, mek nang ngakuk mek minatnya, sampe ku frame ku kulit albumnya kohh hehe.

dear farid,

oo duhal kitak ada interbiu nya, kelesss batik nya ya, coba suruh kitak jijot meli sigek. haruss glam nya raya tok.

dear ernie,

yahhh byk duhal peminat sapa gapa, epit pun juak?? hehe, coba kitak urg merati muka bg sapa gapa, ada mbah2 rosyam nor nak ooo haha. yedehhh suk jijah, asma n epit.

dear dayang,

benarr sik la ku tauk bapak menakan akeng, ada juak mbah2 koh.

dear dukun lintah plk n along,

yaahhh haruslah artis2 era 70an semua mintak request di featured dlm blog tok hehe.

aok Uji Rasyid, ehh tedah, jgn lupak Nursyeila Amin oii da da di di du di da da di (ehh berbelit lidah ku)

renxokuken said...

sebenarnya... shahrul adalah sapar gapar.. hehee... ku pun siks elalu naggar org tua ya.. bok ku naggar gmbar nya.. vogue juak..

oon, boh ko nak eksen, ko ada baju transprent ya juak nak hehe..

dukunlintah plk said...

along..
norsyiela amin nama artis nok ku carik ya.. ku peminat mati keras bah..

renxokuken (bebelit lidah ku nyebut)..
nang jak nya.. masa ku begerugak lemari lam bilitnya ariya.. nang jak koleksi lengkap beb..

zara..
sapa tok owh?? cam kenal jak..

sarol..
aihh.. rasa macam blog aku lah plak hahaha

renxokuken said...

hahah.. ya ku eran tek..salah blog kah aku tok